|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2013
|
Da li BIOS može smanjiti temperaturu procesora
Jednostavno ne znam u koju grupu ovo pitati. Danas sam stavio nakon 5 god. da, 5 god. novi BIOS i primijetio sam da se procesor za isto opterećenje manje grije. Igrica i neke aplikacije. Da li je to moguće. Prije je znalo biti do 88°C, a sada je 74°C. Procesor je AMD Ryzen 7 3700X, a ploča MSI 450 Tomahawk Max. AM4. Hladnjak Be Quiet Dark Rock PRO4. Nakon instalacije BIOS-a preko MSI aplikacije pronašao 5 mogućih ažuriranja. Pustio sam neka to napravi i sada eto u programima AIDA64 i CPUID temperatura niža za 14-15°C. Koliko vidim od 2020 god. od kada imam ovu kantu i kada sam stavio novi BIOS izašlo ih je još 20-tak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Da BIOS kontrolira napon, frekvu i jos 100 drugih stvari vezaniha za CPU. Shvati to kao optimizaciju rada CPU-a |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 25.04.2025. u 23:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Temperature sam tek počeo gledati prije pola godine kada sam pročitao jedan članak o radnim temperaturama procesora. I onda vidio da je koji put dosegla 88°C kod igrice. I okretaji ventilatora su bili veći nego sada. Prije do 1450, a sada jedva prođe 1000. E sada da li su korigirali relano mjerenje, ne znam. Komp nije otvaran nikad, ali morat ću ga otvorit ispuhat i usisat prašinu koja je sigurno u njemu i hladnjaku. Znam da bi trebao skinuti hladnjak, očistiti sve i staviti novu termo pastu. Ali to nisam nikad radio i ako će i dalje biti takve temperature, samo ću usisat i ispuhat prašinu. Za sada sam jako zadovoljan time, mada mi nije bilo svejedno prčkat po BIOS-u. Čak nije prepoznao USB stick 3.0 i skoro sam odustao. I onda mi sine stavi 2.0 i vidio ga odmah. Za svaki noviji BIOS piše o poboljšanjima i otkanjanju Bugova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Ma ne treba termalna, samo ispuhat eventualno ak je baš dosada. To je hladnjak od kile i nešto i nema šanse da bude ikakvih problema kao ni buke. Najbolje sprej na zrak svakih godinu dvije i to je to. Sad kad se jave oni koji to rade jednom mjesečno i da je ovo bogohuljenje ![]() Kako god dobar hladnjak je uvijek dobro ulaganje. p.s. kad smo već kod bogohuljenja, kod frenda stavili hladnjak, sasvim solidan 350 grama čistog, bez paste na proc, ostala mi doma. Temp sasvim ok kao i ventilator, rekao budemo slijedeći put to, mislim da je prošlo 6 mjeseci već ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 26.04.2025. u 01:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Ma komp je još uvijek super, mada mu je 5 god. Složili su mi ga dečki u firmi, informatičari (HELP DESK). Rekao sam što hoću, gornji limit bio 12.000kn (1.600€). Dali su mi popis sve što moram kupit u ADM-u i dobio neki rabat. Samo sam rekao ne škrtarit na bitnim dijelovima. Hladnjak, napjanje i to. Ma sve su komponente super. 3 SSD diska 1GB. Video kartica 6GB Nvidia. Napajanje Corsair 1000W, mada je dovoljno 650. A ovaj hladnjak je stvarno velik i težak. Ostao mi originalni od Procesora. Nekakav RGB. Memorije 64GB. Kažem i dalje makina. I kučište Be Quiet sa dva veća ventilatora. Tražio da bude tih, što i je. Uopće ne čujem niti jedan ventilator da radi. Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 27.04.2025. u 11:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Kako god dobra odluka, dobro kučište, napajanje, i hladnjak su među stvarima na kojima se ne štedi, ostalo je po mogućnosti. Zadnji komp bio na podu, dlake, prašina, cigare, unutra milijardu paučine žute boje, pravi malo zoo, i opet je hladnjak držao temperature bez ikakvih problema, pola kg mislim. Isto tako nije loše power plan mijenjati, za one koji imaju lošije hladnjake i slično, zašto da bude high performance ako se koristi taj trenutak samo za surfanje i youtube? Tu se isto snizi temp za par desetaka posto. Bios isto, ako već nema po defaultu tada "isprčkati" da ima smanjenje potrošnje kad se ne koristi intenzivno. Inače postoji jedna cijela supkultura kojoj par stupnjeva znači više stranica teksta i filozofije, ali kako smo rekli, život je više od toga ![]() Nemaš brige ![]() Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 26.04.2025. u 01:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
I ovaj je na podu cijelo vrijeme ispod radnog stola. Nije u nekoj rupi, ima mjesta za hlađenje, ali ga nije samo tako lako izvući van. Staklena površina je sa jedne strane koja se lako skida. Drže je 4 vijka. Budem ga izvukao uskoro i sve ću očistiti unutra. Najprije usisavanje i onda puhanje na balkonu. Imam još komprimiranog zraka u spreju, ali kupio sam nema dugo baš i za to ručnu puhalicu na TEMU. Ne najjeftiniju koju svi nude, duplo skuplju i mogu reći da ima dosta jako puhanje ako se tako podesi. Sa druge strane je i usisivač i isto ima dobar druk usisavanja. Ali imam usisavač posebno pa i onaj ručni na baterije za auto. Time ću usisavat. Ima one fine nastavke. https://www.temu.com/goods.html?_bg_..._page_sn=10045 Evo što je donijelo 15 BIOSa u 5 god. - Improved system boot up time - Improved PCI-E device compatibility ---------------------------------------------------------------------- - Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.5 - Fix HDMI™ audio lost issue when use AMD RX570 vga card ---------------------------------------------------------------------- - Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.6 ---------------------------------------------------------------------- - Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.1.0.0 ---------------------------------------------------------------------- - Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.0 - Optimized and support AMD Ryzen 5000 series processors - Optimized Resizable BAR (Re-Size BAR) function with NVidia Graphics cards - Improved AM4 processor compatibility ---------------------------------------------------------------------- - Update to ComboAM4PIV2 1.2.0.2 - Improved USB device compatibility ---------------------------------------------------------------------- - Update to ComboAM4PIV2 1.2.0.5 ---------------------------------------------------------------------- - Update to AMD ComboAm4v2PI 1.2.0.6c ---------------------------------------------------------------------- - Update to AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.7 - Change the default setting of Secure Boot ---------------------------------------------------------------------- - Update to AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.8 - Patch Potential Security Vulnerabilities of AMD Ryzen CPUs ---------------------------------------------------------------------- - AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.A. update - TPM Out of Bounds Access security patch ---------------------------------------------------------------------- - Modify language related issue ---------------------------------------------------------------------- - Modify language related issue - Add ASPM Control item ---------------------------------------------------------------------- - AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.B update - AMD security issue patch - Support new Ryzen 5000 CPU ---------------------------------------------------------------------- - Fixed CVE-2024-36877 security issue - AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.Ca update Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 26.04.2025. u 08:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
AIDA64 Stress test
I samo još jedno pitanje. Kada se testira Stress Test u AIDA64, Što se mora čekirati. Da li samo CPU, ili i FPU, Stress cache i Stress system memory? To pitam, jer ako izaberem i FPU, temperatura naraste na 89, i još sa Stress cache na 91°C. Recimo kod igrice World of Warships prije stavljanja novog BIOSA, temp. CPU je narasla koji put na 90°C, ali sada nakon stavljanja najnovijeg BIOS-a, temperatura ne prelazi 69°C. Slično je i sa Diablom 3 ili 4. To je 20°C manje nego prije. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 26.04.2025. u 13:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Do 95°C ti proizvođač garantira besprijekoran rad. CPU stress kod mene cca 68°C, FPU stress cca 86°C. Ako te baš brine samo ispuši pa vidi razliku. Ako želiš još 5-10 stupnjeva max dolje promijeni pastu, ali ak mene pitaš nije vrijedno toga iako je prošlo 5 godina. Zna biti zezancije skidati hladnjak ponekad. Ak već ideš onda zrno riže od paste i stisni dobro. Ako je PC nečujan i ne ruši se sve je u savršenom redu intervencija nije ni potrebna. Tu je i postvka brzine ventilatora u biosu, da vrti sporo osrednje i slično, pa od toga zavisi i temperatura. Vidi si i powerplan, tu zavisno o postavkama dobiješ 10-20% više/niže temperature. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 26.04.2025. u 13:44. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Ovako. Ono što sam vidio kada su ga sastavljali da je malo zeznuto skidat taj hladnjak. I ne samo to. Mislim da sprečava stavljanje četvrte memorijske kartice ili ide jako teško bez njegovog skidanja. Zato su mi i rekli 2×32, a ne 4×16GB. Ne, neću ga skidat. Usisat ću prašinu i kao i sve okolo i propuhat hladnjak, jer vjerujem da je sve puno prašine. Ventilator se vrti u zavisnosti od temperature hladnjaka. Bilo je od 650 do 1450, ali sada ne ide preko 1250. Što viša temperature, to veći okretaji, posve logično. Mislim ako sada ne prelazi 70°C, sve je OK. Vidim da je kod tebe slično što se tiče tog testa. CPU stress nakon 5 min. 68°C, a FPU 78°C. CPU+FPU je 87°C i ventilator na 1240. Powerplan je podešen kao i kod tebe, vjerojatno po defaultu. neću ništa dirat. I sada pitanje da li je prije mjerio netočno, ili je doista novi BIOS optimizirao rad procesora. Koliko ono 3700X ima jezgri, 8. Možda je prije to bilo neravnomjernije raspoređeno. Ma tko će ga znat. Stari BIOS je bio iz 2019 kada se i pojavio taj Ryzen 7. Puno je 5 god. odmaka i 15 izašlih do ovog zadnjeg. Vidim da se malo brže Win10 digne isto kao i programi poput Photoshopa i AutoCada. Da, kao da radi malo brže i bolje. Sada mi jedino preostaje preći na Win11, mada ne bi, najviše radi File Explorera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
MANLI GTX1660 Super Gallardo. Prije 5 god. je bila 2000kn. Uzeo sam je zato jer ima tri različita izlazna konektora. DP, HDMI i DVI. Monitor mi je od prijašnjeg kompa koji ima DVI i RGB, Lenovo i ako krepa, neće biti problem kod spajanja bilo kojeg novog monitora. Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 27.04.2025. u 00:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Meni ti više treba radi AutoCada, Photoshopa i video obrada. Tada je bilo dovoljno i 4Gb, htio sam uzet 8Gb, ali niti jedna nije imala ova tri izlaza pa sam se odlučio za ovu sa 6Gb. Doduše izabrao sam GTX1660, ali u trgovini su mi rekli da im je baš došla nova malo poboljšana verzija "super" pa sam uzeo nju. Razlika je bila 80kn. Ma nemam se što požaliti. Ne treba mi za neke zahtjevnije igrice i ništa je ne čujem. Mislim i ja sam informatičar, ali kolege na poslu u Help Desku imaju više znanja o i oko komponeneta. To im je u krvi kako bi se reklo. Napisali popis, bilo malo korekcija sa moje strane uz dogovor, još malo jače napajanje, još jedan Samsungov SDD 1Tb. Sve nabavio i onda još samo čekali kučište. Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 27.04.2025. u 08:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Samo ukratko da dodam. Vidio da je izašao novi BIOS, prvi u ovoj godini radi nekakve ranjivosti CVE-2024-36347. Vidim da je tu zahvaćena i Zen2 arhitektura procesora u koju spada i ovaj moj Ryzen 3700X i malo prije stavio taj novi. I opet kao da su još malo poboljšali temperture, jer sada u Stress AIDI64 kada čekiram sve opcije i pustim test, temperatura CPU ne prelazi 83°C nakon 5 min. Prije se penjalo do 91°C. Ako izaberem samo Stress CPU prije je bilo 68, a sada je 65°C i ventilator se vrti oko 1050. Prije oko 1250. Nevjerojatno. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|