|
![]() |
#2041 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2042 |
Premium
Datum registracije: Jul 2013
|
Moraju za SEPA plaćanja zbog uredbe EU 2024/886, rok za primanje je bio 09.01.2025. a rok za slanje je 09.10.2025. Ali već godinama u HR imaš instant plaćanja za banke koje su to htjele i bile dio prvo NKSInst-a (Za kune) a onda i EuroNKSInst (Za EUR) ali je potpuno dobrovoljno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2043 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Aha, znači od tamo nekih EU institucija kreće priča i svi u nizu još nisu (a mogu) implementirali instant transakcije. A ja mislio da je to neki zaostatak iz YU SDK-Fine i sličnih institucija ![]() Imaju li te instant transakcije uopće koje banke kod nas i u EU? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2045 | |
Premium
|
Citiraj:
Kod nas već dosta dugo imaš instant plaćanja (Prvo su bila kunska a sada EUR), trenutni popis članova EuroNKSInst-a je: https://www.hnb.hr/documents/20182/1...=1672575899124 Sada su već više manje sve banke članice zbog implementacije uredbe, ali PBZ tipa to ima već dugi niz godina i plaćalo se tipa 5 centi više (Sada više ne, jer je uredbom definirano da nesmiju dodatno naplaćivati) Samo ako plaćanje napraviš kao instant plaćanje, inače i dalje bude išlo preko EuroNKS-a i to po onom katastrofa radnom vremenu. Iskreno, ne vidim poantu ne-instant plaćanja nakon što svi implmentiraju i slanje jer se ne naplaćuje dodatno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2046 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Kolega robimarko-bug dobro zbori. HPB i PBZ to imaju godinama. HPB ako se nevaram je prvi koji je uveo instant transakcije s cijelom EU. Ostale banke ne žele uvesti jer si vjerojatno smanjuju likvidnost i imaju manje prihoda od kamata (pretpostavljam). Npr. Erste izmišlja maksimalno i uvodi samo ono što mora. A oni su isto tako kada zadaš EUR transakciju unutar EU, imali (možda još imaju) obavezno čekanje 1 dan. Desilo mi se npr. da u petak u 8 ujutro napravim transakciju u EUR unutar EU, i svakom normalnom bi to trebalo biti izvršeno isti dan. Ali kod ERSTE to znači +1 dan, a to je subota, a to je neradan dan, a to je onda ponedjeljak... wtf |
![]() |
![]() |
![]() |
#2047 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Neke banke su imale “žurne transakcije” koje su masno naplaćivale a to je bio Instant ![]() Kolega robimarko je već sve rekao. Dodao bih samo da će nakon listopada sve SEPA transakcije morati proći unutar 9sec. I da, još uvijek se ručno provjeravaju neke transakcije ovisno o vrsti transakcije odnosno o vrsti naloga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2050 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2051 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2054 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#2055 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2056 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Slanje još nije obvezno zakonom. Kada će biti sve će banke biti spremne. Po pitanju AC ne raid se ni upit u stanje niti autorizacija jer ako je sporo ili nekaj ne radi to bi dovelo do kaosa. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2057 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Koliko se ja sjećam mene je na Aliexpressu prvi puta tražilo autorizaciju ali poslije ne. Dok npr. za PayPal me traži svaki put za pojedinačna plaćanja ali za pretplate samo prvi put. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2058 | |
#erase startup-config
|
Preporuka Banke
Citiraj:
Krajnjem klijentu sve ostaje isto kao i prije. Bar bi tako trebalo biti ovisno kako banke to implementiraju. Razlika je u tome kako banke “pričaju” sa sustavima. Nije to baš jednostavno realizirati jer ima puno provjera za napraviti u vrlo malo vremena na obje strane prije izvršenja same transakcije. Ima caka: neoprezni klijent krivo uplati (krivi račun ili krivi iznos), autorizira nalog i onda kada skuži što je napravio zove support da mu storniraju nalog prije sljedećeg ciklusa. Onda se vrlo neugodno iznenadi kada mu kažu da je parsto tisuća eura ili čak koji milijun ojra već otišlo i sjelo tamo gdje je poslao novce ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2060 |
#erase startup-config
|
Preporuka Banke
Ja sam uvjeren da će biti tako. Bit će manje opterećenje na instant jer neke banke još uvijek muči tih 9sec. I ne samo banke ![]() A djelatnici koji ručno obrađuju naloge imaju još do penzije… ili na prekvalifikaciju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2061 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
se netko kad susreo sa SPLITIT servisom? kupujem neki namještaj, i prodavač ne procesira naplatu direktno ako se odaberu rate, već ide preko tog nekog opsukrnog američkog servisa. no dobro, reko ajde probat, ali kod plaćanja i izbora rata, iskače mi notifikacija da autoriziram cjelokupan iznos. e sad, kupio sam i tv u hgspotu na rate na diners i ne mogu se sjetit koji sam iznos autorizirao. je ta priča sa tim posrednikom OK ili da se klonim toga? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2062 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
jel to nešto kao leanpay? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2063 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2064 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2010
|
Instant nije namijenjen za b2b kanale, nego za klijentske naloge. I kao takav mogao bi biti default uz opciju klasičnog kada instant ne radi. Jer niti sada ti sustavi nisu raspoloživi 24/7 kako se reklamira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2066 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Zašto instant nije namijenjen za business? Kod primanja robe, ne moraš više avansno plaćati ili akreditive imati, dogovori se plaćanje kod isporuke prije istovara npr. Svi porezi se mogu plaćati zadnji dan u mjesecu bez obzira da li je praznik ili vikend. Itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2067 |
Pod naletima kopita zla
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2068 |
Pod naletima kopita zla
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2069 | |
Registered User
Datum registracije: Jul 2010
|
Citiraj:
Ne u kontekstu da su zabranjeni u b2b okruženju putem pojedinačnih plaćanja - pojedinačna plaćanja nisu problem, ali kako to provesti u pain.001.001.09 datoteci koji ima nekoliko tisuća naloga i to sve obraditi unutar 10 sekundi, koje treba ići prema 5 sekundi, kako je definirano pravilima? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2070 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Nešto konkretno te zanima? Teško je reći u uporedbi s ostalim bankama, ali IMHO čini mi se nešto manje funkcionalnosti nego neke druge naše banke. Inače imaju dvije app:moja RBA (klasično bankarstvo) i RaiPay za plaćanje s moba ![]() Ovu drugu ne koristim pa nemam pojma kako radi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|