|
![]() |
#1982 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
![]()
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1983 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Kod deploymenta obavezno isključiti bitlocker plus korisnicima pod obavezno mrežni folder za podatke. Ali da se može takvo nešto forsirati, po defaultu...stvarno pokvareno i loše, ne znam što drugo reći. A za kućne korisnike...ako zaborave te initial podatke...podaci stvarno izgubljeni zauvijek? Katastrofa. S druge strane đavolji odvjetnik bi pitao "a što ako izgubiš laptop negdje te ga se dokopaju zli Rusi?". p.s. komentari u članku od običnih ljudi su zanimljivi. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 03.05.2025. u 09:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1984 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Problem kod Bitlockera je šta se TPM hoće zblesirati. Nekad sam od sebe a nekad nakon BIOS updejta i onda treba upisati onaj famozni recovery key. On bi kod tog automatskog bitlockera trebao biti spremljen u MS account ali ljudi zaborave lozinku od njega. A postoje i neki bugovi kod ms accounta npr. ako bitlocker ključ bude spremljen u ms acc i onda taj korisnik taj račun poveže s nekom organizacijom npr. školom ili poslom taj recivery ključ postaje nedostupan. Postoje stranice i stranice tih problema na ms support forumima već preko 10 godina. Apple ili Android nema tih problema s TPMom ali šta možemo kad je današnja moderna x86 PC arhitektura za k****. Sve je fragmentarno na desetke vendora svaki sa svojom bugovitom UEFI BIOS implementacijom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1985 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ja se užasavam momenta u budućnosti kada me netko bude pitao da mu instaliram 11. Jednostavno, osjećam da nisam dorastao tom zadatku ![]() Evo, tu ću ti na papiru napisati te lozinke, i kada odem gotovo je, sve je na tebi, vodi računa da u bilo kojem trenu možeš ostati bez svih podataka. Ako se to dogodi i pogubiš lozinke, gotovo je, ne poznamo se, nemoj me zvat.
![]() |
#1986 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
Koje postavke moraju biti postavljene u biosu da bi se kljuc upisao u bios prilikom instalacije winsa? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1987 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Isto i za setup egradjana, pinove, pukove, mailove od penzica, za sve te moderne pizdarije koje bi toboze penzici trebali pamtiti imam jedan folder u password manageru samo za svih njih (familija, jasno). Drukcije ne ide. Je, napisem ja to na papir i pustim na kompu ali taj papir za 7 dana nestane. I onda punica kupi novi mob i treba se logirati gmailom, pa koji je pass, di te totp, zeli nesto na egradjanima, koji je pass od certilie, koji je pin od kartice, ma mrs. Nemam vremena za to, zato i cuvam to kod sebe. Za prijatelje i poznanike i dalje furam onu "a ne znam vam ja to, ja sam jos na win 7 ili 10, stvarno ne znam, sori ovo ono, ke kuzim se u laptope, nisam u toku s novim kompovima moj komp je star 7 godina...". Mislim da sam nekome zadnje pomogao oko kompa tamo kad sam bio u srednjoj skoli.
![]() |
![]() |
#1988 |
Akutna lijenčina
Datum registracije: Aug 2006
|
Nikad se ključ ne upisuje u BIOS od strane korisnika, ako isti postoji dolazi zapečen od OEMa koji prodaje laptop. Kod instalacije se bilo koji key može upisati koji odgovara nekoj verziji windowsa, ali ne treba realno, može se i preskočit pa poslije u samom windowsu aktivirati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1989 | |
Premium
|
Citiraj:
Koliko će dugo to raditi, ne znam, verojatno će kad tad patchirati taj exploit da se ne može više aktivirati, ali već aktivirane HWID-eve ne vjerujem da će ikad brisati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1990 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Enkripcija fajlova je generalno dobra stvar, al razumijem da su useri nemarni i da im zapravo netreba jer su već odavno podijelili i broj gaća i slike djece na druŝtvenim mrežama pa im je ovo samo smetnja i još jedan password koji moraju zapamtiti.
![]() |
![]() |
#1992 |
49%winner
|
![]() |
![]() |
#1994 |
Premium
|
Kaj se tice cijele te "guram ti sigurnost kroz grlo" spike koju MS implementira u zadnje vrijeme - nije bedasto "per se". Ali problem je da je 85% normalnih korisnika totalno nezainteresirano za to i ne zeli shvatiti koncept racunala kao alata i sto dolazi sa time. Samim time kad se ovako nekaj dogodi (1. pravilo IT-a: "Shit Happens") - veca je ljutnja korisnika. No kao sto vec rekoh - ljudi ce izgubiti podatke ali se nista nece promjeniti. Isti ti ce u vecini slucajeva reinstalirat Windows i zivot ide dalje. Ovaj put ce mozda radit backup.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#1995 | |
Premium
|
Ovo je malo problematicnije ![]() Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1996 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Bome, upravo reproducirao s Azure AD accountom i NLA, upada čak i kad se remote mašina restarta. Ništa, preko Intunea ćemo pustiti policy za isključiti local password cache.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1997 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Kako bi to izgledalo u ovom kontekstu? Ne gubljenje podataka bi trebala biti sama sebi nagrada. Moje iskustvo je da je ljudima, od stvari koje imaju na računalu, u 99% slučajeva jedino stalo do fotografija. I, također u pravilu, ljudi ne razmišljaju baš o tome što bude sutra. Pa, kako kaže Tomek, jedino ih eventualni gubitak podataka može pritisnuti da malo razmisle, ali i to je vjerojatno rijetkost, pogotovo što se podaci baš i ne gube tako često. Možda sada bude malo češće ![]()
![]() |
#1998 |
Akutna lijenčina
|
Bome ja rano naučio radit backupe, davno još dok mi krepao Maxtor od 40 giga, odlična serija od koje je valjda svaki drugi krepao. Tad sam naučio da ništa od Maxtora više ne kupujem makar ne imao disk. Velika većina ljudi koje znam nema teoretske šanse da samoinicijativno radi backup podataka, eventualno ako koriste neki cloud provider koji to odradi za njih kroz popup pa samo kliknu. Tako da totalno očekujem da će još gro ljudi naguziti bitlocker i nesnalaženje ljudi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1999 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
2x disk za filmove&glazbu + 2x disk fotke/ostalo, jedan od njih je uvijek offline, a update možda jednom godišnje. Što se Maxtora tiče imam jedan koji dan danas radi, 80gb, ali samo ako stavim veliki magnet iznad onog djela gdje je čitač koji ide lijevo desno. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 04.05.2025. u 13:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2003 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
![]() |
#2004 |
The mighty pirate
|
![]() |
#2005 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2006 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Je li tko kad imao problem s ubacivanjem PC-a bez serijskog broja u Azure AD? Krasni Gigabyte ne zapisuje S/N u BIOS kao svi drugi proizvođači i sad imam s*anja, a nije mi do editiranja BIOS-a na novoj MBO. Autopilot ne prolazi, ne povlači policies, aplikacije,...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2007 | |
Premium
|
Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2008 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() Najbolji komentar : Citiraj:
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|