|
![]() |
#4441 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Ljudi kojima sam nakon Windoza stavljao Mint nemaju potrebu za fractional scallingom jer nemaju 4K monitore :D |
![]() |
![]() |
![]() |
#4442 | ||||
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4443 |
Premium
Datum registracije: May 2023
|
Preporučam Rocky Linux koji je RHEL derivat. Meni osobno više odgovara zbog bolje integracije SELinux-a, kpatch-a koji provjereno radi dobro i rijeđih nadogradnji. Ako je cilj učenje i imaš dovoljno vremena, provjeri CRUX Linux. Što se tiče WM, ctwm, dwm i drugi tiling WM su lagani za razumjet i modificirat po svojim potrebama, umjesto prilagođavat sebe WM-u. Imaš i official Rocky XFCE image. NVIDIA driveri rade. Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. Jučer u 19:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4444 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Really....za desktop...u 2025???? Jesus...
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk SSD Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4445 |
Premium
|
Bilo bi mi draže pročitati konstruktivan komentar, jer ne znam na što se točno odnosi takva reakcija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4446 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Rocky Linux (i bilo koji drugi klon Red Hat-a) je moj go-to izbor za bilo sto da mirisi na server jer znam da ce sustav raditi i biti hebeno stabilan. However - za desktop imas isti problem kao i sa Debian Stable branchom - stari paketi/aplikacije + za razliku od Debiana mnogo manji portfolio aplikacija (je mozes koristiti Flatpak Cheat Code al to onda nije poanta RH klona). Zato postoji recimo - Fedora koja je skoro pa bleeding edge, al opet stabilna i dolazi sa dovoljno pametnim izborom defaultne konfiguracije za sve vezano uz hardwer i softwer da nebude na putu, bez obzira bio pred ekranom noob ili power user. I jednostavno radi. Ukljucujuci i Scaling ![]() Crux pak je tolko marginalna distra koju je vrijeme zaboravilo i koja iako ima svoju klijentelu - definitivno ne da nije za svakoga nego ima manje korisnika valjda nego Clearlinux u 2025. Kao takvu ju nikome nebih preporucio. Tko zeli Crux - zna za njega i instalirat ce ga i radi se najcesce o starim *BSD-ovcima ili ekipi koja trazi alternativu Slackware-u. Vecina ostalih zavrsi na Archu naravno jer je "cool" (i vecu korisnicku bazu + bolju dokumentaciju). Nije bit samo gledati sto je dobro u nasim ocima nego prepoznati potrebe (i po mogucnosti predznanje korisnika) i prema tome dati preporuku inace ce opet biti "Linux SUX!!!!!!!!" Dakle da skratimo muke svima...TLDR: 1. Noob > Linux Mint 2. Power User > Linux Mint , Fedora, Debian (Testing/Sid), OpenSuse Tumbleweed 3. Server > Debian (stable), Redhat (i klonovi tipa Rocky Linux i Alma Linux), SLES 4. Homelab Server > isto sto i Server + CentOS, OpenSuse Leap Za Docker i Kubernetes pak postoje i specijalizirane distre o kojima necemo ovaj puta jer se mijenjaju brze nego Trump moze izmisliti novu provokaciju svijetu.
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk SSD Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. Jučer u 21:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4447 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
SELinux, kpatch, dwm za home/desktop za početnika je overkill. Mislim da ništa od toga nije "lagano za razumjeti" za nekoga tko tek dolazi sa Windowsa i nije navikao na Linux ekosistem (a i upitno da li mu trebaju featurei poput SELinuxa, bar u početku). Zadnje izmijenjeno od: Dule. Danas u 00:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4450 | |
Premium
|
Preporučio sam Rocky Linux odnosno RHEL derivat jer ga nitko drugi nije preporučio, a smatram ga ugodnijim za korištenje. Navedeni su moji osobni razlozi i to ne znači da se čovjek time treba baviti ili koristiti spomenuto. Ali nisam vidio da je itko drugi napisao razloge uz svoju preporuku. Proces instalacije i korištenja Rocky Linux-a sa XFCE/GNOME/KDE u usporedbi sa Mint Linux-om i bilo kojim drugim DE ustvari je više manje jednak - dobiva se package manager i stabilan desktop environment. Zahvaljujem na opsežnom komentaru. Koristio sam Fedoru 16, ali je bilo problema sa bleeding-edge paketima pa se nisam ni predugo zadržao. Nekome su stari (stabilni) paketi problem, nekome feature. Sve ovisi o tome što korisniku treba i što želi. Koristio sam rolling distribucije u produkciji kao što su CRUX i Void jer sam tako mislio rješiti potrebu za upgrade-om, ali sam došao do zaključka da uz 10 godina LTS na Rocky Linux-u mi uopće ne treba major upgrade. Kada je netko već spomenuo, Slackware 14 se vrti u produkciji 10-ak godina (05:35:52 up 2021 days, 23:43, 1 user, load average: 4.44, 4.89, 5.06 - zadnji reboot za kernel upgrade) i ne pada mi na pamet raditi bilo kakav upgrade paketa kamoli sustava, nova instalacija na novu mašinu i migracija su najsigurnije rješenje. Iskreno, nikada nisam napravio major upgrade jer uglavnom ostanem unutar LTS perioda kada je u pitanju životni vijek mašine. Štoviše Slackware 12 mi je bio prvi izbor nakon cca 6 uvodnih mjeseci Ubuntu-a i headless CentOS-a, i bio je dobar izbor, stoga ne vidim pravi razlog zašto korisnik @darkydark pokušava uvećati njegovu kompleksnost. U današnje vrijeme kada postoje LLM-ovi koji mogu odgovoriti na veliku većinu pitanja i više nego opsežno, u usporedbi sa čitanjem manuala, mislim da Slackware nije problem. Od svega što sam testirao, a mislim da je u manjem broju nego tomek@vz, CRUX za posljedicu daje znatno bolje razumjevanje Linuxa, buildanje paketa jer nema package managera i uvod u *BSD filozofiju, samo što produktivnost počne padati u slučaju loše organizacije - kod mene primarno zbog nedostatka kontinuiranog buildanja paketa. Doživio sam mentalni preporod prelaskom na NetBSD i DragonFly BSD za daily drivere jer sam shvatio da nekada stvari bespotrebno kompliciramo samo zato što imamo ponuđeno više načina za obaviti isti zadatak. Citiraj:
Suma sumarum, ovisi kojim putem čovjek planira dalje. Nisam napisao da je Mint loš odabir, ali ja osobno nisam bio nešto sretan s njim i Cinnamon DE pa sam zato preporučio alternativu koju drugi nisu. Svakako nek je sa srećom. Moram dalje. Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. Danas u 06:35. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4451 | |
Premium
|
Citiraj:
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk SSD Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4452 |
Premium
|
Stoji što si napisao, ali reakcije su kao da sam sugerirao UnixWare 1.0, a ne distribuciju koja se aktivno održava, ima gotovo sve u paketima što korisniku može trebati iako ni korisnik možda ne zna što mu točno sve treba - a radi dobro i za headless i za desktop potrebe, što podupirem činjenicom da se trenutno koristi na četiri produkcijske mašine i dvije lokalne među kojima jedna virtualna sa desktopom, sve skupa nešto duže od dvije godine, bez problema, izuzev što update uz reboot nekada poremeti custom SELinux policy module, jer valjda proširuju restrikcije pa treba i izmjeniti scope. Moram dalje, ima danas posla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4453 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Rocky je OK ali fale i kasne s nekim stvarima. Recimo ZFS je full predugo stajao na bugovitoj 2.1.15 verziji. FreeIPA forsira linux-firmware kao dependency koji joj ne treba i pojede 1.2GB (enterprise) storiđa bezveze. Da ne duljim jer ima još takvih bisera… Rocky kao i svaki drugi RedHat je nemoguće normalno dići na novu major verziju dok je to sa Debianom i derivatima itetako moguće. Štoviše relativno je glatko i bezbolno. To je razlog zbog kojeg ne bi preporučio RedHate za ljude koji nisu IT potkovani. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4454 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Koji "klon" je sad najaktualniji? Ja sam odustao od Rocky-a za potrebe home laba jerbo ga nisam uspio natjerat da radi kak treba s vagrant/libvirt kombinacijom (testirao više box-ova). Alma 9 mi radi bez problema trenutno, bez da sam išta petljao. 10-ku još nisam testirao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4455 | |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Da sam puuuno naucio jesam, al dal imam zivaca buildat samostalbonsvaki paket i rucni "slagati" svaki drugi dependacy... Sent from my 2201116SG using Tapatalk
![]() |
![]() |
|
|