|
![]() |
#31 | |
Amiga fanboy
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Komp spojen žicom: ![]() Mobitel spojen na glavni mesh: ![]() Mobitel spojen na drugi, slave mesh: ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Amiga fanboy
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ako budeš imao priliku izmjerititi kad si najudaljeniji od jednog uređaja i da kažeš kolika je udaljenost bio bih zahvalan. Da vidimo koliko izgubi kad je uređaj malo udaljen. Pitam jer vidim da se u kompletu moze kupiti i 3 komada po dobroj cijeni pa ubaciti u mesh i žično, dosta elegantno izgleda i možda pokrije jednu kuću od 3 kata po 50m2 ako ih povežem žično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za takve "egzibicije" obavezno mrežni backhull, a hoće li biti dosta samo jedan po etaži (čisto sumljam) ovisi o udaljenosti, rasporedu, .... U takvom konfigu, po potrebi dokupiš i spojiš još nod - ova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovisi dostao o konfiguraciji zidova i gdje su ti bitne lokacije za koristenje wifi-ja. Inicijalno sam zabusio stropne AP-ove u centar stana koji je eto igrom slucaja bio hodnik i zavrsio sa osrednjim wifijem tamo gdje mi on zbilja treba (iza zida+dimnjaka u dnevnom, iza 2 zida u uredu, iza 3 zida za baby cam i sl.). Signala je bilo ajde polovicno ili cak manje jer je baby cam non stop pucao, ali su brzine bile meh i sve je to bilo lose wifi iskustvo. Na kraju skinuo taj AP i namontirao dva komada dijametralno suprotno - jedan lijepo u dnevni, drugi u ured. Time kvalitetnije pokrio dvije polovice stana i bitne lokacije, a hodnik je ostao jedina zona sa "losijim" wifijem gdje se zapravo dogadja roaming i prebacivanje s jednog na drugi AP. A mislio sam da sam sve dobro isplanirao. Ispada da i nije tako lako isplanirati wifi pokrivenost.
![]() |
![]() |
#38 |
Moderator
|
Pa učimo na greškama (mada neki ni tada) ![]() V2 ti je logičnija, imaš WiFi gdje ti najviše i treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
Router speedport sto se dometa tice radi dobro u prizemlju te kuce jer se nalazi nasred etaze posto nije velika, 50m2. Buzir je provucen na isto mjesto do prvog i drugog kata , a vidim da x50 podrzava žični mesh pa mi je zanimljiv jer lijepo izgleda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Moderator
|
Nafrkali smo od kad se tehnika kupuje po umjetničkom dojmu a ne po specs ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Premium
|
Koji mesh uzeti?
Danas treba paziti i na to kad se stavlja na određena mjesta. Da se uklopi 😁😁. Vidis i da proizvođači imaju isto mišljenje pa rade ovakve mesh komplete ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Amiga fanboy
|
@spawn Teško je to uspoređivati zbog debljine zidova, armature ali evo za neki okvirni info. Stan mi je 66m2, spojen na glavni mesh, 5, 6 metra udaljeno, između dva zida od armiranog betona 5cm, ping 14 ms, down 186,8 Mbps, up 19,4 Mbps. Spojen na slave mesh, 4 metra udaljen, jedan zid armirani beton 5 cm, ping 17 ms, down 191,1 Mbps, up 19,4 Mbps. To je sve tu negdje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Amiga fanboy
|
@spawn Zarazio si me sa probama. Kat ispod mene na hodniku, znači kroz zid armirani beton 5 cm, kroz nosivi vanjski zid stana isto armirani beton, ne znam koliki je; i kroz deku od kata: ping 12 ms, down 16,9 Mbps, up 7,5 Mbps. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Premium
|
Koji mesh uzeti?
Ahaha. Jbg ja isprobavam svašta jer ne budem zadovoljan. Ostao sam na 2 fritza kabelski povezani u mesh i za sada je ok dok ne nadjem nesto. Mislio sam ovaj deco uzet da ne cackam vise. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 06.06.2025. u 19:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Evo ja zetu spojio x20 3 komada, najjednostavnije spajanje icega ikad, spojis primarni, druga dva samo ukljucis u struju i sve ostalo sami odrade, doslovno niti botun ne treba pritiskati. Kroz jako debeli starinski(40cm) nosivi zid i jedno 7 metara udaljenosti cca 80mbps |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Moram na mrežu pridodati mesh satelit u drugoh prostoriji. Router je Fritz 6890. Imam D-Link COVR-1100, ali njihov app s kojim bi to trebao učiniti na lak način je od qrca i nikako da dovršim postavljanje. Od uputa isto niš' koristi. Našao na guglu da bi satelit trebao prikopčati kabelom na router i kroz njegovo sučelje dodati ga u mrežu, pa ga tek onda prebaciti u drugu prostoriju.
![]() |
#48 |
Moderator
|
To su ove kockice ? https://zitseng.com/archives/20896 Manual > https://media.dlink.eu/support/produ...i_20190916.pdf Pusti app i odradi kako bog zapovjeda pješke kroz web konfig. Odradi im: - factory reset - 1. - og privremeno spoji žicom na pc * Lap i promjeni mu ip da bude u nizu sa Fritz - om - isto tako prebacit u AP mod rada - spojit Lan kabelom na Fritz - a - kad 1. proradi onda slično za 2. jer nisam siguro da će se sam (a trebao bi) dodati u MESH - sve radiš u prostoriji gdje je Fritz a kad sve složiš odnesi 2. "ma drugi kraj" i provjeri kako radi |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
probao ja danas za frenda složit onaj iskonov airties mesh (ili nije iskonov?) sa 2 satelita. oba satelita bi imala žični backhaul na router. resetirao sam ih na default i uštekao u router. dobiju samo jednu "zajedničku" IP. sve postavke se kopiraju s jednog na drugi trenutno. ako ugasim "master" onda ovaj drugi ne radi , ne emitira mrežu. ako ugasim slave, sve je OK. pokušaj 2) reset opet na default, paljenje i konfiguracija jednog po jednog. podesim prvi, uštekam drugog, nakon par minuta su se sami uparili, i opet ako ugasim master, ovaj drugi umre. pokušaj 3) reset na default. upalim i podesim jednog. ugasim ga. upalim i podesim drugog DRUGAČIJE. za sad je sve OK. onog trena kad upalim prvi, konfiguracija se izbriše i opet se ponašaju kao da su jedan uređaj. uopće nije jasno da li mešaju preko wifija ili preko žice, i zašto ne žele radit odvojeno. odustao sam i nabavit će 2 routera koje ću mu podesit kao ap-ove, svaki će imat svoj ssid i ćao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Premium
|
neznam, ja ne mesham. nema mi to smisla ako su na wired backhaulu, šta će mu master? padne osigurač tamo di je master i svi ostali po kući umru? wtf. šta stvarno to meshanje tako radi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Moderator
|
@jp_rv Pa Mesh sistem upravo tako radi, kao da je sve jedan ap, tvoj 1. pokušaj, nema svaki napose. Nisi pratio na nastavi 😀 |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Premium
|
Citiraj:
ne pričajte sad pizdarije, nemaju svi opremu na jednom mjestu ili samo jedan pristup netu. šta ispada da mesh sustav smiju kupovati samo basic korisnici? daj me nemoj... u ovom konkretnom slučaju net je wisp, priključak je *negdje*, i u svaki stan stiže kabel, jedna mreža za cijelu kuću. i sad "master" mesh je u jednom stanu, drugi mesh je u drugom, potencijalno treći je u trećem. padne prvi stan i cijela kuća bez wifija? dakle, ponavljam, šta stvarno mesh tako radi? ako je spojen na prokletu žicu, šta će mu master satelit? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Pa da - ako ti jedan od njih visi na modemu (najčešće Main) i ako taj krepa ode internet za cijelu mrežu. Logika zdravog razuma. Ako imaš drukčiju namjenu/setup onda moraš pojasniti nama laicima jer nam je malo teže dokučiti takve stvari bez vidovitog Milana.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Premium
|
ali to po meni nije potrebno pisati. nije mi na kraj pameti palo da nedostupnost jednog uređaja ubija sve ostale. piše li to uopće u uputama? kako uopće znati koji je "master" kad su svi isti, osim metodom pokušaja i promašaja? nisam nikad u rukama imao mesh sustav, a svaku drugu opremu zaboli patka šta je sa ostalom opremom u mreži. slagao sam mreža i mreža sa ap-ima i evo, ovo mi je prva moderna pizdarija koja me zadesila. uglavnom sad znam da neće mesh kod mene. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
I da i ne - al recimo ovak. Ako si Mrežni Inženjer koji ima sve u malom prstu i imaš love za poštenu opremu - onda, da WIFI Mesh je možda vic (glorificirani repeater...samo kaj dela?). Al za nas ostale koji samo žele Wlan u 2 kuće (recimo) imati i imamo 1 modem za sve skupa - WIFI Mesh je jedna od jeftinijih i fukcionalnijih riješenja koje ne zahtjevaju previše zajebancije. Set it and forget it - doslovce. Ak mi krepa u prvoj kući AP na kojem visi modem ( Mesh sa 3 uređaja - TP-Link M4 kao Master radi 1GB LAN konekcije do routera i 2 E4 satelita) nemam Internet u obje kuće - WLAN i dalje šljaka a uređaji na ostala 2 mogu komunicirati međusobno normalno. A kad šljaka imam stabilan WLAN u 2 kuće i na dvorištu koji osim ažuriranja firmware ne diram jer radi. Bez kablova, samo WIFI signalom povezano. I to za ukupno 100-130 Eura. A sad nam objasni što bi ti napravio na mom mjestu recimo?
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 07.06.2025. u 21:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Omada ima taj self-healing mesh feature kada mesh node primjeti da mu je uplink puknuo, kontroler ce taj node spojiti na prvi sljedeci node koji mu je vidljiv. To funcionira ako su ti mesh nodeovi lijepo razbacani po prostoru, ali nece raditi kod "daisy-chaina" - na AP 1 spojis AP 2, na AP 2 spojis AP 3. AP 3 je toliko daleko da ne vidi vise AP 1 i ako pukne AP 2 onda je AP3 u mraku. Konfiguracija prostora diktira kako ce mesh biti rasporedjen i ako je prostor dugacak, jbga, treba na neke nodeove dovuci zicu. Kod Omade jedan mesh node mora biti na zici i to je preduvjet za mesh, ali da bi izbjegao problem da taj prvi AP padne i svi ostali APovi ostanu u mraku, uvijek je dobro prva dva APa spojiti zicom pa imas nekakvu redudanciju. Ili recimo najblizi i najdalji AP. Ili po vertikali u centar kata imas node na zici, pa po katu horizontalno siris mesh. Ovisi o konfiguraciji prostora. https://www.tp-link.com/ae/press/news/19710/
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Premium
|
Citiraj:
ono šta u zadnjih x postova pokušavam saznati je - da li je to normalan način rada mesh sustava? ili je to slučajnost ovog airtiesa? dal se tplink M4, ili dlink covr tako ponaša? Ovo ![]() ![]() sebi sam za kuću dignuo 60G link od glavne kuće di je optika. najjeftiniji način za dovuć 1gbit zračno bez kabela. na krovu je omni poe koji napaja i ostalo, unutra je router i aruba AP (koja također progura 1gbit na wifi). već kad pitaš šta bi napravio ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
|
Koji mesh uzeti?
Ali za to moras imati kontroler? Radi li omada bez kontrolera i da li onda radi na principu master + slaves? Da li uopce ovi “popularni” mesh kompleti rade tako ili ima kakav sustav koji radi taj “healing” bez peripetija |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|