|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
[Lenovo LOQ] Mini "Freeze"
Ola narode. Ponestalo mi ideja pa reko možda se netko nađe ovdje tko je naletio na isti ili sličan problem. Ukratko - novi Lenovo LOQ lap iz siga se ponaša čudno neovisno o OS-u. Testirao sav Hardwer (Memtest i ostali standardni alati) - sve zeleno. Problematika je slijedeca: 1. Windows 11: - kad god otvaram neku aplikaciju neovisno o veličini, sustav kao da se smrzne na par sekundi , miš ne reagira, tipkovnica, ništa - kad zatvaram neku "veću aplikaciju" koja više rosta po disku znaju se aplikacije (foobar/wmp) koje u pozadini puštaju zvuk - skršit 2. Fedora Workstation - bez obzira što radio - ako u pozadini svira nešto svako malo (random) dođe do "bzzzz" zvuka na par sekundi, neznam kako bi to opisao drukčije...štekanja ili zamrzavanja sustava nema, nikakve greške u syslogovima - kad se to česce događa - mreža kao da počne padat na neke mizerne brojke kao da je neko eko-energy sranje uključeno (tuned čekirao - nije) Tak da - nemam pojma vise kaj testirati, jer je zbilja čudan problem. Nije valjda da novi Ryzen toliko mrzi single channel memu? Ili to njegov memory controller radi sranja? P.S. Mislio sam da bi do Micron SSD-a moglo biti pošto je dram-less ali ista stvar ako instaliram OS na Sandisk i samo njega ostavim u kompu. Što mi promiče? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ja bih krenuo od testiranja pojedinih RAM modula ili zamjenom RAM modula (ako dobro čitam, imaš samo jedan) s drugim. MemTest je u mojim pokušajima testiranja RAMa redovito kazao kako nema problema da bi na kraju ipak bio problem upravo u memoriji.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vrlo zafrkano za detektirati pravi uzrok, koliko znam Ryzen - i znaju biti dosta probirljivi sa memorijom. Memorija je ona koja je došla sa lapom ili si je mijenjao / dodavao ? Pošto je lap u pitanju pa zavisi šta ima od opcija u Bios - u, vidi jeli možeš napraviti kakav down clock pa testirati jeli tada stabilniji, slična stvar sa naponom memorije i chipseta, tu nekad igra sitno gore / dole. Da je "samo" ovo drugo (štuca mreža, zvučna), rekao bih da je u pitanju chipset / mobo. E da, pošto je lap, ima li razlike sa i bez priključenog napajanja ? Najgore od svega šta je ovakve greške teško dokazati za potencijalnu reklamaciju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Bingo. Lap je u originalnom stanju, jedino sto sam dodao je ovaj 1TB Sandisk SSD. BIOS je dosta siromašan nema baš nekih očitih opcija koje bi ovo uzrokovale. Kemijao sam zadnja 2 dana sa nekom opcijom za bateriju koja navodno dnamicki moze kontrolirat load kad je baterija puna a lap na struji ali nije baš nekog efekta bilo. Izvrtio i sve moguce testove iz onog Vantage toola. Sve zeleno. Memtest > Zeleno. CPUBurn > zeleno nakon 30 minuta. Isto tak primjećujem da ima razlika u aplikacijama. Na primjer na Win11 se Media Player (ova moderna UWP aplikacija) skrši dok Foobar radi stabilnije (nije se vec 3 dana skršio) i Strawberry na Linuxu. Na Fedori Workstation Rhythmbox se pokazao stabilniji i bez zvučnih artefakata. Nisam primjetio da se drukčije ponaša kad je samo na bateriji ali se 90% koristi na struji, preko Vantage sam mu limitirao punjenje baterije na max 80%. Začudo bilo što intenzivno (igre, prckanje po virtualkama i testiranje rolloutova) - nit da štucne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
stavi sad jos nove drivere od amd i nvidie s njihovih stranica preko tih lenovo drivera u nvidia driverima uvijek ima bugova, meni su predzadnji driveri sjebali real time playback u davinci resolve, umjesto 60fps islo jedva 14fps, zadnji driveri su fixali problem |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 12.05.2025. u 12:14. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Pa ugasi to Mediatek gofno i to u Bios - u, spoji se žicom (kako god znaš) i brzo ćeš znati na ćemu si ( pogotovo na Linux - u). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
Vec testirao - nema nuspojava sa brzinom. Dakle u trenu kad su poceli problemi presaltao na LAN > brzina ode gore > nakon minute opet odstekao kabel > instamt problemi. No nisam duze testirao da vidim jel ima veze sa zvukom jer sam postavio router na dosta nezgrapno mjesto (nevidljivi kABel ManageMenT i to) a trenutno nemam dosta dugi kabel da posjednem dupe na lokaciji gdje je Router na duze vrijeme. A i zena me razapne ako preko pola kuce provucem LAN kabel ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Koliko vidim po netu, ekipa se buni za te serije da ima dosta problema, nebitno jeli Intel ili AMD, jednako tako za obje varijante WiFi kartica. Evo ti HMM za taj lap > https://gzhls.at/blob/ldb/2/8/6/c/a3...36d993a008.pdf Machine type = 83DX Teško im je bilo napisati FRU - ove u HMM nego sad treba preko web - a ![]() Ti sad imaš: Wireless,CMB,FXN,MT7921 M2 Part No 5W10V25823 Commodity Wireless LAN adapters a alternativa je: Wireless,WLAN,LTN,8852BE Part No 5W10V25844 Commodity Wireless LAN adapters Ni ta alternativa (bar po meni) nije neka sreća, to je RTL8852BE Realtek M.2 2230 PCI-E Wifi 6 802.11AX Bluetooth 5.0. E sad, najbolja opcija je Intel AX210 (ne AX211) ali bi trebalo iskopati Lenovo brendiranu zbog whitelist (a i sa ovom može biti problem pošto nije na službenoj part listi. Našao sam > https://www.amazon.com/Wireless-Blue...dp/B09WQSNMCT/ WiFi 6E Wireless Card Intel AX210 NGW Bluetooth 5.3 Tri-Band 5400Mbps Network Adapter for Laptop Support Windows 10/11 (64bit) M.2/NGFF na naljepnici piše FRU=5W10V25784, a isti su stavljali u dosta Lenovo modela. That's my 5 cents ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
[Lenovo LOQ] Mini "Freeze"
Ovo mi zvuči kao tvornički defekt. Tako su se davno ponašali HPovi koji su imali hladni lem na BGA kontaktima od southbridgea pa se gubio kontakt. Periferija bi točno tako štekala a prije ili poslije bi se lap totalno zblesirao i prestao raditi. Moguće da neka komponenta nije zalemljena kako treba (WiFi?) |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Yep AX201 ne radi. Bemti proizvodače i njihov "walled garden". Ak je tvornički defekt pitanje je kak to servisu dokazati, rijetki imaju volje testirate ovakve pi*darije kak spada. Vidjet ću još onda što i kako. Gdje u Vž/HR mogu nabaviti tu karticu da ne naručujem izvana? Imam gore u MUC u glavnoj kanti AX200 ali prije 7-og mjeseca vjerojatno nejdem gore. Nikaj moram razmisliti o daljnjim koracima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Imam jednu ostecenu AX210 (jedan konektor za antenu je otpao) i mogu ti je poslati za test. Radit ce ti i bez jedne antene, dugo sam tako koristio jednu Mediatekicu, nisam primjetio neke probleme. Taman da potvrdis ove sumnje
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
AX201/211 su CNVI varijante koje traže Intel cpu, AX200/210 su "normalne" kartice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Intel® Wi-Fi 6E AX210 M.2 vPro EAN 5032037209502 Manufacturer No. AX210.NGWG Ova ti je meni u dolasku negdje u petak/ponedeljak Ako zatreba, javi
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
MT 7921 je opčenito promašaj. Problem je što cijeli Mediatek asortiman nije integriran u Windows 11 iso fileu. Oduvijek je tako prilikom instalacije ne prepoznaje wifi.To je problem iz Microsofta pa je potrebno ručno instalirati ili zaobilaziti bypass metodom. Druga stvar da Mediatek postepeno ažurira drivere pa možes slobodno skinuti sa Asus foruma i kompatibilni sa Lenovo strojevima. Probaj igrati pa vidi kako radi. Možeš upariti i sa zadnjim Intel AX210- bez problema rade na svim Lenovo sa AMD varijantom i skineš sa Intelove stranice "driver for IT" - nema bloatvarea i samo driver - ručno uneseš u device manageru. Btw. AX211 su zalemljeni i idu isključivo Intelima. Do sada nisam vidio samo karticu. Također i B200 ide isključivo Intelima pa nekompatibilan AMD.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Riješio lokalno dečki, hvala svejedno na ponudama ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Dakle...mali update sa još starom Mediatek WLAN karticom. Nije mi vrag dao mira i pregledao sam sve opcije drivera da potvrdim da je ono eco sleep sranje isključeno i prebacio sam da radi samo na 5GHz (Preffered Band i Band Selection) i danas cijeli dan drkarenja sve pod Windowsima barem radi kak spada. Čak prilikom kopiranja video materijala sa kompa na mob preko mreže ide nekih 14-20 MB/s (M31s, CX Explorer) bez padova u brzini kaj je definitivno bolje nego dosad. Problemi sa zvukom na Linuxu su i dalje prisutni nažalost ali Windowsi barem kao da zasad rade kak spada (il barem bolje...kuc u drvo)...ovih dana kad ulovim vremena ugradim novu WLAN karticu pa bumo vidli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Još jedan mini update - reinstalirao Fedoru - ostavio Rhythmbox ovaj put > audio problemi nestali. Čini se da samo KDE kenja. Za vikend mijenjam WLAN modul i mislim da je s time priča završena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
Qualcomm radi dobre stvari ali je u zadnje vrijeme manje raširen, Mediatek sheet smo već komentirali. Nego, od početka teme nismo obratili pažnju i na drugu stranu tj. AP / Router, i sa te strane ima dosta "veselja" šta ISP - ovi stavljaju, sa naglaskom na WiFi dio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
TP-LInk M4 + 2x E4 Mesh ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
@tomek @nikky MT7921 je inače dobar chipset i jedan od bolje podržanih pod linuxom. Imam nekoliko komada, doduše sa sufiksom "a" ili "au", tj. USB verzije i rade odlično i pod Win 10 i pod linuxom. Mediatek uredno održava drivere u kernelu i redovno izdaje novi firmware. Ono od čega treba bježati pod linuxom je sve bazirano na RTL. Intel wlan je najstabilnije rješenje, tu se slažemo, ako se može nabaviti takva kartica. Kod Tomeka ostaje opcija da je hardverski nešto sfušano. Imao sam slučaj pred ponešto godina gdje je Lenovo na jednoj seriji laptopa naopako spojio konektore od antena na kartici ![]() Probaj isključiti bluetooth. Kod takvih multimode adaptera BT i wlan 2.4 rade na istoj frekvi i ponekad zna biti ozbiljnih smetnji. Pa kad se pokolju onda 5GHz radi, a ne i 2.4 ![]() Lenovo whitelist ako laptop ima - u biosu ti je to. Neće bootati ako zamijeniš wlan karticu s nekom nepodržanom, dogodilo mi se par puta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
Nego kolko vidim 07.05. je Lenovo izdao firmware update i kolko vidim neki dan se kroz Win Update instalirao. To bi moglo objasniti popravak cjelokupne situacije na oba OS-a. Ha dobro "i'l take it". Mediatek svejedno leti van ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Više niti ne brojim koliko puta Win update ukaki drivere od wirelessa. Da imaš realteka onda bi tek vidio što je show s driverima za win ![]() Linux RTL još gore, ako ti se ne kompilira iz sumnjivog sourcea onda čekaš 5-6g da dođe driver u kernel ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Kod instalacije winsa drivere instaliram offline i rucno. Prije nego dam windowsima internet, u group policyju ugasim mogucnost instalacije drivera preko win updatea i spojim ga na net. Jako rijetko mi sutra-prekosutra zatreba neki driver za novi hardware, a da nije dostupan kao instalacija, pa se i ne sjecam kad sam zadnji put ugasio taj policy. Preporuka jednom kad slozite setup i ne planirate updejtati drivere preko win updatea!
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|