Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.04.2025., 18:09   #1
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Koji mesh uzeti?

Zet mi dobio optiku i sad oce prosiriti po kuci wifi dosad je bio na tplink repeaterima gdje se rucno moras prebacivati, svidja mu se ideja mesha da se uredjaji sami prebace.

Valjalo bi da ima i ethernet backhaul jer ima mogućnosti i kabelom neke provuci.

Pretpostavljam da mu treba prvi uredjaj negdje kod routera i onda jos dva kao zamjene za stare tp linkove?ima optiku 300 mbps, pa nezz koji uzet , best buy mi se cini tp link e4? Il mozda nesto iz X serije? XE je bitce pretjerano?

Osobno mislim da je e4 dovoljno, al mozda nebi bilo lose nesto bolje za future proof. Osim tplinka stvarno neman pojma ko jos ima ok mesh.

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 20.04.2025. u 18:17.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2025., 18:25   #2
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Imam mali mesh s dva Asusa, radi bez ikakvih problema. Jedna je mreža, sam se prebacuje. Prvi je router RT-AX86U, a drugi je RP-AX56 (range extender). AX56 je na router povezan lan kabelom.

Ne znam kako to radi kod drugih proizvođača, ali ovdje je bez pameti.
Libertus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.04.2025., 19:05   #3
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Ja imam asus rt-be92u + 2x rt-ac68u, kablom povezati, radi bez greske

Imam ti za prodati ax58u ako mu zanimljiv
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2025., 21:25   #4
GreenLife
Čika Zeljeni
Moj komp

GreenLife's Avatar

Datum registracije: Sep 2013
Imaš i tp-linkov mesh, ja osobno postavio kod svojih kući, radi odlično.
Staro 21.04.2025., 09:27   #5
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor vacs Pregled postova
Ja imam asus rt-be92u + 2x rt-ac68u, kablom povezati, radi bez greske

Imam ti za prodati ax58u ako mu zanimljiv
RT-AC68U out što se tiče nadogradnje , kao AP spojen bežično do routera kojii često puca. Wifi zastario.

Imaš najjači router i povežeš dva RT-AC68U koji deklariran WIFI 5 je kao s konja na magarca.

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Zadnje izmijenjeno od: Dottore. 21.04.2025. u 09:32.
Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2025., 10:22   #6
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
ac68u imam 6-7 godina vec, koristio ih prvo kao primarni ruter + ap, pa onda kao dva ap s ax58u dok nisam sad presao na b92u

ac68u je za druge ukucane da imaju samo net, be92u je za mene i pokriva sve sto mi treba bez potrebe za dodatnim ap-om. Nemam razloga mijenjati ac68u dokle god rade, a rade stabilno i bez greske njima. Svaka frekvencija mi je zasebna mreza i ja sam spojen samo na wifi 7.

Nadogradio bi ja cak i ap-ove kad bi mogao jeftino dobiti samo wifi 7 ap, ali bezveze mi platiti punu cijenu rutera koji ce samo biti u ap modu
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2025., 10:49   #7
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
BE92U je cist pristojna cijena cak i za AP. Nisu ni dedicated wifi 7 AP-ovi nesto jeftiniji, a oni za sobom povlace i POE napajanje i svejedno jednog dana ne mogu raditi kao ruter (tipa hoces sutra prodati jednog, to je samo glupi AP).

Meni se Asus mesh ful svidja za home use, bio sam skoro odlucio se na njega jer sam Asuse dugo koristio. Na kraju sam odustao od njih samo iz jednog razloga - nema podrske za vlan-ove. Ali sasvim su solidna platforma za mesh.

Sad postoji i taj Asus soho serija proizvoda, makar nemam pojma kako disu po pitanju mesha.
Staro 21.04.2025., 13:15   #8
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Zet mi dobio optiku i sad oce prosiriti po kuci wifi dosad je bio na tplink repeaterima gdje se rucno moras prebacivati, svidja mu se ideja mesha da se uredjaji sami prebace.

Valjalo bi da ima i ethernet backhaul jer ima mogućnosti i kabelom neke provuci.

Pretpostavljam da mu treba prvi uredjaj negdje kod routera i onda jos dva kao zamjene za stare tp linkove?ima optiku 300 mbps, pa nezz koji uzet , best buy mi se cini tp link e4? Il mozda nesto iz X serije? XE je bitce pretjerano?

Osobno mislim da je e4 dovoljno, al mozda nebi bilo lose nesto bolje za future proof. Osim tplinka stvarno neman pojma ko jos ima ok mesh.
Pa stavis na svim APovima isto ime mreze i passworde i prebacivat ce ti se uredjaji sami na uredjaj koji koji ima jaci signal u tom trenu. Ne moras imati mesh uredjaje da bi to postigao. Naravno da je mesh elegantnije ali nije ibavezno da bi to postigao
Staro 21.04.2025., 14:11   #9
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Autor vacs Pregled postova

Nadogradio bi ja cak i ap-ove kad bi mogao jeftino dobiti samo wifi 7 ap, ali bezveze mi platiti punu cijenu rutera koji ce samo biti u ap modu
https://www.asus.com/networking-iot-...eries/rp-be58/
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2025., 16:17   #10
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Pa stavis na svim APovima isto ime mreze i passworde i prebacivat ce ti se uredjaji sami na uredjaj koji koji ima jaci signal u tom trenu. Ne moras imati mesh uredjaje da bi to postigao. Naravno da je mesh elegantnije ali nije ibavezno da bi to postigao
Nece, uredjaji su glupi ko k, cak moj "flagship" s23 je debil u ne zna se prebaciti izmedju tplinka mikrotika i xiaomija, moram ugasit upalit wifi. Mozda prebaci kad ukasis ekran pa upalis, al to nije bas smooth sta sam osjetio sa mislim tplink meshom.

Cisto da objasnim zeta: U vidi kako je brz sad net otvori stranicu u sekund. Vidi kako je dobra sad slika na youtube/netflix, ajme opet mi je zapeo wifi na krivom nece da pribaci na brzeg.

Ne vidim da Asus ima neki mesh ap sistem ko deco E4, X50 il sta vec, sve su routeri?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.04.2025., 17:14   #11
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ovo sto Pupo kaze je nekakav dummy mesh, tj mesh bez pameti i sanse da tada imas sticky klijenta (klijent koji je ostao spojen na daleki AP umjesto da se prebaci na jaci/blizi AP) su puno vece. Za seamless roaming ti treba malo vise od istoimenih AP-ova.

Povlacim neku paralelu s Omadom (nije jeftinije od jednog Deca ili Asusa). Imam wifi roaming, mobovi se momentalno prebacuju na jaci AP cim udjem u tu prostoriju (ali moram imati i mozak/kontroler na mrezi koji laicki receno klijentima stalno salje info koji je najpovoljniji AP u tom trenu), mogu fiksirati klijenta na odredjeni AP i sl.

Asus AIMesh podrzava wifi roaming i band steering tako da je to odlican pocetak. Asusovi ruteri mogu raditi u vise modova, ukljucujuci dummy AP ili mnogo pametniji AIMesh s wired ili wireless backhaulom. Ugl za seamless setanje medju AP-ovima trebate podrsku za 802.11k/v kako na AP-ovima tako i na klijentima (danasnji mobovi u pravilu to podrzavaju).
Staro 22.04.2025., 10:30   #12
hrabar.dabar
Premium

Datum registracije: Nov 2008
Deco M4 sam postavio na dva mjesta. Na oba mjesta po 3 uređaja. Sve radi bez greške. Jako sam zadovoljan.
hrabar.dabar je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2025., 14:28   #13
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ajme dobro si mi to spomenio sad gledam koja je razlika izmedju M4 i E4, E4 ima samo 100mbps ethernet port. To bi bio veliki flop 300 mbps mreza a mesh 100mbps port.... Ugl mislim da se izbor suzio na M4 il X20. Set od 3 m4 je oko 130 eura x20 je oko 200 eura...
Staro 28.04.2025., 15:23   #14
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Da malo uzurpiram ovu temu, ali imam pitanjce vezano za mesh na koje sigurno netko zna odgovor od vas koji ste više u otme i koristite već
Htio bi si povećati pokrivenost doma bežične mreže, ovako imam dijelova stana gdje mi šteka WiFi.
Funkcionira li mesh na način da u jedan uređaj upiknem UTP kabl preko kojeg imam net, a ostale te mesh uređaje spojim bežično? I svugdje mi je ista WiFi mreža, tj isto ime i uređaji bi se trebali sami prebacivati na onaj koji daje bolji signal? Noob su pitanja ali bolje da pitam nego da se zeznem u kupnji.
cane je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2025., 15:53   #15
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Samo ti uzurpiraj i mislio sam na ovo ko globalnu mesh temu jer je nema. Mislim daj e to sta ti oces WiFi Roaming sto je xlr spominjao i vecina meshova bi to trebala podrzavati, ali urejdaj mora podrzavati taj paket

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ovo sto Pupo kaze je nekakav dummy mesh, tj mesh bez pameti i sanse da tada imas sticky klijenta (klijent koji je ostao spojen na daleki AP umjesto da se prebaci na jaci/blizi AP) su puno vece. Za seamless roaming ti treba malo vise od istoimenih AP-ova.

Povlacim neku paralelu s Omadom (nije jeftinije od jednog Deca ili Asusa). Imam wifi roaming, mobovi se momentalno prebacuju na jaci AP cim udjem u tu prostoriju (ali moram imati i mozak/kontroler na mrezi koji laicki receno klijentima stalno salje info koji je najpovoljniji AP u tom trenu), mogu fiksirati klijenta na odredjeni AP i sl.

Asus AIMesh podrzava wifi roaming i band steering tako da je to odlican pocetak. Asusovi ruteri mogu raditi u vise modova, ukljucujuci dummy AP ili mnogo pametniji AIMesh s wired ili wireless backhaulom. Ugl za seamless setanje medju AP-ovima trebate podrsku za 802.11k/v kako na AP-ovima tako i na klijentima (danasnji mobovi u pravilu to podrzavaju).
Staro 28.04.2025., 15:58   #16
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Wifi roaming je jedan dio price, a drugi je podrzava li sustav bezicni mesh i koji su preduvjeti za to dobiti.

U slucaju Asusa, to je moguce i radit ce kako si zamislio. Ruter je mozak, a meshove mozes spojiti bezicno na ruter.

U slucaju Omade, to je moguce i radit ce kako si zamislio. Ako zelis koristiti takav tip mesha trebas zadovoljiti neke uvjete: treba ti kontroler, AP-ovi moraju podrzavaju mesh (mislim da se svi Omadini AP-ovi daju bezicno spojiti, ali ne podrzavaju svi seamless mesh i fast roaming - provjeri dobro!), i jedan od AP-ova MORA biti spojen zicano na ruter/switch. Komunikacija izmedju meshova ide po principu koji AP ti je blizi. AP povezan zicom NE moras postaviti u sredinu kuce da bi ostali pricali s ruterom ili tome slicno. Ne znam ima li Asus neke restrikcije po tom pitanju (moze li se napraviti lanac od 2 ili vise bezicno spojenih AP-ova prije samog rutera).

Asuse ne posjedujem (vise), pa samo prenosim info koji sam skupio o njima dok sam odlucivao koji mesh cu uzeti.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 28.04.2025. u 16:16.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2025., 18:03   #17
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Gledam malo šta se nudi kod nas i za koje nofčiće ....
Kod izbora bitan detalj je hoće li / trebaju li raditi kao router + MESH ili (samo) kao AP + MESH ?
Isto tako, sa više nod - ova (2 vs 3) lakše i bolje ćete poriti veći prostor.
TP-Link X20 ili X50, 2 ili 3 pack nebi bile loše opcije
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2025., 20:34   #18
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Mali tip za one koji idu na stropne AP-ove i imaju visekatnicu: nemojte nuzno pozicionirati AP-ove u iste prostorije jedan iznad drugog. Meni su se cesto stanari s prvog kata znali zakaciti na moje AP-ove na drugom katu.

Na kraju sam odradio zadacu, sve premjestio i ostavio malo vece gapove izmedju dva susjedna AP-a tako da se stvori "manjak" signala (meni je recimo hodnik u cestru stana namjerno mjesto s najslabijim wifijem) i onda ce vas lako i bez greske prebaciti na ispravni AP.

Takodjer nema smisla stiskati recimo 3 AP-a u stan od 70ak m2 osim ako imate bas osjetne gubitke zbog debelih zidova. Previse preklapanja signala ce vam samo otezati prebacivanje na pravi AP i imat cete problem sa sticky klijentima koji ostaju zakaceni na krivi AP.

Ako nemate puno zeljeza u podovima/plafonima, stropni AP-ovi cesto mogu dobro pokriti i stan ispod. Pogotovo ako ispod vas zive nezahtjevni ljudi pa im je i kvalitetan 2.4GHz wifi vise nego dobar. Osobno na taj nacin pokrivam apartman ispod mene, a imam i "provucen" 2.4GHz link izmedju stropnog AP-a i Asusa u repeater modu koji je dva kata nize - kroz dva plafona. Punica ima svojih stabilnih 50 Mbps za surfanje po osmrtnicama i crnoj kronici.
Staro 28.04.2025., 21:09   #19
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Takodjer nema smisla stiskati recimo 3 AP-a u stan od 70ak m2 osim ako imate bas osjetne gubitke zbog debelih zidova. Previse preklapanja signala ce vam samo otezati prebacivanje na pravi AP i imat cete problem sa sticky klijentima koji ostaju zakaceni na krivi AP.

2 komada WiFi6 AP-a su taman za pokriti stan od 75 kvadrata, starogradnja iz osamdesetih. Po jedan u krajnje prostore, po dužini. U priči je i treći AP, ali on je isključivo za IoT uređaje i ima svoj SSID.
mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2025., 23:12   #20
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor mladen_lucky Pregled postova
2 komada WiFi6 AP-a su taman za pokriti stan od 75 kvadrata, starogradnja iz osamdesetih. Po jedan u krajnje prostore, po dužini. U priči je i treći AP, ali on je isključivo za IoT uređaje i ima svoj SSID.
Tako nekako sam i ja zavrsio na kraju, a plan mi je bio imati po jedan AP u centru svakog stana/kata. I to je bilo sve samo ne optimalno jer mi je centar stana hodnik. Prostor je nesto blize 90ak m2 i na kraju sam isto slozio dva AP-a u suprotne krajeve stana. U principu sad su mi dnevni prostor na jednom kraju i office/sobe na drugom kraju super pokriveni i to je sve sto mi u 90% slucajeva treba.
Staro 29.04.2025., 19:43   #21
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Citiraj:
U slucaju Omade, to je moguce i radit ce kako si zamislio. Ako zelis koristiti takav tip mesha trebas zadovoljiti neke uvjete: treba ti kontroler, AP-ovi moraju podrzavaju mesh (mislim da se svi Omadini AP-ovi daju bezicno spojiti, ali ne podrzavaju svi seamless mesh i fast roaming - provjeri dobro!), i jedan od AP-ova MORA biti spojen zicano na ruter/switch.
Oprosti, nisam skužio što misliš pod ovo kontroler? Misliš onaj kojega spojiš kablom na net?
Staro 29.04.2025., 20:00   #22
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Pored AP uredjaja, Omada ima i taj hw kontroler koji ti treba za wifi roaming i vjerojatno jos neke sitnice u setupu kojih se sad ne mogu sjetiti iz glave

https://www.omadanetworks.com/us/bus...ardware/oc200/

S njim je sve (meni osobno) puno lakse, setup mozes backupirati, uredjaj je solidan i ne rusi se i imas puni set featurea koje ti AP-ovi recimo podrzavaju. Pogotovo ako odaberes jace AP-ove.

Ako si u homelab vodama, umjesto hw kontrolera mozes vrtiti besplatni softverski kontroler - to je app koji se stalno vrti na jednom kompu u mrezi i zamjenjuje hw kontroler. Afaik iskustvo je isto kao hw kontroler, ne mogu se sad sjetiti nekih konkretnih razlika, davno sam ga koristio.

Ako kontroleru nestane struje, mreza ti nece pasti, samo nece raditi fast roaming i te neke stvari koje ovise o njemu.
Staro 02.05.2025., 20:50   #23
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

@xlr
Hvala na pojašnjenju, sad mi je jasnije o čemu si pričao. Hvala još jednom.
Staro 15.05.2025., 19:41   #24
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

TP-Link Deco X50 AX3000 Mesh Wi-Fi Set, 2-Pack 103,99€ na amazonu, stavio u temu sa akcijama

https://forum.pcekspert.com/showthre...66#post3804366
Staro 15.05.2025., 23:51   #25
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor cane Pregled postova
TP-Link Deco X50 AX3000 Mesh Wi-Fi Set, 2-Pack 103,99€ na amazonu, stavio u temu sa akcijama

Na papiru solidno, ali problem je 1gbe WAN port ako namjeravaš spojiti kao Controler (router) ili kao AP. Ako kao auto mesh i pretvara se u repeatera može iskoristiti svu brzinu koliko dopušta glavni router.

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2025., 00:40   #26
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa ako je 1 GB "malo" onda ostaviš router (kakav već imaš) a sa ovima gradi samo WiFi dio (1. kao AP pa onda dodaš ostale u MESH).
Staro 17.05.2025., 09:39   #27
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Netko je već u drugoj temi pitao,ali pošto je ovo tema baš za mesh da napišem iskustvo vezano za Fritz mesh. Pošto svaki fritz (skoro svaki malo noviji ROUTER) podržava mesh preko wifi-ja i preko kabla probao sam spojiti 2 komada 7490 na ONT. Ne zanima me verzija wifija jer mi u pravilu svaki mob radi odlicno i sa starijim wifi5,sasvim dovoljno je i da mi uhvati 30 mbit za ono sto mi treba. Sve se lako pospaja ali kad je mesh ukljucen,za one koga zanima, brzina na mobu padne na 20-30 cim se malo udaljis od bilo kojeg uređaja. Zadnji Fw,inernational modeli oba. Pošto sam probao i 7530 cisto da otklonim sumnju u model 7490, ista stvar. U pravilu sve radi solidno kao svaki drugi custom home dummy "mesh",mada bih to više stavio u "router plus pojačivač" iskustvo. Tko ne zeli ulagati a treba mu ok mreza po stanu, dva rabljena fritz-a ,jedan kao glavni wan u ont,odradi posao za po doma. Probao i preko kabla, radi malo bolje, sve u svemu,neloše kao "cheap mesh". Jedini plus u odnosu na ostale sisteme je što je stabilno i ne treba reset svakih par dana kao npr jeftini tplink router plus pojačivač.
Da nadodam,probao sam i pojačivač od fritza 3000AX,nisam dobio ništa i prodao ga ,možda je problem i u master-u,jer 7490 nije baš najnoviji model a pošto je taj repeater skup,radije uložim više u "pravi mesh".
Za sada stoji tako dok ne ubodem neki bolji sustav, jer mi fritz kao wan router na optici radi jako dobro.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 17.05.2025. u 09:55.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 14:47   #28
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Citiraj:
Autor cane Pregled postova

Uzeo gore navedeni komplet, dva X50, upogonio doma, AP mod, i za moje potrebe - korištenje na mobitelima, tabletu po stanu - radi savršeno dobro. Klijenti se prebacuju sa jednog na drugi kako koji ima bolji signal i riješio sam problem dijelova stana bez WiFi signala.
Staro 03.06.2025., 15:28   #29
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Mozes malo opisati kako si ga spojio na postojeci ruter, gdje su zice, a gdje wifi veza? Moze komentar kakve brzine dobivas na mobu kad si u blizini prvog i drugog mesh nodea? Cisto da steknem dojam kakav je uredjaj tj kolike brzine bi mogao progurati. Trebao bi kolegi nesto preporuciti pa... Po speckama mi djeluje solidno.
Staro 03.06.2025., 19:38   #30
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Na gl. routeru gasiš WiFi da ne smeta,
1. iz para spojiš Lan - om na router i podesiš u AP mod,
2. iz para spojiš bežično ili još bolje Lan - om ako je na raspolaganju,
dodaješ ga u MESH sa 1. iz para.
Kolega neka da rezultate sa napomenom koju brzinu ima.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno