|
![]() |
#601 | ||
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
https://www.trinasolar.com/en-glb ovi paneli (Vertex S+ 450W) https://static.trinasolar.com/sites/...rtexS-450W.pdf I meni se cini preskupo, morat cu trazit dalje, hmm... Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#602 |
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
testirao 6mj ecoflow.eu i njihovih vecinu proizvoda na stanu i balkonu ![]() ![]() ![]() Ps - ja sam isao da ne prodajem hepu nista...ili potrosim ili spremam u bateriju. Nema slanja u HEPu mrezu mista (moras imat meter, bla bla, detalji..).... tako da nemas ni pravnih problema
![]() |
#603 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
1000-1100e/kWp je neka prosječna cijena rekao bih Duga je priča oko tih cijena tipa Senetic Itd..često su to proizvodi za neko drugo trziste i onda se zna desit da je teško aktivirat garanciju ako dođe do problema Također dođe pošiljka starih modela i onda je to također cijena koju nitko od izvođača neće ponuditi Tako da ima svega zaista.. SMA i fronius su dosta skuplji od ostalih, na njih nema nekih zamjerki..osim cijene naravno Huawei ali i dosta tih mid range brandova imaju problem s padom efikasnosti kod vise temperature SMA kad uzmes u ruke, to je tezak komad opreme, dok sam vidio nekakve Talijane, Fuji Itd koji nisu ni u pola teški..i negdje mora biti caka Isti problem ima EcoFlow, nesto vise im se griju microinverteri i pada im efikasnost Ali su zato jako user friendly
![]() |
#604 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome
Je li točno da HEP ne dopušta da npr. moj inverter bude spojen istovremeno na solare i njihovu mrežu? Govorimo o potencijalnom off-grid sustavu. Navodno bi solari trebali biti fizički odvojeni od HEPove struje u zasebnom strujnom krugu… |
![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
To onda nije offgrid nego hibridni setup pa trebaš odgovarajuću EES... https://www.hep.hr/ods/UserDocsImage...roizvodaci.pdf Možda sad već ima neka prikladnija, ne da mi se tražiti.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#606 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#607 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Citiraj:
Ovi su mi radili frendu sa mikroinverterima |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#608 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Stvore se mikropukotine pa prekinu vodove ili ih oštete vremenske neprilike, voda uđe u loš spoj ili dovoljno da led probije negdje gdje je glavni vod. Diode ili mosfeti bi trebali biti unutra, ali ne mogu raskopati kutijicu koja je na njima da vidim što je unutra, samo kabel viri iz nje.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Kako solari reagiraju na gromove, je to jako osjetljivo ili postoji neka mogucnost da prezive? Ima netko da je odustao od solara jer recimo zivi na povisenom terenu i postoji taj rizik? Nije bas mala investicija pa...
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 30.05.2025. u 08:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#610 |
#erase startup-config
|
Frendu je prije 2god tuča porazbijala svih 10k ojra solara na krovu i dva auta. Moram se sjetiti pitati kako je prošlo s osiguranjem. Inače ne vidim kako bi solarni panel izdržao direktan udar groma. Vjerojatno bi se rastopio i razletio. Indirektan udar groma bi mogao biti vrlo destruktivan zbog indukcije izuzetno visokog napona u žicama i kabelima kojima su paneli spojeni. Baš me zanima kako se štiti od toga. Postoje plinske cjevčice kakve se koriste za antenske priključke koje su vodljive pri niskom naponu a kod visokog napona otpor im toliko skoči da postanu izolator. To je prvo što mi pada na pamet što bi ja koristio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#612 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ja sam totalni laik za panele, samo razmisljam na glas. Nisam se ni sjetio da postoje osiguranja. Ovo sam nasao nabrzinu: https://www.eon.hr/hr/svijet-nove-en...ih-panela.html Makar ne znam kako definiraju izravan od neizravnog udara groma, ovo sto medo spominje. Kod nas je bas nedavno 3-4 kuce neizravno pogodio grom i nekima spalio dio zica u zidovima, a drugima "samo" dio tehnike. Izravno je nastradala kuca u krugu 50ak m i tu je bilo odvaljenih zidova, plafonjera i svastanesta. Drugo, spominju osiguranje "solarnih panela", a sto sa ostatkom sustava? Ili se to podrazumijeva?
![]() |
![]() |
#613 |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Ja sam stavio na dosta visoku kuću i isto sam imao dileme :/ Za početak sam uzeo gromobrane, a sad, koliko bi me to spasilo da stvarno drmne grom - nemam pojma, ali štetit ne bi smjelo. Osigurali smo cijelu kuću od valjda svega živog, ali nisam još dodao panele u paket, svaki put kažem dogodine ću, pa nikako. Rekli su mi da će to "osjetno" podići cijenu, tako da moram i vidjeti koliko bi me ta cijela priča izula iz cipela. Inače, kod mene sve Huaweia osim panela (zaboravio sam više koji su jer smo ugradili prije 3 godine) i sve štima kako treba. A aplikacija je ok, ništa spešl i malo je konfuzna kad treba dodavati nove uređaje, ali većina stvari koje bi htio za day to day su tamo. Ako zabrane Huawei će bit njesra, ali ajde, worst case scenario je da samo nemam smart funkcije. Geek u meni će biti tužan ali sustav bi i dalje trebao raditi.
![]() |
#614 |
#erase startup-config
|
Čim je osiguranje skupo znači da je rizik velik ![]() Gromobran je dvosjekli mač. On će povećati šansu da munja udari u kuću jer gromobran “privlači” munju. S druge strane dobro napravljen gromobran drastično umanjuje štetu nastalu od udara. Bez gromobrana kuća se može zapaliti kao šibica a da ne kažem trenutno usmrtiti ljude koji se zateknu unutra. Indirektan udar je kada munja udari bliže ili dalje. Pri tome šteta nastane od EM pulsa koji generira električno pražnjenje zbog EM indukcije u metalima. Na mjeraču električnog polja se to jasno vidi čak i kada munja udari parsto metara dalje. Mjerač nekada detektira one munje koje udaraju između oblaka pa se ne čuju nego se samo vide. Najbolja zaštita od toga je odspojiti sve iz struje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
Flajing super šiiiip
|
Je slažem se, nema do ištekavanja za takve slučajeve. Za gromobran sam poludio kad sam skužio da su mi ovi, što su stavljali panele, doslovno otkinuli po jednu “vertikalu” gromobrana na svakoj strani kuće. Stavio sam prvo gromobrane, a kako je kuća malo duža - išla je jedna "horiznotala" po sredini krova, i onda 3 "vertikale" (po jedna na rubovima kuće, te jedna po sredini kuće). Ovima je ta po sredini smetala pa su je odlučili jednostavno otkinuti i to je to... Skužio tek nakon par mjeseci, jer mi se generalno ne pentra po krovu... Tako da su mi fino ujebali korisnost dotičnog. Ma moram se napokon odlučiti na to osiguranje i mirnije spavati... Nije ni tuča za zanemariti.
5.1.4 setup: Zvučnici - 2x Arendal 1723 S monitors, 1x 1723 S center, 4x 1961 height, 2x 1961 surround, XTZ 12.17 EDGE Amps - Marantz Cinema 40 + ROTEL RMB-1585 Zadnje izmijenjeno od: Igorr. 30.05.2025. u 11:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#617 |
Flajing super šiiiip
|
Kod mene samo struja, nema telefona ni kabelske ![]()
![]() |
#618 |
#erase startup-config
|
Mi smo u telekomima koristili lightning arrestore na mikrovalnim antenama. Bez toga bi svaka oluja spalila antenu i opremu spojenu na nju. S time bi oprema držala godinama a antene malo rijeđe. To se spaja u seriju sa kabelom a treći pin se spaja na ispravan dobro uzemljeni gromobran. Izgledali su ovako potpuno metalni i puno veći nego ovaj: https://onelinkmore.com/products/coa...rge-protection Sigurno ima tako nešto prilagođeno solarima što strujom što konektorima. https://openread.net/lightning-arres...r-power-plant/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#619 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Medo, svasta si napisa. Nije mi namjera solit pamet, ali ukratko Nije gromobran, vec instalacija zastite od munje. Ne privlaci "gromobran" munju, lider ionizira zrak po trenutno tesko dokazivom principu, a visoki objekti imaju vecu sansu da ih "pogodi" munja. Kod projektirananja zastite od munje proracunavaju se rizici, te klase zastite LPS I do LPS IV. Amplituda struje munje je primarna stavka koja odlucuje hoce li izabrana zastita djelovati. Npr. za amplitudu struje munje iznad 300kA, koja se ocekuje jednom u cca 200 godina nema smisla projektirati zastitu. Postoji "nesto" sto privlaci munju, Indelec prevectron, medutim IEC smatra da je to prevara, nije prihvacem u normama. Inace on radi na zanimljivom principu ionizacije zraka, tako da bi u teoriji "trebao" lidera navesti da "pogodi" tocno u njega. Ovo sve se odnosi na izravni udar munje u objekt, kod bliskih udara munje prenapon je taj koji ostecuje "opremu". Za to je rjesenje ugradnja odvodnika prenapona klase I+II u razvodni ormaric, jer u novije vrijeme jedino dovodni kabel/nadzemni vod moze dovesti prenapon na kucnu instalaciju (voda/odvodnja plasticne cijevi, optika za telekomunikacije). Sent from my SM-S926B using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#620 |
#erase startup-config
|
OK, kad kažem gromobran mislim na kompletan sustav. Vjerojatno tu griješim u terminologiji. Živim blizu zgrade HRTa. Ta zgrada dobije najviše udara munje a nije najvišlji objekt u kvartu (ima nekoliko nebodera sa 20ak katova). Imam točno taj I+II odvodnik prenapona u novom stanu u ormariću na moj zahtjev i nadam se da će biti dovoljan jer se selim blizu aerodroma. Kada munja tamo opali tresu se zidovi i sve u stanu. Postoje nadzemni optički kabeli armirani čeličnim sajlama za instalaciju na rubnim dijelovima grada i ruralnim područjima. Ima ih kod nas. Ako munja mazne u to a kabel ide skroz do krova ili zida kuće.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#621 | |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
https://github.com/wlcrs/huawei_solar Kad su mi stavili Huawei inverter u ponudu, malo sam istražio i vidio da postoji više HA integracija i prema tome sam pretpostavio da ne bi trebalo biti problema s dodavanjem u Home Assistant. Nadam se da i bude tako |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#623 | |
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
Znači ne teoretski sve žive brojeve i stvari koje možeš dobiti, nego što si dobio a da vidiš da ti fakat konkretno koristi. Imam postavljen HA već duže vrijeme i sve mi radi kako treba, samo sam se u međuvremenu malo uljenio i nemam baš volje petljati s HA ako ne vidim neke očite benefite. Thanks ![]()
![]() |
![]() |
#624 |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Nije li SDongle dio standardne isporuke uz inverter? Tj. u ponudi pise "isporuka aplikacije za pregled proizvodnje" a i pitali su me da li na mjestu invertera ima wifi signala. Stoga pretpostavljam da SDongle (Wifi) ide uz inverter jer kako bi inaće pratio potrošnju preko aplikacije? |
![]() |
![]() |
![]() |
#625 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() Kako je frend zadovoljan, kolko dugo mu elektrana radi ? jel sve OK, nema nekih "bugova" ![]()
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 05.06.2025. u 17:00. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Sve radi super već 3 godine. Jednom je crkao jedan mikroinverter, on nije ni slutio ali su oni služili preko daljinskog praćenja i došli zamijeniti . Na Google recenzijama su isto svi zadovoljni. Evo i bratić iz Valpova sutra potpisuje ugovor sa njima Zadnje izmijenjeno od: buljaka. 05.06.2025. u 19:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Evo da se i ja ukljucim, vidim da svi pricaju o mikroinverterima, a nitko ne ugraduje optimizatore. Ja sam prije koju godinu uzeo Foxess hybrida i te stavio Tigo optimizatore koji su se pokazali vrhunski odabir jer u prosjeku dobijem oko 20% vise energije sa panela nego oni bez ili sa mikroinverterima. Ujedno imam nadzor nad svakim panelom te mogucnost gasenja neispravnog modula bez da cijela centrala padne. Vise o optimizoatorima na https://www.tigoenergy.com/product/ts4-a-s |
![]() |
![]() |
![]() |
#628 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Tih 20% više energije dobiješ po koju cijenu povećanja postotka investicije? Koliko sam ja pratio, svaki upgrade solarnih panela uglavnom donosi 20% (npr. trackanje sunca) pa dosta ljudi se jednostavno odluči da dodaju još 20% panela i imaju jednostavniji sustav a za isti krajnji efekt.
![]() |
#630 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Da, naravno. Dosta ljudi niti ne stavlja na krov, nego imaju negdje na imanju jednostavnu konstrukciju na koju mogu lako nasrati nešto više panela. Uglavnom sam vidio kako preporučuju staviti 20% više za očekivani pad kapaciteta unutar 5 godina.
![]() |
|
|