|
![]() |
#271 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Vidjeh da je zivnula tema pa da vidite kako izgleda kad navali dron na heli. ![]() https://www.banjaluka.com/drustvo/dr...-srpske-video/ Zalužani su nekadašnja vojna kasarna sa aerodromom. Danas je jedan dio pod policijom (centar za obuku) a drugi dio je sportski aerodrom i otvoren je za javnost. U policijskom dijelu se nalaze dva hangara sa nekoliko helikoptera. Tu operišu Helikopterski servis vlade i Helikopterska jedinica MUP-a. Na ovom drugom dijelu nas ima nekoliko koji lete (privatni avioni, paramotor, motorni zmaj, padobranci). U sklopu kompleksa je i velika auto-moto staza, a na drugom kraju i karting staza. Incident se dogodio za vrijeme održavanja karting trke, kada je lik odlučio da digne dron i snimi trku iz vazduha, a da prije toga ne najavi let, niti čak da obavjesti bilo koga usmeno na aerodrom da će tako nešto da učini, pa da možemo obavjestiti one koji ulaze u zonu. Gospodin je digao dron, uletio helikopteru pravo u rotor. Na helikopteru nema veće šteta (manja oštećenja na napadnim ivicama rotora). Dron je preminuo. Dronžija je ekspresno pronađen i priveden. ZAKLJUČAK: Nemojte se zajebavati u zoni aerodroma.
![]() |
#272 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Samo flyby ništa ispod i kroz. Lagano kruzanje slalom preko brežuljaka i vrhova. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Pretpostavljam da je nekakav DIY FPV dron u pitanju. DJI ne da poletjeti uopće ako je u nofly zoni. Iako, spori su u updateanju privremenih, pa čak i ako aplikacija dopusti, ne znači da je dozvoljeno.
![]() |
#274 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Ne znam o kojem se tačno modelu radilo, ali nije DIY, kupovni je. Zona Zalužani (SFC/30) je ucrtana na svim sekcionim mapa koje sam imao prilike vidjeti (štampanim i digitalnim) i permanentnog je karaktera. Zašto i kako mu je aplikacija dozvolila da tu leti nemam pojma. Ali kako god, treba koristiti mozak, bar malo. Šanse jesu male, ali ipak postoje, i eto, desilo se.
![]() |
#275 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Frend uzeo minija i isti problem, bacilo mu poruku overheating i pogasilo se sve. Ali uspio je isto sve rijesiti ![]() Ovo za letenje gdje se nebi trebalo, svagdje je tako, nekidan je lik letio gdje su kanaderi gasili. Na srecu, uspjeli su ga uhapisti. Bas ima idiota, zato i je taj hobi u banani takvoj. Il onaj debos prosle godine kad je u dvorani na koncertu digao dron.
![]() |
#277 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2018
|
Pozdrav
Pozdrav ekipa. Puno pravila, puno svega i sve to mi je napravilo tornado u glavi pa me sad interesira par stvari, da mi to netko objasni onak "zdravo seljacki" ![]() Uglavnom ovako, od prije par dana sam postao vlasnik Dji mini 4 pro modela. U procesu sam prekategorizacije iz C0 u C1 kategoriju. To sam odradio preko Dji sluzbene stranice, unio sam sve podatke i oni ce mi u koverti u roku 20 radnih dana poslati 2 naljepnice koje moram naljepiti na dron i poslati slike kao potvrdu kolko sam skuzio, s tim da sam ja te naljepnice vec dobio u paketu sa dronom, neznam zasto oni salju postom druge, ali oke. Nakon dovršene prekategorizacije po tome kolko sam skuzio dobio bih update koji bi dozvolio letove iznad trenutnih 120m u C0 kategoriji. Ishodio sam dokaz o dovršenosti mrežnog osposobljavanja i registrirao sam se kao operater sustava bespilotnih zrakoplova, obe potvrde imam u pdf formatu, te sam te 2 potvrde dostavio putem maila u CIV AA da oni utvrde moje kako pise stvarne potrebe za zracnim prostorom i da mi omoguce optimalnu upotrebu zracnog prostora. Nakon odobrenja dobit cu pristupne podatke za prijavu u AMC portal. Sad me zanima: Da li cu nakon izvrsene prekategorizacije moci dici dron iznad trenutnih 120m? Da li po zakonu moram prijavljivat sve letove preko AMC portala, ili samo one iznad 120m? I gdje se moze vidjet na kojem prostoru mogu dici dron do koje visine? Da li je protuzakonito ako ja imam dron i koristim ga amaterski, snimim npr neki video tipa priroda, šuma itd, znaci ne snimam ljude i to postavim na drustvenu mrezu, da li sam ja sto se tice zakona kriv i mogu dobit kaznu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Koliko ja znam nisu ti te kategorije vezane za visinu leta nego za gramažu prilikom polijetanja. C0 je 250g , C1 do 900g. Da bi letio iznad 120m (max 300m), mora ić posebni zahtjev od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Svaki let se mora prijavit bez obzira na koju visinu ideš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
DragonBall Z Fan
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Amiga fanboy
Datum registracije: Oct 2007
|
Izbacilo mi na jubito novi DJI Neo. Koliko vidim ima samo 135 g, ali pretpostavljam da i se i za to mora imati ispit, osiguranje? Ili ga koristiti u ovim bazičnom modu bez kontrolora bez osiguranja, dozvole? |
![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Banned
Datum registracije: Apr 2020
|
Citiraj:
Po meni je najbolji dron za početnika mini 2 se ili mini 3. Neki best buy bi bio air 3. Sve iznad toga je neisplativo za nekomercijalne svrhe. Moje mišljenje. Uz dron obavezno kupiti bar još jednu dodatnu bateriju i set ND/CP filtera. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
1v@n i ostali, jeste nosili dronove u avion? Pogotovo fly more combo s više baterija? Znam da wizzair recimo ne dopušta, ali ostali u pravilu imaju onaj generalni chart, i ne bi trebalo biti problema u carry onu. tnx
![]() |
#284 |
The mighty pirate
|
Nosim 4 baterije za dron, 4 za GoPro, 3 za svoj aparat, 2 za curin i powerbank. Sve je to uvijek u mom ruksaku i ide u kabinu. Nikad me nigdje nisu zaustavili i pitali za baterije. Svaki put kad letim negdje je identičan setup. Sad sam išao u Španjolsku na godišnji Easyjetom i vraćao se Ryanairom, nije mi ruksak ni otišao na stranu za dodatnu provjeru. Nekad se to dogodi kad imam brdo elektronike na jednom mjestu. Osim toga, ništa drugo.
![]() |
#285 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
po viđenom na YT puno je praktičniji i brže spreman za rad od onih koji teebaju daljinski i mob. stvarno je lagan (daljinski je teži od njega) no ne sklapaju mu se propeleri kao kod Hoover air X1 (njega sam imao prvog u planu) pa je maaalo krupniji za ruksak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Citiraj:
Dron stavis u predanu prtljagu ili njega isto sa sobom u kabinu nosis?
![]() |
![]() |
#287 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Raspitao sam se je li u planu nova kategorija za njih, ali nula bodova. Sva pravila vrijede kao i za svaki drugi dron ispod 250g Nikad elektroniku i vrijedne stvari ne stavljam u predanu prtljagu, ali rijetko kad i putujem tako. Za dva tjedna putovanja svatko ima po ruksak, a roba nam stane u mali kabinski kofer. Čak ni u njega ne stavljam elektroniku ako se slučajno dogodi da nema mjesta pa ga moram predati, ali i kad me pitaju, velim da u njemu imam baterije pa me ipak puste s njim u kabinu ![]()
![]() |
![]() |
#289 | |
Premium
|
Citiraj:
za sad idem na opciju samo preko mobitela jer je daljinac veći i teži od drona ![]() tek tolikoo da odaberem "follow" "circle" il nešto bez puno namještanja dron je u zraku nakon 20tak sekundi od vađenja iz torbice. stane u pederušu za pojasom ![]() nisam još skužio kako da ide ispred mene ili sastrane, nemam opcije kontrole na mobu za te radnje ![]() Zadnje izmijenjeno od: quazar912. 01.10.2024. u 18:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Premium
Datum registracije: Dec 2008
|
Kupio sam Neo i mogu reci za hobbyiste koji zele malo opaliti slike i nemaju puno iskustva odlican. Za sve koje zele nesto ozbiljnije preskociti. Baterija traje maximalno 8 Minuta, na vjetru je jako slab i follow me funkcionira do 25 km/h u automatic modu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Premium
|
Citiraj:
Nema ništa u tom rangu vrijedno spomena, mini 3 pro je od 600 na dalje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Uglavnom, potrajat će dok se to posloži. Naočale su kompatibilne i s Mini 4 Pro i Mini 2, pa ću vjerojatno probati FPV prvo s nekim od ta dva, da se naviknem na kontrole s motion RC
![]() |
![]() |
#294 |
Premium
|
Oke za uk A ovdje u hr, naš divlji zapad? Aplikacija neda? Jer nesto sam nacuo da po novome trebas sve moguce dozvole unijet u app i onda ces moc letjet A ja se pitam, ako je tako.... tko li de kupit bilo koji dji drom vise Osim naravno tko treba ta posao i misli bit full legala Moj mini 1 još uvijek ziv, ove godine ako je 2x poletio |
![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Ako planiras kupiti dji dron, nemas sta vjezbati. Prejednostavno je i nemas o cemu brinuti. Tu skidam kapu djiu, doveli su taj user expirience do savrsenstva. Nemoj biti debil i dizati dron medju ljudima i to je to. Citiraj:
Na koji dio se referiras kad kazes divlji zapad? Prilicno je restriktivno regulirano kod nas, zna se sta se smije a sto ne i gdje.
![]() |
![]() |
#297 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Kažu da pošto UK nije u EU, ne vrijedi mi ništa od toga. Osiguranje mi pokriva cijelu EU i nigdje nisam naletio da mi UK dozvole nisu vrijedile, jer su usklađene s EU zakonodavstvom. Uglavnom, za let dronovima težim od 250g ovdje moram imati A2 Certificate of Competency što će mi firma riješiti. Moram uzeti članstvo u FPV udruzi što mi omogućava da letim i među ljudima i pokriva mi letove i unutar EU i u svijetu. A da bih letio u HR, moram dron registrirati kod CCAA i onda poslati u AMC tu registraciju + podatke o osiguranju. Komedija... Nije kod nas najgore, čitam iskustva iz USA. Kupe dron, pripreme si sve za letenje, da bi skužili da ne mogu doslovno nigdje letjeti jer su kineski dronovi na blacklisti zbog špijunaže. Nikome nije jasno zašto im jednostavno ne zabrane prodaju, nego ih prodaju i dalje.
![]() |
![]() |
#298 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
pozdrav imam pitanje dali se netko susreo sa doticnim problemom na dji mini3 erorr je 40028 naime kupio sam polupani dron i popravio ga donekle zamjenjeni su dolnji senzori, krilca, poljepita polomita nozica epoksijem te zamjenjen kabal kamere i gambala ali mi je ostao ovaj erorr, dron leti ispravno gimbal se okrece normalno u svim smjerovima jedini problem je da neradi auto foksu na kameri ima li netko ideju kako rijesiti ako se uopce moze, ako je nepopravljivo imam ideju lecu kamere fizicki pomaknuti od senzora i zaljepiti pistoljem za plastiku da mi udaljeni predmeti budu u fokusu opet pitanje dali cu ostetiti kecu kamere sa toplinom ili... eto svaki komentar je koristan osim kupi novoga drona hehehehe... |
![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Premium
|
dižem temu DJI AVATA 2 fly more combro i Goggles 3 Ima tko ? u hr kako ide, ako ilegalno koristim ? Malo sam se zaželio drona, a neda mi se papirologiju rješavat . Za zujit oko kuce i po prirodi Mini 1 imam sad 5g .. ako je 10x letio |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|