Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.05.2025., 12:08   #31
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ovo se doslovno uci na osnovama ekonomije (u moje vrijeme se zvalo pocela ekonomije) prva godina i prvi mjesec. Ali ne treba kolegu kriviti, ni ministar Linic nikad nije svladao taj komplicirani koncept, a bome ni Norvezani sa porezom na bogatstvo.

https://www.investopedia.com/terms/l/laffercurve.asp
Staro 22.05.2025., 12:15   #32
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
EU planira uvođenje naknade od 2 eura po paketu za male pakete iz Kine

Veće marže i cijene rada a ne nameti. Nameti se izmisljaju da se zadrze marže i veće cijene rada u odnosu na kinu i istok tj da se zastite veliki igraci i usput ubire novac za birokraciju. Takav je model u EU. A ja mislio da sam na PCE, izvinjavam se.

Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Ovo se doslovno uci na osnovama ekonomije (u moje vrijeme se zvalo pocela ekonomije) prva godina i prvi mjesec. Ali ne treba kolegu kriviti, ni ministar Linic nikad nije svladao taj komplicirani koncept, a bome ni Norvezani sa porezom na bogatstvo.

https://www.investopedia.com/terms/l/laffercurve.asp
Ovo sto si učio je jako pomoglo svijetu. Svi su oduševljeni osnovama ekonomije. Šteta što nisi ministar pa da prebaciš svoje znanje u praksu da svi uzivamo u dobroj ekonomiji . Prebacujes osnove ekonomije od covjeka koje piše o teoretskoj ekonomiji koji je znanje stekao u SAD-u. I to bi primjenio na području EU i balkana. Very easy

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 12:23.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2025., 12:25   #33
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Veće marže i cijene rada a ne nameti. Nameti se izmisljaju da se zadrze marže i veće cijene rada u odnosu na kinu i istok tj da se zastite veliki igraci i usput ubire novac za birokraciju. Takav je model u EU. A ja mislio da sam na PCE, izvinjavam se.

Ovo sto si učio je jako pomoglo svijetu. Svi su oduševljeni osnovama ekonomije. Šteta što nisi ministar pa da prebaciš svoje znanje u praksu da svi uzivamo u dobroj ekonomiji
Tesko je imati visoke marze kad su ti visoki troskovi, od vidi sad visokih poreza na cijenu rada, visoke cijene energenata i preskupe i neefikasne administracije sa suludim zakonima, propisima i ogranicenjima.

Za ministre financija samo idu propali ekonomisti i teoreticari koji ne znaju zaraditi novac na trzistu. Jedini izuzetak je bio Zdravko Maric.
Staro 22.05.2025., 12:31   #34
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Tesko je imati visoke marze kad su ti visoki troskovi, od vidi sad visokih poreza na cijenu rada, visoke cijene energenata i preskupe i neefikasne administracije sa suludim zakonima, propisima i ogranicenjima.

Za ministre financija samo idu propali ekonomisti i teoreticari koji ne znaju zaraditi novac na trzistu. Jedini izuzetak je bio Zdravko Maric.
a Ante Marković

Thule nosač
quazar912 je online   Reply With Quote
Staro 22.05.2025., 12:37   #35
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:

Nemoj se ljutit ali pišeš apsolutne bedastoće iz kategorije not even wrong, ne da je krivo nego nema uopće smisla to što pričaš. Visoka cijena rada je posljedica visoke produktivnosti rada, ne možeš imati visoke plaće bez visoke produktivnosti. A produktivnost je rezultat kapitalne akumulacije odnosno augmentacije rada kapitalom, nešto što je prosječnom Europljanu i dalje daleko dostupnije nego prosječnom Kinezu. Ono za što se ti zalažeš je da se eu radnik natječe sa kinezom u izradi plastičnih pizdarija koje naručujemo, što može jedino tako da mu se spusti cijena rada. Svjesno ili ne se zalažeš za osiromašenje ljudi u EU. Takav model nije u EU jer čitavo ovo vrijeme normalno trgujemo sa Kinom, što je jedan od razloga što smo bogati. Porezi, carine i sl. stvari ne povećavaju prosperitet nego ga smanjuju, da se ponovim, kad bi bilo suprotno onda bi bilo vrlo jednostavno osigurati visoki životni standard.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2025., 12:46   #36
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Nisam napisao to što si naveo da jesam ali nebitno. Pogotovo ne da se zalazem za namete, nego zasto su uvedeni. A ta velika produktivnost u EU bi pala dosta nize da nema jeftine nabave iz Kine i trgovinskog partnerstva. Neka ti Kina digne cijene sirovina i materijala, brzo bi vidio tko bi platio razlike u padu zarade. Eno ti ga Bezos svađa se s Trumpom jer mu ovaj zamjera što je namjeravao u povišenoj cijeni proizvoda prikazivati postotak carine

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 14:10.
Staro 22.05.2025., 13:24   #37
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
I onda veća potrošnja, veća inflacija itd, pa opet ispočetka
Staro 22.05.2025., 15:11   #38
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Spawn, napisao si da si out, pa opet ništa. Može li se očekivati minimum konzistencije s tvoje strane u ovoj temi? Istina da se vrijeme pokvarilo, ali svejedno.

> Ako zelite visoke plaće onda treba trošiti u EU. Ako želite kineske plaće, pnda treba kupovati u Kini. Jedno bez drugog ne ide.

Baš tako si napisao kako sam kopirao. Reci nam, kada si se već vratio u raspravu, na što se ta potrošnja u EU odnosi. Kada već pričamo o EU, a kako si ranije naveo to ne uključuje ex HR, na koje se to onda konkretno EU ex državice tvoja promišljanja odnose?

Ima tu nešto skupih usluga u nekim EU ex državama (ono što znam iz prve ruke, od prije ponešto godina, su skupe usluge njemačkih proizvođača motora na unutarnje sagorijevanje, motora koji su namjerno napravljeni tako da održavanje istih bude čim skuplje) i naravno kako će neka kompanija koja skupo naplaćuje svoj rad imati dovoljno kapitala da plaća i djelatnike adekvatno.

Hoće li to učiniti ili neće je neko skroz drugo pitanje. Ima i konkretnih primjera gdje se povećanje prihoda od 10x niti nakon gotovo godine dana ne reflektira na povećanje plaća preko vatrogasnih 5%.

Matematička je realnost da kompanija ima mogućnost plaćanja djelatnika više ako zarađuje više. Hoće li to učiniti, ovisi najviše o okolini, a ono o čemu sigurno ne ovisi je o tome plaćaju li njihovi djelatnici visoke cijene usluga i proizvoda. Ovo je za tebe izgleda pitanje toga što je nastalo prije, kokoš ili jaje, a ono što je drugima ovdje očito je da djelatnik koji nema što trošiti u uvjetima gdje nema lokalne proizvodnje sigurno ne može trošenjem popraviti svoj standard. To je nonsens. Kada bi se to moglo, onda bih poznavao barem nekoliko vrlo dobrostojećih ljudi koji su lijep novac skršili u kladionicama i kasinima.

Još jedan primjer, život u turistički nastrojenim mjestima u HR. Ljeti sve živo poskupi 30-50%. Kruh od 2€ ode na 2.20 pa na 3€ i ne bude se vraćao natrag dok sezona debelo ne završi. Dakle, godinama plaćamo 30% više cijene za osnovne stvari za život, i to približno trećinu godine, i koliko se nama, koji se turizmom ne bavimo zbog toga digao standard? Nula.

Štoviše, standard je niži jer se za zarađeni novac može kupiti manje, nakon potrepština manji dio ostaje za ostalo. Ja osobno sam imao situaciju da mi je Putinova inflacija djelomično kompenzirana s "povišicama" od 5-6% godišnje, ali većini ljudi koje znam je inflacija donijela samo gubitak kupovne moći. Osim ogromnim postotnim povišicama zaposlenima u raznim javim poduzećima, zbog kojih se i moralo uvesti dodatne poreze. A cijene stalno idu debelo gore.

Istina je da su zbog turizma napravljene određene investicije, ali te investicije redovito vidim na računima za struju i vodu, gdje se meni imputira kako sam ja odgovoran za financiranje kredita koji je bio neophodan za proširenje odvodnje kako bi se moglo primiti stotine hiljada ljudi od kojih nemam nikakve koristi jer mi se od turizma povraća. Povraća se od turizma i onima koji se njime bave i od kojeg žive, a kamoli ne meni. Njihovo dolaženje opterećuje sve infrastrukturne elemente i trošenje istih debelo većom brzinom od one koja bi bila normalna da istih nema.

Onaj koji se turizmom ne bavi i nije korisnik proračuna, od turizma ima samo negativnu korist, odnosno štetu. Što znači da oni koji profitiraju od turizma profitiraju na račun onih koji imaju gubitak.

Još jedan primjer, uvođenje eura je napravilo cijelo sranje sa cijenama u nas, realna poskupljenja od 100% (nešto što je iznenadilo samo one koji ništa ne znaju) ali ja kao ja nisam vidio adekvatan porast u standardu. Iako su cijene visoke, i plaćamo ih svaki dan, pa svejedno standard standardno klizi prema dolje. Kako to???

Ali opet sam zaboravio da se tvoje opservacije na HR ne odnose, nego samo ne određene neodređene EU subjekte. Iako novac potrošen u HR uglavnom ostaje u EU, jelte?
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2025., 15:32   #39
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Bit će interesantno jednog dana kad i najbazičnijih neophodnih proizvoda prestanemo imat proizvodnju (i znanje i alate za isto!) pa se obratimo kinezu : pajdo, prodaj mi čačkalice, a ovaj ti kaže: jebi se frende, nedam ti ništa ni po 100x većoj cijeni. Nigdje ne piše da ja tebi moram nasilu prodavat išta.
E onda smo u problemu.

Nekak me to podsjeća na priču ko s vojnim rokom, kad su kojekakvi mudrijaši govorili "to je besmisleno, ako je rat fino ćemo obučit ljudi kolko nam treba u 2,3 mjeseca, to je dovoljno", da bi sad odjednom 20g poslije ti isti il slični počeli se tužit "ne možemo nikog obučit nabrzinu jer nemamo više ni prostora ni kadrova ni materijala za išta, kad smo cijeli taj sustav raspustili".
Miki9 je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2025., 16:06   #40
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Porast standarda i odrzavanja standarda nije isto. Zato ne pricam o HR jer kod nas najprije treba narasti standard i to dosta , da bi ga održavali dugoročno kvalitetnim.
Nastavio sam iako sam rekao da sam out jer loše pišem u odnosu na ono što mislim. Ispadne malo drukčije.
Također,porast standarda ne znaci placanje 100% vecih cijena za istu stvar u odnosu na jucer. Porast standarda znaci da npr. svoj auto nosis na popravak u ovlasteni servis ili kod nekog velikog znalca,koji je sigurno skuplji jer ima znanja jel, dobijes racun za izvrsene usluge i ne zanima te koliko kosta osim ako je cijena besmislena jer znas da imas podrsku. Ili zoves servis za TV jer nesto ne radi ,oni dodju, poprave i platis. Ili kupis par tenisica po punoj cijeni jer ti trebaju odmah. Ili kupis novi namjestaj jer ovaj ima 3-4 godine a ne 15. Znaci, da ne razbijas glavu kako ces i sta ces za obicne zivotne prepreke. “Neke zemlje”su npr Danska,Svedska,Austrija i slicne mada nije bas sve bajno ni tamo ali se na te zemlje mozes referirati u odnosu na RH.
Turizam je kod nas možda loš, ali je nekima jedini izvor prihoda uz mizernu penziju ili lošu plaću. Turizam je forsiran od kad postoji RH i sve ostalo je zanemareno, zato imamo to sto imamo. Poljoprivredna zemlja uvozi poljoprivredne proizvode. Ali i Austrija ima turizam, a nema more, ali pametnije iskoristava to sto ima i sigurno znaju više nego mi. Mi smo do jučer na cesti vikali “cimerfraj”.
Cijena rada, vidim kako se svi iz EU trgaju da dodju raditi u RH osim izuzetaka.
Jedan obican djecji doplatak nisu dobijali ljudi koji su zaradjivali prosjecnu placu dok je vani zakonom regulirano kao pravo djeteta da dobije doplatak a ne pravo roditelja. Dijete od obrtnika je zadnji na listi za upast vrtic u nekim gradovima, cak i ispod liste pa ostavlja dijete baki dok se ne oslobodi mjesto.
Ima bezbroj razloga zasto ne navodim RH kao referentnu kad pricamo o ekonomiji i standardu. EU sigurno ne uvodi 2€ na pakete radi RH . EU svoju ekonomiju razvija desetljecima i bili su dosegli pristojnu razinu standarda za svoje zitelje pa su iz nekog razloga odlucili da to ne valja i sada imaju model koji ocito nije bas nesto dobar. Bolji nego mi ali ne bolji nego njihov prijasnji. Smatraju da ce se smanjiti uvoz malih paketa ako se doda 2€, sto bi trebalo odvracati kupce da kupuju u Kini. Ocito se to razmahalo pa ce tih 2€ spasiti ekonomiju, ne bih rekao. Cak neki razmisljaju uvesti fiskalizaciju po HR modelu. Moramo im poslat Linica da im pokaze kako se to radi u RH. Mi smo bas super primjer za ekonomiju.
Ono sto sam htio reci na kraju je da bi standard bio dobar trebas imati proizvodnju, pametnu medudrzavnu trgovinu i kvalitetne usluge, da se iz svojih izvora sirovina pokrijes maksimalno, imas dobar izvoz i adekvatan uvoz. Mi to nemamo. Energenti su broj 1 za dobar standard, i naravno znanje. EU to moze imati. Eu gasi nuklearke dok traje borba za poredak, ali zato uvodi nove neodvojive cepove na bocama. Zabranjuje se plastika ali meso i EU proizvode kupujes zapakirano u plastici. Ekoloski prihvaljiva a jeftina vrecica je papirna za koju treba rezati stablo i u nekom pogonu napravit vrecice, a moze se npr napraviti vrecica od konoplje koja je isto ekoloski prihvatljiva ali tu nema neke zarade.
Zato sam i na pocetku trakavice napisao, sa ovakvom politikom, ako zelis imati i odrzavati dobar standard, moras imati visoke marze na svemu. Marze se odnose i na usluge jer svaka usluge ima svoje troskove. Marze se ostvaruju ili dizanjem cijena ili odlaskom proizvodniih pogona u zemlje u kojima je nizak standard i troskovi puno manji. To smo vidjeli u zadnjih 30 godina. Nisam govorio da je dobro dizati namete i poreze. Ako sam to negdje napisao, nisam tako mislio i pogrešno sam izrazio misli. Valjda sam uspio sada reci ono sto sam htio. Izvinjavam se na nepismenosti, trakavici i ako sam nekoga dirnuo u zdrav razum.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 16:14.
Staro 22.05.2025., 16:23   #41
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Pa kažem, kolege imate umjesto PCE, radne skupine za poboljšavanje života u EU i porast plaća. Tamo može dati vaš prilog i mišljenje i možete predati vaše ideje kako zadržati dobre plaće , dobru zaradu a ostavljati novac u Kini. Jedan od razloga za preseljenje proizvodnje u Kinu je visoka marža u maloprodaji zbog niže cijene proizvodnje koja omogućava velike zarade iz kojih se hoćeš nećeš izdvajaju plaće. Smanjit zaradu velikanima sigurno nećete ni vi ni ja, ali eto, možda imate neke super ideje pa osnujte neku stranku ili se aktivno uključite u financijsku politiku EU.
Vjerojatno ste jedni od onih koju su skakali u zrak od sreće kada se PDV dizao na 25% misleći da će to platiti poduzetnici
Nebi bilo loše kad bi se broj umirovljenika s pola milijarde eura na računu od ilegalne preprodaje Ininog plina smanjio na nulu, može se npr. s time krenuti, a o financiranju besmislenog rata protiv Rusije da ne pričam
Staro 22.05.2025., 17:52   #42
mkey
Premium
Moj komp

Ako treba od negdje krenuti, treba krenuti od početka i ukinuti pravo nekim tamo neznanim entitetima za emisiju valute koja, kako kaže gospon Vujčić, nastaje ex nihilo.

Radiš šta hoćeš godinama, ljudima nabijaš da moraju "ostati doma" dok im oni koji ne moraju ostati doma donose kritično važne pošiljke (narudžbe s about you i ostalih esencijalnih platformi).

A onda krene dodatno (ključna riječ dodatno) zakuhavanje u Ukrajini pa za sve optuže Putina. Jer je "njegov" rat bio zadnji bitan događaj a nizu, dok su valjda već i vrapci na grani naučili kako ekonomskim katastrofama za propagaciju ipak treba određeno vrijeme.

Naravno da to sve skupa nema smisla ali naravno da nismo ništa naučili. Ja osobno pozdravljam ovih 2€ jedino mislim da bi bolje bilo da su odmah 20€ roknuli, možda bi 0.01% populacije prije došlo u glavu. Ako 2€ rješava problem brzinom X onda 10x veći iznos može biti samo 10x efikasniji, nema druge.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
Staro 22.05.2025., 18:48   #43
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Ako treba od negdje krenuti, treba krenuti od početka i ukinuti pravo nekim tamo neznanim entitetima za emisiju valute koja, kako kaže gospon Vujčić, nastaje ex nihilo.

E sad se ti baviš stvarima o kojima ne treba previše pričati. Da čovjeku uđeš u stan i uzmeš mu pola novca kojeg ima, ili mu ukradeš polovicu salda sa tekućeg računa, u najmanju ruku bi te probao ubit Međutim ako mu pokradeš pola novca kroz laganu emisiju koja traje 5-6 godina sve je u najboljem redu, krivi su pohlepni trgovci, rat, virusi i zli kinezi koji nam nabijaju deficit
Kad bi ljudi zaista razumjeli kako funkcionira ekonomija krv na ulicama bi sezala do koljena.
Staro 22.05.2025., 20:06   #44
mkey
Premium
Moj komp

E, caka je u upravo u tome da krvi do koljena ne treba biti. Svaka nasilna tranzicija moći u budućnosti će proći na apsolutno isti način kao i sve one u prošlosti. Ima tu puno jednostavnih rješenja, naročito u vidu gradnje paralelne ekonomije. Ali džaba.
Staro 22.05.2025., 22:51   #45
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
E sad se ti baviš stvarima o kojima ne treba previše pričati. Da čovjeku uđeš u stan i uzmeš mu pola novca kojeg ima, ili mu ukradeš polovicu salda sa tekućeg računa, u najmanju ruku bi te probao ubit Međutim ako mu pokradeš pola novca kroz laganu emisiju koja traje 5-6 godina sve je u najboljem redu, krivi su pohlepni trgovci, rat, virusi i zli kinezi koji nam nabijaju deficit
Kad bi ljudi zaista razumjeli kako funkcionira ekonomija krv na ulicama bi sezala do koljena.
Ako su samo pokrali u vidu inflacije, to ce biti odlicno. Vec je Macron rekao da vanjski dug Francuske od 110% nije problem jer francuski gradani imaju puno depozita na racunima. Isto je Ursula rekla, ako nece moci financirati putem obveznica da ce neaktivne depozite gradana staviti u funkciju, nesto sto je cipar napravio, svima su uzeli postotak depozita nesto kao bail in spasavanje neke banke.
Staro 23.05.2025., 08:01   #46
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Kitajci proizvode jeftino jer im država u tome uvelike pomaže. Sponzorira ih valjda na sve moguće načine uključujući i poštu za slanje paketa. Uz vrlo jeftinu cijenu rada.

Nama je dosadno u životu pa kupujemo što nam treba i što nam ne treba a brda smeća poput Jakuševca rastu brže nego ikada.
Staro 23.05.2025., 08:32   #47
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Kitajci proizvode jeftino jer im država u tome uvelike pomaže. Sponzorira ih valjda na sve moguće načine uključujući i poštu za slanje paketa. Uz vrlo jeftinu cijenu rada.

Nama je dosadno u životu pa kupujemo što nam treba i što nam ne treba a brda smeća poput Jakuševca rastu brže nego ikada.
Medo, pričaš gluposti. Tamo sve pošten narod, za razliku od nas i EU. Teče med i mlijeko, svi pošteni, uključujući i političare.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2025., 08:42   #48
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:

kad je bila komunjarska YU svi se žalili da nema za kupiti ništa (recimo ant. kabel ako si našao u manjem gradu za kupit - a to je bila potrebnija stvar) . sad kad ima opet ne valja...

Thule nosač
Staro 23.05.2025., 09:17   #49
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
kad je bila komunjarska YU svi se žalili da nema za kupiti ništa (recimo ant. kabel ako si našao u manjem gradu za kupit - a to je bila potrebnija stvar) . sad kad ima opet ne valja...

Da da, nikad nije dobro haha. Inače Kina je na 33% BDP-a javne potrošnje. Hrvatska je na laganih 47% . A oni su nominalno komunistička država, što smo onda mi lol.
Samo da Hrvatska država manje "pomaže", sve grane ekonomije u kojima "pomaže" su groblje
Inače Kina vam od 2023. više nije u low labor cost zemljama, ali pošto ima valjda polovicu globalnog industrijskog kapaciteta bilo bi blesavo ne koristit te resurse
Zamislite da Hrvatska krene radit električne aute, koliko bi došli i kakvi bi bili. Ups, to se već dogodilo
Staro 23.05.2025., 10:09   #50
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova

Ako gledaš iz perspektive average Joea onda nikada nije valjalo i to ne samo kod nas nego svuda.

Problem nije širok izbor svega koliko nemogućnost prosječnog stanovnika da odluči što mu je bitno i što mu stvarno treba.

I sve im je skupo. Iako je zadnjih 10-15god sve dostupnije nego ikada i jeftinije nego ikada opet je nekako sve skupo a kupuje se na vagone.
Staro 23.05.2025., 10:32   #51
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Citiraj:

Problem nije širok izbor svega koliko nemogućnost prosječnog stanovnika da odluči što mu je bitno i što mu stvarno treba.

I sve im je skupo. Iako je zadnjih 10-15god sve dostupnije nego ikada i jeftinije nego ikada opet je nekako sve skupo a kupuje se na vagone.
ako plaćam od SVOJIH novaca - u čem je problem i zašto ja nebi to trebao kupiti?
isto kao kad mi govore "smajnite potrošnju vode i struje"!
zašto - ja plaćam što sam potrošio. ja.

Thule nosač
Staro 23.05.2025., 10:42   #52
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
... A i sad znam, da trebam uvijek ici u najskuplji ducan kako bi odrzao visoke place u EU.
Da, jer su sve velike kompanije zavedene tzv. Majka Tererza sindromom i rade totalno bez profita, isplaćujući ogromne plaće svojim radnicima.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2025., 11:36   #53
mkey
Premium
Moj komp

Česta je zabluda da je u Kini jeftina radna snaga. Mnogi su zato i krenuli seliti svoju proizvodnju tamo gdje je jeftinije. Ali je dobro pitanje što je tamo sve subvencionirano. Kao što, recimo, google ima subvencioniran ekstra širokopojasni pristup internetu Napraviš koju subvenciju i odjednom posao koji nema ni računa ni računice postane profitabilan.

Ili ova recentna priča o tome kako će datacentri u SAD trebati 100 nuklearnih elektrana u narednih 5 godina
Staro 23.05.2025., 11:48   #54
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Čitam stare vijesti, kad ono: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/...nosti-12154395

Opet EU nema pojma, uveli 2€ po paketu, a Trump uveo 100$ po paketu (trebalo je biti 200$, ali mu je valja Melanija dala pa uljepšala dan).
Staro 23.05.2025., 11:53   #55
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Česta je zabluda da je u Kini jeftina radna snaga. Mnogi su zato i krenuli seliti svoju proizvodnju tamo gdje je jeftinije. Ali je dobro pitanje što je tamo sve subvencionirano. Kao što, recimo, google ima subvencioniran ekstra širokopojasni pristup internetu Napraviš koju subvenciju i odjednom posao koji nema ni računa ni računice postane profitabilan.

Ili ova recentna priča o tome kako će datacentri u SAD trebati 100 nuklearnih elektrana u narednih 5 godina
U Srbiji je manja placa nego u Kini, a bome u velikim kineskim gradovima je veca placa nego kod nas.

As of the latest data, the average salary in China can vary significantly depending on the region, industry, and level of experience. However, here are some general figures:

The average annual salary in China is around 100,000 to 150,000 Chinese Yuan Renminbi (CNY), which roughly translates to $14,000 to $21,000 USD. This figure can be higher in major cities like Shanghai, Beijing, and Shenzhen, and lower in rural areas or smaller cities.

In major metropolitan areas, the average salary can be higher. For example, in Shanghai, the average annual salary might be around 180,000 CNY ($25,000 USD) or more.

Entry-level positions typically start at around 50,000 to 80,000 CNY ($7,000 to $11,000 USD) per year, while experienced professionals can earn 200,000 CNY ($28,000 USD) or more annually.

Highly skilled professionals, such as those in tech, finance, or management, can earn significantly more, sometimes exceeding 500,000 CNY ($70,000 USD) per year in top-tier positions.

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Čitam stare vijesti, kad ono: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/...nosti-12154395

Opet EU nema pojma, uveli 2€ po paketu, a Trump uveo 100$ po paketu (trebalo je biti 200$, ali mu je valja Melanija dala pa uljepšala dan).
Amerika bar nesto pokusava promjeniti na putu prema dolje, znaci carine plus pokusaj dovlacenja proizvodnje natrag u ameriku, a EU carine/parafiskalni nameti i zbog nekonkurentnosti sire se na istok, kako bi mogli mahati kako ce uskoro biti trziste od 600M ljudi. Onda ce jos bolje reketariti uspjesne kompanije.
Staro 23.05.2025., 12:00   #56
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
U Srbiji je manja placa nego u Kini, a bome u velikim kineskim gradovima je veca placa nego kod nas.

As of the latest data, the average salary in China can vary significantly depending on the region, industry, and level of experience. However, here are some general figures:

The average annual salary in China is around 100,000 to 150,000 Chinese Yuan Renminbi (CNY), which roughly translates to $14,000 to $21,000 USD. This figure can be higher in major cities like Shanghai, Beijing, and Shenzhen, and lower in rural areas or smaller cities.

In major metropolitan areas, the average salary can be higher. For example, in Shanghai, the average annual salary might be around 180,000 CNY ($25,000 USD) or more.

Entry-level positions typically start at around 50,000 to 80,000 CNY ($7,000 to $11,000 USD) per year, while experienced professionals can earn 200,000 CNY ($28,000 USD) or more annually.

Highly skilled professionals, such as those in tech, finance, or management, can earn significantly more, sometimes exceeding 500,000 CNY ($70,000 USD) per year in top-tier positions.

Amerika bar nesto pokusava promjeniti na putu prema dolje, znaci carine plus pokusaj dovlacenja proizvodnje natrag u ameriku, a EU carine/parafiskalni nameti i zbog nekonkurentnosti sire se na istok, kako bi mogli mahati kako ce uskoro biti trziste od 600M ljudi. Onda ce jos bolje reketariti uspjesne kompanije.

Informacija o vrijednosti prosječne plaće u Kini vrijedi još manje nego u Hrvatskoj. Tamo je jako izražen gap između bogatijih i siromašnih. Do prije 10-15 godina nije postojao srednji stalež, već bogati i siromašni. Danas je to znatno manje izraženo ali i dalje je prisutno, i to je vidio svatko tko je bio u Kini, van ovih turističkih tura i glavnih gradova.

Kolega mi je poslovno ošao tamo, šalje slike svaki dan kako se prejedaju za par eura, hotel mu je neka smješna cifra tipa 20€.

Citiraj:
Autor zkljaja Pregled postova
a o financiranju besmislenog rata protiv Rusije da ne pričam

Pa da, treba pustiti bulije da rade što hoće S druge strane, većina te pomoći nije besplatna, već za nešto i kroz interesnu sferu.
Staro 23.05.2025., 12:04   #57
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Citiraj:
Dobro je da se lažeš ako je tako tebi lakše.
Jedino što on pokušava napraviti je zadržati trenutni status Amerike kao velesile, uz sve silno preseravanje i floskule koje izbacuje više puta dnevno. Amerika je porobila svijet dolarom. Tko god je pokušao zamijeniti dolar proglašen je teroristom, neprijateljom, i slučajno je rat krenuo u toj zemlji. Sada jadni Trump kuka kako svi iskorištavaju Ameriku. To što je Amerika jedina zemlja na svijetu koja može štancati svoju valutu bez da je obezvrijedi je ono, nebitno i sporedno.

Nemože on, kao niti EU, vratiti proizvodnju jeftine robe u svoje tvornice. Ono što može i treba ganjati je vraćanje proizvodnje tehnologije i hrane.
Staro 23.05.2025., 12:16   #58
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Dobro je da se lažeš ako je tako tebi lakše.
Jedino što on pokušava napraviti je zadržati trenutni status Amerike kao velesile, uz sve silno preseravanje i floskule koje izbacuje više puta dnevno. Amerika je porobila svijet dolarom. Tko god je pokušao zamijeniti dolar proglašen je teroristom, neprijateljom, i slučajno je rat krenuo u toj zemlji. Sada jadni Trump kuka kako svi iskorištavaju Ameriku. To što je Amerika jedina zemlja na svijetu koja može štancati svoju valutu bez da je obezvrijedi je ono, nebitno i sporedno.

Nemože on, kao niti EU, vratiti proizvodnju jeftine robe u svoje tvornice. Ono što može i treba ganjati je vraćanje proizvodnje tehnologije i hrane.
Pratim svaki dan zbog posla, tako da se nemam sta lagati, pokusava ne znaci da ce uspjeti, dogovorio je sa arapima ogromna ulaganja, sad cemo vidjeti da li ce se realizirati. Povuci ce tvornice iz EU u Ameriku, pa se ti zapitaj zasto im je jeftinije proizvoditi u americi nego u EU, bez obzira sto su u americi vece place.
Za ostalo se slazem, vladaju zahvaljuci dolara koja je rezervna svjetska valuta.
EU se nikad nije oporavila od 2008e, nekad smo bili jako blizu Americi i jos smo im mi usli u EU, a prakticki se skoro pa nismo pomakli od 2008, dodali smo do 2024 0.8T BDP-a, a amerika je poduplala svoj.
In 2008, the eurozone and the US had equivalent gross domestic products (GDP) at current prices of $14.2 trillion and $14.8 trillion respectively (€13.1 trillion and €13.6 trillion). Fifteen years on, the eurozone's GDP is just over $15 trillion, while US GDP has soared to $26.9 trillion.

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Informacija o vrijednosti prosječne plaće u Kini vrijedi još manje nego u Hrvatskoj. Tamo je jako izražen gap između bogatijih i siromašnih. Do prije 10-15 godina nije postojao srednji stalež, već bogati i siromašni. Danas je to znatno manje izraženo ali i dalje je prisutno, i to je vidio svatko tko je bio u Kini, van ovih turističkih tura i glavnih gradova.

Kolega mi je poslovno ošao tamo, šalje slike svaki dan kako se prejedaju za par eura, hotel mu je neka smješna cifra tipa 20€.

Pa da, treba pustiti bulije da rade što hoće S druge strane, većina te pomoći nije besplatna, već za nešto i kroz interesnu sferu.
To sto si napisao je samo potvrda, znaci situacija je jos gora, po paritetu kupovne moci kinezi imaju daleko vece place nego mi, zamisli sa takvim cijenama sta radis sa 2000€ mjesecno, ma i sa 1000€ koji je neki prosjek kine?

U svijetu BDP po PPP:

1) Kina
2) Amerika
3) Indija
4) Rusija
5) Japan
6) Njemacka
7) Brazil
8) Indonezija
9) Francuska
10) UK

A evo i trenda sto se tice marzi: https://lidermedia.hr/unplugged/sign...e-manje-znace/

Zadnje izmijenjeno od: Bono. 23.05.2025. u 14:04.
Bono je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2025., 15:48   #59
mkey
Premium
Moj komp

Ovo što reče Pupo za Kinu, oni imaju jako puno njih koji jedu kupus i malo njih koji jedu puno mesa pa kao u prosjeku jedu dosta sarme.
Staro 23.05.2025., 15:50   #60
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

U velikim gradovima jako dobro zaraduju, u ruralnim podrucjima su siromasni, ali odaberi skoro svaku zemlju, svugdje je vise manje tako.
Ja istina ne radim puno sa kinezima, ali u IT i trgovini, nitko nema ispod 1500 eura placu, a u odnosu na cijene to je jako jako dobra placa.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na