|
![]() |
#5701 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Mi imamo neki od 100€, ali ja otvaram vodi na špini samo kad ga koristimo tako da još nigdi ne pušta, ovo će mu biti treća godina.
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5702 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Mi u Komiži imamo neki iz Bauhausa. Isto je procurio na bazi, pa sam u nedostatku opcija i vremena (turizam, smjena, pakao) nešto izgrunfao sa brtvama i teflon trakom.. izdržalo prošlu sezonu i krećemo u novu ![]() Zapravo si me sad podsjetio na taj problem |
![]() |
![]() |
![]() |
#5704 |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Ima li tko kakvo svježije iskustvo s firmama za adaptacije? Ako može neka preporuka u inbox. Zeznuto mi je naći nekog a da je vjerodostojno. Po FB grupama se rodbina međusobno preporučuje, od emajstora sam isto odustao jer sve firme imaju 9.5/10 ocjenu itd. Tu i tamo jedva iskopam neki kontakt. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5705 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Moje iskustvo sa eMajstor, Trebam.hr i sličnim glupostima je jako loše. Javi se kakti pet ponuđača, objasnim što treba raditi, od njih svih samo jedan dođe na lokaciju, premjeri i više nikad se ne javi. E tako je to sa svim projektima koje trebam odraditi... Uzdaj se u se i u svoje kljuse, bilo i bit će.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5706 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Adaptacija kuće/stana
Ja sam iz tog razloga uzeo arhitekta. Ima podizvođače koji rade za njega. Jednoj firmi je dao otkaz prije nego su mi počeli raditi taj stan. I soma eura po kvadratu za renoviranje. Druga opcija je bila beskonačno natezanje s majstorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5707 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Citiraj:
Ista stvar, zovem neke majstore, svi dođu, popiju kavu, serendaju, mi radimo vako i nako, svi sretni! Naprave izmjere te mi budu što prije poslali ponudu i da dogovorimo vrijeme rada... I onda slijedi čekanje i natezanje.. Kod mnogih nije došlo ni do ponude, kao poslat ce, i nakon mojih upita, nakon par dana, pa tjedan-dva, vise se ne javljaju, a bome ni ja ![]() kod nekih, ponuda čak i dođe, pa se križam kad vidim da će mi frajer uzet trećinu plaće za jedan dan posla, ali jbg, nemam taj alat, ne znam kako nešto prespajati i jbg, platit ću to, ali mi daj to napravi ![]() I onda slijedi opet natezanje... Trenutno čekam vodoinstalatera koji mi treba prespajati neke cijevi i spojiti ugradbeni vodokotlic, početak rada je trebao biti prije mjesec dana ![]() Prosle godine sam se natezao tako s dvije firme oko septicke, trebali su zamjeniti postojeće cijevi i odvod od kuće, betonirati bazu i postavit septicku... nakon razvlacenja od dva mjeseca i laganim dolaskom jeseni i kišne sezone, morao sam ih na kraju odkantat, sam sam istražio kak se to radi, napravio nacrte na papiru, narucio sve materijale i krenuo lagano sam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5708 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Meni građevinar s kojim sam imao prije dobra iskustva preporučio arhitekta ![]() Dalje su oni sve uigrali, kako se radi koja faza tako dolaze drugi izvođači, ja srećom nemam ništa s usklađivanjem. Veli mi šef građevinarske firme da iako posluju kao nezavisne firme oni se usklađuju međusobno, npr. građevinar, električar, vodoinstalater, keramičar,... za tako ugovorene poslove daju prioritet. Svaka firma radi za sebe, ali kad ugovore veći posao to ide točno po planu, kad jedan završi svoje, dolazi drugi i pritom odgodi ove sitne poslove koje je radio u to vrijeme ![]() Što će reći da ako pogodiš posao s keramičarom, a njemu uleti nešto veće, izvisiti ćeš. To im je tako pod normalno danas ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5709 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
jebemti kad slušam vaše priče ja sam baš dobro prošao s majstorima kad sam gradio prije par godina, a trebo sam ih hrpu (od građevinara na početku, pa voda, struja, plin, glazure, stolarija, žbukanje, keramika, malerija, fasada) procirkuliralo sigurno 50ak ljudi, mislim da svakog mogu sad nazvat i da se sutra nacrta nešto fixat (bilo je situacija), ali ja sam baš dugo sve tražio, a svog nikog nisam imao, sve neke preporuke građevinara sam doslovno našo tak da sam otišo u Begamont i tam pito za preporuku, lik preporučio i to je jedan od najboljih građevinara kojeg sam na još 2 projekta poslije preporučio i svi zadovoljni malo sam OT al eto, treba tražit malo dulje, meni se isplatilo za svakog
![]() |
#5710 |
Premium
|
Ovisi ti o položaju jako. Gore na kontinentu, za kuću obično nemam problema naći majstore. Tu dolje na moru puno teže naći slobodnog majstora, okolo apartmani niču ko gljive, nikome se ne rade mali poslovi ![]() Jedan mi je otvoreno rekao: pitaš me za keramiku za jednu kupaonu, a mene čeka 20 apartmana... zauzet sam za godinu dana unaprijed i nemam uopće interesa raditi te male poslove ![]() Ono što meni nije jasno je nekultura tih "majstora". Zoveš ga, dođe pogledati, poslati će ponudu/javiti se i onda ga ne čuješ više. Pa zoveš, bude, bude i prestane se javljati kad mu dosadi. I tako puta nekoliko.... vjerovali ili ne evo obična metalna vrata za jednu terasu naganjam već skoro 2 godine. Trojica me odj.... na opisani način, sad čekam 4. po redu bravara, snimio je situaciju u 4.mj. i dao procjenu, rok isporuke 7.mj. Sa svakim tako po nekoliko mjeseci i eto prošlo 2 godine ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5711 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
jbt, jel to zadnji put bilo renovirano prije 40 godina ili baš ultra luskuzno renoviraš? Mi smo 2021 godine renovirali, sve je bilo top top, ispalo je cca 700 eura po m2 sa svime (građevinski radovi, namještaj, alarm, video nadzor, itd) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5712 |
Premium
|
Ne znam da li je to puno, ali mene će slična cifra sad ispasti, cca oko 1000€/m2. Po pričanju ekipe obzirom na radove još sam dobro prošao ![]() Stan 55m2 iz 1967, kompletno struja, voda, komunikacije, rušenje i ponovno zidanje 3 pregradna zida, žbuka, podovi razbijeni do betona, glazura,..., keramika, klima, stolarija. Bez namještaja i uređaja. Turistički grad na moru, vrlo blizu centra, 100m pogled na more, pješačka zona. Kojekakve regulacije oko vizure zgrade (npr. ne smijem rolete imati, samo škure i to u određenoj boji). Logistički problemi neopisivi, parking, skela, propusnica za rampu za majstore, privremeno izmještanje betonskih gljiva i cvjetnjaka u vlasništvu grada,.... grubi radovi ograničeni u trajanju, do cca 15.06., nakon toga ništa do jeseni,... Trebao potvrdu 5 firmi u vlasništvu grada da im ne dugujem lovu samo da bi građevinar mogao autom ulaziti 3x dnevno kroz rampu u pješačku zonu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5713 |
#erase startup-config
|
Ključ u ruke. Skidanje svega, micanje kuhinje, spajanje lođe i sobe, te opremanje. Građevinski i obrtnički radovi su bili gotovi za nešto više od dva mjeseca. Namještaj po mjeri pogotovo vrata smo čekali još toliko. Mogu potvrditi iz prve ruke da takva uigrana ekipa radi glatko i brzo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5714 | |
Premium
|
Citiraj:
Nalivanje ploče (drvene grede), struja, voda, izmještanje kanalizacije, rušenje zidova, izgradnja tri nove sobe,keramika, 10 kilometara utp kabela provučeno, 5 klima, itd, itd Mi smo imali skoro 300 000 kn samo drvenog namještaja i stolova ![]() jbt, sve je otišlo u tri pm sa cijenama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5715 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ja sam čekao građevinara da mi napravi kuću oko kuće godinu i pol. Samo grubi rohbau. 7 dana posla. Oko stare kuće prizemnice napravili temelj, srušili stari tavan, nalijali ploču i napravili kat - visoko potkrovlje. Ostalo sam radio sam. PVC stolariju sam sam napravio. Pregradio kat i napravio 2 sobe, WC i garderobni ormar, postavio kompletnu struju, knauf sa 15cm staklene vune, stepenice za tavan, gletanje, farbanje, laminat, slaganje namještaja. Ušparao sam stvarno puno, ali i potrošio dosta vremena. Ali nisam se natezao sa majstorima.
![]() |
#5716 |
#erase startup-config
|
Adaptacija kuće/stana
Meni je od iznenađenja bilo 6000€ za elektroinstalacije (struja HEP, struja za centralni UPS, ethernet i optika kroz cijeli stan), 4000€ za rušenje i upravo cijena namještaja… Ugradbeni ormar 250x250x60 će stolar bez problema zaračunati 3000€. Za tri ormara mi je htio uzeti 9000€ odnosno ukupno 20k€ za ormare, kuhinju i kupaonicu po mjeri :-o Znam da stolari koštaju odnosno njihov rad ali mi se osobno čini malo pretjerano. U Ikei sam uzeo tri onakva PAXa , dva noćna ormarića i tri komode (više od jedne tone namještaja) za 3000€. Znam da to nije ta kvaliteta ali nisu ugradbeni pa ih bar uvijek mogu pomaknuti ako treba i lako zamijenim frontu koju klinac ogrebe s nečim. Ali daleko najveće i najneugodnije iznanđenje je da se podni sifoni u kupaonicama “više ne rade”… |
![]() |
![]() |
![]() |
#5717 |
Premium
|
Jesi stavio sifon na kraju ili ne? Meni je isto vodoinstalater išao s pričom da se to ne radi, ali sam inzistirao da ipak ugrade, na mjesto gdje nisu baš vidljivi, oko jednog ugla blizu umivaonika. Sad još i keramičara treba upozoriti da pad napravi kako treba ![]() Imao sam iskustva pred dosta godina u tada novom stanu, vodovod je nešto zeznuo i u cijeli kraj je pušten tlak u mreži 10+ bara. 20 stanova u zgradi poplavljeno, plus brojne kuće u tom kvartu. Iz bojlera je curio mlaz kroz sigurnosni ventil deklariran na 10 bara. Naravno da nova zgrada nije imala kod vodomjera regulatore tlaka, to smo nakon tog slučaja sami ugrađivali. Dodatni zajeb koji smo tada skužili je da pločice u kupaonici nisu imale pad prema sifonu nego u hodnik i dalje prema dnevnoj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5718 | ||
Premium
|
Citiraj:
Mene je to došlo cca 3000 eura, s time da se još provuklo i za videonadzor, vatrodojavu,kamere, i još nešto. Citiraj:
+1 Imam stalno fobiju od toga. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5719 |
#erase startup-config
|
Naknadno će ga ugraditi. Sad moraju naći kako jer je kupaona već gotova a glazura navodno plitka pa je problem naći plitki sifon koji bi se mogao ugraditi. I to još naknadno. Lud sam zbog toga. Kupaonica je prije renovacije imala normalni sifon onakav kakav se ugrađivao 80-tih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5720 |
Agent 0
|
Kako je frka s majstorima, u nedostatku novca i ja sam krenuo sve sam učiti i raditi. Prvo krenuo s panel ogradom, pa na kocke po dvorištu, pa nastavak ograde (kopanje na ruke, betoniranje temelja, pasice, sve što treba od željeza, vlakana, vibratora, oplate, kravata i distancera) gdje skužiš da ništa nije teško ako si smiren i napraviš dobar plan. Sada u fazi smo planiranja garaže i ishođenja dozvole, a garažu ću isto više manje napraviti sam ako papire uspijem srediti preko firme, kako danas sve mora biti digitalno prijavljeno. Zavšavam šalovanje poklopca za bunar, da se mogu voziti preko i da je u visini s kockama, pa radim sanaciju balkona i terase, pa se bacam na renovaciju druge kupaone koja treba osježiti. Zapravo ništa mi nije problem osim rada na krovu i skeli, za struju se nađe netko ovlašten i dobar a vodu zaista nije problem...sve to traje istina, ali danas si priuštiti majstore za kuću je jako teško. Još za stan možda i možeš |
![]() |
![]() |
![]() |
#5721 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Možda nije najbolja tema, ali svejednoću pitati. Kako prozračujete/luftate kuću? Preselio na zimu u kuću, imam osjećaj da mi je zadnjih 2-3 dana prevruće u kući (24 stupnjeva). Imam klime, ali još ih nisam palio. Kuća je poveća, ima prozore i vrata na gotovo svim stranama, ali još nisam našao najbolju soluciju. Mi spavamo s otvorenim balkonskim vratima i komarnicima na vratima, kroz dan zatvorimo sve rulete na 80% i zatvorimo sve prozore i vrata klizna, ali se temperatura digne na 24 kroz dan. Kroz noć je za sada solidno jer je temperatura tu na sjeveru oko 15-16 kroz noć. Ali kroz ljeto neće ni to biti dobro. Imam termo fasadu, 20cm. Imate kakve savjete, možda nešto propuštam? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5723 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5724 |
Agent 0
|
Onda si u situaciji kao i ja. Na katu je dosta loše, pa smo probušili zračnjake. To je malo pomoglo, ali sada gledam da stavim na svaki zračnjak i rekuperator. https://www.kamenik.hr/Rekuperatory Koliko znam, imaš centralni ali to sada ti nije opcija. Zidni i "cijevni" su ti opcije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5725 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Proluftam sve ujutro (do 12h je sve otvoreno jer je vani jos svjezije) i prije noci/komaraca odradim luftanje. Ali luftanje ti ne spusti temp tako lako, kao ni sto zimi neces toliko topline izgubiti s luftanjem. Zidovi su se ocito ugrijali i oni zrace. I kod nas je "upeklo" na 24 u kuci i krenuo je lagani znoj. Samo kod mene je situacija s kucom valjda miljama losija - drvena suplja stolarija, nema izolacije na fasadi, nema izolacije na tavanskoj deki. Navecer smo poceli pustati dvije klime da odrzavaju 23-24 i onda se ipak lakse ustati ujutro ![]() Kad krene ljeto mi inace odrzavamo 24-25 i to bude vise nego ok s obzirom na vanjske temp, ali ovi prijelazni periodi su koma jer ispada da mi je u kuci toplije nego vani
![]() |
![]() |
#5727 |
Agent 0
|
U pravilu imaš izmjenjivač topline sa ventilatorom. Ne pomaže sa temeperaturom ,za to imaš klime. Pomaže sa provjetravanjem a da ne osjetiš previše razliku temperature, pa i sa vlagom u kući. Meni je problem vlaga po zimi, točka rosišta bude problem zbog vlage pa se znaju gljivice raditi po zidovima radi hladnog mosta. Tu najviše osjetiš benefite rekuperatora, imaš provjetrenu kuću sa svježim zrakom i bolje reguliranom vlagom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5728 |
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
https://www.forum.hr/showthread.php?t=993451 hf s čitanjem, ima odličnih postova koji mogu pomoći. kad krene sparina i kad se vrućina jednom zavuče u kuću, a noćne temp ne padaju ispod 20C, klima na DRY je ggwp. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5729 | ||
Premium
|
Citiraj:
Trebam vidjeti kako održavati hlad u kući, s klimama ja to spustim, samo me zanima kako održavati temperaturu. Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5730 |
Agent 0
|
Ako više voliš slušati nego čitati, imaš https://www.youtube.com/@HeatmasterMarijan/featured Meni se čini da imaš prejake klime, nije problem spustiti ako imaš dobru izolaciju, problem je modulirati snagu tako da ne smeta. Mi imamo ove klime, 3 komada, super za staviti na 25 na auto ili dry kako je napisao uvaženi metalcore kolega, ne osjetiš ništa skoro a hladno je. Ili ove modele koje ne pušu direktno, nego kao kroz rupice... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|