Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.05.2025., 22:21   #4141
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Zakon je, samo ga instaliraj manualno, nemoj preko archinstall.
Za samo-ranjavanje/-zadovoljavanje postoje bolja riješenja i uključuju interakcije sa stvarnim osobama.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2025., 22:23   #4142
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Za samo-ranjavanje/-zadovoljavanje postoje bolja riješenja i uključuju interakcije sa stvarnim osobama.
Je, ali te interakcije traju kraće. Ovo te umara danima
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2025., 22:49   #4143
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp

potemkin.hr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Je, ali te interakcije traju kraće. Ovo te umara danima
Evo ide i brže od archinstalla, u distroboxu minuta i pol
potemkin.hr je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2025., 02:08   #4144
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Ili budi ja - Manjaro.
Koristija ga godinama kao main OS na poslovnom laptopu.
Staro 05.05.2025., 04:08   #4145
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Prije 10ak godina sam se grozio na ideju archinstall skripte, kao i većina korisnika Archa kad je došla vijest.

I bio sam u krivu Danas se jednostavno nemam vremena zezati particioniranjem, bootloaderima i glupostima, archinstall podesi što treba i bok Uštedi vrijeme.

Zadnje izmijenjeno od: Dule. 05.05.2025. u 06:00.
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2025., 06:31   #4146
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Istina - za nekog tko zeli bolje razumjeti instalacijski prozes da - zasto ne. Al heboga zasto bi se netko ranjavao u 2025 sa tim nacinom instalacije ako se zeli samo poigrati sa OS-om (uostalom i Manjaro je legitiman prijedlog za totalne pocetnike, ako su svjesni koja gorila je ispod haube - ak se nekaj skrsi opet > WIKI i/ili jauk). Manualna (CLI) Arch instalacija nije nesto sto moze primjeniti na bilo koju drugu distru pogotovo ne u Enterprise svijetu i nema nekih velikih prakticnih benefita na znanje korisnika u globalu. ArchInstall ubrzava i olaksava instalacijski proces da bi se korisnik mogao koncentrirati na razumijevanje samog OS-a nakon instalacije sto je i cilj takvih distri. Arch nije distra za "power usere". Arch je distra na kojoj se kroz dugo koristenje i citanje WIKI-a naucis hrpu toga (ako se drzis dalje od GPT idiotarija) sto je vecinom primjenjivo za mnoge ostale distre - i MOZDA postanes "power user" kroz svo znanje koje si stekao/la koristenjem tog OS-a. To je poanta Arch-a kao distre i zato ima posebno mjestu medu Linux distrama.
Staro 05.05.2025., 08:51   #4147
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Istina - za nekog tko zeli bolje razumjeti instalacijski prozes da - zasto ne. Al heboga zasto bi se netko ranjavao u 2025 sa tim nacinom instalacije ako se zeli samo poigrati sa OS-om (uostalom i Manjaro je legitiman prijedlog za totalne pocetnike, ako su svjesni koja gorila je ispod haube - ak se nekaj skrsi opet > WIKI i/ili jauk). Manualna (CLI) Arch instalacija nije nesto sto moze primjeniti na bilo koju drugu distru pogotovo ne u Enterprise svijetu i nema nekih velikih prakticnih benefita na znanje korisnika u globalu. ArchInstall ubrzava i olaksava instalacijski proces da bi se korisnik mogao koncentrirati na razumijevanje samog OS-a nakon instalacije sto je i cilj takvih distri. Arch nije distra za "power usere". Arch je distra na kojoj se kroz dugo koristenje i citanje WIKI-a naucis hrpu toga (ako se drzis dalje od GPT idiotarija) sto je vecinom primjenjivo za mnoge ostale distre - i MOZDA postanes "power user" kroz svo znanje koje si stekao/la koristenjem tog OS-a. To je poanta Arch-a kao distre i zato ima posebno mjestu medu Linux distrama.
Svejedno mi je drago da sam prošao kroz manualni proces instalacije (bezuspješno, više puta doduše) jer sam tako naučio sve opcije koje se pojavljuju tokom instalacije pa sam kroz archinstall proletio bez da su mi trebala nečija uputstva, dok bi neki totalni početnik ipak trebao uputstva kako proći kroz archinstall iako je dumbed-down.
A tek iskustvo sa vim-om, koje se može prenijeti i na archinstall... puno je lakše npr. naći locale sa /HR nego manualno scrollat, itd.

Mislim da je Arch baš to, edukacijski OS nakon kojeg znaš puno više o ne samo Archu nego i Linuxu općenito.
Staro 07.05.2025., 11:23   #4148
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Nakad davno sam trošio Slackware (8.1, 9.0, 9.1, 10.0 ... zlatna vremena distre), patchirao kernel svako malo, buildao svoje pakete itd. Zadnjih x godina mi je plan testirat Arch, koji mi se čini duhovni nasljednik Slack-a, al nikak nać vremena .
stef je offline   Reply With Quote
Staro 07.05.2025., 12:00   #4149
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Nakad davno sam trošio Slackware (8.1, 9.0, 9.1, 10.0 ... zlatna vremena distre), patchirao kernel svako malo, buildao svoje pakete itd. Zadnjih x godina mi je plan testirat Arch, koji mi se čini duhovni nasljednik Slack-a, al nikak nać vremena .
Dobra je distra ali ne - nije ni blizu one Slack vibre jednostavnosti i Vanilla paketa. Arch se isto drzi KISS principa ali za razliku od Slackware-a krsi se cesce...ideoloski su dvije totalne suprotnosti...Slackware je uvijek vise bio blize BSD-u nego klasicnom Linuxu, pogotovo ono sto je moderan Linux. Patrick to drzi na vrlo kratkoj uzici vec godinama. Recimo ovak...da Slackware ima paketni management - ikakav - vjerojatno bih ga i dalje ganjao kao primarni OS. Za Slackware si covjek mora uzet vremena sto vecina iznad 30 nema - ali tko ulozi truda...meni Slackware zauzima posebno nostalgicno mjesto jer da nije bilo te distre nebih sad bio tu gdje jesam.
Staro 08.05.2025., 07:03   #4150
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Recently we noticed a policy violation in the packaging of the Deepin desktop environment in openSUSE. To get around security review requirements, our Deepin community packager implemented a workaround which bypasses the regular RPM packaging mechanisms to install restricted assets.

As a result of this violation, and in the light of the difficult history we have with Deepin code reviews, we will be removing the Deepin Desktop packages from openSUSE distributions for the time being.

Matthias Gerstner
Staro 15.05.2025., 12:07   #4151
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Ekipa, koji free PDF editor preporučate?
Libreoffice Draw mi ne radi dobro.
Trebaju mi full edit mogućnosti, dodavanje stamp-a, editiranje texta, i sve ostalo.
Za Windowse je to PDFGear, ali njega nažalost ne rade za Linux.
Probao sam ga runat u Wineu, međutim ne radi dobro.
Staro 15.05.2025., 15:23   #4152
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Trebaju mi full edit mogućnosti, dodavanje stamp-a, editiranje texta, i sve ostalo.

Od besplatnih riješenja probaj Xournal i Onlyoffice, od komercijalnih Master PDF Editor.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 15.05.2025. u 15:32.
Staro 15.05.2025., 16:31   #4153
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Od besplatnih riješenja probaj Xournal i Onlyoffice, od komercijalnih Master PDF Editor.
Xournal ne može otvorit pdf na Google Driveu, a Onlyofficu treba jedno 3min da ga otvori (neku cache verziju), i onda kad editiram taj dokument i kliknem save, ne save-a dokument na Google Driveu, nego valjda tu cachiranu verziju.
Nešto treće?
Ovi paid pdf editori su po €150 ili subscription, šta mi se nekako ne plaća znajući da za Windowse postoji free verzija koja može sve.
Staro 15.05.2025., 17:15   #4154
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Xournal ne može otvorit pdf na Google Driveu, a Onlyofficu treba jedno 3min da ga otvori (neku cache verziju), i onda kad editiram taj dokument i kliknem save, ne save-a dokument na Google Driveu, nego valjda tu cachiranu verziju.
Nešto treće?
Ovi paid pdf editori su po €150 ili subscription, šta mi se nekako ne plaća znajući da za Windowse postoji free verzija koja može sve.

Ček malo otvaraš lokalno ili u cloudu? Meni Xournal recimo i Onlyoffice otvaraju PDF od 1.5GB relativno pristojno al to su sve lokalne kopije (hint: koristim Insync kao Google Drive Client , fajl je naravno kriptiran kroz Crypromator). Ako ti te opcije ne odgovaraju morat ćeš se držat Windowsa.
Staro 15.05.2025., 17:22   #4155
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Ček malo otvaraš lokalno ili u cloudu? Meni Xournal recimo i Onlyoffice otvaraju PDF od 1.5GB relativno pristojno al to su sve lokalne kopije (hint: koristim Insync kao Google Drive Client , fajl je naravno kriptiran kroz Crypromator). Ako ti te opcije ne odgovaraju morat ćeš se držat Windowsa.
U cloudu. Integracija sa Nemom preko gnome-online-accounts-gtk.
Lokalno će to radit, ne sumnjam.
Sync ne koristim jer mi ne treba, ali vjerojatno bi i tako radilo s obzirom da je to opet editiranje lokalno, pa on samo synca u cloud kasnije.
Staro 15.05.2025., 18:25   #4156
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
U cloudu. Integracija sa Nemom preko gnome-online-accounts-gtk.
Lokalno će to radit, ne sumnjam.
Sync ne koristim jer mi ne treba, ali vjerojatno bi i tako radilo s obzirom da je to opet editiranje lokalno, pa on samo synca u cloud kasnije.

Gnome Online Accounts radi preko šugavog webdava. Sporo. Ali čudi me da Xournal ne otvara.
Staro 15.05.2025., 18:27   #4157
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Citiraj:
Ne bi čovjek vjerovao ali Firefox unutar sebe nudi osnovni PDF editor ako otvoriš PDF sa njime. Iako zvuči da ti trebaju malo naprednije opcije, ali ne košta probati.
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2025., 08:47   #4158
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
According to multiple posts on Reddit, Doom: The Dark Ages uses the infamous anti-piracy software Denuvo. One Reddit user on the Linux gaming subreddit said that they were getting a black screen in the game when using FSR, AMD’s technology for upscaling and frame generation which basically makes games look better and run faster. In an attempt to troubleshoot the problem, this person tried testing the game on different versions of Proton, a compatibility layer developed by Valve that allows games that were designed to run on Windows to work on Linux-based operating systems. Denuvo detected these tests as “multiple activations” of the game, and locked the Reddit user out of the game for 24 hours.

> 404
Staro 16.05.2025., 16:51   #4159
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

DORS / CLUC sljedeći tjedan. Ide tko .. osim Bubbača?
Staro 16.05.2025., 22:09   #4160
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Ne bi čovjek vjerovao ali Firefox unutar sebe nudi osnovni PDF editor ako otvoriš PDF sa njime. Iako zvuči da ti trebaju malo naprednije opcije, ali ne košta probati.
Zanimljivo, pogledat ću. Hvala.

Inače...

AnduinOS
Staro 16.05.2025., 23:01   #4161
yossariane
Registered User
Moj komp

yossariane's Avatar

Datum registracije: Oct 2021
Citiraj:
Postoji stara verzija Master pdf editor 4. Ja ju upotrebljavam neko vrijeme pa probaj.
https://www.linuxuprising.com/2019/0...for-linux.html
Staro 16.05.2025., 23:38   #4162
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2025., 06:49   #4163
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Microsoft has made its Linux Integration Services Automation (LISA) tool available as a service to distro publishers, giving them a powerful tool to validate images for Microsoft Azure.
Staro 18.05.2025., 21:12   #4164
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
With the recently-launched Ubuntu 25.04 and Fedora 42 Linux distributions I've been seeing very healthy competition on Intel and AMD x86_64 hardware between these two leading Linux operating systems. But, surprisingly, after evaluating the AArch64 performance I was surprised to find Ubuntu 25.04 delivering a decisive advantage over Fedora 42 when testing on Ampere Altra using a System76 Thelio Astra workstation.

> Phoronix

I dalje mi se diže kosa na glavi od te distre al čini se da su neke stvari optimizirali kak spada.
Staro 19.05.2025., 08:33   #4165
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Nije baš Linux nego web verzija

https://www.ilovepdf.com/
Staro 19.05.2025., 12:50   #4166
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

KVM Windows VM + Remmina, samo za takve slučajeve ... nažalost
Staro 20.05.2025., 08:30   #4167
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
The Windows Subsystem for Linux (WSL) is a set of software tools that basically lets you install and run native Linux applications on a Windows PC without rebooting into a different operating system. You can basically install a Linux distro inside Windows and use it to run Linux apps almost as if they were native Windows applications.
More than nine years after releasing the first version of WSL, Microsoft has open sourced most of the WSL code. You can find it at Microsoft’s WSL project page on GitHub.

> liliputing

Citiraj:
Systemd is one of the more controversial elements in Linux, but the latest version is raising some serious concerns about security, performance, and the future of Linux.

Systemd is one of the more controversial elements in Linux and continues to raise some serious concerns about security, performance, and the future of Linux.

What Is Systemd?
Systemd initially started as an init system, the initial process a Linux system runs that is responsible for starting everything else. The init system controls the bootup process, helps load the right kernel modules for the available hardware, and manages the various other processes on the system.
Systemd was designed to replace System V init (sysvinit, or SysV) that the majority of Linux distros used at the time. One of the developers’ primary goals was to make a faster init system, especially for startup, by making systemd launch processes concurrently, rather than sequentially like SysV.
Over time, systemd evolved far beyond the original goals, and has grown to take over a number of features and functionality that would traditionally be handled by other utilities.

Controversies Surrounding Systemd
Despite the many benefits systemd offers, and its standing as the most widely used init system on Linux, the project has drawn its fair share of controversy and sparked the ire of large portions of the Linux community. There are several reasons for this.
  • Systemd takes a monolithic approach to managing system services that flies in the face of the Unix philosophy of having one app or service do one thing and do it well. Instead, systemd handles a slew of services and functions that would traditionally be handled by different utilities under previous init systems.
  • In addition, as systemd has grown, many applications require it to function correctly. Even applications that can function without it may require quite a bit of additional work in order to make them function.
  • Lead developer Lennart Poettering has also been a source of concern for some users. Poettering has not always been the most receptive to feedback or concerns, and left Red Hat for Microsoft in 2022.
The Latest Update Raises Far More Concerns
DJ Ware, a YouTuber with decades of experience as a system admin, goes into detail about some of the issues with the latest Systemd 257 version. The issues can be broken down into a couple of main concerns.
As DJ Ware points out, systemd’s growing footprint and feature creep have led to a situation where the service now controls so much of the Linux system that it essentially makes it one massive fail point. To make matters worse, much of systemd’s functionality is abstracted, making it difficult to see exactly what it is doing in some situations.
“Let’s look at what I have observed with systemd on Fedora 42,” explains DJ Ware. “Over 3,000 systemd-related kernel thread spawn at boot. 25 to 35 systemd services come up and are active. In layman’s terms, systemd was supposed to be the guy who opens the building in the morning. Now he’s also the security guard, the janitor, the building inspector, the heating guy, and the one who decides who gets mail. Whether you ask for them all to be there or not they’re just there.”

> Link

SystemD postaje sve više pain in the ass. Namjerno ili nenamjerno je drugi par rukava. Linux se treba držati korijenske Unix filozofije: KISS. Ili mozda pisac želi Windows i Linux približiti skupa pa možda merge napraviti...nemam pojma.
Staro 20.05.2025., 09:13   #4168
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Kad se pojavi dostojna zamjena, imat ćemo nešto drugo. Klasični init je napušten davno, opravdano ili neopravdano. Većina distri se prvo migrirala na upstart tijekom 2010.
Zapravo, da li pričamo onda o upstart vs systemd?
Staro 20.05.2025., 11:55   #4169
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Kad se pojavi dostojna zamjena, imat ćemo nešto drugo. Klasični init je napušten davno, opravdano ili neopravdano. Većina distri se prvo migrirala na upstart tijekom 2010.
Zapravo, da li pričamo onda o upstart vs systemd?
Malo automatizacije je dobro ali systemd pokušava biti katica za sve i gura prste u sve kaj i sa sigurnosnog aspekta nije baš najbolje.

Nego...ekipa kaj od modernih alata koristite za monitoring kanti/servera? Nagios/Icinga iako moćni su najčešće više posla nego vrijede. Gledao sam Zabbix, Prometheus+Grafana od modernijih riješenja, nekad davno sam se igrao sa checkmk i monit riješenjima i malo se igrao s njima ali dosad mi se fakat najjednostavniji za postavit i administrirat (a da pokazuje što se od njega traži) pokazao PRTG. Malo me kopka kaj ne postoji Linux verzija ali nećemo cjepidlačit. Koristim trenutno za par svojih virtualki besplatnu verziju - limitiran broj senzora al za to kaj trebam mi je dovoljno , na poslu imamo PRTG kao cetralni monitoring sustav sa preko 9000 senzora (1 Core Server + 1 Node) i tek sad se počeo malo krmiti.
Staro 20.05.2025., 12:05   #4170
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Zabbix za klasični monitoring, Prometheus/Grafana za cloud-native workload. Iako postoje exporteri za svašta.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 20.05.2025. u 12:37.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na