|
![]() |
#61 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
u AP svijetu treba kontroler, ili jedan AP da glumi kontroler. cisco ima tu istu logiku, ako mu pukne uplink, zamešat će se sa nekim obližnjim ap-om. aruba ima tu opciju i bez kontrolera (kad imaš standalone ap-ove) ali moraš definirati koji AP je u tom slučaju master da bi glumio kontroler i na svim ap-ovima uključiti opciju da meshaju ako im padne uplink. meni je to ugašeno. na ovim mesh paketima, po meni bi to trebalo raditi - ako mu pukne žičani uplink da se zameša sa obližnjim satelitima preko wifija. valjda. neznam šta bi mi bilo bolje - da se ugasi pa da znam da se nešto desilo, ili da se automatski prebaci na wifi pa da radi ali sporije. dobro pitanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Kad prvi put slazes mesh mozes to napraviti preko Omada appa bez potrebe za kontrolerom i tad se AP-ovi ponasaju kao standalone uredjaji bez spomenutih funkcija. Ne znam sad napamet treba li neki od nodeova biti na zici niti kako to funkcionira po pitanju master/slave ako imas wireless backhaulom povezane nodeove i jedan node prdne. Ako nema healinga, mozda sve krkne? Stvarno ne znam. Ako slazes mesh preko kontrolera onda su ti uredjaji implementirani u Omadin SDN i dobivas sve te funkcije i jos stosta drugo. Jednom slozeni sustav je imun na gubitak kontrolera - neces ostati bez neta/wifija, samo ces izgubiti te funkcije dok ne bootas kontroler. S drugim sustavima nemam iskustva, ali to je kolega dobro pokrio.
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Dosad nikad nisam razmatrao Mikrotik za Wireless jer mi se pokazao slab (RB962UiGS-5HacT2HnT) a ono kaj sam gledao da bih skalupio mi je tad bilo preskupo (Ubiquity). Svida mi se Mikrotik s obzirom kaj sve možeš s njim raditi (90% toga naravno ne trebam) i ne trebaš zaseban kontroler al eto mene su WLAN performanse i cijene u ono vrijeme odbile od te solucije. Al kako to misliš wireless wire? SPojeni su međusobno preko POE? Jer to mi je no-go iz više razloga, da mogu razvući kabel između kuća imao bih 2 AP-a na 2 zasebne mreže i bok. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Uspio sam nešto napraviti, iako nisam zadovoljan. Spojio sam Fritz router i HT-ov Speed WIFI Mesh satelit (okrugli Arcadyan), ali ne radi kao mesh repeater, a to mi je najbitnije. Pokušao sam ih spojiti WPS-om, ali ništa od toga. U konfiguratoru routera se vidi smart uređaj, ali nigdje nema mogućnost podešavanja tj. određivanja hoće li on biti master ili satelit. Web konfigurator satelita je okljaštren do bola i ni tamo nema nikakve opcije izbora u kojem mode-u će uređaj raditi. Očigledno da svi ti sistemi rade dobro kada radiš novu mrežu od mastera i satelita iste marke, ali kada već imaš mesh router onda sve to pada u vodu. Tokom dana ću pokušati upogoniti COVR po uputama koje mi je linkao Nikky, ali ću napraviti promjenu u postupku. Naime, u jednom koraku vršite izbor mesh mreže. U uputama piše da je ime mreže na stickeru uređaja i tako od njega radite mastera. Umjesto da radim novu mrežu gdje će COVR biti master, pokušati ću ga priključiti na postojeću mesh mrežu tj. da bude satelit.
![]() |
#65 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
mikrotik wifi se i meni pokazao lošim. i ne samo meni. wireless wire ti je marketing ime za mikrotikov prvi 60g link: https://mikrotik.com/product/wireless_wire kasnije su napravili bolje uređaje, ali ovo je za do 100njak metara sasvim dovoljno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
E hebaj ga tak to mi je previše love za dati da bi prvenstveno svi samo surfali po netu doma. Nemam u VŽ nikaj kritičnog , za Homeoffice mi je WLAN dovoljan sa tim Mesh setup-om. Direktno na izvoru imam 30MB/s download a u drugoj kući na potpuno suprotnoj strani (dakle prvi router je u sobi na zapadnoj strani prve kuće a zadnji u drugoj kući na sredini kuće, cca 7 zidova između a homeoffiece na istočnoj strani imam stabilnih 10MB/s). Istovremeno klinac može gledat crtiće online, žena meksičke serije na drugom TV a mama svoje na TV-u. I ništ od toga ne štuca. Za 130 Eura mislim da bolje nejde. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Mesh ne radi između brandova. Svaki brand ima svoj nacin kontrole mesh uređaja pa ne rade međosobno.Mogu raditi kao router plus repeater. Ili ces slagati friz mesh ili spedport ili Tplink ili Asus itd. Sa jako skupim sustavima nemam iskustva ali je vjerojatno tako kod svih brandova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Mesh ne radi između brandova? Za koji q postoje standardi? Nema mi druge nego na bayi naći Fritz mesh repeater.
![]() |
#72 | ||
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Koji mesh uzeti?
Citiraj:
Ovdje nema Mercysys-a i netgeara? Lud zbunjen nenormalan ![]() Citiraj:
Mozes i neki friz router . Baci oko na stranicu od fritza pa pogledaj koji rade. Samo pazi na brzine wifija, ako ti treba preko 1gbit na 5ghz. Ako ti treba zicni mesh tj backhaul, pogledaj koji podrzava. https://pl.fritz.com/faqs/setting-up...mesh-repeater/ Zadnje izmijenjeno od: spawn. 09.06.2025. u 13:16. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|