|
![]() |
#1 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
EU planira uvođenje naknade od 2 eura po paketu za male pakete iz Kine
Eto naletio na susjednom portalu Bug-u da se planira uvođenje naknade od 0,5 do 2 eura po paketu. Citiraj:
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Uvode fiksne naknade plus carine za koje još ne znamo koliko će točno iznositi. Ne smeta njima kineska roba, smeta im što se ista ne kupuje u EU shopvima po nekoliko puta većim cijenama. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ako zelite visoke plaće onda treba trošiti u EU. Ako želite kineske plaće, pnda treba kupovati u Kini. Jedno bez drugog ne ide. Visoke plaće i standard ide kroz visoke marže i cijene rada. Onaj koji misli da po trenutnim tržišnim i financijskim uvjetima možemo imati plaće 2000-3000€ a da kava u kafiću ili neki drugi artikl košta par centi kao u Kini treba malo uzeti kalkulator u ruke. Svakako, može se pridružiti nekim idejnim skupinama i predložiti ideje kako to ostvariti a da standard i kvaliteta života ostane europska. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Pa šta se sve neće pročitati na internetu ![]()
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 21.05.2025. u 19:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Jao, neke postove ispada ko da je pisala umjetna neinteligencija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Pa kažem, kolege imate umjesto PCE, radne skupine za poboljšavanje života u EU i porast plaća. Tamo može dati vaš prilog i mišljenje i možete predati vaše ideje kako zadržati dobre plaće , dobru zaradu a ostavljati novac u Kini. Jedan od razloga za preseljenje proizvodnje u Kinu je visoka marža u maloprodaji zbog niže cijene proizvodnje koja omogućava velike zarade iz kojih se hoćeš nećeš izdvajaju plaće. Smanjit zaradu velikanima sigurno nećete ni vi ni ja, ali eto, možda imate neke super ideje pa osnujte neku stranku ili se aktivno uključite u financijsku politiku EU. Vjerojatno ste jedni od onih koju su skakali u zrak od sreće kada se PDV dizao na 25% misleći da će to platiti poduzetnici ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
Ideja da kad si bogat moraš stvari plaćati skupo da bi održao to bogatstvo je potpuno bizarna. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Dakle, ti tvrdiš ovako. Ako ljudi u HR počnu kupovati Kinesku robu po bitno višim cijenama u stranim trgovinama, onda isti ti ljudi mogu očekivati viši standard? Bez obzira što su na nekim stvarima (brandirana roba naročito) već sada opsceno visoke marže pa (uglavnom) djelatnice po predmetnim trgovinama rade za 1000€. Bez obzira što DZS opsceno laže prilikom izračuna prosječne plaće. Bez obzira što čak i po toj napumpanoj prosječnoj plaći treba cca tjedna neto plaća kako bi se kupilo dva para brandiranih patika. Koje po tebi treba kupovati kako bi nam porastao standard. Ovo meni zvuči kao ona "trickle down" ekonomija, koja nam je puno dobra donijela.
![]() |
#9 |
Premium
|
Svicarska nije dobar primjer. Prvo, nije u EU, drugo njeni izvori prihoda su sasvim drukciji od EU. Financijska politika je drukcija skroz, mali pdv, imaju male marze na obicnim stvarima i ogromne na luksuznim. Drugo, njihovo bankarstvo je do prije par godina bilo raj za kriminal, pa nije bas za usporedbu s proizvodnjom. Male marže u EU bi uzrokovale recesiju jer je takva politika. Ako se ikad bude promijenila politika, onda se može razgovarati o malim maržama, balans cijene rada i troškova istih, proizvodnji u matičnim zemljama, velikim plaćama ili niskim cijenama (svejedno je)itd. Dotad, tako je kako je, zato se i uvode carine i naknade. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Hrvatistan je posebna priča, ovdje nema 2000€ plaće , mi smo posebna sorta, govorimo o EU zemljama i uvođenje naknada za uvoz. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Nisam cherry pickao, svaka zemlja ima svoje specifičnosti ali pravilo vrijedi. Ako Švicarska nije dobar primjer, jel Švedska bolji? Francuska? Ako poredaš EU zemlje po profitnim maržama, vidjet ćeš da je njihov udjel najveći u Irskoj, koja služi kao gate za ulazak multinacionalki u EU i od toga odlično živi da bi nakon toga išle siromašnije EU zemlje, Rumunjska, Slovačka, Poljska itd. itd. itd. Ne znam zašto te marže muče ali tu si potpuno fulao poantu. Carine su samo dodatni porezi na uvoz i volio bi čut kad je to neka ekonomija prosperirala od toga? To što narančasti klaun izvodi su probali više puta i svaki put je neslavno propalo. Ako se prosperitet nalazi u carinama, onda je trivijalno stvoriti bogato društvo. Ono za što se ti zalažeš se zove ekonomska autarkija, politika koja ovisno o veličini neke ekonomije i njene diverzifikacije ima rezultate koji variraju od loših do katastrofalnih, kako se ovo dvoje navedeno smanjuje. P.S. Hrvatska je dio EU ekonomskog prostora i ovo će isto vrijediti i za nju kao i za sve ostale EU zemlje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Ja ću samo reći da na aliexpresu kupujem većinom ono što ne mogu naći nigdje u HR, a ni u eu. Znači, nije cijena jedini faktor, nego hrpa neke elektronike, gadgeta, auto opreme itd. jednostavno ne postoji nigdje kod nas u prodaji. Tako da to uopće nije borba EU vs. Kina jer Kina nema konkurenciju u ponudi niti ikoga ugrožava. Samim time borba protiv shopova iz Kine je maloumna i nije mi jasno kako bi ja to trebao podržavati kupnju EU robe koja ne postoji...
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Budimo realni, sve sto kupujes van Kine je preprodavanje s velikom maržom. Ovdje ili u ostalim državam s, svejedno. Od čačkalica i hrane do robe , elektronike itd. Hrvatistan je jako važan u EU. Vidimo to daily. U Njemačkoj se boje recesije ako ekonomski planovi nisu narasli onako kako su zamislili, razlika par posto. Kod nas recesija traje od 1991. To mi ne zovemo recesija nego popularna “kriza”. Ono što treba EU je da se odmaknu od straha od konkurencije u vecini industrijskih grana a da se to ostvari je totalno drugi nacin poslovanja a ne otjerati pogone u Kinu i onda kada ljudi narucuju iz Kine nabiti carine. Ali taj sustav se gura vec 30 godina i dosli smo do toga da za velike place trebaju velike marze ili velike zarade a EU vise manje zarađuje na maržama iili visokim cijenama rada i u trgovini i u proizvodnji i u uslugama. Nama je bitan neodvojiv čep i uvoz energenata preko veze jer kao podrzavamo potlačene pa nećemo direkt od dobavljača nego preko treće ruke za 30% skuplje. Pa ti uvaljuju ekologiju a sami varaju na tome. Ima izuzetaka ali u vecini drzava s dobrim standardom sve je skupo a politika EU nije baš najbolja i ne vidim neke promjene u bliskoj budućnosti. Nadam se da sam u krivu. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 01:20. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Inace EU jako radi na konkurentnosti sa skupim energentima i zelenom tranzicijom plus sada i financiranja za vojsku. Ovaj parafiskalni namet je samo alat da se namakne jos novaca, a ako cemo odrzavati standard sa trgovinom bolje da propadnemo. Toliko se brinu za nas, da ce od 2027 uvesti CO2 porez za gradane i male i srednje firme, a ne kao do sada za industriju, samo priglup covjek moze pasti na ovakve gluposti da nesto rade u nasem intersu. Ako u HR imamo uhljebe, u EU su mega uhljebi, koji ce samo dizati poreze, jos nisu ni pandemiju otplatili, a evo njih sa novim zaduzenjima za "obranu".
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
EU ima birokracije i gluposti mnogo previše, ali zelena energija i obrana nisu jedne od gluposti koje pate EU. Da je po tvome: - treba kupovati svu naftu i plin od Rusa, jer su u tom trenutku najjeftiniji - treba raspustiti vojsku, jer pa šta će nam? Vidimo kako je to dobro prošlo za EU i Njemačku prvenstveno. EU treba smanjiti birokraciju, namete i gluposti. Ali ono što MORA napraviti radi budućnosti svih nas je: - imati vlastite izvore energije, a trenutno su to jedino obnovljivi IE i nuklearke - biti u mogućnosti se obraniti, tj. imati svoju vojnu industriju Od ostalih bitnih stvari se pokazalo imati vlastitu kritičnu infrastrukturu (satelite, internet), a vjerojatno će se pokazati i imanje vlastitih raznoraznih IT rješenja. Moje skromno mišljenje je da EU treba prvo sebe ojačati i biti samostalna na kritičnim područjima, a to neminovno povlači protekcionizam određenih grana industrije bez obzira što je trenutno jeftinije vani. A onda treba biti dobar sa svima ko Tito. Kupovati i prodavati SAD-u, Kini, Rusiji i svima drugima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Uptime 99.99%
|
Ne treba kao EU, pricati o AI, a u isto vrijeme placati par puta skuplje plin i gasiti nuklearke. Jedino gdje jos EU ima zagrabiti pare su depoziti gradana, a vise se ni ne sramte to reci, a kad kroz 2 godine stane besplatan novac iz fondova, onda cemo vidjeti tko ce pricati da je ovakav nacin rada EU dobar, ostati ce nam samo visoki porezi koje ce izvlaciti iz Hrvatske.
![]() |
#18 |
Premium
|
Ja nisam vidio nigdje da je netko napisao da je ovakav nacin dobar. Napisano je zasto se radi to sto se radi, i sta se radi da se zadrze koliko toliko pristojne place na zapadu. A ovo sto pricas o zelenoj i jeftinoj energijji Star Trek za EU Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 10:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
ajd, možda bude manje bižuterije iz Kine na štandovima koje turisti kupuju kao "izvorno hrvaCko" |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Uptime 99.99%
|
Kad vidim da se netko veseli parafiskalnom nametu padne mi mrak na oci, prije mjesec dana sam platio vise administrativne troskove nego sto je bio vrijedan uredaj. Ovo nema nikakve veze sa ocuvanjem standarda, nego samo novi harac kako bi se financirali projekti kako su ih nekad u jugi zvali obrovac projekti. A i koja radna mjesta? U top 50 najvecih kompanija su samo 4 iz EU. https://x.com/LeoNelissen/status/1924841014528770309
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. 22.05.2025. u 10:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
![]() uveli su nemt od 1 cent za mikronske vrećice i mnogi se složili da je to dobra stvar za okoliš ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Ne trebaš biti u top 50 firmi da bi radio i primao dobru plaću. Harač si platio jer si htio nešto jeftino ![]() Tako slušam žalopojke kako bi svi najradije izbacili turiste iz Istre jer im je pun kufer. A 99% radnih mjesta u Istri ovisi o turizmu zbog loše politike što na lokalnoj što na državnoj razini. Kako siješ tako žanješ, rekao nekad davno netko pametan. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
I nek uvedu, iznosi nisu veliki, a uz trenutne cijene postarina ovo je neodrzivo. Tako da, umjesto da svaka zemlja dize polako, i cekamo 10 godina da nekako iskonvergira, lijepo efektivno dodali +2eur na postarine i bok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
![]() |
#25 | |
Premium
|
Spawn, ja ne znam kako si ti od toga da treba kupovati skupo došao do ovoga što sada pišeš. Vjerojatno ne znaš ni ti. Citiraj:
Ti u "zelenu energiju" dodaješ i nuklearne elektrane. Ajde nam reci što se dogodila s desecima nuklearnih elektrana po raznim EU propalim državama te kakvim su to zelenim rješenjima zamijenjena (hint: crno je novo zeleno). A to da vojska nije glupost, je ne znam što da kažem. Evo meni, bez da mi ministar demografije gura pušku na rame, od ničega dođe da ostavim sve i da idem ratovati. Odoh pucat na tamo nekog nasumičnog čovjeka kojega u životu nisam vidio nego preko nišana. Prirodna pojava, nema šta. Uopće nije glupost. Što se tiče Ruske nafte i plina, samo iznimno neinformiran čovjek ne razumije kako isti taj ex sovjetski plin dolazi preko Indije. Kako su "Rusima uvedene sankcije" tako je u određenim zemljama iznimno pao uvoz mrskih Ruskih energenata dok je više manje proporcionalno porastao u drugima, kojima je isto tako proporcionalno porastao i izvoz. Prema EU. Bitno sa se Rusima uvelo sankcije, baš ih je satralo. Mega skupi američki plinski proizvod da niti ne spominjemo. Možda je dramatičan porast cijena energenata imao određenog utjecaja na momentalne ekonomske probleme. Možda, ne znam, ipak je lakše za sve optužiti Putina, iako čovjeku treba priznati kako je uspio okončati kovidi i konevidi pandemiju.
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Napisao sam da jedini nacin za odrzavati visoke place trenutno u EU jesu visoke marze i naknade. Jedini. Nema drugog nacina. Moglo bi biti da se promijeni politika ali trenutno ne postoji taj nacin. Isto kao sto je trenutno u poljoprivrednoj zemlji kao sto je predivna naša RH hrana skupa. Ne treba biti ali je tako. Zato sam i predlozio radnu skupinu/stranku koja ce to promijeniti. Nadam se da sam sada bio jasan |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
Zahvaca samo neke da dobije podrsku i kroz par godina zahvati sve. Citiraj:
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
Sva sreća pa je ostalo trollanje kao domaći proizvod inače bi propali. U najskuplji dućan ideš ako je preporučen zbog podrške a ne cijene proizvoda. Kao i projektanta,arhitekta, izvođača radova itd itd. Kao što u Protisu neću nikad više ništa kupiti , i to vec dugo ne radim, iako su često najjeftiniji. A loš i skup dućan ili firmu ionako preskačeš ako si pametan. Btw im out. Dan je lijep i sunčan , idem si kupiti jedne preskupe isharačene šlape i odoh malo na more. Cheers Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 11:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
#erase startup-config
|
Do sada se baš pokazalo da veći porezi i općenito veći nameti donose veće plaće i bolji standard ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|