|
![]() |
#4141 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4145 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Prije 10ak godina sam se grozio na ideju archinstall skripte, kao i većina korisnika Archa kad je došla vijest. I bio sam u krivu ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Dule. 05.05.2025. u 06:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4146 |
Premium
|
Istina - za nekog tko zeli bolje razumjeti instalacijski prozes da - zasto ne. Al heboga zasto bi se netko ranjavao u 2025 sa tim nacinom instalacije ako se zeli samo poigrati sa OS-om (uostalom i Manjaro je legitiman prijedlog za totalne pocetnike, ako su svjesni koja gorila je ispod haube - ak se nekaj skrsi opet > WIKI i/ili jauk). Manualna (CLI) Arch instalacija nije nesto sto moze primjeniti na bilo koju drugu distru pogotovo ne u Enterprise svijetu i nema nekih velikih prakticnih benefita na znanje korisnika u globalu. ArchInstall ubrzava i olaksava instalacijski proces da bi se korisnik mogao koncentrirati na razumijevanje samog OS-a nakon instalacije sto je i cilj takvih distri. Arch nije distra za "power usere". Arch je distra na kojoj se kroz dugo koristenje i citanje WIKI-a naucis hrpu toga (ako se drzis dalje od GPT idiotarija) sto je vecinom primjenjivo za mnoge ostale distre - i MOZDA postanes "power user" kroz svo znanje koje si stekao/la koristenjem tog OS-a. To je poanta Arch-a kao distre i zato ima posebno mjestu medu Linux distrama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4147 | |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
A tek iskustvo sa vim-om, koje se može prenijeti i na archinstall... puno je lakše npr. naći locale sa /HR nego manualno scrollat, itd. Mislim da je Arch baš to, edukacijski OS nakon kojeg znaš puno više o ne samo Archu nego i Linuxu općenito. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4148 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Nakad davno sam trošio Slackware (8.1, 9.0, 9.1, 10.0 ... zlatna vremena distre), patchirao kernel svako malo, buildao svoje pakete itd. Zadnjih x godina mi je plan testirat Arch, koji mi se čini duhovni nasljednik Slack-a, al nikak nać vremena ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4149 |
Premium
|
Dobra je distra ali ne - nije ni blizu one Slack vibre jednostavnosti i Vanilla paketa. Arch se isto drzi KISS principa ali za razliku od Slackware-a krsi se cesce...ideoloski su dvije totalne suprotnosti...Slackware je uvijek vise bio blize BSD-u nego klasicnom Linuxu, pogotovo ono sto je moderan Linux. Patrick to drzi na vrlo kratkoj uzici vec godinama. Recimo ovak...da Slackware ima paketni management - ikakav - vjerojatno bih ga i dalje ganjao kao primarni OS. Za Slackware si covjek mora uzet vremena sto vecina iznad 30 nema - ali tko ulozi truda...meni Slackware zauzima posebno nostalgicno mjesto jer da nije bilo te distre nebih sad bio tu gdje jesam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4150 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4151 |
Buying Bitcoin
|
Ekipa, koji free PDF editor preporučate? Libreoffice Draw mi ne radi dobro. Trebaju mi full edit mogućnosti, dodavanje stamp-a, editiranje texta, i sve ostalo. Za Windowse je to PDFGear, ali njega nažalost ne rade za Linux. Probao sam ga runat u Wineu, međutim ne radi dobro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4152 | |
Premium
|
Citiraj:
Od besplatnih riješenja probaj Xournal i Onlyoffice, od komercijalnih Master PDF Editor. Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 15.05.2025. u 15:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4153 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
Nešto treće? Ovi paid pdf editori su po €150 ili subscription, šta mi se nekako ne plaća znajući da za Windowse postoji free verzija koja može sve. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4154 | |
Premium
|
Citiraj:
Ček malo otvaraš lokalno ili u cloudu? Meni Xournal recimo i Onlyoffice otvaraju PDF od 1.5GB relativno pristojno al to su sve lokalne kopije (hint: koristim Insync kao Google Drive Client , fajl je naravno kriptiran kroz Crypromator). Ako ti te opcije ne odgovaraju morat ćeš se držat Windowsa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4155 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
Lokalno će to radit, ne sumnjam. Sync ne koristim jer mi ne treba, ali vjerojatno bi i tako radilo s obzirom da je to opet editiranje lokalno, pa on samo synca u cloud kasnije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4156 | |
Premium
|
Citiraj:
Gnome Online Accounts radi preko šugavog webdava. Sporo. Ali čudi me da Xournal ne otvara. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4157 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Ne bi čovjek vjerovao ali Firefox unutar sebe nudi osnovni PDF editor ako otvoriš PDF sa njime. Iako zvuči da ti trebaju malo naprednije opcije, ali ne košta probati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4158 | |
Premium
|
Citiraj:
> 404 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4159 |
Premium
|
DORS / CLUC sljedeći tjedan. Ide tko .. osim Bubbača? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4160 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
Inače... AnduinOS |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4161 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2021
|
Citiraj:
https://www.linuxuprising.com/2019/0...for-linux.html
![]() |
![]() |
#4162 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4163 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4164 | |
Premium
|
Citiraj:
> Phoronix I dalje mi se diže kosa na glavi od te distre al čini se da su neke stvari optimizirali kak spada. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4165 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
https://www.ilovepdf.com/
![]() |
![]() |
#4167 | ||
Premium
|
Citiraj:
> liliputing Citiraj:
> Link SystemD postaje sve više pain in the ass. Namjerno ili nenamjerno je drugi par rukava. Linux se treba držati korijenske Unix filozofije: KISS. Ili mozda pisac želi Windows i Linux približiti skupa pa možda merge napraviti...nemam pojma. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4168 |
Premium
|
Kad se pojavi dostojna zamjena, imat ćemo nešto drugo. Klasični init je napušten davno, opravdano ili neopravdano. Većina distri se prvo migrirala na upstart tijekom 2010. Zapravo, da li pričamo onda o upstart vs systemd? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4169 | |
Premium
|
Citiraj:
Nego...ekipa kaj od modernih alata koristite za monitoring kanti/servera? Nagios/Icinga iako moćni su najčešće više posla nego vrijede. Gledao sam Zabbix, Prometheus+Grafana od modernijih riješenja, nekad davno sam se igrao sa checkmk i monit riješenjima i malo se igrao s njima ali dosad mi se fakat najjednostavniji za postavit i administrirat (a da pokazuje što se od njega traži) pokazao PRTG. Malo me kopka kaj ne postoji Linux verzija ali nećemo cjepidlačit. Koristim trenutno za par svojih virtualki besplatnu verziju - limitiran broj senzora al za to kaj trebam mi je dovoljno , na poslu imamo PRTG kao cetralni monitoring sustav sa preko 9000 senzora (1 Core Server + 1 Node) i tek sad se počeo malo krmiti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|