Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.06.2025., 14:47   #5161
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Kako stoji situacija kod multisplita?
Barem okvirno, kojeg proizvođača/model tražiti?
Trebam kvalitetnu klimu 1 vanjska na 3 unutarnje, za grijanje i hlađenje, više ovo prvo.
Važno mi je da se unutarnje jdnostavno rastavljaju i čiste što me oduvijek muči s toshibom koju imam
Mitsubishi?
Meni je komentirao montažer da jedino Mitsubishi ima odličan support, Daikin da čekaš dijelove po tri tjedna.
Daikin da se jako pokvario u odnosu na modele prije par godina, ako je prije bilo nešto rađeno od aluminija ili metala, sada je plastika.
Čovjek ne prodaje klime, samo ih montira.
Po njemu Mitsubishi, pa tri stepenice nitko.
Što se tiče trial sustava, ja sam to imao na kući i uspješno je funkcioniralo dobrih 15-20 godine.
Mitsubishi heavy industries je bio proizvodač
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 15:30   #5162
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Da, bitno je rasklapanje i čišćenje, već smo raspravljali ovdje o tome
Toshiba me ubila u pojam, do zadnjeg komada se unutarnja mora rastaviti da bi se ventilator izvadio van
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 17:49   #5163
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Da, bitno je rasklapanje i čišćenje, već smo raspravljali ovdje o tome
Toshiba me ubila u pojam, do zadnjeg komada se unutarnja mora rastaviti da bi se ventilator izvadio van
Malo ih je baš frendli za ventilator izvadit koliko znam.
U najmanju ruku moraš bit u stanju kadicu spustit (po mom ograničenom iskustvu, Fujitsu klime).
Ono što je baš loše, to sam na Hisense vidio, kadicu nemožeš spustit bez da skineš isparivač sa unutarnje, što je grozno.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 19:25   #5164
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Mitsubishi je apsolutno friendly za rastavljanje i vadenje turbine. zato ponavljam ko pokvarena ploca. ak je bitno odrzavanje, samo micek i deri. ne gledam uopce vise druge. sa ovim samsungom kojeg imam doma sam se zaje ko niko. doslovce vlasnik radnje za klime mi mora doci sljedeci tjedan napravit komplet ciscenje zato jer njegovi ostali zaposlenici se "boje" rastavljat i skidat turbinu vanka lol. znaci ocito totalni nighmare :-(.

poanta je bila da mi oni dodu to napravit da gledam kako ide postupak da znam za dalje sam jer probao vidit sam i zaista nisam skuzio kak se vadi vent. izgleda da kadica uopce ne ide vanka nego se valjda isparivac nekako mora povuc prema gore i napravit mjesta za izvuc turbinu. ma uzas. pazio sam skroz kod kupovine da je vijak na turbini, a ovaj dio nisam eto pazio, a htio ustedit 150e pa sad imam... nikad vise nista osim miceka. imam ih sve skupa 6 komada i svi su mila majka (SF i HR modeli).
Staro 04.06.2025., 20:58   #5165
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ekipa, kakve su ove jeftinije Vivax klime (cca 350 Eura)? Trebam 3 pa mi je malo puno dat 600 Eura plus za jednu klimu.

P.S. čišćenje me ne pere, imam rođaka koji mi to može odraditi kad bude potrebno.
Staro 04.06.2025., 21:02   #5166
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Kako to mislis kad bude potrebno? Potrebno je jednom godisnje, just saying. Ak ce ti on to delat svake godine na 3 jedinice, svaka cast na takvom rodjotu.
Staro 04.06.2025., 21:46   #5167
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
Kako to mislis kad bude potrebno? Potrebno je jednom godisnje, just saying. Ak ce ti on to delat svake godine na 3 jedinice, svaka cast na takvom rodjotu.

Kao što piše - kad bude potrebno jel Dakle ak je to jednom godišnje onda je to jednom godišnje. Al ni to nebu svake godine pošto neću biti svako ljeto doma. Trenutno su u pogonu 2 prastare LG klime koje je jedan stručnjak išo slagat pa više štete napravio nego koristi pa bih ih zamjenio za nekaj modernije sa inverterom kaj ne ždere tolko struje + dodao jednu na drugu kuću.
Staro 05.06.2025., 08:26   #5168
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Dobra klima

Imam LG ,Korel, Vivax te na poslu mitsubishi. LG star 15 godina, vec je bar 5 godina za zamjenu, odgađam. Vanjska jedinica vibrira a unutarnja nije vise jaka, tj slabo hladi, jel do vanjske ili unutarnje svejedno.
Korel star 4 godine,radi samo ljeti 4 mjeseca, prozujala vanjska jedinica odnah nakon kraja jamstva od 2 godine. Hladi i radi super na 30m2 osim vibracija vanjske jedinice. Ne da se popraviti jer je prozujao kompresor i kuciste sve u jednom, moze se mijenjati vanjska jedinica ali nije jeftino.
Vivax radi solidno na 40m2 ima 5 godina. U startu je bio tih, sad je mrvicu bucniji vani ali ne vibrira i ne zuji nista samo je malo bucniji.
Mitsubishi je kao nov doslovno, serviser uziva kad ga dodje cistiti tih,jak, lagano odrzavanje , hladi i grije 40m2 vec 15 godina, tada je placen 13000kn inverter model. Ovi ostali placeni oko 500-600€ s montazom. Sve u svemu koliko sam shvatio, od jeftinijih, totalno svejedno koja je marka,kako te potrefi sreća. Sreca se odnosi i na skuplje naravno ali da mi prozuja kompresor ili bilo sto da crkne nakon 2 godine na klimi od 1500€, jamstvo ili ne, prodavac bi mi sigurno uvazio problem neovisno ima li volje za to ili ne.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 05.06.2025. u 08:55.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 10:52   #5169
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Imam LG ,Korel, Vivax te na poslu mitsubishi. LG star 15 godina, vec je bar 5 godina za zamjenu, odgađam. Vanjska jedinica vibrira a unutarnja nije vise jaka, tj slabo hladi, jel do vanjske ili unutarnje svejedno.
Korel star 4 godine,radi samo ljeti 4 mjeseca, prozujala vanjska jedinica odnah nakon kraja jamstva od 2 godine. Hladi i radi super na 30m2 osim vibracija vanjske jedinice. Ne da se popraviti jer je prozujao kompresor i kuciste sve u jednom, moze se mijenjati vanjska jedinica ali nije jeftino.
Vivax radi solidno na 40m2 ima 5 godina. U startu je bio tih, sad je mrvicu bucniji vani ali ne vibrira i ne zuji nista samo je malo bucniji.
Mitsubishi je kao nov doslovno, serviser uziva kad ga dodje cistiti tih,jak, lagano odrzavanje , hladi i grije 40m2 vec 15 godina, tada je placen 13000kn inverter model. Ovi ostali placeni oko 500-600€ s montazom. Sve u svemu koliko sam shvatio, od jeftinijih, totalno svejedno koja je marka,kako te potrefi sreća. Sreca se odnosi i na skuplje naravno ali da mi prozuja kompresor ili bilo sto da crkne nakon 2 godine na klimi od 1500€, jamstvo ili ne, prodavac bi mi sigurno uvazio problem neovisno ima li volje za to ili ne.

To je razlika između klime za 500 i 1300€, iako na prvu izgledaju isto i funkciju obavljaju isto, razlika se vidi nakon 2 godine kad jeftine počnu zujat, vibirat i opcenito ne raditi kao prvog dana. Naravno, uvijek postoje "iznimke koje potvrđuju pravilo"
Iznenadio sam se kad sam jednom bio na krovu svoje zgrade i testirao svoju toshibu, (dual split ugrađen 2008, MAde in Japan) nafrljim ju na max, vani 35C, klima vuce 1200W i jedino sto cujes je zrak koji prolazi kroz hladnjak, znači kompresor i ventilator su praktički nečujni nakon toliko godina

Imam jedan problem sto mi na jednoj unutarnjoj ventil na isparivacu se ponekad zblesira i onda se zna zalediti isparivac, a problem se rijesi tako da se klima upali/ugasi i to sam rijesio automatizacijom u Hass-u, i zbog toga sam ih htjeo zamijeniti i svimajstori s kojim asam razgovarao su mi rekli u stilu, ostavi ju dok radi jer takve se vise danas ne proizvode

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 11:16   #5170
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

upravo tako. sve te stare klime koje bar imaju inverter ja nebih dirao nego dao sve od sebe da ih dovedem u najbolje moguce stanje sto se tice pranja/ciscenja. to su bili pravi uredaji. ovo danas u 99% goli k.
Staro 05.06.2025., 12:26   #5171
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Gledam ove nove, pogotovo jeftinije klime, to sve vanjske montiraju na gumene nosače kako bi što manje vibrirale

Toshiba Daiseikai, ugrađena 2006. Made in Japan by Toshiba Carrier Corporation
Učinak hlađenja i grijanja kao i prvi dan, nema nikakvih zvrndanja i vibracija. Svaka čast onome tko je projektirao i balansirao ventilator na vanjskoj i kompresor.
Krepao ionizator zraka, izbacio van i tjeraj dalje.
Jedino je užas za čišćenje, vele svi serviseri koje sam pitao: "tjeraj dok ide i bacaj, ne želim to niti otvarati"
Odnedavno nešto šizi elektronika u smislu kad ostane bez struje nekoliko sati, ne upali se iz prve nego je treba paliti/gasiti na daljinac više puta da starta. Upale se ledice, ali ne starta niti vanjska niti unutarnja.
To bi se i dalo pogledati vjerojatno neka sitnica koji kondić ili tako nešto.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 12:53   #5172
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

a nemoze se ne cistit, mislim to svatko normalan kuzi. to moras rastavit i oprat. ak vent/rotor/turbina nisu vadeni par godina to je katastrofa unutra, kolko god malo da se koristi. nikad se necu dovoljno nacudit da nisu mogli to bolje diznajnirat da se lakse moze turbina skidat i prat. pa bar onak kako je na micekima.

dizajneri tih klima su totalni imbecili IMO.
Staro 05.06.2025., 13:53   #5173
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Pitanjce, cemu sluze oni mali "filteri" na isparivacu unutarnje jedinice, dolaze s plasticnim nosacem i ucvrsceni su za isparivac (vidi sliku). Majstor mi kaze da su to nekakvi filteri koji uklanjaju miris klime kad je nova i maknuo ih je nakon godinu dana jer kao vise nemaju efekta.
https://static.slobodnadalmacija.hr/...759019_480.png

I isto pitanje za one male filtere u boji na glavnom filteru klime, vidim da su to neki bio/hepa/vitamin c filteri... Koliko realno su potrebni? Fakin majstor mi ih je sjebao i oprao vodom pa nemam pojma dal da uzimam nove. I oni imaju neki rok trajanja koliko vidim...

Inace fun fact, imam tu srecu da su mi dva majstora cistila razlicite klime u stanu ove godine. Jedan je koristio zep-ove preparate i te klime nemaju mirise. Drugi je koristio neke druge mirisljave preparate i te dvije klime mi mirisu kao stan gdje zivi neka baba koja uskoro treba umrijeti. Znaci i o tome moram voditi racuna, sta ce mi prskati po klimama, jebemti zivot!
Staro 05.06.2025., 14:20   #5174
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Moja preporuka
https://www.klimakoncept.hr/hr/hisen...inica/3326/222
Uzeo sam ju prošle godine u 5 mjesecu i praktički ju nisam gasio. Cijelo ljeto je hladila, a ovu zimu nije radila 2 mjeseca kad je baš stisla zima.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 14:23   #5175
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Dobra klima

Cujemo se za 2 godine kad odradi bar 3 godine. Ako i dalje bude super onda uzimam u obzir za zamjenu onog LG-a, taman ce tada crknut kako je poceo

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 05.06.2025. u 18:56.
Staro 05.06.2025., 15:33   #5176
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Vidim sve se više spominju te Vivax, a ta marka mi je ono u rangu tipa Noa mobitela ili slično znači ono smeće pa me zanima šta su oko klima stvarno oke?
Staro 05.06.2025., 15:35   #5177
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Vidim sve se više spominju te Vivax, a ta marka mi je ono u rangu tipa Noa mobitela ili slično znači ono smeće pa me zanima šta su oko klima stvarno oke?
Naranvo da nisu ali ljudi hoce jeftino pa nemaju puno boljih opcija.
Staro 05.06.2025., 19:37   #5178
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Citiraj:
Imam jednu Vivax sad već negdje 1,5 godinu, ljeti hladi a u prijelaznom razdoblju grije i generalno što se tiče rada mi se čini ok. Nisam testirao potrošnju, nije glasna i čini mi se da ok modulira. Ali... Kompletno čišćenje možeš zaboraviti... Neki dan sam ju pokušao rastaviti i jedini način za izvaditi turbinu mi izgleda kao da treba pomaknuti isparivač u zrak i onda izvaditi turbinu. Prije toga treba izvoditi akrobacije da bi se uopće došlo do vijaka koji drže turbinu. Na kraju sam odustao i starom četkicom djelomično očistio turbinu, sve dobro usisao, obrisao i sklopio natrag.
Fujitsu koja je stara cca 8 godina je puno zahvalnija za čišćenje, nju rasklopim za 5min i očistim za 10-15min.
mamikulcic je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 21:20   #5179
5ar
Premium

5ar's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Klima Fuji Air montirana prošle godine, zvuči ovako kad radi na automatskom modu hlađenja:

Fuji

Klima je više manje nova, prošle godine radila vrlo malo, znala je i prošle godine ovako bučiti. Koliko sam uspio provjeriti nije do ventilatora, malo sam pokušao rukom iza pritiskati hladnjak pa se u nekom trenutku buka dosta smanji. Je li moguće da negdje nešto vibrira pa stvara buku? Je li netko ima ideju što bi moglo biti uzrok tolike buke?
5ar je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 22:08   #5180
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Jesi stiskao limove bocno, gore, dolje? Meni moje vanjske zuje na spoju limova iza tog plasticnog poklopca ventila gdje snimas, i samo tamo. To se sve lijepo prenosi u unutarnje jedinice dok nisam stavio gumene oslonce.
Staro 06.06.2025., 08:11   #5181
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Ma ono, niš posebno, rebrandirana Midea ali i Midea ima lošije i bolje stvari a u Vivaxe idu one low end stvari. Za neko hlađenje ok, ali s tim jeftinijim klimama uvijek postoje veće šanse da će se nešto pročuti, prozujati, pucketati i da ćeš imati probleme kao ovaj post gore sa fuji air. Kao i za sve koliko para toliko muzike
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2025., 12:14   #5182
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Upogonio Daikin Perfera 5kw, mogu reći da sam ugodno iznenađen s hlađenjem, s obzirom da konfiguracija prostorija nije idealna u smislu da ne može baš sve prostorije ohladit ravnomjerno, ja sam zadovoljan. Klima je stavljena na gornji kat u hodnik, a hladi (na katu) dvije sobe, hodnik i kupaonicu, dok ohladi nekaj i manji dio (prizemlje) donjeg hodnika i kuhinje.
Vanjska jedinica je tiha, kao i unutarnja, podesio na 24c..

Još temperature nisu ekstremne, al dok zna biti vani oko 33-35c, u kući zna biti oko 27-28c, cilj mi je spustit temp na kojih 23-24c al u narednim tjednima ili za kojih cca mjesec dana, lako bi mogli opet svjedočit tome
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2025., 12:58   #5183
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Upogonio Daikin Perfera 5kw, mogu reći da sam ugodno iznenađen s hlađenjem, s obzirom da konfiguracija prostorija nije idealna u smislu da ne može baš sve prostorije ohladit ravnomjerno, ja sam zadovoljan. Klima je stavljena na gornji kat u hodnik, a hladi (na katu) dvije sobe, hodnik i kupaonicu, dok ohladi nekaj i manji dio (prizemlje) donjeg hodnika i kuhinje.
Vanjska jedinica je tiha, kao i unutarnja, podesio na 24c..

Još temperature nisu ekstremne, al dok zna biti vani oko 33-35c, u kući zna biti oko 27-28c, cilj mi je spustit temp na kojih 23-24c al u narednim tjednima ili za kojih cca mjesec dana, lako bi mogli opet svjedočit tome
Di si uzeo i pošto? Imam sličnu situaciju.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2025., 13:12   #5184
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor 5ar Pregled postova
Klima Fuji Air montirana prošle godine, zvuči ovako kad radi na automatskom modu hlađenja:

Fuji

Klima je više manje nova, prošle godine radila vrlo malo, znala je i prošle godine ovako bučiti. Koliko sam uspio provjeriti nije do ventilatora, malo sam pokušao rukom iza pritiskati hladnjak pa se u nekom trenutku buka dosta smanji. Je li moguće da negdje nešto vibrira pa stvara buku? Je li netko ima ideju što bi moglo biti uzrok tolike buke?

Ja bih ovo na reklamaciju ako ti je naravno netko ovlašten montirao.
Staro 06.06.2025., 15:43   #5185
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Di si uzeo i pošto? Imam sličnu situaciju.
https://tkalec-ing.hr/
Imali su brutalnu akciju, mislim da je bila oko 500€ jeftinija spram sadasnje cijene koja je oko 2300€. To sam jos na zimu kupovao dok su cijene bile jako dobre.
Staro 06.06.2025., 17:38   #5186
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
https://tkalec-ing.hr/
Imali su brutalnu akciju, mislim da je bila oko 500€ jeftinija spram sadasnje cijene koja je oko 2300€. To sam jos na zimu kupovao dok su cijene bile jako dobre.
Pff. Previše mi je to za klimu.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2025., 17:47   #5187
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Pff. Previše mi je to za klimu.
Da, dost je to novaca, al srecom u to vrijeme su bile akcijske cijene pa se onda isplatilo uzeti.
Staro 07.06.2025., 15:42   #5188
slavo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2020
Izbor klima uređaja

Trebam klimu za prostor 25 m2 i za predsoblje na katu koja bi hladila i 2 sobe sa po cca 18 m2. Nemam iskustva sa tim pa me zanima koju snagu i marku najbolje iskoristiti uz najpovoljniju cijenu. Gledam Midea, Hayer i sl. otprilike sa skužio da za 25 m2 treba 2,5 kw a za gore predsoblje oko 35 - 40 m2 3,5 kw. Bitno mi je uglavnom hlađenje, grijanje opcionalno. Kuća obiteljska na selu pa nije problem vanjska jedinica.
Našao sam dobar izbor na ovoj stranici: https://www.aeres.hr/haier-klima-ure...kw-za-35-42-m2 . Kakvi su Bosch klima uređaji 3000i i 5000i, čini mi se da su dosta bučni i imaju sastojak štetan za okoliš dok drugi ne navode Db i sastav rashladne tekućine kao Bosch, možda to kinezi ne moraju?

Zadnje izmijenjeno od: slavo. 07.06.2025. u 16:10.
slavo je online   Reply With Quote
Staro 07.06.2025., 16:25   #5189
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Na podrucju EU svi moraju koristiti "eco" plin. Nemogu cajniz radit šta oce. Ja preporučam Mitsubishi iz više razloga. HR model. neznam kakvi su za grijanje ako se radi o nekom ledenom predjelu. To trebate navest. Za primorje, dalmacij7 i Istru je sigurno ok, al gore za unutrasnjost neznam.
Staro 07.06.2025., 16:31   #5190
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Dosta zahtjevna konfiguracija i previse kvadrata za jednu klimu (predsoblje+sobe). Moglo bi funkcionirati ako kuca ima jako dobru izolaciju i sobe nisu na udaru juznog ili zapadnog sunca. Ako drzis klimu na 24-25 onda neces bas imati nekog efekta u sobama i najdaljim prostorijama. Osobno kad se hladim iz susjedne prostorije, klimu drzim na 22-23 i to mi taman u susjednoj sobi skine jedan stupanj. Ali u toj sobi di klima radi je neugodno hladno.

Grijanje iz prostora u prostor zaboravi, to jos teze ide zbog nadvoja iznad vrata. Ako uspijes predsoblje ugrijati biti ce dobro. Takodjer jako ovisi o izolaciji/stolariji.

Nacrtaj neki tlocrt i kako si to zamislio, mozda dobijes bolje ideje.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na