Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.06.2025., 20:24   #91
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Proxmox je host, dakle debian, a trenutno mi stoji otvoren maltene identican tab oko tog i8k drivera samo nisam sjeo za komp:
https://blog.tiga.tech/posts/dell-op...nux-fan-speed/

To cu probati svakako, tnx! Kad bi mogao malo agresivniju krivulju sloziti u idleu i dignuti prag sa 70 na recimo 80...

Nisam u toku s alatima za ogranicenje boosta na debianu. Koristim throttlestop na winsima i taj dio kuzim. Potrazim pa se javim! Bilo bi super da ima nesto kao throttlestop, pa da mu ogranicim boost na 3-3.5GHz i poigram se sa speedshiftom koliko dugo i cesto ce boostati itd...
Staro 16.06.2025., 15:35   #92
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Samo cu dodat ovde, precision 7760 - laptop doduše, al brijem da se isto i ovaj tiny ponaša. Gledam ja šta on urla dok se igram wow i imam vm-dva podignuta iza, 2 put glasniji od staroga 7740.

Stavim XTU - cpu package išo do faking 130W na short turbo boostu, a long uredno bio preko 60W, a 11850h kakti 45W. Sad kad su oba na 60W i dalje to radi kak bog zapoveda smo ne urla ko retard.

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2025., 16:01   #93
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Malo updejtova, mislim da sam obuzdao sustav i sad cu ga testirati nekoliko dana.

Governor je po novome na systemd sustavima i na novijim intel procesorima defaultno podesen na performance. To mi je valjda bilo tako i na starijim 7500T i 8500T procesorima, samo kod njih nisam imao toliko jezgri i problema s hladjenjem, pa se nisam ni zamarao time. Upalio sam powersave iako nema nekog efekta za load i moj problem.

Odradio sam i "powertop --auto-tune" te uspio dobiti da cpu ide do C9 u idleu (prije nije isao dalje od C3). Takodjer, ne utjece na ovaj moj problem.

Ali sam uspio sloziti sljedeci tool, turboboost sam zadrzao i ogranicio cpu na 3.6GHz umjesto 4.5GHz. Nadam se da bi to moglo raditi na duze staze:
https://github.com/AdnanHodzic/auto-cpufreq

Uz sve poslagano, temp ide oko 60 C kad su 4 jezgre zaposlene, a vent 1800 okr (necujni mod). Tu i tamo takne 70 C pa vent skoci samo jednu stepenicu na 2800 okr. sto je i dalje super prihvatljivo.

https://i.imgur.com/RksgtYG.png

To-do:
Probat cu sloziti vent da radi na malo vecoj brzini (recimo 2100-2400 okr.), pa da ne udara 70 C prelako.
Staro 16.06.2025., 16:24   #94
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Malo čudno da ti je po defaultu opalio performance governor.
Meni je za sve intele do 11gen bilo koji relativno recentni linuxoid koji sam probao po defaultu postavio na intel_pstate + powersave i to je radilo uredno, bez da moram išta dirati. Za novije intele nisam ni gledao, uvijek je radilo.
Što ti kaže npr. cpufreq-info nakon boota s default postavkama?

Inače ti arch ima odličan wiki na tu temu:
https://wiki.archlinux.org/title/CPU_frequency_scaling
powertop je koristan za analizu, ali autotune opcija mi je znala ubiti/uspavati USB portove pa ostaneš isključen bez miša i tipkovnice
Za C-states jako igra ulogu BIOS (što Dell i slični znaju zeznuti), ali i eventualne dodatne kartice koje su uštekane.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2025., 23:17   #95
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Lenovo ThinCentre Tiny\ Dell Optiplex Micro\ Hp Prodesk Mini -1L

VM hostovi obično onemoguće duboke C-stateove. Prebacivanje između C-stateova uzrokuje latencije koje uglavnom nisu poželjne na VM hostovima.

Proxmox mislim stavi na performance po defaultu upravo iz tog razloga.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na