Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.06.2025., 01:07   #5191
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Danas sam krenuo čistiti klime jer sam prebacio na hlađenje, najprljaviju AP35 ne mogu rastaviti jer je nešto zaglavila plastika (Geronimu se štuca), a kod AP20 šokovi...

Cijev je dalje također zaštopana, pročistio sam je sajlom i kod povlačenja unutra sam uvukao i jednu osu. Pošto je bio mrak, bila je sva zbunjena pa je lako premještena u usisavač. Nevjerojatno da tako sitan kukac uspije nabiti toliko dugačku osušenu travu unutra...

Je li netko stavljao mrežicu za komarce na izlaz cijevi kondenzata? Bojim se da voda zbog viskoznosti neće curiti van. Trebam spriječiti ovakve stvari, unutar kućišta klime ima i crknutih smrdibuba.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2025., 08:03   #5192
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
jizus. nemrem bilivat sta je to. ak i stavis mrezicu, sto bi preporucio ako ti je ovakva situacija, moras je provjeravat/mjenjat svake g afkors. stavi neku sa sto vecim rupama, ne onu sitnu plasticnu za komarce jer bu ti se odma mozda zacepilo pa si opet nigdje. bitno da ovi veci leca nemreju nutra.
ne pozanjem ap modele. jel to ko hr il sf?
oba navedena meni idu ko lego kockice i prakticki su identicni kad skines oklope.

koja plastika ti je zaglavila? jel glavni kavez/oklop negdje u sredini, ona "letva" plasticna sto ide lijevo-desno odmah iznad lamela rotirajucih? ak je taj i meni se desilo zadnji put na jednom SF-u. ima neke utorice il nesto pa zna zagrist. prvo sam probao njezno, a onda vise ne tako njezno . popustilo je, bez "krc" .
Staro 08.06.2025., 08:33   #5193
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Rasmisljam sto bi bilo da na kraju cijevi odvoda stavis jednu plicu posudu sa grubim i ispranim sljunkom, u sljunak zakopas kraj cijevi recimo 4-5cm duboko i ta posuda se onda ponasa kao sifon. Soder bi bio kao barijera za bestije. Posuda ce drzati vodu u sebi pa ono, ne bi trebalo biti ni mrava da se sakriju u soder. Nemas ni problem sa zastopavanjem. Ako je posuda na udaru kise, kisa bi mogla sve to skupa dodatno cistiti/ispirati. Uvijek mozes i sam isprati posudu ako treba, jednom mjesecno zalijes vrucom vodom i bok.
Staro 08.06.2025., 08:48   #5194
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

treba prvo navest kako ima spojen odvod. dal ide iz klime u vanjsku u onu njezinu padelu, a onda dalje, ili je direkt iz klime negdje vanka.

ak je ovo drugo onda bas i nemre to tvoje, odnosno moze na drugu cijev, al sumnjam da tamo ima problem, ak je odvojen sistem.

zato ja svake godine nakon pranja isperem dobro sa spricom sve skupa da sto vise kemije i vode (destilirana) prode kroz crijeva jer se nadam da to kolko tolko ispere sve skupa. nisam nikada imao problem nigdje sa zastropanim cijevima, al imam svugdje sistem klima u vanjsku pa onda dalje. klime su mi manje vise skrivene po balkonima pa i to pomaze puno vjerovatno
Staro 08.06.2025., 08:56   #5195
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Sad kad bolje razmislim, njemu je odvod izgleda jako kratak (ide u vanjsku?) cim mu se bestije skupe na unutarnjoj jedinici.

Anyway, zato uvijek trazim da mi odvod unutarnje spoje direktno na vertikalu sa T spojem, a ne guraju u vanjsku. Manji rizik i da ce se zastopavati ono jadno koljeno na kadici jer je kadica stalno mokra i prljava.

Ovo sto pisem sam mislio da napravi na kraju vertikale
Staro 08.06.2025., 09:37   #5196
slavo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2020
Bosch klime 2,5 ili 3,5 kw tip 3000i ili5000i iskustvo, netko ima pa me zanima recenzija, u opisu na njihovoj stranici vidim da da imaju dosta decibela, cca 54?
slavo je online   Reply With Quote
Staro 08.06.2025., 09:43   #5197
slavo
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Dosta zahtjevna konfiguracija i previse kvadrata za jednu klimu (predsoblje+sobe). Moglo bi funkcionirati ako kuca ima jako dobru izolaciju i sobe nisu na udaru juznog ili zapadnog sunca. Ako drzis klimu na 24-25 onda neces bas imati nekog efekta u sobama i najdaljim prostorijama. Osobno kad se hladim iz susjedne prostorije, klimu drzim na 22-23 i to mi taman u susjednoj sobi skine jedan stupanj. Ali u toj sobi di klima radi je neugodno hladno.

Grijanje iz prostora u prostor zaboravi, to jos teze ide zbog nadvoja iznad vrata. Ako uspijes predsoblje ugrijati biti ce dobro. Takodjer jako ovisi o izolaciji/stolariji.

Nacrtaj neki tlocrt i kako si to zamislio, mozda dobijes bolje ideje.
Soba 25 m2 je u prizemlju i ide klima 2,5 Kw, nema veze sa predsobljem koje je na katu otvoreno od dole sa stepeništem oko 15 m2 a sobe su isto tu ali samo za spavanje jedna stalno, druga kad dođu moji unuci možda najviše preko ljeta najviše 5 dana u komadu. Tu bi došla druga klima od najmanje 3,5 Kw. Grijanje sa tom klimom uopće mi nije potrebno, eventualno dolje u prizemlju dok se ne počnem grijati na centralno ili ložiti šporet.

Zadnje izmijenjeno od: slavo. 08.06.2025. u 12:25. Razlog: greška
Staro 08.06.2025., 12:33   #5198
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
ne pozanjem ap modele. jel to ko hr il sf?
oba navedena meni idu ko lego kockice i prakticki su identicni kad skines oklope.

koja plastika ti je zaglavila? jel glavni kavez/oklop negdje u sredini, ona "letva" plasticna sto ide lijevo-desno odmah iznad lamela rotirajucih? ak je taj i meni se desilo zadnji put na jednom SF-u. ima neke utorice il nesto pa zna zagrist. prvo sam probao njezno, a onda vise ne tako njezno . popustilo je, bez "krc" .
Eto ga na, a ja ne poznajem HR i SF. Znam da si negdje pisao, ne mogu sad naći.

Na AP20 i AP35 iako su ista serija je skroz drugi sistem. Kod AP20 prvo dole ide cijeli okvir u komadu, zatim se skinu motorići krilaca, odspoji odvod, izvadi kadica, odvrne blower, popusti nosač motora blowera kako bi se mogao ukositi, odvrne lijeva strana nosača isparivača, povuče isparivač s lijeve stane van i tek onda se čupa blower.

Nije jednostavno, ali nije ni komplicirano, jedino što je glupo je da isparivač baš gadno žulja plastike sa svih strana, do te mjere da je dobar dio listića savijen.

Na AP35 je okvir u 4-5 dijelova i svi se pomalo klimaju, ali gornji i desni dio neće van. Isparivač osim prašine nema ništa po sebi, ali blower je kritičan, tu već osim prašine ima i nešto naslaga masnoće (iako je 6 m udaljena od štednjaka) i naznaka pljesni, ne mogu četkom očistiti.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Sad kad bolje razmislim, njemu je odvod izgleda jako kratak (ide u vanjsku?) cim mu se bestije skupe na unutarnjoj jedinici.

Anyway, zato uvijek trazim da mi odvod unutarnje spoje direktno na vertikalu sa T spojem, a ne guraju u vanjsku. Manji rizik i da ce se zastopavati ono jadno koljeno na kadici jer je kadica stalno mokra i prljava.

Ovo sto pisem sam mislio da napravi na kraju vertikale
Je, kratak je jer ide odmah do rine, znači nekih 1 m ukupno. Vanjska je s druge strane i u nju ništa ne ide, i ovako se brzo prlja i puni vodom. Sjetio sam se da imam guste vreće za krumpir pa ću njih staviti, rjeđe su od mrežice za komarce, a dovoljno guste da gamad ne ulazi.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 09.06.2025., 18:29   #5199
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Je li netko ugrađivao klimu zadnjih par tjedana i koliko su vam uzeli za montažu?
Staro 09.06.2025., 18:31   #5200
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ako nađeš majstora koji ne montira samo svoje klime , cca 250€ je normalna cijena. Nekad manje ovisi ako i koju klimu kupis kod onoga koji montira.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2025., 18:48   #5201
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Cijene su šarene od 200 do 400€ nažalost.
Staro 10.06.2025., 08:59   #5202
ruki31
Premium

ruki31's Avatar

Datum registracije: Mar 2018
Prošli tjedan mi je lik rekao 200€ ( nije ovlašteni )
ruki31 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2025., 12:06   #5203
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Ako nije ovlašteni pitanje ne kako ćeš ostvariti jamstvo ako nije kupljeno kod njih.
Staro 10.06.2025., 12:19   #5204
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Ako nije ovlašteni pitanje ne kako ćeš ostvariti jamstvo ako nije kupljeno kod njih.
razlika u cijeni između ovlašteni prodavatelji klima / internet dućani je toliko velika da se čovjek zapita dal mu se uopće isplati kupovati kod ovlaštenog + ovlaštena ugradnja ili internet prodaja + neovlašteni montažer.
Meni na Mitsu od 5 kw razlika u cijeni bila 800 eura, a sama klima je koštala 2000 eura.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2025., 12:35   #5205
slavo
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Na podrucju EU svi moraju koristiti "eco" plin. Nemogu cajniz radit šta oce. Ja preporučam Mitsubishi iz više razloga. HR model. neznam kakvi su za grijanje ako se radi o nekom ledenom predjelu. To trebate navest. Za primorje, dalmacij7 i Istru je sigurno ok, al gore za unutrasnjost neznam.
Grijanje na klimu me ne zanima, nismo se razumjeli, u sobu dolje u prizemlju, ustvari je to kuhinja, stavim 2,5 kw na 25m2, a predsoblje je na katu cca 18 m2 + 2 sobe cca 18m2 svaka , spavaće isključivo pa sam tu mislio staviti jaču klimu u predsoblju, 3,5 ili 4,5 kw, isto nije bitno grijanje, samo hlađenje. problem je što nemam blage veze u toj materiji pa se bojim da ne naletim na neki šrot od klime, zato tražim savjet ali ne mora biti vrh kao Mitsubishi, nešto jeftinije od njega ali da služi i radi bez puno buke i kvarova. Ovdje u Karlovcu baš nemamo opciju da negdje kupiš klime i da ti isti kao ovlašteni montiraju.

Zadnje izmijenjeno od: slavo. 10.06.2025. u 12:37. Razlog: greška
Staro 10.06.2025., 13:10   #5206
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor slavo Pregled postova
zato tražim savjet ali ne mora biti vrh kao Mitsubishi, nešto jeftinije od njega ali da služi i radi bez puno buke i kvarova.
Daikin, Toshiba, Fujitsu
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2025., 15:56   #5207
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

ja cu pop sa ovim usranim samsungom.
jucer je bili ocistit. klima radila normalno.
danas me daljinski prca opet (od novaoga problem snjim).
pola funkcija na njemu radi pol ne. pretpostavljam da se plocica pomakla unutra i sad ne hvata. gofno nema nikakvu vidu ni nis, bar kolko vidim.

naravno daljinski nije u garanciji od prvoga dana i zato se nisam na njega zalio jer do sada je pomagalo uzvadi i vrati baterije. sad to ne pali.
jel netko rastavljao mozda doticno gofno?
koje mi je temp solucija? mozda onaj ap preko xiaomi moba jer znam da on ima IR?
kak to funkc, odnosno jel treba bit ispravni daljinski za nastelat tu ap (da pokupi freq i kodove?) il ima popis funkcija ap u sebi pa izaberes?

hvala.
Staro 10.06.2025., 16:08   #5208
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

https://www.instar-informatika.hr/un...59713/product/

Vidim da ima Instar u Rijeci, u auto i trk po daljinac.
Staro 10.06.2025., 16:24   #5209
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
koje mi je temp solucija? mozda onaj ap preko xiaomi moba jer znam da on ima IR?
kak to funkc, odnosno jel treba bit ispravni daljinski za nastelat tu ap (da pokupi freq i kodove?) il ima popis funkcija ap u sebi pa izaberes?

hvala.
Otvori aplikaciju i sve ce ti biti jasno. Ne treba ti stari daljinski
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2025., 16:33   #5210
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

ma da. stavio sam. i nasao, ali pod midea jer je to u biti midea. radi sve ali nemam 2 bitne opcije. prva je silent mode za fan koji inace klima ima i radi preko daljinca i drugi je ono da temp gleda preko daljinskog, a to nemogu dobit hardverski sa moba.

i to je sad problem sto na univerzalnom necu moc imat te 2 opcije.

ovo da mi temp gleda sa daljinca mi je bitno jer imam na klimu objeseno ono s*anje na rupice sa aliekspresa da mi ne puse, a to zblesira senzor u klimi.
Staro 10.06.2025., 17:18   #5211
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
ja cu pop sa ovim usranim samsungom.
jucer je bili ocistit. klima radila normalno.
danas me daljinski prca opet (od novaoga problem snjim).
pola funkcija na njemu radi pol ne. pretpostavljam da se plocica pomakla unutra i sad ne hvata. gofno nema nikakvu vidu ni nis, bar kolko vidim.

naravno daljinski nije u garanciji od prvoga dana i zato se nisam na njega zalio jer do sada je pomagalo uzvadi i vrati baterije. sad to ne pali.
jel netko rastavljao mozda doticno gofno?

hvala.
Kad usmjeriš daljinac u kameru i probaš te funkcije koje ne rade, da li vidiš svjetlo diode na kameri?

Imaš li WiFi u njoj da kontroliraš preko aplikacije?

Staro 10.06.2025., 17:25   #5212
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

nema ta klima wifi. jeftilen.

enivejz rjesio sam. rasturio sam ga. ima kopce samo, ali srecom kvalitetne i ne pucaju .
onaj spuler il kak se vec zove za mobove i deri.
rastavio, malo pobrisao iako nije ni bio prljav nutra i sastavio. radi ko novi.
evo slika ako kome treba da znate gdje su kopce:

lp
Staro 11.06.2025., 16:44   #5213
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ima netko iskustva s hyundai klimama?
Jedan serviser mi ih hvali da su ove nove više klase izvrsne, lako održavanje i dosta funkcionalnosti. Po cijenama su osjetno jeftinije od boljih japanaca tipa mitsu ili toshiba.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2025., 18:07   #5214
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Ima netko da baci osvrt na ovu klimu - link
Je li cijena napuhana sad za ljeto ili je ok?
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2025., 19:57   #5215
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ima netko iskustva s hyundai klimama?
Jedan serviser mi ih hvali da su ove nove više klase izvrsne, lako održavanje i dosta funkcionalnosti. Po cijenama su osjetno jeftinije od boljih japanaca tipa mitsu ili toshiba.
Ja sam ugradio još jednu GMV4, bila je odlična cijena.
Piše na njoj da je Midea i to neka očito viša klasa.
Radi super.
Staro 11.06.2025., 20:16   #5216
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

GMV2 ne preporucam, dvije od dvije samo neke musice, ali hlade i griju bez problema. Zao mi sto sam bio cicija uzeti bolje. Na obje je vec lagano prosvirao motor turbine (glodje i stvara neke tihe zvukove). Obje vanjske jedinice limovi prozujali za 5mj. Klime stare sada godinu i sitno dana.

GMV3 bi mogao preporuciti, ali imaju nepotrebno kompliciraniji dizajn za rasklapanje i dolaska do turbine. Bas nepotrebno. Rade puno mirnije i tise. Motor turbine jos dobar, limovi dobri. Dva od dva vrlo dobre klime (2.5 i 3 kW), ali ne mogu preporuciti osim ako je cijena bas presudan faktor. Isto godina i sitno dana.

I GMV2 i GMV3 imaju odlican defrost kod mene na moru, traje 30 sekundi i uopce je ometa grijanje. Lijepo griju, tu smo ajde zadovoljni. Jednom kada riknu jedva cekam da kupim nesto drugo, toliko. Dobio sam ih po kriminalno niskoj cijeni tada dok nisam imao pojma o klimama.

To je sve prepakirana Midea, da.
Staro 11.06.2025., 20:41   #5217
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Uf, moram onda pitati servisera na koji je točno model Hyundai mislio jer između ostaloga je rekao da se jako jednostavno rasklapa, baš za turbinu sam pitao i veli da se vadi bez problema da je bolje riješeno nego na mitsu.
Imam na dvije lokacije multisplit 3u1 za ugraditi, na jednoj mi i nije nešto bitno (najam), a u stanu di sam ja toshibu mijenjam vjerojatno za mitsu, samo radi onog nesretnog čišćenja
Staro 11.06.2025., 20:52   #5218
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

nemoze biti lakse nego mitsu (SF i HR modeli). jednostavno nemoze. ne vjerujem u to.
javi ako saznas kako, bas me zanima.

evo ni na samsungu (midea) nije nista drugacije nego mitsu, samo sto usrana kadica ne mrda, nego moras nategnut isparivac malo prema gore i vuc turbinu vanka lijevo.
Staro 11.06.2025., 20:56   #5219
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Servisera ću vidjeti tek u 7-mj. kad je u planu da dođe snimiti situaciju.
Za vikend doma u planu kalvarija.... čišćenje toshibe
Staro 11.06.2025., 21:03   #5220
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Na ovoj mojoj se jako lako dođe do ventilatora, donja maska na 3 šrafa i sve je dostupno

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na