|
![]() |
#301 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Avata 2 ima Remote ID Prevedeno, čim poletiš, on javlja tko si i gdje si. Sretno ![]() Imam Avatu 1 s Integra naočalama i motion controllerom, ali to ide sa mnom samo kad znam da nema apsolutno nigdje nikog, iako nema RID. Glasan je u MP3, čak i s trokrakim propelerima. S Avata 2 se ne bih usudio ni poletjeti zbog RID. https://www.dronavia.com/2024/04/04/...v=82a9e4d26595
![]() |
#303 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Jedini problem je i dalje samo kamera/snimanje i DGU... A tu ti neće pomoći niti nonRID, osim što ćete "teže ulovit". |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
A gledaj, to je C1 kategorija. Trebao bi imati daljinski identifikaciju, prijavu u zračni prostor, osiguranje i ispit. Kad sve ovo gore imaš, ne smiješ i dalje sminati ni slikati ako nemaš obrt ili firmu za takve vrste usluga. Osobno, nikad nisam imao nekih problema, što legalno, što ilegalno letim, ovisno o sitaciji. Ali da, pošto moraš imati daljinsku identifikaciju, možeš puno lakše najebati nego za dron ispod 249g. Prijava i rezervacija prostora je svakako moguća, samo ne znam jel to odmah znači da te preko toga mogu pratiti da li imaš sve navedeno ili ne. Ako je zajebancija doma oko kuće i u krug, vozi samo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Premium
|
blaženi Mavic 2 ![]() "under the radar" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Premium
|
Može me netko podsjetiti. Kada zapravo upadneš u probleme kod snimanja? Tek kada objavim snimak online ili već u trenutku snimanja ako netko naleti? Iako sam kao privatna osoba obavio svu svoju dužnost prijave, registracije, rezervacije. Primjer odem na livadu ili na neko zabačeno mjesto i samo guštam u letenju te usput upalim snimanje da se mogu diviti letu poslije i to ne objavim. I dođe neki šonja sa značkom dok uživam i snimam, hoću nahebati ili ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Premium
|
Citiraj:
iz mog iskustva ako te neko vidi pitaju te oko drona, gledaju, mašu i sl ali ako letiš iznad privatnog posjeda, snimaš žene koje se kupaju u bazenu onda može bit problem, grad isto, grupe ljudi isto... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Mislim da sa DGU imaš problem ako netko iz nekog razloga prijavi snimku ili ako snimaš nešto što nebi smio (a usput imaš nesreću da te ulove). Ja uglavnom snimam prazne parcele ili gradilišta. Ne prijavljujem snimanje ni snimke DGU. Osiguranje i dozvolu za svaki let imam. So far so good, since 2017 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#313 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
I u tom trenutku (nekim čudom usred šume ![]() Znam da kao privatna osoba bez djelatnosti ne mogu koristiti snimke, bilo objaviti online ili prodati. No znači li to da ne mogu snimati niti za svoje oči? Zadnje izmijenjeno od: PR3DA70R. 27.04.2025. u 16:01. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Premium
|
zakon u HR je podosta glup. dakle imaš kameru (akcijsku ili profi) i moš snimat bilo šta i bilo gdje. ALI ako je ta kamera na dronu onda ne smiješ ![]() policije nema ni u gradu gdje bi trebali bit a kamoli u šumi il negdje u zabiti. -nemaš straha stranci po ljetu snimaju na plkaži ljude koji se kupaju ili svoju obitelj i niko ništa (dron je bio mini al opet kažem niko ništa). no da se dogodi nešto (pad na nekoga ili ulet u nekoga onda je druga priča. dok got ne snimaš nešto od važnosti za državu neće te niko prijaviti (bar ja tako mislim). recimo bez dozvole DGU i sa svim važećim dozvolama za dron pilota nisi smio snimati skup/koemmoraciju u Jasenovcu . sutra odi tamo i snimaj za sebe i niko ti ništa neće. čak i da objaviš snimke spomenika (iako ih vjerujem ima po YT). |
![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Premium
|
Treba ipak biti pažljiv. Čujem od dosta ljudi da se pojave policajci iz ničega i rade probleme. Ali većina ljudi koje znam da su dobili kaznu su vozili na frekventnim područjima s turistima, tipa Savski naspi, dvorac Trakoščan itd. Tamo je, naravno, za očekivati tako nešto. Ja sam u dronovima 3 godine, vozim dosta, nikad problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Premium
|
Ma ne znam jbt tak mi želja ponovo nabaviti dron. Zadnji M2P koji sam imao sam jako malo koristio jer je bio velik i previše privlačio pozornost, a kako sam ga kupio polovno nije imao mogućnost niti za Care Refresh pa me stalno bilo strah to čudo uopće letiti. Tako da sam ga na koncu prodao dok još drži cijenu i dok je u jednom komadu. ![]() Prošla koja godina od toga i od onda svako malo maštam kako ću ponovo kupiti. Poznati su mi svi ti zakoni i pravila. M2P sam imao prijavljeno na CCAA, prijavljivao let i sve. Samo nisam osiguranje uzeo al kako sam ga dosta brzo išao prodati dobro da nisam. Poznavajući zakone (DGU/nemam djelatnost) sve mi je to jedina kočnica koja me sputava da povučem okidač. Jer mi nije samo do letenja, bavim se hobi fotografijom pa bi uz kameru koju imam, dron bio samo dodatna perspektiva u mojoj kolekciji. Sve uglavnom fotkam za sebe i tu i tamo objavim nešto fora na instagram i slično. Uglavnom priroda, landscape, zalasci, nešto arhitekture, ljude jako slabo gotovo ništa. Tako da dron svakako nije samo da letucka, volio bi to što vidim iz zraka i zabilježiti. I tako već danima i noćima prevrćem u glavi, hoću-neću. Izludit više. XD Ko mali sam sa starim visio po aeromitinzima gdje su bili i RC avioni, helikopteri toliko to volim i želim još od malih nogu. Plus čudo koje leti ima i kameru pa još uz ljubav prema fotografiji koja se rodila tijekom odrastanja di ćeš bolje, san kombinacija... Ubija me u pojam što su takvi zakoni! ![]() Evo morao sam to izbaciti negdje. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
The mighty pirate
|
Rekao bih da je to loše prepisani EU zakon. Kako se provodi ne mogu komentirati. Ovdje u UK moram imati Ispod 250g 1. Operator ID - Ł11.79 godišnje 2. Flyer ID (nije obavezan) Iznad 250-500g 1. Flyer ID (obavezan) 2. Osiguranje (za amatersko korištenje, neobavezno) 3. A2 Certificate of Competency (obavezno za letenje u naseljenom) - online ispit cca Ł100 Avata FPV (A3 kategorija) Obavezno održavanje 50 / 150m udaljenosti (ljudi / objekti) Dok god kao operater stojim na javnoj površini, mogu snimati i letjeti gdje hoću. I onda pošaljem upit u CCAA mogu li FPV dron donijeti i koristiti u HR, isključivo u nenaseljenom (imam vinograd na brdu usred ničega). Vele da ne može, da ga moram registrirati kod njih i još brdo papirologije. Bez obzira što imam komercijalnu dozvolu i osiguranje koje vrijedi svuda u EU...ali ne, u HR su pametniji.
![]() |
#320 |
Premium
|
ja u zadnje vrijeme jako rijetko letim, uglavnom na pustim mjestima. htio sam polagati ali samo preko video veze za A2. ne želim raditi 120+ km do ZGa i onda moram prijaviti let i čekati da mi odobre. ko će mi odobriti za praznik, vikend ili u roku 1-2 sata kad se smislim da bi negdje letio. i šećer na kraju - moram imati obrt za snimanje.i prijaviti DGU. i čekat da mi daju odobrenje za objaviti na YT. pa poanta drona sa kamerom je snimak iz zraka... |
![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
The mighty pirate
|
![]() |
#323 | ||
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Fora je avata, pogotovo dvojka di su fixali neke stvari. Fora je i Mini 4 pro, iako bi ja možda sad pričekao peticu, ili četvorku na akciji povodom izlaska petice. Sve ovisi šta voliš, mini je više cine i general purpose. A Avata je čista zabava, ali samo zabava. Doslovno navigiranje kroz krošnje drveća, ispod stolica itd itd. Ja sam se negdjeprije obnovio, i uzeo Air 3S i prezadovoljan sam. Dugo al dugo sam vagao hoću Mini 4, onda sam čekao peticu pa nikako pa nikako, i uzeo Air3S ![]() Letio sam svagdje, ali gdje nema ljudi. Nikad problema. Ne pada mi na pamet glumiti debila i dizati dron u parkićima usred grada i slično, il tipa na pozdravu suncu u Zadru. Meni dođe da prijavim te debile koji lete metar iznad ljudi. Da ne spominjem onog random debila koji je digao dron negdje kod nas u dvoraniu za vrijeme koncerta i skucao dron u publiku. Zato i je taj hobi u banani. Mi letimo često kod bolnice u blatu ili na nasipu, nikad problema. Kod bolnice bude hrpa dronera vikendom. Zna i murja doći, popričamo i to je to. Al npr, sad za prvi maj kada će u blatu biti hrpa roštilja i rulje, ne pada mi na pamet ići letiti tamo.
![]() |
#328 | |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
Je postojao automatski način dodjeljivanja dozvole. Radilo je na naćin da si se ti prijavio i sustav je pogledao po koordinatama di se nalaziš i ako si unutar slobodne zone letenja si dozvolu dobio u roku 5min valjda. Tada su dečki iz CCAA bili jako susretljivi i otvoreni za sve opcije i mogao si dogovoriti neke stvari, ne znam kak su danas jer se ne bavim više time |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |