Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.05.2025., 21:28   #1
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Lightbulb (riješeno) i9, Z390 Aorus Ultra i problemi s RAMom - ima/nema slike

Pozdrav ekipa

nakon skoro 10god sa laptopom odlucio sam opet sloziti desktop i uzeo nesto novo, nesto polovno da bi dobio jel best bang for the buck...ali to nije ispalo bas tako jednostavno...

komponente su:

i9 9900k + Corsair H115i Platinum vodeno
Gigabyte Z390 Aorus Ultra
Crucial Ballistix Sport 3200Mhz 2x8GB DDR4 isti keksi isti serijski broj iz jednog paketa
Zotac RTX3070 AMP Holoblack
Corsair RM650x napajanje
WD Black SSD novi

Uzeo sam sve osim ssd, grafe i napajanja od istog lika i testirao prije kupovine - sve radilo savrseno kod njega. Potome je on izvadio napajanje,diskove i grafu jer ce to zadrzati. Ram je bio u A2 i B2 slotovima, ali mu nije bio upaljen XMP.

Ocistio sam sve detaljno i fino slozio nazad, promijenio pastu (nije otisla u socket - provjerio) i onda je poceo shitshow...

Problem: komp baca cudne greske s RAMom...ne daje sliku dok keksi stoje u A2 i B2 kako je i bilo prije i kako je preporuka da bi radio XMP. Izvadim jedan stick i radi samo s ovim u A2. Probam zamijeniti i staviti ovaj sumnjivi keks iz B2 u A2 slot - radi, ali jednom boota i udje u windows i nakon restarta opet nema slike...
Onda sam stavio oba keksa u slotove najblize procesoru A1 i A2 i nema i nema i nema slike...boot loop pa odjednom proradi i javi se poruka na POSTu kako to nisu preporuceni slotovi i memorija ce raditi ispod svojih max performansi - ok. Nastavi se bootanje i udje u windows, odradim 20min stress test OCCT cpu+mem na extreme postavkama bez ikakvih problema, temperature super i sve sljaka. Ugasim komp i kasnije upalim opet i NEMA slike opet...mater mu j.....i opet baca gresku C4 ili gresku 23 na ploci sto znaci nesto ne valja s RAMom...Izvadim opet kekse van, stavim samo 1 ovaj koji je valjda ispravan u prvi slot A1 i opeeeeet nema slike i jedno 5 puta se resetira, pa se probudi i kaze boot failure detected - load optimized defaults - ok...radi 1 put ulazak u windows i odradim stress test ok i onda opet nema slike nakon reseta. Tako se isto ponasalo i sa drugim stickom...

Probao sam oba sticka pojedinacno u sva 4 utora i nekad upali iz 4-5 pokusaja, nekad iz 10...sa oba sticka prolazi stress testove i nema rusenja sve dok ne ugasis komp.
Ako stavis oba sticka moras dobit na lutriji da dobijes sliku. Nekad se dogodi da udje u windows sa oba sticka i prepozna samo 8gb, a nekad 16gb. Neovisno o polozaju stickova u slotovima.

BIOS verzija je f10h, ploca je rev1.0 koliko mogu skuzit.

Trenutno radi sa jednim stickom u A2 slotu i evo 3 puta bootao za redom bez problema...

Nije mi jasno jel problem do ploce ili do procesora ili do samog RAMa jer prolazi stress test svih vrsta bez problema sa oba sticka kad prepozna 16gb.

Jedan bitan detalj koji sam skuzio prilikom ciscenja je da su sarafi za vodeno na procesoru bili stegnuti do kraja od proslog vlasnika, ali ne bi rekao da je smotalo plocu. Probao sam stegnut samo malo cisto da ima ok kontakt hladnjak i procesor, probao sam i malo jace i opet isti k...skinuo sam opet bio sve i pregledao da nije otisla pasta u socket i nije...
Meni ovo smrdi na los lem negdje na ploci ili napuknuti vod na ploci od RAMa do proca ili tako nesto...

Mogu kupiti drugi ram sutra i imam pravo na full refund unutar 30 dana ako mi ne odgovara preko clanstva u Svedskom tech shopu...iako mi smrdi na plocu.
Ne kupuje mi se druga ploca sada jer sam vec pljunuo para vise nego sam planirao i imam bitnijih stvari za rjesavati.

Sto mislite? sta da radim, a da ga ne nacjepam? cijeli dan me yebe kao nezdrav. Nemam garu niti na plocu, niti na ram...

p.s. dugo nisam bio na forumu, pozz svima vama koji ste tu od prije 15-20god

Zadnje izmijenjeno od: xtreme96. 25.05.2025. u 21:33.
xtreme96 je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2025., 09:40   #2
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
"Probao sam stegnut samo malo cisto da ima ok kontakt hladnjak i procesor, probao sam i malo jace i opet isti k..."

Probaj izvaditi vodeno, uključujući backplate sa matične i staviti neki obični zračni hladnjak bez zatezanja.

Imao sam slični problem sa Maximus IX formula i AIO liquid freezerom.
E-mil je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.05.2025., 21:22   #3
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Kupio danas Kingston HyperX Fury Beast 2x16GB 3200Mhz i dobivam iste probleme...skroz je random. Nekad boota sa oba sticka, nekad nece ni sa jednim, pa nekad proradi s jednim i boota u windows i sve radi normalno pa ugasis komp i onda opet ne daje sliku...5 puta reset pa se probudi i kaze boot failure detected load optimized defaults...

Koju god kombinaciju slotova probam isto je, nebitno jel 1 stick ili 2. Sve testiram bez XMP i nabrijavanja...2400mhz basic mode

Pregledao sam CPU socket sa povecalom i djeluje ok, ocistio donju stranu proca za svaki slucaj...

Nasao sam slucajno kasnije za sicu jedan drugi komp sa ddr4 i5 6gen i kupio. Ubacio problematicni Ballistix ram u taj komp i najnormalnije radi, probao i Kingston isto radi.

Dakle definitivno me ploca yebe na ovom i9. Budem probao prebacit zracni cooler sa i5 na i9, mada ne znam ni jel pase.

Sada pisem sa i9 kompa i pitanje je hoce li bootati opet...samo da ga dobijem da radi stabilno bar 1 slot za ram kupit cu 32gb keks i dovidjenja...nevjerojatno nesto...
Staro 26.05.2025., 21:27   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2025., 22:37   #5
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ali to je za socket 1700, on ima 1151.

Probaj sa obicnim intelovim hladnjakon bez bracketa od vodenog oni znaju ako se jako stegnu uvinut plocu pa zna biti takvih problema ko kod tebe sta se desavaju.
Thermaltake je offline   Reply With Quote
Staro 28.05.2025., 05:31   #6
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor xtreme96 Pregled postova
Kupio danas Kingston HyperX Fury Beast 2x16GB 3200Mhz i dobivam iste probleme...skroz je random. Nekad boota sa oba sticka, nekad nece ni sa jednim, pa nekad proradi s jednim i boota u windows i sve radi normalno pa ugasis komp i onda opet ne daje sliku...5 puta reset pa se probudi i kaze boot failure detected load optimized defaults...

Koju god kombinaciju slotova probam isto je, nebitno jel 1 stick ili 2. Sve testiram bez XMP i nabrijavanja...2400mhz basic mode

Pregledao sam CPU socket sa povecalom i djeluje ok, ocistio donju stranu proca za svaki slucaj...

Nasao sam slucajno kasnije za sicu jedan drugi komp sa ddr4 i5 6gen i kupio. Ubacio problematicni Ballistix ram u taj komp i najnormalnije radi, probao i Kingston isto radi.

Dakle definitivno me ploca yebe na ovom i9. Budem probao prebacit zracni cooler sa i5 na i9, mada ne znam ni jel pase.

Sada pisem sa i9 kompa i pitanje je hoce li bootati opet...samo da ga dobijem da radi stabilno bar 1 slot za ram kupit cu 32gb keks i dovidjenja...nevjerojatno nesto...

Memorijski kontroler ti je na procesoru, ne na ploči.

Probaj s jednom pločicom vrtit testove. Izvrti obje pločice posebno u jednom slotu. Onda izvrti testove na jednu od pločica u drugom slotu. Ako ti radi, onda nije ni pločla ni ram nego procesor.

Onda malo guglaj i gledaj koje napone dignut za povećat stabilnost memorije.
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2025., 00:08   #7
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Vjerovali ili ne, glavni krivac za sve ovo cudno ponasanje sistema je bio SSD! Nije mi bilo ni na kraj pameti...Komp se palio normalno prvih par puta dok sam instalirao Windows i ostalo i onda je postao cudan...

Wd crnjo sn7100 2tb gen4. Izbjegavat u sirokom luku ako imate gen3 plocu poput moje Z390. Koje god postavke sam koristio za diskove/nvme/csm/uefi/ahci sta god nije htjeo raditi kako treba...

Ploca je cijelo vrijeme bacala error kodove koji upucuju na problem sa CPU i RAM. Nije mi palo na pamet uopce da komp nece dati sliku zbog j.....ssd.

Zbog svih tih problema sam kupio jos jednu plocu MSI Z390A PRO i i7 9700k da vidim u cemu je problem jel ploca ili ram ili cpu...na kraju odustao od Z390 Aorus, krenuo vadit sve i izvadim gradu i ssd i kao idem probat jos jednom upalit i gle cuda ono UPALI...Na kraju sam probao taj prokleti WD Black u starom kompu na Z170 i i5 6600k i đubre radi najnormalnije na tom cipsetu bez diranja ikakvih postavki u biosu...wtf??? Nekompatibilnost is a bitch. Vratio WD u trgovinu i uzeo Kingston NV3 2tb - stavio u Z390 Aorus i radi sve iz prve.

Za sve te SSDove pisu kako su backwards compatible - jesu, ali malo sutra kad je WD u pitanju. Tako da eto - najbrzi diskovi nisu uvijek najbolji. Znam da je svakako osakaćen na gen3 ploci, ali sam htjeo nesto vise future-proof pa me koštalo kilu živaca i vremena. Sad me boli briga vise za brzinu - samo daj da radi...

Problem solved moze lock
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno