|
![]() |
#991 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
7600X3D je simpatična zvjerčica, ako želite super tihi gayming komp ovo bi vam mogao biti dobar izbor. Malo sam usput testirao neke stvari, interesantno je, bar meni. CPU bound scenarij, 7600X default BIOS loadan samo: ![]() 7600X sa curve optimizerom i napravljen tuning RAM-a, dodaje se odmah 20-ak fpsa. ![]() Onda 7600X3D, curve optimizer i tuning RAM-a, dodaje sa daljnjih 60-ak fpsa ![]() ![]() Stevica iz GN-a je ustvrdio da je 7600X3D najefikasniji proc fps/W i mislim da mu vjerujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#993 |
Premium
|
Je, svakako je manje primjetan utjecaj rama kad je u kompu 3d proc. Fora je što ovaj proc u svojem L3 cacheu ima 3 puta više memorije nego što je moj moj prvi PC imao RAM-a ![]() Inače uzeo sam i kryosheet i svakako preporučujem, pogotovo kad se uzme kakav nered pasta izazove na čudno izrezanim AM5 procevima, ovo staviš i gotovo, nema nereda, možeš opet iskoristit, ne moraš razmišljat o metodi graška, zrna riže i sl. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#994 |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Ne znam gdje bih napisao pa ću tu. Nije mi jasno da pored svih hajpanih naziva (u fontu za treći be) i slika proizvoda u zavarenom najlonu (da bi se sačuvao orginali miris) nigdje ni najmanjim slovima nije navedeno da nakon prvog paljenja složene konfiguracije treba pričekati desetak minuta na bios post iliti live HDMI signal. I da mi znati koliko je deva dobio na poklon izumitelj memorijskog utora sa kukicom sa samo jedne strane. Jer je smanjio CO2 otisak za nevjerojatnih 0.000001% u odnosu na utor sa dvije kukice. Feature do jaja. Zadnje izmijenjeno od: jazz3p. 04.04.2025. u 21:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#996 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Aplicirao PTM na 7700 i nakon pomnog i temeljitog testiranja mogu zaključiti da mi/(vam?) to nije nužno potrebno. Nisam očekivao neke drame jer je CPU bio i ovako hladan ko špricer (65°C u Cinebenchu). Ukratko, dobio sam oko 2°C niže temp i to pripisujem statističkoj pogreški ![]() Još jednom sam samome sebi dokazao kako mi je Brko dobar PC složio, no need for further optimisations, jel. PTM na procesoru koji ima IHS vjerojatno i nema toliko smisla, ne znam. Imam ga viška pa ga sad stavljam na svaki klinac koji planiram imati duže od 4-5 godina. Cooler je Peerless assasin 120, ventove upravlja bios na quiet krivulji i u loadu se vrte oko 750-800 okr.
![]() |
![]() |
#998 |
49%winner
|
Ma ni tu se nisam nesto usrecio, malko bolje nego na ryzenu, al kartica je i ovako bila prilicno hladna pa valjda nije bilo mjesta za napredak: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3801677 Na laptopu sam osjetio najveci benefit, ugrubo 10°C niza max temp i gotovo potpuna eliminacija termalnog trotlanja jer cpu nije vise udarao 95°C nego se vrtio blize 85 u istim uvjetima.
![]() |
![]() |
#999 |
Premium
|
Razlike u temperaturi su po meni manje bitne, ono što je bitno je urednost i to da se može upotrijebit sto puta bez nereda. Onaj tko je čistio pastu sa AM5 procesora zna ![]() Stavio sam kryosheet na CPU, koja je razlika između toga i ptm-a? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1000 |
49%winner
|
Nema nereda ako lijepo rasiris taman dovoljno paste na IHS-u u tankom sloju, potvrdjujem i stojim iza toga. Inace je mess, citao sam o tome ![]() Nemam pojma o razlikama, iskreno, ali sudeci po ovome sto ja dobivam, ti ces dobiti (ili izgubiti) jos manje. PTM se ne da iskoristiti vise puta, podere se kod skidanja coolera pa treba staviti novi.
![]() |
![]() |
#1001 |
bu
Datum registracije: Jan 2017
|
On je pomiješao PTM i grafitni pad vjerojatno Benefit PTM-a je što je dugotrajno rješenje, i sa vremenom mu se "performanse" poboljšavaju I nema efekta istiskivanja van kao što je slučaj sa većinom pasti pa zbog pritiska hladnjaka se sve istisne van nakon par mjeseci
![]() |
#1002 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Može link na taj magični PTM jer kad guglam mi svašta izbacuje. Ja koristim trenutno Arctic MX4 i sasvim je OK, ali zašto ne probat nešto bolje ako ima? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1005 |
bu
Datum registracije: Jan 2017
|
Nemam pojma, baš sam se i ja čudio cijeni kod nas ![]() Naručivao sam od nekoliko različitih sellera sa aliexpressa i 2 različite verzije su mi dolazile, svijetlo sive boje tanji i tamno sive-plavkaste boje nešto deblji, ali nisam primijetio neku razliku u temperaturama tj. da bi jedan lošije odrađivao posao
![]() |
#1006 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1007 | |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Citiraj:
Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1009 |
49%winner
|
Ovdje sam konkretno uzimao, 8x8cm je bilo 14 eura, shipping iz kine. Uzeo na temelju komentara, nista drugo: https://www.ebay.de/itm/175604663303
![]() |
![]() |
#1010 |
Premium
Datum registracije: Oct 2018
|
Ja sam točno ovaj uzeo s Alija: https://vi.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2vnm Stavio ga na svoju 6800XT prije godinu i pol. Temperature su nakon toga pale za nekih 10C, a evo i nakon godinu i pol ju drži na istoj temperaturi, sve u svemu super stvar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1011 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() EDIT: Ne sjećam se kada sam točno stavio MX4 na grafu (ili sam čak satvio MX2 jer sam čitao da je bolja jer je gušća ili tako nešto), da li je bilo prošlo ljeto ili tu negdje, ali nije ništa degradiralo za sada. Koliko vidim, PTM se ne pokazuje ništa bolji od ovih pasti na CPUima sa IHS-om, tako da to neću ni dirati. Imam još i laptope, ali jedan je praktički pasivan 90% vremena pa ne znam ima li uopće smisla to mijenjati. Zadnje izmijenjeno od: Disco. 06.05.2025. u 11:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1012 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Čačkam malo po postavkama ryzena 7600 s ciljem da mu spustim temperature i vidio sam da PBO opcija radi to poprilično efikasno sa istim performansama kao na defaultu, ali me zanima jel ok staviti onaj njihov ponuđeni profil ili je poželjno preko AMD overclokcinga namjestiti curve manualno? Iskreno, probao sam i jedno i drugo, te nisam primjetio razliku, a s ovim ponuđenim profilom mi je doslovno jedan klik i gotovo bez nekog razmišljanja, a gledam po netu da svi nešto manualno podešavaju, pa me čisto zanima ima li neke razlike? Dizanje clocka me ne zanima, nego sam da temperature spustim jer i sa freezerom 36 temperature u gamingu znaju otići na 70+, ali kad uključim PBO ode 10 stupnjeva dolje sve. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1013 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Ne moraš ništa (dodatno) ručno podešavati, ako ti već ovaj profil nudi sve kaj trebaš i radi kak spada. ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1015 |
Premium
|
Odlično onda, jer mi se neda iskreno više zezati s clockanjem, voltažama i sl., ali kada sam vidio temperature i nakon novog coolera nisam imao mira dok nisam ušao u BIOS ![]() Imam ponuđeno sljedeće:https://imgur.com/a/AcFAAjM Ja se odlučio na opciju gdje je kursor i temperature vidno opale, a performanse identične kao na stock postavkama, sve u svemu zanimljiva stvarčica...nisam probao nikakav strest test osim ući u igru, ali ako ne crasha kroz koji dan, nema ni potrebe za neke Prime testove i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1016 |
McG
|
To je to, zapravo ista stvar ko da sve sam ručno podesiš, ali ovak u jednom mahu imaš istu stvar u drugom pakiranju.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1017 |
Premium
|
Ostao sam ugodno iznenađen, jer jednostavniji undvervolt nisam u životu uspio napravit. Jedino ne kontam što nisu odmah stavili po defaultu profil koji manje grije proc? Na stock cooleru su temperature bile redovno na 85, pa čak i koji stupanj gore u nekim situacijama...Freezer je skinuo nekih 15 stupnjeva, ali ne sviđa mi se kada ode temperatura procesora preko 70, znam da nije neka greda, al jednostavno bode u oči ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1018 |
McG
|
To smo taman komentirali kad su izašle prve Zen 4 recenzije da su se skroz usrali s tim potezom, a kasnije su ipak složili ove opcije. Tak da PR i marketing su im je standardno loši, čak i kad imaju dobre proizvode, opet uspiju sami sebi propucati obje noge.
![]() |
![]() |
![]() |
#1019 |
Premium
|
Jbg, šteta, jer ova serija procesora im je stvarno dobra, meni je ovaj moj malac top procesor, pogotovo sada kada sam ovo otkrio, iako sam bi isfrapiran kada sam prvi put ušao u igru sa stock coolerom i vidio 85 stupnjeva, trčao odmah po drugi hladnjak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1020 |
McG
|
Trebalo im je malo, ali relativno brzo se skužilo kak stvari funkcioniraju, tak da je kasnije sve došlo na svoje.
![]() |
![]() |
![]() |
|
|