|
![]() |
#2461 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Napravi ovo https://youtu.be/0j2g0FtvkBE?si=pRioycskCF6Yjqss Vjeroatno zidovi nisu savršeno paralelno, pa probaj s ovim alatom s oba kraja problizno namjestiti Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2462 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Pitagora. Odredi početnu točku na zidu. Onda od nje odi 3 m na istom zidu i zacrtaj. Dalje je malo igranja. Od početne točke ideš 4 m prema paralelnom zidu i zacrtas na podu. Ako je od te tocke do one koja je na 3 m na prvom zidu dužina 5 m, pravi je kut. Ak nije, pomices se malo dok ne dobiješ 5 m. 3 na kvadrat + 4 na kvadrat = 5 na kvadrat. ![]()
Zadnje izmijenjeno od: fanATIk. 12.05.2025. u 20:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2464 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
U potrazi sam za stropnim ventilatorom za terasu, uzeo bih 2 komada po 1m promjera cca. Gledam i sto vise gledam manje znam sto da kupim, bit ce dugotrajno montirani... Sto kupiti? Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2465 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Planiram raditi nadstrešnicu za dva auta, nekakvih 6.5m širine i cca 6 m dužine. Na krov sam mislio staviti sendvič lim. Nemam baš iskustva s tim, ali nisam baš ni tukac pa bi probao to sam napraviti. Podloga je beton, ali bi izrezao i iskopao zemlju za 6x stope (dubina cca 40 cm) 40x40cm na koje bi fiksirao stupove. Stupove bih stavio bočno 3kom s jedne i 3 komada s druge strane. U sredinu ne bi išlo ništa da mogu normalo parkirati dva auta, već bi poprijeko išle 3x lamelirane grede od 6.5m i na njih grede. Stvar koja me muči je koje debljine greda, lameliranih greda i stupova da uzmem za tu nosivost? Svaki savjet je dobrodošao, moze i na PM. EDIT: Voljan sam platiti neki izračun i skicu. Poslano sa mog PGT-N19 koristeći Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: sokre10. 16.05.2025. u 21:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2466 |
[CTN]Mr.Ti
Datum registracije: May 2007
|
Samo napomena da obavezno sendvič lim kako si napisao a ne obični, inače jutrima imaš kišu pod nadstrešnicom ![]()
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO |
![]() |
![]() |
![]() |
#2467 |
Agent 0
Datum registracije: Feb 2007
|
@šokre, sve što ima temelj treba imati neku vrstu papira ili dozvole. Znam da je kao jednostavna gradnja, ali ovisi ti do lokalnih pravila što se smije a što ne. Konsenzus je jedino da do 20 kvadrata smiješ sjenicu ili nadstrešnicu, ali ovo je izvan toga. U zakonu o jednostavnoj gradnji ne piše ograničenje za sjenice, ali nisi izuzet odgovornosti jer opet sve mora biti upisano u zemljišne knjige odnosno katastar. Imao sam u planu raditi nadstrešnicu, odustao zbog odraničenja od 20 m2. Pa sam htio sjenicu, na kraju sam u planiranju i traženju građevinske za veliku garažu. Kako pričam s arhitektom, ima more caka gdje možeš nagrebusiti, pa savjet da si nađeš projektni ured neka ti pomognu. Moraš imati projekt statike, neće ti nitko iz glave reći koja greda ide ne jer ne znaju nego se moraju zaštititi. Iz iskustva od drugih, što sam vidio, obična greda 12x10 se ne savija na 7 metara udaljenosti rogova ako je gore lim. Tako da s lameliranom ne moraš raditi preveliku matematiku ako se odlučiš da radiš sve sam bez papira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2468 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Postoji PRAVILNIK O JEDNOSTAVNIM I DRUGIM GRAĐEVINAMA I RADOVIMA (NN 112/17, 34/18, 36/19, 98/19, 31/20, 74/22 155/23), donesen na temelju Zakona o gradnji. U njemu je definirano koje vrste gradevina se mogu graditi bez gradevinske dozvole, na temelju glavnog projekta ili bez glavnog projekta. Najbolje je da pitas projektanta, ali mislim da u tim gabaritima moras imati glavni projekt. PS Članak 2. (NN 34/18, 36/19, 98/19, 74/22, 155/23) (1) Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi: 1. Pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade,odnosno na građevnoj čestici zgrade za koju postoji akt kojim se odobrava građenje, za potrebe te zgrade i to: a) cisterna za vodu i vodonepropusna septička, odnosno sabirna jama zapremine do 27 m³ b) vrtna sjenica c) slobodnostojeća ili sa zgradom konstruktivno povezana nadstrešnica, tlocrtne površine do 20 m², izvan tlocrtnih gabarita postojeće zgrade PS2 Članak 4. (NN 34/18, 36/19, 98/19, 31/20, 74/22, 155/23) Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi: 1. Pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade, odnosno na građevnoj čestici zgrade za koju postoji akt kojim se odobrava građenje, za potrebe te zgrade i to: a) pomoćna zgrada koja ima jednu etažu do 50 m² tlocrtne površine Sent from my SM-S926B using Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: antebr. 19.05.2025. u 12:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Premium
Datum registracije: Jul 2019
|
Pošto se bavim tim stvarima, upetljat ću se , tj. nadovezati na antebr. Upravo to, treba imati "sve papire" za gradnju praktički bilo čega. Procedura je skoro identična kao i kod gradnje sa dozvolom. (Gradiš sukladno pravilniku, i ovisno o kompleksnosti i namjeni objekta izbjegavaš građevinsku dozvolu i izradu izvedbenog projekta.) Moraš odraditi sve, projektanta, dići projekt na sustav e-dozvola, dobiti posebne uvjete građenja, ispoštovati ih, imati izvođača, nadzor, prijavu početka gradnje i više/manje to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2470 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Sve si dobro napisao, da mozda nebi netko razumio da bez gradevinske dozvole znaci tri lista proracuna! Da puno ne duzim, a stoji sve sto je napisano, javi se ovlastenom projektantu (arhitektektonsko/gradevinske struke). Sent from my SM-S926B using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2472 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
ili jednostavno napravi na crno |
![]() |
![]() |
![]() |
#2473 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Gradnji na crno, naročito kako se počelo na nekim lokalitetima masovno rušiti, je moguće odzvonilo. Budemo vidjeli hoće li odzvoniti i nekim jako lošim praksama kod institucija, dobrim dijelom zbog kojih je crnina propupala.
![]() |
#2474 |
Premium
|
Nije odzvonilo, ni blizu. Na crnjaka ne funkcionira samo ako imaš loše odnose sa susjedima, ili ludu "Karen" susjedu koja će imati volje i živaca to izgurati do kraja. Prijavi inspektoratu bilo koga za bilo što, pitanje je kada će uopće netko doći na očevid, a kamoli dalje postupati. Jedan od glavnih razloga je što je po ministarstvima masa zaposlenih, ali samih inspektora i glavnih aktera u postupku možeš nabrojati na prste, i ti koji su tu, su pregaženi sustavom i jedva imaju volje doći na posao, kamoli kaj drugo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2475 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
A onda se tu kod mene po susjednim općinama našlo Karenica ohoho, u svakoj općini jedno barem pola tuceta. Negdje ruše, drugdje, kada je valja očito kako ljudi žive unutra, idu manje radikalno pa možda se budu zadovoljili kaznama. Naravno da ulogu igra i mjesto gradnje, tzv. zaštićeni pojas izgleda da revnije čiste. Naravno, nitko da se zapita ima li možda neki temeljni razlog zašto je tome tako.
![]() |
#2476 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#2479 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Bilo je govora među geodetima i vještacima da će vlada ove godine ponovno krenuti u legalizaciju, fali im para. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2480 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Već su krenuli jer prošle godine sam vidio da poljane s na crno izgrađenim kućama geodete uspješno prenamjenjuju u građevinske parcele.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2481 |
Premium
|
Legalizacija je bilo najveće smeće, i nadam se da neće ići novi val. S tim se legaliziraju objekti koji nemaju nikakve uvjete, nakon čega vlasnici dolaze u JLS tražiti infrastrukturu koja je ili nemoguća fizički za dovesti, ili ekonomski neisplativa do mjere apsurda. Legalizacija bi trebala biti dozvoljena samo za objekte koji su u skladu sa prostornim planom koji je važeći i trenutku podnošenja zahtjeva, i one koji nisu u zaštićenim pojasevima, na klizištima, u koridorima planiranih državnih cesta, nije narušena statika i sl. Poanta svega je da ako ti ćaća kod gradnje je fulao šlauf vagu, otišo ćošak i imaš 15m2 viška, napravio si nadstrešnicu za auto/traktor i tak ... Al ne, mi legaliziramo kuće po Plitvicama, klizištima, pomorskim dobrima i tak. Mogao bi pričati o ovome satima, pošto radim taj posao i želudac mi se okreće od same pomisli na novi val. p.s. Kratka anegdota ... Jedan nečiji "rođo" legalizirao kuću/klet na klizištu. Nakon ludih padalina 2014.g. i 2016.g. to je naravno malo prošetalo malo više pola metra nizbrdo, popucali zidovi, odvojile se stepenice i sl. I naravno, frajeru bila kriva država, županija, općina, službenici, pa valjda i njihovi kućni ljubimci. Jer kod legalizacije se ne gleda prostorni plan, statika i sl., jer npr. u prostornom planu imaš ucrtana detektirana klizišta, i tu se graditi nemože/nesmije. Drugi specijalac na crnjaka izgradio kuću i radionu usred koridora državne ceste koja ako bude sreće ide u izgradnju do 2030. Kod redovnih izmjena prostornog plana frajer je svojim žalbama i zahtjevima za izmicanjem cijele državne ceste odgodio donošenje plana za 2 godine. Možete si misliti kako su bili sretni ljudi koji su čekali te izmjene da krenu sa svojim investicijama. Oni idu legalnim putem, i onda popuše, a budala ide ko divljak na crnjaka, i radi njega cijeli svijet mora stati. Najbolje od svega, nemora ni rušiti kuću, na kraju su hrvatske ceste s projektantom napravile malu devijaciju, i sama cesta neće ići kroz dvorište, već će njegovi čempresi biti samo u koridoru, ne cesti ... ali on neda ni to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2482 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Imam ogradu zidanu sa blokom. Na jednom dijelu sam na blok navukao mrežicu i ljepilo i to izgleda ok. Na drugoj strani imam predviđene svejtiljke. Kako mrežica + ljepilo ne može (ili ja to ne znam izvesti) savršeno pokriti sve neravnine, razmišljam od lijepljenju stiropora 2cm i onda mrežica + ljepilo. Na navedenoj ogradi nalaze se betonske kape. Ako bih polijepio stiropor, to bi bilo dodatnih 2.5cm i time bih pokrio onaj okap na betonskoj kapi. Koliki je to problem, jel bi curilo po zidu, svakako zid kisne kada kiša pada ..? Što ako bi sa fleksom urezao mali okap bliže rubu kape? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2483 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Možeš ubaciti pvc okapni profil? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2484 |
Premium
|
Na što treba obratiti pažnju kod montiranja kuhinjskih elemenata i kupaonskog bojlera ako su zidovi od siporeksa? Prvi je 100, a drugi 150 mm. Idu pločice gore. Tek su zidovi napravljeni, pitam unaprijed ![]() Kuhinjske elemente vješam na šinu, a za bojler nisam siguran kako najbolje učvrstiti? Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 20.05.2025. u 15:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2485 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ja bi bojler u siporex ušrafio kroz zid s navojnom šipkom i širokom podložnom pločicom- ako je onaj veći bojler 60+ litara. E sad što je s druge strane zida gdje ide bojler?
![]() |
#2487 |
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Makar na prvi pogled ne izgleda tako ali siporeks ti je baš čvrst materijal. Montirao sam jednu ogradu na unutarnje stepenice napravljene od siporeksa tako da sam izbušio rupe, ušarafio tiple za siporeks, u te tiple ušarafio dijana vijke i na njih montirao stope. Pošto je sve bilo još u izgradnji probali smo namjerno luđački njihati ogradu da vidimo kako će se to ponašati i nije mi mrdnulo. https://protecheuropa.de/hr/proizvod...60mm-20-pgb-2/ https://stubmar.hr/proizvod/hangar-dijana-vijak-o10/ Nedavno smo montirali francuski balkon na kuću izgrađenu od siporeksa ali tu smo utopili navojnu šipku u kemiju (kemijska tipla) i isto drži ko mutavo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2488 |
EMP moderator
|
Da krampom opališ po siporexu i šupljoj cigli, cigla bi izvukla deblji kraj, nije siporex tako slab.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2489 |
Premium
|
Hvala, dobra info. Nisam znao da postoje posebne tiple za siporex ![]() Ma mislim si da ne može držati slabije nego u ciglu - tamo kad pogodiš u šupljinu ne drži ništa, napravili su mi jednom tako bojler pa se objesio ![]() A i pločice će biti gore, to bi isto trebalo biti dodatno pojačanje. Samo je pitanje jel može onda takva tipla? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
EMP moderator
|
Može, još bolje, svakako se tipla za zid drži duboko unutra, a pločica će spriječiti eventualno površinsko osipanje i savijanje vijka pod teretom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|