Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.05.2025., 13:57   #301
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
Pozdrav svima,

Trebam savjet oko odabira UPS-a za vikendicu/remote kuću. Sustav će se sastojati od 4G/5G "pokućnog" routera i Reolink NVR-a sa 4–5 kamera. Cilj je da UPS u slučaju nestanka struje može održati sustav aktivnim 4 do 5 sati.

Pouzdanost mi je najvažnija, dakle ne tražim najjeftinije rješenje, ali budžet svakako igra ulogu, ne želim kompromitirati kvalitetu zbog cijene.

Napomena: nakon dužeg prekida struje (npr. cijeli dan), svi uređaji (UPS, NVR, router) moraju se automatski pokrenuti i vratiti u funkciju bez potrebe za ljudskom intervencijom, budući da se radi o lokaciji kojoj ne mogu često pristupati.

Ako netko ima konkretna iskustva ili preporuke bit će mi od velike pomoći.

kamere po danu troše oko 2W, po noći dodaj snagu IR ledica.

snimač 12-15W ako ima 1 disk.

router 7-10W.

pa računaj... uvijek možeš kemijat, auto baterija i neki polovni ups.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2025., 13:57   #302
komer
motocross
Moj komp

komer's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Razmisli o jednoj ili nekoliko solarnih kamera,svaka svoju karticu,pa na ups povežeš samo par W sa rutera��
komer je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2025., 16:17   #303
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ovakav 1500 W drži basic single CPU server sa 6 diskova nekih 2,5-3 h, kontam da bi ti to bilo dosta za NVR i ostalo.

https://www.se.com/hr/hr/product/SRT...me-w-rail-kit/

Opcija je isto tako i solarni inverter s auto akumulatorom.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2025., 16:59   #304
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Jesi ti siguran da je 3h jer službeno sa potrošnjom od 150W (neda manje upisati) trajanje je 1h24min, znaci taj server bi trebao biti manje od 75w da izgura 3h. A i on želi 4-5h.
Staro 19.05.2025., 17:15   #305
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Nisam išao do kraja jer se jako sporo puni, od 100 do 90% je šetao tako oko 3 h. Moguće da bi se trajanje kasnije sve više smanjivalo, ali baš da laže dvostruko...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2025., 22:44   #306
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Pozdrav svima,

Trebam savjet oko odabira UPS-a za vikendicu/remote kuću. Sustav će se sastojati od 4G/5G "pokućnog" routera i Reolink NVR-a sa 4–5 kamera. Cilj je da UPS u slučaju nestanka struje može održati sustav aktivnim 4 do 5 sati.

Pouzdanost mi je najvažnija, dakle ne tražim najjeftinije rješenje, ali budžet svakako igra ulogu, ne želim kompromitirati kvalitetu zbog cijene.

Napomena: nakon dužeg prekida struje (npr. cijeli dan), svi uređaji (UPS, NVR, router) moraju se automatski pokrenuti i vratiti u funkciju bez potrebe za ljudskom intervencijom, budući da se radi o lokaciji kojoj ne mogu često pristupati.

Ako netko ima konkretna iskustva ili preporuke bit će mi od velike pomoći.
Ovaj šta je linkao domy_os je (vjerojatno dao samo kao primjer autonomije), "previše kvalitete" (double-conversion on-line) i vjerojatno preskup.
Kako je kolega već primjetio, po njihovom run time kalkulatoru na 150 W tereta nudi 1 h 24 min autonomije > https://www.se.com/hr/hr/products-ru...me-w-rail-kit/

Može se dodatno uzeti SRT48RMBP batterx pack (dodatni nofčići) > https://www.se.com/hr/hr/product/SRT...-battery-pack/
sa kojim bi po službenom kalkulatoru na 150 W dobio 4 h 46 min

Baterije u oba slučaja su RBC155 > https://www.se.com/hr/hr/product/APC...odine-jamstva/

Svakako bi izbjegao rack mount modele (osim ako baš mora) i išao na tower varijante.
Obzirom na navedene potrošače mislim da bi Smart-UPS line interactive bio sasvim odgovarajući, aktualni model SMT1500IC > https://www.se.com/hr/hr/product/SMT1500IC/
Po službenom run time kalkulatoru > https://www.se.com/hr/hr/products-ru...tslot-avr-lcd/
na 150 W tereta nudi 1 h 56 min, na 100 W tereta nudi 2 h 52 min.
Kvaka je u tome šta su unutra pristojne baterije RBC7 > https://www.se.com/hr/hr/product/RBC...year-warranty/
zapravo 2x 12V 17/18 Ah.

Može se naći polovno ispravan stariji model SUA1500 koji ima iste karakteristike i iste baterije.
Tvornički nije predviđeno spajanje dodatnih baterija ali je ekipa uredno prerađivala stariji model i spajala duplo veći kapacitet i time dobivala ohoho veću autonomiju.
Naravno da to treba znati dobro izvesti / spojiti (dobri spojevi, žice cca 6 mm2, ...),
obratiti pažnju da se cijeli ups dobro hladi, pogotovo pri punjenju baterija.

That's my 5 cents
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2025., 15:31   #307
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Hvala svima na savjetu upravo ste mi uvalili 2–3 sata kopanja po kapacitetima, snazi i učinkovitosti UPS-ova (najviše sam gledao APC jer mi na prvu djeluju "legit").

Setup je Reolink NVR (RLN16-410 sa 1 HDD-om) sa 2–3 komada RLC-811A, jednim TrackMix PTZ-om i jednom Duo 2 kamerom i kao takav troši oko 35W. Kad na to dodam ZTE 4G/5G router koji vuče nekih 10-ak W, dolazim na prosjek oko 45W (malo manje danju, malo više noću).

SMT1500IC je zvijer, ali i papreno skup, oko soma eura, praktički ko cijeli ostatak setupa Tako da mi je to ipak overkill.

Na kraju sam iskopao BVX2200LI-GR iz Easy serije, ima 9Ah bateriju i prema njihovom runtime grafu s 45W opterećenja izvuče oko 3 sata, što će morati biti dovoljno. Sljedeći veći model s jačom baterijom je preko dva puta skuplji, a iskreno se nadam da neće ni biti prekida dužih od 3h…

Bonus pitanje: je li ovo ok za kućni router (konkretno FritzBox 6660 Cable) da ga drži na životu 10–15 minuta?
https://www.se.com/hr/hr/product/CP1...ras-and-more-/
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2025., 15:40   #308
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Ako te zanima ja ću sad za koji tjedan prodavati moj APC SMT2200V/A i 3000V/A jer prelazimo na rack mount UPSove pa javi se ako ti pashe, budemo slozili neku forumsku cijenu .

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 20.05.2025. u 16:18.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2025., 16:06   #309
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Ako te zanima ja ću sad za koji tjedan prodavati moj APC SMT2200V/A i 3000V/A jer prelazimo na rack mount UPSovenpa javi se ako ti pashe, budemo slozili neku forumski cijenu .
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2025., 18:58   #310
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
SMT1500IC je zvijer, ali i papreno skup, oko soma eura/
Zato sam ti i spominjao stariji SUA1500 koji se može naći polovno po prihvatljivoj cijeni, ako ti polovno "igra".
Eto se kolega ponudio, pa možda "se nađete"

Uz ovaj APC CP12036LI našao i Eaton 3SM36B > https://www.eaton.com/gb/en-gb/skuPage.3SM36B.html
nekakav revew > https://www.thebug.org.uk/backup-pow...on-3s-mini-ups
sličnih karakteristika.

Osim navedenih gotovo da i nema DC UPS - ova na EU tržištu iz "službenih izvora" a da nije neki nikad-čuo kinez,
jedino mi je Guglo iskopao još ovaj iz GB > https://powersolve.co.uk/product/pb600-series/
nekakav revew > https://www.thebug.org.uk/backup-pow...wersolve-pb600
Probaj kontaktirati pa vidi koju cijenu će ti ponuditi
U potrazi samo pazi da se ne zezneš jer Mean Well ima punjač baterija sa gotovo istom oznakom.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.05.2025. u 19:05.
Staro 21.05.2025., 19:52   #311
marko_st
Registered User

Datum registracije: Nov 2014
Kolika je uopće potražnja za DC UPS-ovima ako netko ima kakvu info?

Meni osobno je interesantan i upravo zavrsavam jednu takvu zvjercicu 😄. Bit ce malo obilatiji feature-ima i malo pametniji od ovoga sa gornjeg linka.

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2025., 20:20   #312
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nemam neki mjerljivi info ali vjerujem da bi se prodavalo, barem onima koji znaju da im treba.
U nekoj temi sam opisivao neke od varijanti konstrukcije.
Po nekom okvirnom računu, za veću snagu (cca 100W ) ili dužu autonomiju i dalje je isplativije olovo u odnosu na moderne litij bazirane (trebalo bi ići na sigurnije LiFePO4 članke).
Na kraju ti dođe ona kalkulacija: cijena / karakteristike
Staro 21.05.2025., 20:40   #313
marko_st
Registered User

Datum registracije: Nov 2014
Ide klasična 12v 9Ah kao i kod većine UPS-ova, iako je taj dio izveden kad zaseban sklop pa u nekoj budućnosti bude Li-xyz charger/baterija

marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2025., 21:10   #314
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Kolika je uopće potražnja za DC UPS-ovima ako netko ima kakvu info?

Meni osobno je interesantan i upravo zavrsavam jednu takvu zvjercicu 😄. Bit ce malo obilatiji feature-ima i malo pametniji od ovoga sa gornjeg linka.

wisp ekipi se isplate DC ups-evi. nema gubitaka u konverziji ac dc ac pa opet dc.

meanwell ima par kombinacija za 12, 24 i 48V, upravo pravi naponi za mrežnu opremu. malo je nezgodno šta nemaju all in one sklop već trebaju 2 (ac-dc, i onda logika punjenja za dc). moguće da sad ima i all in one zapravo.

dodatni plus je tad mrežna oprema očitava sama napon, i to se da fino ukomponirati kroz snmp praćenje i složiš alarm po potrebi.

minus, meni barem, je šta to je sve DIY, moram složit neku ružnu kutiju za to, sam naštelat napone... i u konačnici košta više od entry level ups-a.
Staro 21.05.2025., 22:02   #315
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@jp_rv
Stvari nisu baš tako jednostavne, kako izgledaju
Mean Well ima par serija kao i PL Pulsar napajanja sa battery backup - om, zovu ih buffer PSU.
Kvaka22 je šta svi imaju jedan nezgodan detalj a to je kad nema AC napajanja, daju napon iz baterije dok se ne isprazni (Low batt cutoff) i tada nema stabilizacije izlaznog napona nego "pliva" prema dole.

E sad, nekoj opremi ne smeta ako na ulazu dobije npr. 10V a neka druga traži fiksno stabilnih 12V.
Ta druga grupa traži da se u sklop doda dodatni DC-DC pretvarač koji će na izlazu davati tih stabiliziranih 12V.

Druga varijanta je eksterno ili interno std. DC napajanje + gotov sklop (pcb) sa alije koji ima sve šta treba sa stabiliziranim izlazom.
Nezgodan detalj, košta cca $47 - $55 + shipping (ako ne iskopate free ili odnekud sa EU skladišta).

Oni koji imaju (ne)sreću da imaju opremu koja uz najčešćih 12V traži 9V ili 19V dodatno trebaju još jedan DC-DC pretvarač.

Tako da se stvarčica brzo komplicira i poskupljuje ako se želi napraviti kako treba
Staro 21.05.2025., 22:42   #316
jp_rv
Premium

mikrotici/ubiquiti su fleksibilni po pitanju napona, rade dok mogu. mikrotici su tu slobodniji, 10-30V, UI voli da bude barem 18-20V.

ovih par novijih modela mikrotika čak diše na 10-50V, a imaju i dual dc input koji ne mora biti istog napona (koristit će veći).

druga stvar je da će to ubit baterije ako nisu predviđene za deep discharge.

ergo, običan ups je meni jednostavnije rješenje.
Staro 21.05.2025., 23:01   #317
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

To je ipak "malo naprednija" oprema, često u konstrukciji predviđena da može raditi preko PoE (zato tako široki raspon).
Ja sam opisivao a vjerujem i kolega pitao za "jednostavniju std. opremu" koja obično traži 5V ili 9V ili 12V.
Staro 21.05.2025., 23:19   #318
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
kamere po danu troše oko 2W, po noći dodaj snagu IR ledica.

snimač 12-15W ako ima 1 disk.

router 7-10W.

pa računaj... uvijek možeš kemijat, auto baterija i neki polovni ups.
Mislim da se to nemoze bas tako jednostavno uzeti zdravo za gotovo/generlaizirati koliko trose kamere jer to zavisi od kamere do kamere.

Recimo moje Reolink RLC-823A (https://reolink.com/hr/product/rlc-823a/) ,4K PTZ trose 6W (svaka) preko PoE switcha i to sa ugasenim IRom i ugasenim reflektorom (stalno se palilo po noci kad prodje macka po dvoristu pa sam to sve zagasio, ima dovoljno ulicnog svjetla da se razaznaje situacija i po noci). Dok je bio reflektor i IR islo je na cca 10-11W po kameri u tim trenutcima kad se pale LEDice.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na