|
![]() |
#5431 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Načelno je bolje da svaka klima ima svoju vanjsku jedinicu, jer ako ti krepa vanjska dual jedinica, obje unutrašnje ne rade. Mono split klime su i jeftinije od dual klima Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#5432 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Raspored je ovakav pa onda nemre jedna klima. Brzinski u GIMP-u nacrtano.
![]() |
![]() |
#5433 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Što imaš tamo u zraku, puno prašine? Ovo na fotki nekako mucasto djeluje.... Meni kad se čista prašina nalovi nakon dosta vremena, onda je nekako uniformno pokrivena tanka površina. Ovo kod tebe ko da krpice vise... Evo sad sam išao u moju zaviriti i skoro ništa prašine, čišćena u proljeće. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5434 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Prasina valjda, tako mi je bilo u tri stana u kojima sam zivio, tri razlicita brenda klime. Nagomijana naslaga prasine Stogod da je, nakupi se samo na turbini. Lamele su savrseno ciste. Jednako mi je prljava turbina u blagovaoni gdje je puno veci moving ljudi i kuhinja, i uredu gdje klima cesto dugo radi i gdje boravim samo ja. Edit: I kod mene robot usisava svaki dan, imam malo dite pa ne mozemo bas pustiti sve prljavo duze od dana. Nisam pametan
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 28.09.2025. u 08:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5435 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Grije i hladi 50 kvadrata dnevnog boravka. Prije mjesec dana sam prvi put otuširao filtere-mrežice. Rotor je čist. S tim da imam i 5 mačaka i robot se svakodnevno bori usisavajući prašinu i dlake. Preko godinu dana nije čišćena i samo je bilo prašine na rotoru, a nije se gasila. ![]() ![]()
![]() |
#5436 | |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Citiraj:
Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5437 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2007
|
Koju jacinu klime biste preporucili za hladit prostor od 16m2. Visina sobe je oko 2,5m. Teoretski je dovoljno 2,5kw (najmanja), ali kako mi je u ljetnom razdoblju jedan zid iza 14h na suncu, a dodatno i drugi zid iza 17h, bojim se da ce to "duplo sunce" mozda biti preintenzivno. Vanjska jedinica klime bi bila na drugom zidu (znaci iza 17h na suncu). Meni se temperatura u sobi zna dizati do nekih 32° (ako radim zahtjevne stvari na kompu). Inace koristim komp na 75" TVu i AVR + 5.1 zvucnici, pa mi to sve zajedno moze trositi oko 1000W. Prozor imam jedan (1,6x1,3 ili tako nesto), ali spustam uvijek roletne cim se pojavi sunce posljepodne. Znam da ne bi smjela biti prejaka klima. Mislim uzet Midea Xtreme Save Pro, koja navodno smanjuje snagu ako nije potrebna. Da li bi mi u tom slucaju skodilo ako uzmem od 3,5kw? Ako ce se snaga ionako smanjit, ne bi trebalo smetat da je prejaka? Ili krivo razmisljam. Grijanje inace ne trebam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5438 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Svaka inverter klima smanjuje snagu po potrebi, samo je pitanje koliko dobro to radi... Mislim da bi ti 2.5kW bilo optimalno, ali neka i drugi kažu. Nego, vi što se grijete na klimu, pitanje za vas. Imam Midea Blanc 2 i u ovom prijelaznom razdoblju se povremeno grijem na nju. Problem što kad klima dostigne zadanu temperaturu onda počne samo puhati zrak koji je hladan i stvara osjećaj hladnoće. Je li to tako i na drugim klimama?Npr. stavim na 25 i onda kad dosegne 25, krene puhati običan zrak što nije ugodno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5439 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#5440 |
49%winner
|
Isto se ponasaju i Hyundai GMV2 i GMV3. S tim da ne pocinju puhati niti kad ih prvi put upalis "na hladno", cekaju minutu da se ugriju pa onda krene ventilator.
![]() |
![]() |
#5441 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
BTW, jučer sam baš očistio vanjsku jedinicu. Izgleda da sam dobio pokvaren ZEP sprej iako je rok trajanja do nagodinu. Pjene je bilo tu i tamo u tragovima, većinom je izlazila samo tekućina, a mućkao sam barem minutu prije početka špricanja. Imam još jedan takav, baš me zanima hoće li biti ista stvar. https://www.termol.hr/zep-foaming-co...ari-600ml.aspx Potrošio sam cijeli sprej i nisam uspio sve očistiti, ostalo je prašine u sredini na spoju dva isparivača. Prije spreja sam još i usisao koliko sam mogao taj tepih izvana, a poslije spreja isprao prskalicom sa 30 litara vode. Izgleda ništa bez kompresora, njega ću sljedeći puta opet koristiti, spojim bocu s vodom na kompresor i fino se sve očisti.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. Jučer u 08:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5442 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
hm, nikad mi se to nije desilo sa ZEP-om. gdje si ga kupio da ljudi znaju... ja inace kupuje mu mbfrigo (Rijeka) gdje je 20ak% jeftiniji nego u bauhausu koji nabija cijenu. edit: sad vdim da je to onaj drugi ZEP pjena. imaju i taj i onaj zeleni koji koristim vec 15ak g (bez cjevcice). kad sam pitao tipa u cem je razlika nije mi znao reci. oba su ista cijena. uzeo sam stari bez djevcice opet neki dan.
![]() |
#5443 |
Premium
|
Ni meni se nikad to niie desilo. Uzorak od 10-15 potrošenih zepova :) Uzimam kod nekih iz vukovara jer imaju najbolje cijene Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#5444 |
EMP moderator
|
Nije ni meni do sad, potrošio sam isto tako oko 10-15 komada različitih Zepova, ostalo mi je još 4-5 komada na stocku - 1 pjena i mislim 4 antibakterijska koja smrde tjedan dana iza čišćenja. ![]() Kupim većinom u tom Termolu, lokalno nemam Zep, ima neka zamjena.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5445 |
Premium
|
Ja oduvijek zep. Davnih dana sam vidio da serviseri neki koriste to pa reko valjda oni znaju. Nasao ga u mbfrigo i kupujem godnama vec isto. Razmisljo da probam ono drugo, sto razreduju i stavljaju u spricaljku serviseri al nemam pojma ni šta je to bi dal je u slobodnoj prodaji... A i onda moram kupovat spricaljku.
![]() |
#5446 | |
Premium
|
Citiraj:
Ostatak ureda je istog mišljenja. 100 ljudi, 100 ćudi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5447 |
Premium
|
Meni isto oba zepa (plavi sprej i zelena pjena) imaju ok miris. Gadnije mi puno oni na razredivanje sto serviser koristi. Naravno nakon korostenja izliftam dobro prostor, a pjenu i isperem sa destiliranom. Ne zbog mirisa vec da maknem potencjalno isparavajucu hemiju.
![]() |
#5448 |
49%winner
|
Zepynamic mi lipo mirise, to je samo dezinficirajuci mirisni sprej. Zep venture pjena ima nesto jaci miris, to je pjena za unutarnje jedinice. Nakon jednog popodneva ja je vise i ne osjetim. Foaming coil cleaner je za vanjske jedinice, iskreno i ne sjecam se kako mirise, znam samo da mirise na kemiju. Ali nista od navedenog ne "mirise" kao Klimasept :D Jednom sam se zajebo i s time ocistio klimu. Jednom!
![]() |
![]() |
#5449 |
Premium
|
Hm, cek znaci oces rec da je ovaj zep sa cjevčicom za vanjsku a zeleni za unutarnju. Good tip. Zvuci nevjerojatno da ovaj u mbfrigo nezna to. Dobro da nisam onda uzeo taj, iako sad se bum vratil po njega za ocistit vanjsku. Čitao sam na oba naljepnicu i nije pisalo nista slicno kolko se sjecam zato sam ga i pitao razliku i dobio odg da nezna i da misli da je isto.
![]() |
#5450 |
49%winner
|
Ne znam koji je taj zeleni :) Venture je za unutarnju jer je ujedno i "mirisljavi": https://www.termol.hr/zep-spray-vent...zif-600ml.aspx Coil cleaner (bijeloplava ambalaza, domy ga je linkao) je bolji za vanjsku jer ima cjevcicu i nema bas fini miris. Kakogod, ja s njim cistim odvlazivac jer sa cjevcicom udjem u njega i bas se jako napuse ta pjena. Nema neki miris. vidim sad na linku pise da je za vanjsku i unutarnju pa ajde, ne mozes pogrijesiti
![]() |
![]() |
#5452 | |
Premium
|
Citiraj:
Imam ponudu za GMVA3 unutarnje i dosta ih hvale. Da li npr. nakon gašenja u režimu hlađenja osuše isparivač itd.? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5453 | |
49%winner
|
Citiraj:
Mislim da smo nesto i pricali o njima, ugl nije mi se promjenilo misljenje o GMV3. Klima je ok, ali mislim da ima boljeg izbora. Nema opciju susenja nakon gasenja, moras rucno upaliti fan mode i staviti timer recimo pola sata. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3808631 Nakon sto sam vidio i koristio neke Midee tipa ova sa linka, a cijenom valjda iste kao GMV3, ne vidim razloga za uzeti GMV3 koji je u principu prepakirana Midea. https://ehome.hr/proizvod/midea-klim...2hfnx-o-35-kw/ Ima sve kao i GMV3 uz jos i motorizirano zakretanje smjera puhanja lijevo-desno, mogucnost skretanja puhanja prema plafonu tako da uopce ne puse u glave (mjereno do kraja sobe od ~5m udaljenosti od klime), breezeless mod koji je imho cak i nepotreban pored ucinkovitog skretanja puhanja prema plafonu. Ima 2 krilca u mehanizmu (breezeless maska + jedno manje krilce unutra), kad se poklope pod nekim kutem onda nema puhanja u glavu. Bas sam ostao jako iznenadjen kako je dobra ta Midea. Ne znam kakav je Midei defrost zimi, kako grije. Koristio sam je 10ak dana za hladjenje. Takodjer pitaj boga kakva je za odrzavanje iznutra, kako lako se rasklapa itd. GMV3 je nepotrebno zakompliciran naspram GMV2, a maska skriva trecinu isparivaca pa da bi na svoju ruku poprskao recimo sprej po isparivacu morat ces zasukati rukave i malo sarafati. Kad sam gledao dva montazera kako ih rastavljaju da dodju do turbine, tocno sam vidio kako je tu klimu dizajnirao covjek koji nikad nije dotaknuo svojih ruku djelo ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#5454 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]() Ne izgleda tako strašno, ali nisam ga uspio očistiti ni nakon dvije ture špricanja Venturea i ispiranja na dvorištu pod visokim pritiskom. Problem je što plijesan ili što je već vidim tek kad se voda osuši, ali nije puno ostalo, sljedeći puta ću morati dulje namakati. Ta AP35 se koristi skoro 24/7 i za hlađenje i za grijanje, u dnevnoj je s kuhinjom i kaminom na drva.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5455 | |
Premium
|
Citiraj:
Što je konkretno zakomplicirano? Meni su dosta nahvalili taj hyundai i baš da se lagano čisti u smislu da se komplet sve skine i stavi na stol. Doduše, u usporedbi s Toshibom se sve lako čisti, a to mi je vrlo bitna stavka ![]() Budući da mi je to za stan koji će ići u najam ili za apartman, odustao sam od mitusbishija ![]() Za grijanje hyundai ima dodatni grijač na vanjskoj, ali ne znam koliko to koristi u našoj toploj klimi. Za 20g koliko pratim leda na vanjskoj nisam vidio. Možda u unutrašnjosti se to može zalediti. Citiraj:
Ne znam što ti se to nalovilo gore, izgleda kao neke mucice... Kod mene toshiba koja dugo nije čišćena je uz pomoć zep venture sve otišlo dolje, a nisam niti skidao turbinu. Klima na zidu, ona plastična cerada ispod, prva ruka zepa, pričekao da se pjena slegne i iscijedi, nakon toga ispiranje vodom ručnom špricalicom s pumpicom pa ponovio još jednom. Sve čisto nakon toga, a stvarno je bila zakorena. Zep coil cleaner nije ništa posebno, čistio sam jednu vanjsku s time i onako, ničime ne odskače, čak sam i malo razočaran učinkom. zepynamic je sranje, ko dezodorans, ne izlufta se dugo, s tim sam se zeznuo na autu, umirali smo narednih tjedan dana unutra ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5456 |
49%winner
|
Hmmm ne bi se bas kladio. GMV2 ima super rjesenu demontazu, skida se komplet donja celjust skupa s turbinom. Ne moras lomiti isparivac. GMV3 se ne skida nista s donje strane, moras odsarafiti dosta plastika da bi dignuo isparivac nakoso i onda izvlacis tubinu s lijeve strane. Gledao sam ih kako mi to rade, dvojica su se znojili oko GMV3. Nadalje, GMV3 ima jednu jako glupu stvar u dizajnu - imaju spoj dvije plastike od maske kod turbine. Onda kada prskas turbinu i cistis je na svoju ruku, voda umjesto da iscuri iz tog kanala van u vrecu, voda se zavlaci pod tu plastiku, ulazi u masku i iscuri van - gdje maska/plastika dira zid i lijepo curi po zidu. Pitaj me koliko sam psovao :D De-bi-la-na!
![]() |
![]() |
#5457 |
Premium
|
@domy, moras sa kistom po rotoru u kadi. Nemoze pjena skinit samo. Ja ga uvjek cetkam i to je najdugotrajniji i najgori dio pranja klime. Sve drugo je easy. Budi oprezan sa miniwashem po rotoru. Ak ti pukne lamela piši kuci propalo i 200ak € iz džepa.
![]() |
#5458 |
EMP moderator
|
Nisam miniwashem nego multifunkcijskim pištoljem za vrtno crijevo. Miniwash bi to satrao. Najgori dio je rastaviti AP35 i oprati kadicu, ne vidim način kako skinuti kadicu, visila mi je ukoso dok sam vadio blower i prao je. Otkačiti drenažno crijevo isto nema šanse, ne mogu gurnuti prste. AP20 rastavim žmirećki, dva šarafa i cijeli okvir ide dole. Otkačim drenažno crijevo, skinem motoriće i kadica ide van, još dva šarafa skinem za isparivač i blower ide van. Doslovno u minutu je rastavim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5459 |
Premium
|
Možeš i miniwashem ako znas sta radis. Prao sam jednom Electrolux sa slabim miniwashem. Opere odlično al bolje ne riskirat. Kist u ruke i udri. Jednom sam samo skidao kadicu na sf-ima. Od onda redovito cistim pa nema potrebe skinut. Samo je pustim da visi i brišem je i špricam sa alkoholom. Na kraju sa plavim zepom sprej.
![]() |
#5460 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|