|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
lenovo thinkcentre M710t freeze nakon instalacije novog nvm ssd diska
Imam čudan problem s navedenim thinkcentrom. Naime, zamijenio sam nvme ssd disk u njemu (256gb intel) sa samsungovim 1tb nvme diskom (PM9A1), i nakon toga thincentre se smrzne svaki put kod pokretanja, prije nego uđe u windowse, na lenovo logu dok vrti one točkice... Stari disk je kloniran s macrium reflectom, i prvo sam pomislio da nije dobro klon napravljen, no probao još dva puta, uvijek s istim rezultatom - system freeze. U BIOSU jer disk prepoznat, tako da mi nije jasno u čemu je problem. Taj novi samsung je PCIE 4.0, dok ploča na thinkcentur podržava PCIE 3.0, no to je sve backward compatible i ne bi trebalo biti problema. Tražeći rješenje naletih na ovo: https://forums.lenovo.com/t5/ThinkCe...rt/m-p/5097964 No, budući da je ovdje već bio ssd koji je radio (i sad sam ga vratio natrag i radi), nekako mi se čini i da bi novi SSD trebao raditi bez beda. Jel nešto tu propuštam? Poanta je izbjeći renistalaciju OSa jer gazda kompa ne zna gdje su mu podaci od licence za win i office ![]()
i9-10850K / asrock z490 taichi / 64gb DDR4/ 1gb ssd / 4 tb wd hdd / Gigabyte 6600xt / Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 11.05.2025. u 07:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa licence se "izvade" (prepišu, izvade kao file pa kasnije apliciraju / ima i programčića koji to rade). Možda je licenca za win (barem neka verzija) upisana u Bios. Nakon šta spremiš licence stari ssd na stranu, na novi čista instalacija, pošto je Samsung -ov onda stavi njihov NVMe drajver. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Prvo bi probao cistu instalaciju iste verzije windowsa, cisto da eliminiram moguci problem kod kloniranja i da potvrdim je li licenca zapecena u bios ili ne.
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Svi izgleda zaboravili na čarobni grah ![]() Alternativno može i Nirsoft poslužiti. Iščitaš > spremiš just in case > reinstall i bok.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa rekoh poviše, ima više varijanti "čarobnog graha" ![]() za pročitati može iz samih winsa, Aida64 ...... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Naravno, znam da mogu izvući ključ, problem je što je office licenca regana i aktivirana na office.com, odnsno s ms accountom, i nakon reinstalacije on će me tražžit da ju tamo aktiviram, a ne znamo s kojim je accountom aktivirana. Zato bi htio izbjeći reinstalaciju.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|