Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.06.2025., 11:05   #5701
VandaL.pr!
Premium
Moj komp

VandaL.pr!'s Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Mi imamo neki od 100€, ali ja otvaram vodi na špini samo kad ga koristimo tako da još nigdi ne pušta, ovo će mu biti treća godina.
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je online   Reply With Quote
Staro 02.06.2025., 11:23   #5702
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Mi u Komiži imamo neki iz Bauhausa. Isto je procurio na bazi, pa sam u nedostatku opcija i vremena (turizam, smjena, pakao) nešto izgrunfao sa brtvama i teflon trakom.. izdržalo prošlu sezonu i krećemo u novu
Zapravo si me sad podsjetio na taj problem
Staro 02.06.2025., 11:40   #5703
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
murina, što god radio, nemoj taj novi u bauhausu kupovati
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2025., 20:25   #5704
daki
amigo
Moj komp

daki's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Ima li tko kakvo svježije iskustvo s firmama za adaptacije? Ako može neka preporuka u inbox. Zeznuto mi je naći nekog a da je vjerodostojno. Po FB grupama se rodbina međusobno preporučuje, od emajstora sam isto odustao jer sve firme imaju 9.5/10 ocjenu itd. Tu i tamo jedva iskopam neki kontakt.
daki je online   Reply With Quote
Staro 02.06.2025., 21:24   #5705
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Moje iskustvo sa eMajstor, Trebam.hr i sličnim glupostima je jako loše. Javi se kakti pet ponuđača, objasnim što treba raditi, od njih svih samo jedan dođe na lokaciju, premjeri i više nikad se ne javi. E tako je to sa svim projektima koje trebam odraditi... Uzdaj se u se i u svoje kljuse, bilo i bit će.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 10:37   #5706
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Adaptacija kuće/stana

Ja sam iz tog razloga uzeo arhitekta. Ima podizvođače koji rade za njega. Jednoj firmi je dao otkaz prije nego su mi počeli raditi taj stan.

I soma eura po kvadratu za renoviranje. Druga opcija je bila beskonačno natezanje s majstorima.
Staro 03.06.2025., 11:13   #5707
gaggo
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2009
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Moje iskustvo sa eMajstor, Trebam.hr i sličnim glupostima je jako loše. Javi se kakti pet ponuđača, objasnim što treba raditi, od njih svih samo jedan dođe na lokaciju, premjeri i više nikad se ne javi. E tako je to sa svim projektima koje trebam odraditi... Uzdaj se u se i u svoje kljuse, bilo i bit će.

Ista stvar, zovem neke majstore, svi dođu, popiju kavu, serendaju, mi radimo vako i nako, svi sretni! Naprave izmjere te mi budu što prije poslali ponudu i da dogovorimo vrijeme rada... I onda slijedi čekanje i natezanje..

Kod mnogih nije došlo ni do ponude, kao poslat ce, i nakon mojih upita, nakon par dana, pa tjedan-dva, vise se ne javljaju, a bome ni ja

kod nekih, ponuda čak i dođe, pa se križam kad vidim da će mi frajer uzet trećinu plaće za jedan dan posla, ali jbg, nemam taj alat, ne znam kako nešto prespajati i jbg, platit ću to, ali mi daj to napravi
I onda slijedi opet natezanje... Trenutno čekam vodoinstalatera koji mi treba prespajati neke cijevi i spojiti ugradbeni vodokotlic, početak rada je trebao biti prije mjesec dana

Prosle godine sam se natezao tako s dvije firme oko septicke, trebali su zamjeniti postojeće cijevi i odvod od kuće, betonirati bazu i postavit septicku... nakon razvlacenja od dva mjeseca i laganim dolaskom jeseni i kišne sezone, morao sam ih na kraju odkantat, sam sam istražio kak se to radi, napravio nacrte na papiru, narucio sve materijale i krenuo lagano sam
gaggo je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 11:19   #5708
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Meni građevinar s kojim sam imao prije dobra iskustva preporučio arhitekta
Dalje su oni sve uigrali, kako se radi koja faza tako dolaze drugi izvođači, ja srećom nemam ništa s usklađivanjem. Veli mi šef građevinarske firme da iako posluju kao nezavisne firme oni se usklađuju međusobno, npr. građevinar, električar, vodoinstalater, keramičar,... za tako ugovorene poslove daju prioritet. Svaka firma radi za sebe, ali kad ugovore veći posao to ide točno po planu, kad jedan završi svoje, dolazi drugi i pritom odgodi ove sitne poslove koje je radio u to vrijeme
Što će reći da ako pogodiš posao s keramičarom, a njemu uleti nešto veće, izvisiti ćeš. To im je tako pod normalno danas
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 11:22   #5709
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
jebemti kad slušam vaše priče ja sam baš dobro prošao s majstorima kad sam gradio prije par godina, a trebo sam ih hrpu (od građevinara na početku, pa voda, struja, plin, glazure, stolarija, žbukanje, keramika, malerija, fasada)

procirkuliralo sigurno 50ak ljudi, mislim da svakog mogu sad nazvat i da se sutra nacrta nešto fixat (bilo je situacija), ali ja sam baš dugo sve tražio, a svog nikog nisam imao, sve neke preporuke

građevinara sam doslovno našo tak da sam otišo u Begamont i tam pito za preporuku, lik preporučio i to je jedan od najboljih građevinara kojeg sam na još 2 projekta poslije preporučio i svi zadovoljni

malo sam OT al eto, treba tražit malo dulje, meni se isplatilo za svakog
Staro 03.06.2025., 11:54   #5710
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Ovisi ti o položaju jako.
Gore na kontinentu, za kuću obično nemam problema naći majstore.
Tu dolje na moru puno teže naći slobodnog majstora, okolo apartmani niču ko gljive, nikome se ne rade mali poslovi
Jedan mi je otvoreno rekao: pitaš me za keramiku za jednu kupaonu, a mene čeka 20 apartmana... zauzet sam za godinu dana unaprijed i nemam uopće interesa raditi te male poslove
Ono što meni nije jasno je nekultura tih "majstora".
Zoveš ga, dođe pogledati, poslati će ponudu/javiti se i onda ga ne čuješ više. Pa zoveš, bude, bude i prestane se javljati kad mu dosadi.
I tako puta nekoliko.... vjerovali ili ne evo obična metalna vrata za jednu terasu naganjam već skoro 2 godine. Trojica me odj.... na opisani način, sad čekam 4. po redu bravara, snimio je situaciju u 4.mj. i dao procjenu, rok isporuke 7.mj.
Sa svakim tako po nekoliko mjeseci i eto prošlo 2 godine
Staro 03.06.2025., 11:59   #5711
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ja sam iz tog razloga uzeo arhitekta. Ima podizvođače koji rade za njega. Jednoj firmi je dao otkaz prije nego su mi počeli raditi taj stan.

I soma eura po kvadratu za renoviranje. Druga opcija je bila beskonačno natezanje s majstorima.

jbt, jel to zadnji put bilo renovirano prije 40 godina ili baš ultra luskuzno renoviraš?

Mi smo 2021 godine renovirali, sve je bilo top top, ispalo je cca 700 eura po m2 sa svime (građevinski radovi, namještaj, alarm, video nadzor, itd)
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 12:14   #5712
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Ne znam da li je to puno, ali mene će slična cifra sad ispasti, cca oko 1000€/m2. Po pričanju ekipe obzirom na radove još sam dobro prošao
Stan 55m2 iz 1967, kompletno struja, voda, komunikacije, rušenje i ponovno zidanje 3 pregradna zida, žbuka, podovi razbijeni do betona, glazura,..., keramika, klima, stolarija.
Bez namještaja i uređaja.
Turistički grad na moru, vrlo blizu centra, 100m pogled na more, pješačka zona. Kojekakve regulacije oko vizure zgrade (npr. ne smijem rolete imati, samo škure i to u određenoj boji). Logistički problemi neopisivi, parking, skela, propusnica za rampu za majstore, privremeno izmještanje betonskih gljiva i cvjetnjaka u vlasništvu grada,.... grubi radovi ograničeni u trajanju, do cca 15.06., nakon toga ništa do jeseni,...
Trebao potvrdu 5 firmi u vlasništvu grada da im ne dugujem lovu samo da bi građevinar mogao autom ulaziti 3x dnevno kroz rampu u pješačku zonu
Staro 03.06.2025., 12:14   #5713
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Ključ u ruke. Skidanje svega, micanje kuhinje, spajanje lođe i sobe, te opremanje.

Građevinski i obrtnički radovi su bili gotovi za nešto više od dva mjeseca. Namještaj po mjeri pogotovo vrata smo čekali još toliko. Mogu potvrditi iz prve ruke da takva uigrana ekipa radi glatko i brzo.
Staro 03.06.2025., 12:19   #5714
Colop
Premium

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ne znam da li je to puno, ali mene će slična cifra sad ispasti, cca oko 1000€/m2. Po pričanju ekipe obzirom na radove još sam dobro prošao
Stan 55m2 iz 1967, kompletno struja, voda, komunikacije, rušenje i ponovno zidanje 3 pregradna zida, žbuka, podovi razbijeni do betona, glazura,..., keramika, klima, stolarija.
Bez namještaja i uređaja.
Renovirali ured koji je zadnji put bio renoviran valjda 1970tih.
Nalivanje ploče (drvene grede), struja, voda, izmještanje kanalizacije, rušenje zidova, izgradnja tri nove sobe,keramika, 10 kilometara utp kabela provučeno, 5 klima, itd, itd

Mi smo imali skoro 300 000 kn samo drvenog namještaja i stolova

jbt, sve je otišlo u tri pm sa cijenama.
Staro 03.06.2025., 15:23   #5715
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Ja sam čekao građevinara da mi napravi kuću oko kuće godinu i pol. Samo grubi rohbau. 7 dana posla. Oko stare kuće prizemnice napravili temelj, srušili stari tavan, nalijali ploču i napravili kat - visoko potkrovlje.
Ostalo sam radio sam. PVC stolariju sam sam napravio. Pregradio kat i napravio 2 sobe, WC i garderobni ormar, postavio kompletnu struju, knauf sa 15cm staklene vune, stepenice za tavan, gletanje, farbanje, laminat, slaganje namještaja.
Ušparao sam stvarno puno, ali i potrošio dosta vremena. Ali nisam se natezao sa majstorima.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je online   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 08:24   #5716
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Adaptacija kuće/stana

Meni je od iznenađenja bilo 6000€ za elektroinstalacije (struja HEP, struja za centralni UPS, ethernet i optika kroz cijeli stan), 4000€ za rušenje i upravo cijena namještaja…

Ugradbeni ormar 250x250x60 će stolar bez problema zaračunati 3000€. Za tri ormara mi je htio uzeti 9000€ odnosno ukupno 20k€ za ormare, kuhinju i kupaonicu po mjeri :-o Znam da stolari koštaju odnosno njihov rad ali mi se osobno čini malo pretjerano.

U Ikei sam uzeo tri onakva PAXa , dva noćna ormarića i tri komode (više od jedne tone namještaja) za 3000€. Znam da to nije ta kvaliteta ali nisu ugradbeni pa ih bar uvijek mogu pomaknuti ako treba i lako zamijenim frontu koju klinac ogrebe s nečim.

Ali daleko najveće i najneugodnije iznanđenje je da se podni sifoni u kupaonicama “više ne rade”…
Staro 04.06.2025., 09:09   #5717
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Jesi stavio sifon na kraju ili ne?
Meni je isto vodoinstalater išao s pričom da se to ne radi, ali sam inzistirao da ipak ugrade, na mjesto gdje nisu baš vidljivi, oko jednog ugla blizu umivaonika.
Sad još i keramičara treba upozoriti da pad napravi kako treba
Imao sam iskustva pred dosta godina u tada novom stanu, vodovod je nešto zeznuo i u cijeli kraj je pušten tlak u mreži 10+ bara. 20 stanova u zgradi poplavljeno, plus brojne kuće u tom kvartu. Iz bojlera je curio mlaz kroz sigurnosni ventil deklariran na 10 bara.
Naravno da nova zgrada nije imala kod vodomjera regulatore tlaka, to smo nakon tog slučaja sami ugrađivali.
Dodatni zajeb koji smo tada skužili je da pločice u kupaonici nisu imale pad prema sifonu nego u hodnik i dalje prema dnevnoj
Staro 04.06.2025., 09:12   #5718
Colop
Premium

Citiraj:
Meni je od iznenađenja bilo 6000€ za elektroinstalacije (struja HEP, struja za centralni UPS, ethernet i optika kroz cijeli stan),

Mene je to došlo cca 3000 eura, s time da se još provuklo i za videonadzor, vatrodojavu,kamere, i još nešto.

Citiraj:

Ali daleko najveće i najneugodnije iznanđenje je da se podni sifoni u kupaonicama “više ne rade”…

+1

Imam stalno fobiju od toga.
Staro 04.06.2025., 10:02   #5719
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Naknadno će ga ugraditi. Sad moraju naći kako jer je kupaona već gotova a glazura navodno plitka pa je problem naći plitki sifon koji bi se mogao ugraditi. I to još naknadno.

Lud sam zbog toga.

Kupaonica je prije renovacije imala normalni sifon onakav kakav se ugrađivao 80-tih.
Staro 04.06.2025., 11:36   #5720
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Kako je frka s majstorima, u nedostatku novca i ja sam krenuo sve sam učiti i raditi. Prvo krenuo s panel ogradom, pa na kocke po dvorištu, pa nastavak ograde (kopanje na ruke, betoniranje temelja, pasice, sve što treba od željeza, vlakana, vibratora, oplate, kravata i distancera) gdje skužiš da ništa nije teško ako si smiren i napraviš dobar plan.

Sada u fazi smo planiranja garaže i ishođenja dozvole, a garažu ću isto više manje napraviti sam ako papire uspijem srediti preko firme, kako danas sve mora biti digitalno prijavljeno.
Zavšavam šalovanje poklopca za bunar, da se mogu voziti preko i da je u visini s kockama, pa radim sanaciju balkona i terase, pa se bacam na renovaciju druge kupaone koja treba osježiti.

Zapravo ništa mi nije problem osim rada na krovu i skeli, za struju se nađe netko ovlašten i dobar a vodu zaista nije problem...sve to traje istina, ali danas si priuštiti majstore za kuću je jako teško. Još za stan možda i možeš
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 11:44   #5721
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Možda nije najbolja tema, ali svejednoću pitati.

Kako prozračujete/luftate kuću? Preselio na zimu u kuću, imam osjećaj da mi je zadnjih 2-3 dana prevruće u kući (24 stupnjeva). Imam klime, ali još ih nisam palio.

Kuća je poveća, ima prozore i vrata na gotovo svim stranama, ali još nisam našao najbolju soluciju.

Mi spavamo s otvorenim balkonskim vratima i komarnicima na vratima, kroz dan zatvorimo sve rulete na 80% i zatvorimo sve prozore i vrata klizna, ali se temperatura digne na 24 kroz dan. Kroz noć je za sada solidno jer je temperatura tu na sjeveru oko 15-16 kroz noć. Ali kroz ljeto neće ni to biti dobro.

Imam termo fasadu, 20cm.

Imate kakve savjete, možda nešto propuštam?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 11:47   #5722
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Ako je nova kuća imaš valjda rekuperator(e)? Oni dovode svjež zrak izvana bez za izgubiš hrpu energije.

A što se tiće hlađenja, očito ćeš morat upaliti klime
Staro 04.06.2025., 11:50   #5723
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Ako je nova kuća imaš valjda rekuperator(e)? Oni dovode svjež zrak izvana bez za izgubiš hrpu energije.

A što se tiće hlađenja, očito ćeš morat upaliti klime
Nova je kuća, ali nemam rekuperatore.
Staro 04.06.2025., 11:58   #5724
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Onda si u situaciji kao i ja. Na katu je dosta loše, pa smo probušili zračnjake.

To je malo pomoglo, ali sada gledam da stavim na svaki zračnjak i rekuperator. https://www.kamenik.hr/Rekuperatory

Koliko znam, imaš centralni ali to sada ti nije opcija. Zidni i "cijevni" su ti opcije.
Staro 04.06.2025., 12:04   #5725
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Proluftam sve ujutro (do 12h je sve otvoreno jer je vani jos svjezije) i prije noci/komaraca odradim luftanje. Ali luftanje ti ne spusti temp tako lako, kao ni sto zimi neces toliko topline izgubiti s luftanjem. Zidovi su se ocito ugrijali i oni zrace. I kod nas je "upeklo" na 24 u kuci i krenuo je lagani znoj. Samo kod mene je situacija s kucom valjda miljama losija - drvena suplja stolarija, nema izolacije na fasadi, nema izolacije na tavanskoj deki.

Navecer smo poceli pustati dvije klime da odrzavaju 23-24 i onda se ipak lakse ustati ujutro

Kad krene ljeto mi inace odrzavamo 24-25 i to bude vise nego ok s obzirom na vanjske temp, ali ovi prijelazni periodi su koma jer ispada da mi je u kuci toplije nego vani
Staro 04.06.2025., 12:05   #5726
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

No, ali rekuperator je što točno? Ventilacija aktivna?

Jel on pomaže s temperaturom?

Ventilaciju imam po kući na više mjesta, to mi nije problem.
Staro 04.06.2025., 12:07   #5727
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

U pravilu imaš izmjenjivač topline sa ventilatorom. Ne pomaže sa temeperaturom ,za to imaš klime. Pomaže sa provjetravanjem a da ne osjetiš previše razliku temperature, pa i sa vlagom u kući.

Meni je problem vlaga po zimi, točka rosišta bude problem zbog vlage pa se znaju gljivice raditi po zidovima radi hladnog mosta. Tu najviše osjetiš benefite rekuperatora, imaš provjetrenu kuću sa svježim zrakom i bolje reguliranom vlagom.
Staro 04.06.2025., 12:08   #5728
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
https://www.forum.hr/showthread.php?t=993451

hf s čitanjem, ima odličnih postova koji mogu pomoći.

kad krene sparina i kad se vrućina jednom zavuče u kuću, a noćne temp ne padaju ispod 20C, klima na DRY je ggwp.
adaksinjo je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 12:09   #5729
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
U pravilu imaš izmjenjivač topline sa ventilatorom. Ne pomaže sa temeperaturom ,za to imaš klime. Pomaže sa provjetravanjem a da ne osjetiš previše razliku temperature, pa i sa vlagom u kući.
Aha, jasno, da, to mi ne treba trenutno.

Trebam vidjeti kako održavati hlad u kući, s klimama ja to spustim, samo me zanima kako održavati temperaturu.

Citiraj:
Autor adaksinjo Pregled postova
https://www.forum.hr/showthread.php?t=993451

hf s čitanjem, ima odličnih postova koji mogu pomoći.

kad krene sparina i kad se vrućina jednom zavuče u kuću, a noćne temp ne padaju ispod 20C, klima na DRY je ggwp.
Hvala puno! Bacim oko.
Staro 04.06.2025., 12:23   #5730
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Ako više voliš slušati nego čitati, imaš https://www.youtube.com/@HeatmasterMarijan/featured

Meni se čini da imaš prejake klime, nije problem spustiti ako imaš dobru izolaciju, problem je modulirati snagu tako da ne smeta. Mi imamo ove klime, 3 komada, super za staviti na 25 na auto ili dry kako je napisao uvaženi metalcore kolega, ne osjetiš ništa skoro a hladno je. Ili ove modele koje ne pušu direktno, nego kao kroz rupice...
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na