Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.07.2025., 11:47   #4381
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
This release includes some Ext4 performance improvements; XFS support for large atomic writes; support for USB audio offload; support for zero-copy send TCP payloads from DMABUF memory; various futex improvements; initial support for Intel Trusted Domain Extensions; automatic weighted interleaved memory allocation policy; support for sending coredumps over an AF_UNIX socket, and make easier to build your kernel optimized for your local CPU. As always, there are many other features, new drivers, improvements and fixes.

KernelNewbies: Linux 6.16
Staro 30.07.2025., 12:44   #4382
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Da, nema me na tim sastancima, jer se uvijek ko za inat potrefi da imam nekog posla na gruntu.

Kak god se okrene, Clear Linux je završil kao i mnoge druge kolateralne žrtve, dok se Intel s opet novim direktorom trudi spasiti kaj se spasiti može. Uz silne milijarde potrošene na kojekakve Altere, Habane, Nervane uz začarani krug otkupa vlastitih dionica, popraćeno s novim otpuštanjima za desetke tisuća ljudi, otkazivanjem naprednih proizvodnih procesa i pratećih fabrika, dobro da su se riješili Clear Linux utega - i voća.

U 80-ima su imali priliku uložiti u tada skroz novu firmu zvanu TSMC, pa su ih ismijali i potjerali, samo da bi danas ovisili o njihovim naprednim proizvodnim procesima za Intelovu "domaću proizvodnju". Intelu se kasnije Apple javil na temu proizvodnje procesora za nadolazeći iPhone, ali tu su isto odmahnuli rukom, ne treba fala, ne vidimo neki profit u tim smiješnim čipovima za telefone. Kad je trebalo uložiti u ASML-ove EUV mašine, Brian Krzanich kao direktor donosi odluku da su to nepotrebne gluposti i bačeni nofci i to nikad neće raditi. TSMC im je dokazal suprotno. Bob Swan kao novopečeni direktor svima jasno daje do znanja kak 2018. potencijalno ulaganje u OpenAI nema nikakve računice, jer on osobno ne vidi da taj AI ima mogućnost ikakve tržišne vrijednosti. Pat Gelsinger je nakon toga pričal kak se nVidiji posrećilo na AI polju, ARM je nebitan u svakom tržišnom aspektu, dok im je šrot AMD u retrovizoru koliko su jadni, a ovaj novi direktor je između ostalog odlučil ugasiti Clear Linux, jer eto - to su uz voće ti strašni generatori troška koji Intel sputavaju u daljnjem razvoju.

A gle, fulali su veliki igrači puno toga. Microsoft npr. i to maestralno. Od “640k bude dost’ za svakoga” preko MSNa, Windows Mobilea… a Xbox je u jednom trenutku bio jedna od “najglupljih stvari koje je bgates ikada čuo”…. A vidi ih. Ide im prilično dobro

Bitno je da pogodiš više nego što fulaš. Intel je puno toga fulao. Ne vidim gdje su pogodili.

Apple je skoro propao. Pa je došao iMac. Pa iPod. Pa iPhone….

A mi smo debelo OT
Staro 30.07.2025., 13:17   #4383
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova

Apple je skoro propao. Pa je došao iMac. Pa iPod. Pa iPhone….
Jobs. Dosao je Jobs koji je bio manijak al je bio fokusirani manijak koji je znao prodavati. Danas Apple samo pluta na njegovoj ostavstini (osim novih cipova).
Staro 30.07.2025., 14:04   #4384
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Ne treba Bubba, fala na CD-u, ko da jesi
A bogati, znas da meni za tebe nije u pitanju! Ako treba, posjećemo ga na diskete, pa u ARJ i Bog da nam grijehe prosti.

Citiraj:
Intel je taj kojem treba itekakav crowdfunding, jer malo fali da počnu brojati krvna zrnca zaposlenika, pa da i na taj način odluče koji ostaje, a koji nestaje, dok direktor ne prestaje.
To si saznao na onom sastanku dionicara na kojem nisi bio? Ja kao da sam precuo taj dio.

Citiraj:
Možemo se ovak podjebavati unedogled, ali bojim se da to ne bude promijenilo činjenično stanje u kojem se Intel trenutno nalazi ponajviše svojom krivicom. Trgovačko društvo i šrot firma u 2025. svaka sa svojom plejadom hitova, pokušaja i promašaja uključujući i Xilinx akviziciju.
Tako je, AMD koji ima dva i pol proizvoda naspram Intela koji se i je izgubio u svim nefokusiranim domenama u kojima (ne)radi.

Hvala ti na dva beskorisna grafa, ali cu te samo podsjetiti da je po pitanju materijalna imovine i infrastrukture Intel i dalje red velicine vrijedniji od AMD-a. Ali dobro, ti imas grafove dionica. Cestitam.

Ne znam kako si popratio shitpostanje oko voca i Linux povrca a propustio si dio gdje Intel restrukturira cijeli mrezni segment. Ili za obrat, zasto tako vrijedni AMD nije preuzeo Clear Linux, kad ocito njima ide i to je tako dramaticno po tebi da pokazuje neumitnu propast Intela.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Jobs. Dosao je Jobs koji je bio manijak al je bio fokusirani manijak koji je znao prodavati. Danas Apple samo pluta na njegovoj ostavstini (osim novih cipova).
Fokus. Ne znam je li ijedno drustvo osim valjda IBM-a toliko rasuto ko djubre po vinogradu.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 14:16   #4385
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Složio bi se za IBM.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 14:22   #4386
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Bubba, ja za razliku od tebe nisam dioničar Intela, AMD-a ili bilo koje firme po tom pitanju, pa da sad radi jebenog Clear Linuxa moram imati ovakve ispade posebice, nakon kaj si nedavno doživjel Mortal Kombat Fatality s novokomponovanim nadobudnim vibe code AI programerima. Nažalost popratil sam Intelovu mrežnu peripetiju, isto ko i sve ostalo, jedino kaj se ti loviš onoga kaj ti u tom trenu paše, jer eto, Intel je u kurcu, pa daj da sad ti nama objasniš kakvo smeće je šrot AMD ili bilo koja druga firma koja se nije sjebala ko ovaj bajni Intel na čijim sastancima dioničara slušaš kak je sve u najboljem redu, eto malo su se ogrebli po laktu, ali ide flaster sad s novim direktorom. Želim ti sve najbolje s Intelom i dionicama, ne daj se druže, još malo i vraćaju se jači nego ikad, bilo bude i voća i povrća na sastancima, a sljedeća godina je ključna.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 14:51   #4387
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Bubba, ja za razliku od tebe nisam dioničar Intela, AMD-a ili bilo koje firme po tom pitanju, pa da sad radi jebenog Clear Linuxa moram imati ovakve ispade posebice,
Samo sam se osvrnuo na tvoju klasicnu paradigmu "spasit ce ih voce i Clear Linux", sto je tvoja infantilna mantra koju onda branis velikim grafovima koje ne razumijes, ali si negdje procitao da su cool.

A problem je sareniji i dublji i ostale kolege kroz dretvu su ga, mimo mene, dosta dobro istaknule.

Nego, podsjeti nas, nisi li ti jednom bio slicno rasplakan kao i sada pa otisao s foruma i onda se vratio? Ne brojim, nego kada vec spominjes davne i nedavne dogadjaje...

Citiraj:
Nažalost popratil sam Intelovu mrežnu peripetiju
Da, vidis, ti kad kazes "popratio sam" mislis na "kopirao sam tudju misao bez kritickog osvrta". Tu lezi sustina tvojeg problema i ostrascenosti.

Citiraj:
Intel je u kurcu, pa daj da sad ti nama objasniš kakvo smeće je šrot AMD ili bilo koja druga firma koja se nije sjebala ko ovaj bajni Intel na čijim sastancima dioničara slušaš kak je sve u najboljem redu, eto malo su se ogrebli po laktu, ali ide flaster sad s novim direktorom.
Ne, to je tvoja konfabulacija, ali okej, zato sam te i ispravno citirao, pa da ti ponovim - bulaznis.

Citiraj:
a sljedeća godina je ključna.
Ic okej, i u pjescaniku zna biti ekipa, ne osudjujem. Daj sad dodaj jos voce i povrce prije toga i mozes na Indexu imati kolumnu.

Programer
Staro 30.07.2025., 14:56   #4388
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Tako je Bubba, potpuno si u pravu kao i uvijek, a Intel je s dioničarima poput tebe u najboljima rukama - isto kao i forum.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
Staro 30.07.2025., 17:23   #4389
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Braćo, AMD ima više no trostruko veći market cap od Intela...
nub je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2025., 19:13   #4390
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Braćo, AMD ima više no trostruko veći market cap od Intela...
Agrokor je prije 10 godina imao na financijskoj gimnastici lazno uvecanu prikazanu vrijednost vecu nego citav AMD-ov market cap. Prije tih istih 10 godina, AMD-ova dionica je klizila ispod $2, kupljena za $1.69. Thank you USA - danas je na $~180. Prije tih 10 godina nije bio niti medju prvih 100. Jednako kao ni nVidia.

I sto nas uci "market cap" poucak? Sviranju kurca. AMD je i sa $1.69 i sa $169 jednako dobro (ili lose) drustvo nakon stabilizacijske faze i cinjenice da drze IP-ove zbog kojih ne mogu propasti. Cinjenicno uzi spektar djelovanja i bolje odluke su razlog da su se u 10 godina, s investicijskog aspekta, apsolutno razvili u smjeru da mogu biti komotni neko vrijeme u segmentu kojeg se drze.

Cijela ova prica se razvila ne iz cinjenice da Intel vec neko vrijeme ima bezglavi moment, nego iz vrtićke price o "a KaO dA cE iH sPaSiTi dA nEMaJu BaNaNe". Jer tko bi reko. Javno drustvo gubitas reze sto stigne. A bogami, ni Đefić nije prije godinu dana stedio ekipu na bananama i kafi diljem svijeta. Po Varazdincu - ocito je AWS i glorificirana web knjizara na aparatima.

Programer
Staro 30.07.2025., 19:35   #4391
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Kak sad javno društvo gubitaš, a koji post prije je bilo riječi o materijalnoj imovini i infrastrukturi gdje je Intel i dalje red veličine vrijedniji od šrot AMD-a.
Citiraj:
Intel isn't just laying off employees and closing plants in a bid to cut costs – it's also reportedly planning to get rid of its entire Network and Edge Group (NEX) to help right the ship.
Jedini je zajeb da se sad sva ta imovina i infrastruktura više čini kao sidro prema dnu, nego neka vrijednost, ali OK, sve je to dio velikog plana restrukturiranja.
Staro 30.07.2025., 20:01   #4392
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

A jeste ga sad zaspamali. Linux dečki, fokus na Linux. Bar u ovoj temi
Staro 30.07.2025., 20:14   #4393
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Ja čekam 9.8.2025.
Staro 30.07.2025., 20:19   #4394
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Citiraj:
A jeste ga sad zaspamali. Linux dečki, fokus na Linux. Bar u ovoj temi
Nisam Intel dioničar ni Agrokor ekonomist, ali po svemu sudeći Clear Linux (paše se u temu) je bil okidač za gaslighting ekskurzije od strane uvaženog.
Citiraj:
Intel in its latest 10-Q filing with the US SEC revealed that the company has been "unsuccessful to date" in attracting significant customers to its external foundry business.
Zajebana situacija, posebice, jer izgleda da im ne gine spin-off fabrika po uzoru na šrot AMD prije 20 godina, ali i to je sigurno tzv. konfabulacija.

Kaj se spama tiče, moji postovi se mogu prijaviti i po potrebi obrisati, a Bubba je ionak Isus dragi Bog sa svim mod/admin ovlastima, tak da me još stigne i hapsiti.
Staro 30.07.2025., 21:41   #4395
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Molim?
Sheldon novokomponirani nadobudni vibe AI coder?!
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 06:11   #4396
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Molim?
Sheldon novokomponirani nadobudni vibe AI coder?!
Sheldon za razliku od tebe kolega kuzi Linux pa moze bez pomoci AI-a sloziti App za provjeru Updejta/Newstickera na Archu i implementirati issue resolving opcije .

@Bubba @TheExiled > ajd dosta vise obojica ste dovoljno bistri i iskusni da bi se prepirali ko mala djeca na forumu oko gluposti, pogotovo tim tonom.
Staro Jučer, 07:16   #4397
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:

Točno ali nije to poanta. Jobs je mogao to što je mogao jer je Apple imao tržište i potencijal. Kakav potencijal ima Intel? Svijet je išao dalje a oni su se i dalje tvrdoglavo laserski fokusirali na X86 CPUe i nakon što im se vratila ozbiljna konkurencija.

I što sad? Što bi Jobs napravio s ovakvim Intelom?

Slažem se da ukidanje Linux distre i besplatnog voća djeluje demotivirajuće za korisnike i djelatnike pogotovo u trenucima kada treba raditi suprotno. To neće spasiti Intel niti mu pomoći. To samo znači da je neki financijaš dobio zadatak da reže gdje god može samo da financijska slika što bolje izgleda. To je potez očajnika.
Staro Jučer, 07:47   #4398
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Točno ali nije to poanta. Jobs je mogao to što je mogao jer je Apple imao tržište i potencijal. Kakav potencijal ima Intel? Svijet je išao dalje a oni su se i dalje tvrdoglavo laserski fokusirali na X86 CPUe i nakon što im se vratila ozbiljna konkurencija.

I što sad? Što bi Jobs napravio s ovakvim Intelom?

Slažem se da ukidanje Linux distre i besplatnog voća djeluje demotivirajuće za korisnike i djelatnike pogotovo u trenucima kada treba raditi suprotno. To neće spasiti Intel niti mu pomoći. To samo znači da je neki financijaš dobio zadatak da reže gdje god može samo da financijska slika što bolje izgleda. To je potez očajnika.
Jobs bi vrlo vjerojatno skresao sve na krucijalno i minimalno potrebno (dakle opet bi svi experimenti tipa Clearlinux otpali) , fokusirao se na stvaranje neceg za sto ce moci stvoriti zelju kupnje kod ljudi (primjeti da nisam napisao "nesto sto bi ljudi htjeli kupiti" - jer to je kod Jobs-a bila uvijek ono sto ga je izdvajalo i zasto je uspio stvoriti Apple kult) i prodavati sa debelom marzom. Problem je da je sve cipove jednostavno benchat na istom softweru /OS platformi pa nebi mogao prodavat maglu i tvrditi nesto sto nije istinito (ili je samo poluistina) . Situacija u kojoj je trenutno Intel je nazalost nekaj kaj nije na kraju za nas kao krajnje kupce dobro i imamo debelu srecu da AMD to ne iskoristava. Predugo su spavali na starim lovorikama i staroj slavi i nisu imali potrebe za fokusiranjem na izradu neceg novog i revolucionorang - dok mogu musti postojecu kravu. Smatram da nije do toga da Intelu fali sposobnih inzenjera vec jednostavno los management zadnjih 10-15 godina. Jedino kaj nam preostaje je da se nadamo da Intel prezivi - nekako ili da se ARM uzdigne. Inace smo hebali jeza u leda kao kupci dugorocno.
No da se vratimo ClearLinux prici - da na kraju krajeva bio je interasantan experiment - ali nazalost nista vise od toga. Tko zeli tu vrstu optimizacije moja preporuka je definitivno Gentoo ili RedCore Linux (za one koji imaju zivot a ipak bi htjeli prckat po Gentoo distri i izvuci maximum iz svoje kante).

A sad dosta vise i o Jobsu i ClearLinuxu i Intelu i nadriprogramerstvu ili bum vas sve tuzil kak pravi zagorec (Toru).
Staro Jučer, 08:23   #4399
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
a Bubba je ionak Isus dragi Bog sa svim mod/admin ovlastima, tak da me još stigne i hapsiti.
Varazdinska opca bolnica ima odjel psihijatrije, potrazi pomoc, nije sramota.

Programer
Staro Jučer, 08:32   #4400
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda, jer s ovom količinom ega komotno možeš tražiti neku invalidninu ili barem dječji doplatak.
Staro Jučer, 08:46   #4401
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Citiraj:
Jobs bi vrlo vjerojatno skresao sve na krucijalno i minimalno potrebno (dakle opet bi svi experimenti tipa Clearlinux otpali)
To je napravio onaj Gil Amelio prije njega pa je to ispao najgori financijski period za Apple. Jobs je sav fokus i financije usmjerio u razvoj iMaca. Ostalo je povijest.

Kresanje troškova rijetko kada donese nešto dobroga. Zaraditi možeš daleko i neusporedivo više nego uštedjeti. Troškove krešu oni koji ne znaju zaraditi kako privatno tako i poslovno.
Staro Jučer, 09:01   #4402
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Sheldon za razliku od tebe kolega kuzi Linux pa moze bez pomoci AI-a sloziti App za provjeru Updejta/Newstickera na Archu i implementirati issue resolving opcije :D.
Khmm... svog AI-a, koji je sastavio onaj "odgovor" sam nazvao Sheldonom, kako i piše u onom threadu... 😅
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:13   #4403
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Khmm... svog AI-a, koji je sastavio onaj "odgovor" sam nazvao Sheldonom, kako i piše u onom threadu... 😅
Dakle i dalje stojim pri izjavi
Staro Jučer, 10:48   #4404
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Ja čekam 9.8.2025.

Ima nas još :D
Staro Jučer, 11:56   #4405
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Dakle i dalje stojim pri izjavi
ključno!
Staro Danas, 17:49   #4406
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Stari čangrizavac Dedoimedo testirao OnlyOffice i kaže dobra roba, pa tko nije, nek proba.
kopija je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na