Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 13:13   #91
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Nije tech savy, no i meni je pao na pamet RAID Ima li neki jednostavan tutorial?
IMHO RAID, bilo softverski, bilo hardverski na PC-u lagano može preskočiti, jer to bude kad-tad (po dobrom starom običaju) rezultiralo havarijom kad se RAID polje razleti u Mp3 i onda opet ima problem s podacima koji su mu bitni. Kaj se NAS rješenja tiče, provjeri NAS Compares za detalje, mada neovisno o modelu, većina proizvođača nudi plug'n'play podešavanja, tak da se sve svodi na odabir NAS uređaja koji najbolje odgovara za tu namjenu uz popratne diskove u prikladnim veličinama. Kaj se tiče samih diskova za PC koji spominješ, komotno se mogu koristiti NAS modeli poput npr. WD Red Plus (5640 RPM), pa na taj način dobiš tišinu, a opet ne gubiš pretjerano na brzini prilikom pristupa podacima.

Makar, možda nije ni loše da si frend složi jedan veći NVMe SSD od npr. 2TB ili 4TB za glavno mjesto za rad sa slikama, pa uz to još dva (ili koliko već treba/želi) klasična mehanička diska za dodatnu pohranu i arhivu svih fotografija. Kod mene je slično posloženo, samo nisu slike u pitanju, već virtualne mašine, pa se njih dvadesetak primarno smjestilo na 2TB NVMe SSD, dok se aktivno backupiranju na interne WD Red NAS diskove i onda još dodatno na dedicirane Synology NAS uređaje koji također imaju WD Red NAS diskove, tak da stvarno možete iskominirati kaj god vas volja za potrebe obrade i pohrane fotografija.

Primjera radi ...
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:47   #92
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Frend je fotograf. On preferira raditi lokalno na PCu iz razloga što stalno nešto indeksira, pretražuje, svašta nešto pa mu to preko NASa radi puno sporije nego sa lokalnih SSDova u piceku.
Ako je tako onda najbolje preskočit NAS. I wifi ga jebe u stanu

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova

Makar, možda nije ni loše da si frend složi jedan veći NVMe SSD od npr. 2TB ili 4TB za glavno mjesto za rad sa slikama, pa uz to još dva (ili koliko već treba/želi) klasična mehanička diska za dodatnu pohranu i arhivu svih fotografija. Kod mene je slično posloženo, samo nisu slike u pitanju, već virtualne mašine, pa se njih dvadesetak primarno smjestilo na 2TB NVMe SSD, dok se aktivno backupiranju na interne WD Red NAS diskove i onda još dodatno na dedicirane Synology NAS uređaje koji također imaju WD Red NAS diskove, tak da stvarno možete iskominirati kaj god vas volja za potrebe obrade i pohrane fotografija.
Tako sam i mislio. Cijeli PC uzima, mislio samsung 990 evo plus od 2tb i onda jedan 6 ili 8tb hdd. U starom pc ima 1tb i 2tb hdd (i neki sata ssd za OS), no ima neke planove za taj stari PC

Što se tiče softvera - lightroom i photoshop. Tu je vidim singlecore bitan, neki mainstream pc uzimamo - R5 9600X (32gb RAM i vjerojatno RTX 5060Ti 16gb, ako koja igra uleti). CPU je u vrhu koliko vidim po testovima, nema neke vajde od više jezgri

Nije za profi upotrebu, ali poprilično ozbiljan hobi (ima i izložbe nekad). Ako mu je dosad bio dobar AMD APU iz pre-ryzen ere, ovo će biti avion
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:01   #93
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

To je to onda, možeš čak složiti i 2x 6TB uz 990 NVMe, jer nisu pretjerano skupi, a opet da ima bar neku HDD redundanciju čisto za svaki slučaj.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
Staro Jučer, 19:19   #94
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
To je to onda, možeš čak složiti i 2x 6TB uz 990 NVMe, jer nisu pretjerano skupi, a opet da ima bar neku HDD redundanciju čisto za svaki slučaj.
Da, i to mi je palo na pamet. Ali ne u RAID?
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:23   #95
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Da, dva svaki za sebe, pa onda pomoću Robocopy i sl. rješenja podesiš da se bitne stvari fino backupiraju/arhiviraju/sinkroniziraju na te diskove.
Staro Danas, 09:08   #96
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Što se tiče softvera - lightroom i photoshop. Tu je vidim singlecore bitan, neki mainstream pc uzimamo - R5 9600X (32gb RAM i vjerojatno RTX 5060Ti 16gb, ako koja igra uleti). CPU je u vrhu koliko vidim po testovima, nema neke vajde od više jezgri

Nije za profi upotrebu, ali poprilično ozbiljan hobi (ima i izložbe nekad). Ako mu je dosad bio dobar AMD APU iz pre-ryzen ere, ovo će biti avion
Kod mene za rad na slikama to ovako izgleda : 1TB sistemski Samsung 980 Pro, 1TB swap/temp Samsung 980 Pro, 2TB Samsung 990 Pro za slike i video zapise na kojima se trenutno radi, 8TB WD Red Pro interni HDD na koji se backupiraju ovi ostali diskovi.

Kad se na slikama više ne radi one se miču sa 2TB SSDa na 8TB HDD. Taj 8TB HDD se kopira povremeno na vanjske diskove kao backup.

Hoću reći da kod foto-video rada obično ne trebaš imati na brzim medijima slike stare godinu-dvije koje su već obrađene i objavljene ili što se već radi s njima, bitno je da su na brzom disku slike na kojima se trenutno radi, ostalo je arhiva.

Bilo kakvo rješenje sa HDDovima za rad na slikama će ti dati maksimalno 250MB/s čitanje i zapisivanje, dok će noviji m.2 SSDovi ići i po 14GB/s, odnosno 56x brže nego na HDD, uz još puno veći seek. Tako da ne bih razmišljao o HDDu kao ikakvoj opciji za nekakvu obradu slike, tu ide isključivo PCIe SSD, a HDD neka bude za arhivu i backup.
Night je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:39   #97
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
3.5" SATA HDD-ovi od 16 i više TB

Citiraj:
Da, dva svaki za sebe, pa onda pomoću Robocopy i sl. rješenja podesiš da se bitne stvari fino backupiraju/arhiviraju/sinkroniziraju na te diskove.

Ma zajebi to. Sa syncanjem ćeš prije ili poslije naletjeti na neki konflikt ili neko sranje zbog software buga ili nećeg desetog. Onda non-tech osoba to treba raspetljati. Right…

Dva diska u RAID1, ako budžet dozvoljava TLC SSD-ovi obavezno različitih proizvođača po mogućnosti kupljenih u različitim dućanima. Backup ili sync na treći disk koji je van kompa (USB, mreža, cloud…)
Staro Danas, 11:55   #98
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Točno to kaj sam spomenul koristim godinama bez problema i navel samo kao primjer na koji način si može posložiti sa svoje strane bez da ima sranje s RAID peripetijama.
Staro Danas, 17:33   #99
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
ne treba 7200 za slike. samo poskupljuje disk

po meni RAID nije potreban

kompletni copy jednog diska na drugom disku kao back up

tako imam ja posloženo sa video zapisima RAW footage bicikliranja i hikinga. i sve brzo očita sa 5400 diska

dok radim sa video editorom onda je taj materijal na SSDu (tak bi mogao i on sa fotkama)
kad ide u arthivu - na 5400 disk i to na 2 različita kao beck-up
kad i nešto treba ubacim u HDD dock i imam pristup odma sa zadovoljavajućom brzinom čitanja
nijedan nije krepo , a čak i da počne dobivat bad sektore odma napravim novu kopuju sa ispravnog diska

nastojim ne imat veći HDD od 6TB.

Thule nosač
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 18:59   #100
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Hesus Maria i sve kaj je sveto...

1. RAID 1 nije Backup
2. RAID 1 (Mirroring) sluzi da imas redudantan sustav (kada downtime nije pozeljan) i da u slucaju da jedan disk krkne - drugi i dalje radi. Za sistemske diskove u serverima "must have" Feature. Za po doma kao kopija podataka bas nema smisla (racunaj da na taj nacin trosis 2 SSD-a istovremeno).
3. Backup je kopija podataka na jos bar jednoj lokaciji , bez obzira dal se radi o jednostavnom kopiranju , syncu ili necem trecem. Za spremanje slika i ostalog medijskog sadrzaja da se ne "zagubi" - pod obvezno rekao bih.

Dakle:
Sistemski diskovi > RAID 1 ako je kriticno + Backup
Data diskovi > Backup

Simple enough? Odlično
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno