|
![]() |
#80041 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Ali čemu se čuditi kad je ovo normalno: https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2663858.aspx Znači pustili su skoro 500 vozača bez ikakvih provjera na cestu, da voze putnike i teret. Ovo bi se trebalo tretirati kao terorizam, a oni dobiju uvjetne i 200 eura kazne. Gasi svjetla.
![]() |
![]() |
#80042 |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Mislim da je definitivno dokazano da ljudi 65+ godina (a pogotovo 75+) u 95% slučajeva nisu sposobni više vozit automobil - najviše radi toga što su auta puna tehnologije a i zbog toga što ne mogu pravovremeno reagirati. Koliko sam se puta u Njemačkoj sreo sa starijom generacijom koja ne zna voziti. Ja sam za to da se nakon 65-te godine uvedu obvezni liječnički pregled i dodatnih 10-15 sati vožnje po napučenim gradovima + parkiranje . Mladi nisu puno bolji, ali mislim da ove mlade generacije nisu niti približno "agresivni" kao što smo mi bili kad smo položili (čitaj: jedva čekali da sjednemo za volan i idemo negdje) Gledam svog nećaka - znači brat, snaja, ja - kad se položilo to se išlo svugdje , vozilo se čim se moglo bilo čiji auto, dok nećak - on neće vozit ničiji auto osim mamin . Ne ide nikud autom, služi se više gradskim prijevozom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#80043 | ||
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
Citiraj:
Opet čekaju bakice koje prodaju svoje "neprijavljeno" povrće, kokice i piliće da ih opletu sa 5000€ kazne i kaznom zatvora od mjesec dana |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#80044 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Tako da to nije najbolje rješenje, rješenje je da se starijim ljudima zabrani izlaženje na bilo kakve ceste gdje se vozi 100+, tj. van naselja, na obilaznice, auto ceste... Eventualno se vozikaj po gradu gdje je 50 km/h, tu nećeš napravit toliku štetu, to bi se dalo provesti.
![]() |
![]() |
#80045 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Iskreno, ne znam da li netko izbacuje automatika u N na semaforu. Ja sam se prepao jednom kad sam vidio na semaforu zeleno, a auto ispred mene upalio rikverc svjetlo. Kasnije mi je prošlo kroz glavu da ima automatika i da je morao s ručkom proći preko R da dođe do D.
![]() |
#80046 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Zato sto ga je prebacio u parking dok je cekao.
![]() |
#80047 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80048 |
motocross
Datum registracije: Sep 2003
|
Onaj tko nezna voziti sa 35 ,taj nebude znao ni sa 65. Btw stari mi ima 68 godina,bez brige bi odvezo kuda god treba. Stara 67,za nekud van države nebi dao ruku u vatru,ali u Hr nema problema. Od tasta kolega 75+ još dan danas vozi šlepera,spretniji nego 30god mlađi vozači,tako da nije do godina,nego je individualno.. Šogor 28 god,15-20km u jednom smjeru max,za više od toga,radije bi iskrvario nego poginuo s njim do hitne...tak da eto..nije baš sve u godinama. A kako sad već 6.mjeseci putujem u Zg autocestom na posao,kakvih bivola ima za volanom,nebi vjerovao da nisam vidio,od pišanja na zaustavnoj,protezanja ruku nogu,paljenja cigara..još samo fali da roštilj izvade i ispeku meso. Nit 4 žmigavca,nit trokuta,ničega.. Policije nema,presretač redovito čeka na ulasku na autoput u Popovači prema Zg,i to je to.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#80049 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Stvar je u rutini. Dok god se neke stvari redovito obavljaju, godine nisu toliki problem. Izbaci ih na par mjeseci iz rutine, gotovo je. Deda mi je minimalno jednom tjedno išao 70 km do vinograda i 70 nazad. Dodaj na to još posao koji imaš s vinogradom. Otkad znam za sebe, vozio je jedan auto, nikad imao sudar ili prometnu kaznu, a i mogao sam biti putnik u tom autu jer nije vozio nesigurno (osjetljiv sam na kilave vozače). S 89 je sam rekao da ne može više i rekao da prodamo auto.
![]() |
#80050 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Vozim se svaki dan na biciklu uz ZG avenije. Jako puno ljudi gleda u mobitel dok voze i to na način da neki više gledaju mobitel nego cestu. Dostavljači i prijevoznici su najgori. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80051 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Kvačilo držim ak znam da za <5s budem krenul, ali kuzim na kaj misliš, prebacim u ler. Ali kočnicu većinu vremena drzim, ima više koristi neko štete po mojoj logici: - spreman sam ak se neko zaleti u mene da ne odem previše napred - dajem do znanja autu iza mene na stojim, tj da sam bolje vidljiv Ak nema nikog iza mene ili ak stojim na nekom duljem semaforu onda pustim kočnicu, ali više od lijenosti
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%. Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 27.04.2025. u 09:35. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80052 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
od kvačila može otići potisni ležaj.. a za kočnicu sam više mislio po pljusku jer blješti ovom iza a stojiš na ravnom i čekaš semafor.. povuci ručnu onda na prvi zub.. ovi moderni auti blješte ko betlehem.. al da, ko jebe ovog iza, dasa se vozi kako hoće ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#80055 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Zašto? Bezveze se troši lampa + smetaš ovom iza. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80056 |
Moderator
|
![]() |
#80058 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Ovo za rikverc sto ti se desilo, baja ispred tebe je prebacio u P, a ne u N... To se NE radi... ![]() ![]() Ummmnnnnn... Ubime, al ako je noga na kocnici, a mjenjac u D, 'lamele' (DSG mjenjac) su 'spustene' i auto zeli krenuti... Ako slucajno maknes nogu sa kocnice, ode on... Ako si pak na uzbrdici, onda mi to djeluje da je isto kao da drzis vagu, a to ubija lamele samo tako... Za standardni automatik ne znam, tamo sam isto izbacivao u N bas da otkacim motor od mjenjaca da se nesto 'ne trosi'... Nekako mi je logicno da se nesto trosi, iako, sjecam se da mi je jedan frend spomenuo nesto da on nikad ne prebacuje u N na semaforu, nego sjedi na kocnici bas zato da se ulje pumpa kroz automatsku getribu... On je vozio Citroen C6 tada... Nisam pametan, i mene isto zanima... ![]()
![]() |
![]() |
#80059 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ništa ne šaltam. Za kratko stajanje držim kočnicu, a za duže potegnem električnu ručnu koja automatski otpusti kad se stisne gas. Mogu ju narihtat da se i kod svakog zaustavljanja automatski uključi. Ako stanem u brijegu kad pustim kočnicu auto stoji jer ima HHD. Na ler gasu je minimalan pritisak ulja da bi se bilo šta trošilo.
![]() |
#80060 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Automobili
U ovom video lik kaže da bi bilo ok ne biti u drive-u ako “idleaš”. Par sekundi ne znači ništa. Meni je majstor za automatike davno govorio za full automatike da je jako dobro stavljati u N ako stojis duze na semaforu. Nema napetosti izmedju mjenjaca i konvertera momenta dok je u N. Ali valjda ovisi i o mjenjaču, neki rade top i na 300000km bez zamjene ulja, neki se raspadnu na 150000 i sa zamjenom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#80061 | |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
Btw također sve preko 10sec čekanja, bacam ručni/automatik u N, puštam kvačilo/kočnicu.
![]() |
![]() |
#80062 |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Ja uvijek drzim u D na semaforu. Mislim da nema potrebe prebacivati u N. Moj mali je negdje gledao da je navodno kod parkiranja na nizbrdici gdje se vuce rucna najbolje prvo prebaciti u N, onda povuci rucnu, pa onda u P. Navodno da je tako puno manje opterecenje na mjenjac nego kako vecina prvo u P, pa onda povuci rucnu.
![]() |
#80063 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
U novijim automaticima imaš negdje dugme za automatsko kočenje na semaforu. Obično ima oznaku A. Staneš na semaforu, pritisneš to dugme i pustiš kočnicu. Kada hoćeš krenuti daš gas i on vozi. Mjenjač je cijelo vrijeme u D poziciji. Na Capturu se to dugme nalazi između mjenjača i središnjeg naslona za ruku. https://gb.e-guide.renault.com/eng/C...9_3_UA61056001
![]() |
#80064 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Aha znači sa svojim jadnim halogenkama u ibizi nije tak problem, ali da imam pravi auto onda bolje da ne držim kočnicu. Kuzim, ima smisla, meni npr novi Audiji i Mercedesi spale oči kad stojim iza njih a drže kočnicu
![]() |
#80066 | |
Premium
|
Citiraj:
Dakle, kod parkiranja na nizbrdici/uzbrdici, prvo drzis noznu kocnicu, povuces rucnu, pustis da auto 'nalegne' jer hod napred/nazad nije mali... Nakon toga prebacujes u P... ![]() U slucaju da samo ubacis u P na nizbrdici/uzbrdici ces se potrgat dok prebacis mjenjac nazad u R ili D da pokrenes auto... Doslovno je osjecaj ko da nesto kidas u mjenjacu, moras povuc ko sivonja i pod rukom je osjecaj kao da pokusavas izvuci mjenjac iz zaglavljenog zubca, jos i osjetis da nesto preskoci...
![]() |
![]() |
#80067 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#80068 | |||||
Moderator
|
Citiraj:
Citiraj:
Tip doslovno priča 3 minute o tome kako radi TC i zašto je nepotrebno prebacivati u Neutral od strane naprezanja i potrošnje goriva. Citiraj:
Reko, ako želiš završit ko Ena Begović ili Anton Yelchin slobodno samo u P. I da, ako želiš biti još sigurniji prvo u N pa ručna, pustiš da se napne pa onda u P. Jer u P ti doslovno samo jedan štift/poluga drži komplet masu vozila i nije se jednom desilo da se odlomi/odreže pod opterećenjem. https://streetsmarttransmission.com/...Fy2v3yj1X2Aq2O Citiraj:
To je Auto Hold opcija i imaš ih u hrpi novijih vozila. Ako je aktivna auto će aktivirati ručnu pri svakom zaustavljanju sve dok je ne deaktiviraš. Rade nam poprilična sranja u autopraonama kad ljudi ne znaju da imaju tu opciju na vozilu niti kako je isključiti. Slično kao stariji Hill Hold koji drži samo par sekundi da auto ne krene u rikverc nakon pritiskanja i otpuštanja kočnice. Auto Hold drži dok god ne stisneš gas. Citiraj:
I da, imaš osjećaj kao da pokušavaš izvući nešto što je zaglavljeno je to je upravo ono što i radiš. ![]() No nije sad da ti treba neka snaga za raspustit ga, osjeti se lagani otpor prilikom prebacivanja iz Parking položaja no nije sad tako gadno ![]() No svakako nije preporučljivo, pogotovo na jako strmim terenima i natovarenim vozilom.
![]() |
![]() |
#80069 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
To sta gore spominjete je auto hold. Koristim to i uvijek sam u D, nikakav N na semaforu i slicni bakraci. Takoder mislim da je dobra praksa kod parkinga prvo elektricna rucna pa onda P, to mi je oduvijek bilo logicno. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|