|
![]() |
#1831 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kad si spomenuo grijanje, Home Assistant i Mitsubishi se ne vole - ne mogu grupirati jedinice, napraviti scene, automatizaciju, ništa, ide samo ručna kontrola preko nenormalno velikog widgeta. Imam hrpu scena u MELCloudu, ne mogu ni to importati, šteta. Import scena s Tuye je moguć tako da je sve stvar API podrške.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1832 |
EMP moderator
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1833 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Ja sam to rijestio tako da sam napravio novu scenu u kojoj uredzaji daju notifikacije a u drugoj ne. Malo je workaround ali funkcionira. Nažalost ne vidis sto je dalo notifikaciju, npr otvorena zadnja vrata nego samo vrata ali jbg. Za 10$ ne mozes ni puno ocekivati.... Zeza me samo aktivacija tih scena preko GPS lokacije 😑 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1834 | |
Premium
|
Citiraj:
Imam sad neke Bosch klime...uzas od appa i nis nemres s tim 🤦 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1836 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Također za neke/mnoge Mitsubishi klime ima mitsubishi2mqtt (https://github.com/gysmo38/mitsubishi2MQTT). Uploadas na esp8266,radi pouzdano Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#1837 |
Premium
|
Ja nemam HA, tek ga planiram nabavit i onda nutra sve napucat da vidim kako to sljaka prije nego cijelu kucu zbuksam u tako nesto. Zato i pitam dal je to uopce pametno ili da idem na nasto provjereno kao KNX, DALI, C-bus i sl... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1838 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
Zato što HA nema podršku za sve što ima native app, eto ta sirena je prva, onda scene za klime itd. S druge strane, Tuya app mi ne dozvoljava napraviti grupe uređaja što HA podržava, ali opet ne i za klime.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1839 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ne govorim o HA automatizacijama nego o Node-RED automatizacijama, Node-RED integriras sa HA i on pokupit sve entitije koje imas u HA i dalje radis svasta s time, doslovno sto god ti pada na pamet. + dodatno se mogu neke stvari integrirati u Node-RED van HA ako postoji potreba za time + ono sto mozda nije lagano napraviti uvijek se moze programirati kroz JS |
![]() |
![]() |
![]() |
#1840 |
EMP moderator
|
Na ovo misliš? https://github.com/zachowj/hass-node-red Kako mi to može pomoći ako nemam neki entity jer uređaj nije ili je djelomično podržan? Dodao sam bio HVAC Group i sve otišlo u materinu. Temp zakucana na 31°C i ne mrda, maknem add-on, klime same mijenjaju temp pa sam vratio backup. https://github.com/tetele/hvac_group Svakako piše da je preporuka ne koristiti, ali kad nema ništa slično dostupno što bi omogućilo da sve jedinice odjednom prebacim u drugi mode.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1841 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
eto ovo za grupu bi bas mogao rijesiti kroz node-red malo je kompleksnije, ali da se napraviti node-red imas, ako koristis hassos, u addonovima, ako ne koristis hassos onda ga mozes instalirati u dockeru ili lokalno ili ili https://nodered.org/docs/getting-started/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1842 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Sent from my SM-S926B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1843 | |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Npr. kod sebe vidim da bi trebao napraviti neki "high availability" setup jer kako više stvari dodajem u home assistant, tako mi on postaje kritična točka. Npr. prvo me zezao Zigbee USB kordinator jer bi nakon X dana samo prestao raditi. Pa sam nabavio mrežni kordinator koji je stabilniji ali opet ukoliko se nekad dogodi ispad s mreže, Zigbee2mqtt će imati par pokušaja da se spoji i onda odustati. Velik je problem jer u tom nekom random trenutku više ne rade zigbee uređaji pa onda slušam žalopojke kako ne rade svjetla, prekidači itd. Druga stvar je da Home Assistant svaki tjedan dobiva updateove i trebalo (ali ne mora se) voditi brigu da se to updatea. A u nekim rijetkim updateovima može biti i breaking changesa. U vezi automatizacija, koristim neke već gotove blueprintove, tu se stvari isto mogu jako zakomplicirati. Dakle, ne znam kako je kod KNX i drugih sustava ali imam dojam da je to više profi sustav i kad se jednom podesi da korisnik zaboravi da postoji. A ponekad bi htio baš to, da kad nešto podesim da nemam više problema ili prigovora ukućana da nešto ne radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1844 |
EMP moderator
|
Da još jednom utvrdimo, zigbee treba komunicirati preko više uređaja u seriji, je li tako? Ima li neka API naredba za to aktivirati ili radi po defaultu? Radi se o tome da iza jednog zida imam dva različita senzora i malo dalje desno još dva i ti udaljeniji stalno gube vezu iako su zračne linije ni 10 m. Mislio sam kako je u njima problem, stavim druge i isto bude. Zar ne bi trebali formirati neki lanac ili kako to već ide? Hub stoji nasred kuće i drugu stranu s puno više zidova bolje pokriva.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1845 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Sent from my SM-S926B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1846 | |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1847 |
EMP moderator
|
Onda ništa, 230 V powered su mi svi WiFi. Moram po još jedan hub izgleda... EDIT: Ako sam dobro shvatio, ovaj bi trebao biti među boljim controllerima za zigbee HA? https://smlight.tech/product/slzb-06mg24/
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 13.06.2025. u 16:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1848 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Uređaji koji su priključeni na struju stvaraju mrežu dok su oni na bateriju end devices. Ako imas Z2MQTT u home assistantu odi na map gdje provjeriš kako ti izgleda mreža. To otprilike izgleda ovako: ![]() Za početak si ubaci najobičniju ikea utičnicu da proširiš/pojačaš mrežu u toj sobi |
![]() |
![]() |
![]() |
#1849 |
EMP moderator
|
Nisam još na ti sa HA... Što dobivam s MQTT i hoće li raditi s postojećom Wi-Fi, Zigbee i Bluetooth opremom? Najviše me zapravo muči što sve traži vezu na internet i čim veza malo zašteka, ne mogu recimo uključiti svjetlo ili sve ima delay od par sekundi, uključi mi se flood alarm i nema nikakve reakcije dok ne pročistim bežični kabel od interneta, kontaš? Ima li tu neko rješenje ili da bježim od HA i tražim nešto drugo što radi skroz offline?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1850 |
Premium
|
Nezz, meni shelly wifi su svi rade offline i to je glavni razlog zasto sam ih uzeo, jer nikad necu ovisiti o njihovim serverima, a imaju ih ako treba, a mos i dodat u drugi solution. Ha isto imam i 100% je lokalni, vrti mi se na kompu u virtualki Ovi novi shelly sa zigbee i zwave nemam pojma jesu li offline, valjda jesu, Dok su ki tuye sve na serverima njihovim i nemogu im pristupiti lokalno |
![]() |
![]() |
![]() |
#1852 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Može lokalno ali nije jednostavno. Domy znam da imaš 150 uređaja ali ako ti automatsko povlačenje ne radi, morat ćeš ih ručno dodavati ![]() Na Tuya dev portalu moraš kreirati cloud project i povezati ga sa Tuya aplikacijom. Onda ćeš na tom dev portalu vidjeti svoje uređaje. Nadam se da si odabrao EU region. U API Exploreru ideš na Device Management i onda Query Device Details (ili Query Device Details in bulk, ako ćeš staviti listu s više ID-a). Isprobaj prvo na jednom. Tu po device ID-u dohvatiš detalje, između kojih je i local_key. Ono što si pitao za "host" što da upišeš (u HA), tamo ide IP adresa uređaja. Naravno poželjno je staviti statičke ili dhcp reservaciju. Local key i Device ID isto upišeš i dodaš uređaj. Ako te pita za tip uređaja, odabereš najsličnije (ako već ne postoji točno taj tvoj model). Tako radi Tuya i nema tu pomoći. Imam 3 uređaja i jedva čekam da im pronađem adekvatnu zamjenu. MQTT je odlična stvar, pogotovo ako ćeš koristiti Zigbee. Ne moraš se puno zamarati s tim, stavi Mosquito addon u HA i ne moraš ni znati više za to. Zigbee2MQTT će odraditi sve što treba. Ustvari ne znam kako to ide sa addon-ima ako vrtiš HA na NAS-u. EDIT: vodim si evidenciju sa detaljima svojih uređaja (iz API Explorera), 2-3 puta mi se promijenio local key, mislim da se to dogodi kad ga ponovno uparujem s aplikacijom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1854 | |||||||
EMP moderator
|
Citiraj:
Da ti budem iskren, uopće nisam skužio da su "Local Tuya" i "Tuya Local" dva različita add-ona. Vidim oba su mi bila u historyu, ali samo "Local Tuya" je bio dodan pošto se nalazi u defaultnom HACS repositoryu. ![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]()
|
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1856 |
EMP moderator
|
Nekad davno sam pitao za switch koji može kontrolirati drugi switch odnosno glumiti izmjenični prekidač pa nisam dobio konkretan odgovor. Sad guglam i naiđem na ovo, 3-way je ključna riječ... https://www.aliexpress.com/item/1005005178430448.html Ako tko ima takav prekidač da potvrdi tvrdnju, bio bih zahvalan. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1858 |
EMP moderator
|
Trebam prekidač na mjestu gdje fizički nemam proveden kabel za određeno svjetlo nego za neko drugo. Znači, ako uzmem ovaj 3-gang odnosno tropolni, trebao bih moći upravljati svjetlom za koje imam instalaciju u toj kutiji te još dva udaljena za koja nemam instalaciju. Naravno, ta dva udaljena su spojena na svoje smart switcheve, nisu dummy. Gledam evo već nekoliko puta i to bi trebalo biti to. Kako bi to radilo, jedan smart switch fizički mora biti spojen na to svjetlo, drugi smart switch dovoljno da ima napajanje, kod mene je baš taj slučaj. Nulu i uzemljenje imam u svim kutijama.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1860 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |