|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
RAMDisk - Ubrzavanje kompa uz pomoc prebacivanja cache/temp foldera na RAM Disk
Bok svima, nigdje ne vidim da itko o ovome razglaba, vjerojatno jer su svi sretni sa NVME diskovima, no kako mi vrag neda mira sad kad sam u uredu i neda mi se nis pametno radit, onda sam si zadao zadatak da si slozim RAMDisk i prebacim sve cache i temp foldere na njega... I.... USPIO SAM! ![]() Dakle, od RAMDisk alata ima ih nekoliko koji su dobri, no za moje potrebe sam iskoristio Starwind RAMDisk. Trebat ce vam jedino neki sluzbeni email da to skinete jer ne dozvoljavaju gmail.com i slicne servise. Instalirao sam RAMDisk i kreirao RAM Disk velicine nekih 5GB. Bit ce mi OK za moje potrebe, vjerojatno bih mogao procit jednako dobro i sa manjim. ![]() ![]() Tako, sada imam RAM disk od 5GB... Idemo dalje... Prvo sam preselio ENV varijable od Windowsa za TMP i TEMP foldere na taj RAM disk... Vrlo je jednostavno, kreirao sam folder na RAM disku koji se zove TEMP i onda Win + R (Run) -> sysdm.cpl -> Advanced - Environment Variables i tamo izmijeniti TMP i TEMP i na gornjem i na donjem boxu da pokazuje na TEMP folder koji sam kreirao na RAM disku... Kod mene je to E:TEMP... ![]() Vec sa ovime je sustav dost ubrzaniji, pogotovo recimo MS Teams koji mi sada prakticki trenutno reagiraju na promjene chatova i slicno... E, onda sam naletio na jako zgodan programcic za prebacivanje cache foldera, a zove se vrlo intuitivno - SoftPerfect Cache Relocator... Da bi se njega upogonilo, najbolje je na RAMdisku kreirati foldere za sve programe koje je ponudio (Chrome, Edge, Telegram, Vivaldi, Opera, itd. ovisno tko sto ima)... On ce onda napraviti softlinkove ![]() Onda kod odabira foldera morate ga naci na popisu i doslovno doubleclick napraviti na taj folder, inace ce pobrisati sve foldere na RAM disku... Recimo, kod Telegrama, to moram ovako... Doslovno ga pronaci na popisu i onda doubleclick napraviti na njega... ![]() Nakon toga, uredno mogu rebootnuti masinu da provjerim jeli sve radi... Ali NE! Nema foldera na RAM disku vise!? Ooo da, pa naravno, RAM disk, nakon reboota nestane pa se opet kod podizanja sustava pojavi... A nis, idemo napisati malu BAT skriptu koju cu ugurati u Registry da se dize kada se komp boota i zdravo... To se tu ubacuje - Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ![]() ![]() I sada opet reboot... I gle cuda, sve radi kako spada! ![]() ![]() Ako pak na kompu imate neki program koji ima svoj TEMP folder, a kojeg Cache Relocator ne vidi, uvijek mozete sloziti symbolic link... Ima ovdje dobro uputstvo - https://www.howtogeek.com/16226/comp...dows-or-linux/ Napominjem - svi koristeni alati su besplatni, a ovo je jedina kombinacija sa kojom sam uspio postici da mi sve radi nakon reboota... ![]() Takoc, sad kad sam napisao uputstvo odo doma, pa cu isto to slozit na malom laptopicu... S time da on svako malo ide u suspend pa cu onda isprobati i kako se sve ponasa sa suspendom...
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Hje....nekad kad sam imao samo HDD - da, why not , jer stvar osjetno ubrzava izvodenje aplikacija nakon sto ih jednom pokrenes. Al cak i na SATA SSD ovima sam isti koncept prestao koristiti zbog brzine, vise zbog manje drljanja po SSD-u. P.S. Code:
grep tmpfs /etc/fstab tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0 tmpfs /home/tomek/.cache tmpfs defaults 0 0 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Malo kasnije cu to i na laptopu napravit sad kad imam 32GB RAMa... ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Takoc... Slozio RAMdisk i na malom laptopicu... ![]() E pa sada sve radi... ![]()
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Starwind RAM Disk se da skinuti preko direktnog linka, da se ne gnjavite sa temporary emailovima ![]() https://www.starwindsoftware.com/tmp...MDiskSetup.exe |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Meni bio ramdisk gamechanger tamo negdje 2008-e. Al onda sam kupio SSD ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Je, i ja sam tako, i imam Gen4x4 NVME u kompu, ali svejedno, imam i viska RAMa pa reko idem isprobat... ![]() ![]() Windowsovo brljanje po TEMP folderu i cackanje raznih browsera po CACHE folderima ipak radi podosta writeova po disku, a disk je flash memorija tako da s vremenom odlazi health... Ovako se prckanje po TEMP i CACHE folderima odvija u RAMu koji nema problema sa healthom... Druga stvar je sto je latencija na NVME SSDu mjerena u mikrosekundama, dok je latencija na RAMu mjerena u nanosekundama, tako da imamo 2-3 reda velicine brzi pristup podacima koji se onda citaju brizinama koje su po 10-20x vece nego kod najbrzeg NVME diska... Za baratanje sa sitnim fajlicima je ovo idealno... A i opcenito gledano, sve mi nekako radi puno brze, kao da je brzi odziv na svemu sto sam do sada probao...
Zadnje izmijenjeno od: calypso. 18.04.2025. u 11:25. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Race conditioni su nekada baš sranje s time. Imam već dugo složeno nešto slično na Windozama. Koristio sam SoftPerfect RAM disk koji može kreirati foldere prilikom kreiranja RAM disk volumea pa imam jednu brigu manje. Osjeti se da je sustav responzivniji. Mi koji smo s Linuxa odavno to radimo (tmpfs i zram). Na Windozama sam to složio kada sam u ProcessExloreru vidio koliko Windoze brljaju po raznim Tempovima - ubija SSD bezveze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
OK, evo sada malo real-life ispitivanja brzina... Uzeo sam CrystalMark 8.0.6 x64, podesio u settings da radi sa NVME diskom i provukao ga preko svih mojih diskova u kompu... Ono sto mi je odmah zapelo za oko je random read/write na 4kB blokovima koji je jedno 20x brzi nego na Gen4 x4 NVME disku, i to ne bas najsporijem na svijetu... In CrystalDiskMark, RND4K Q1T1 stands for:
Random 4KB read/write performance with a queue depth of 1 and 1 thread — basically simulating a very light workload similar to what you'd see when opening a small app or performing basic OS tasks. Micron 3400, 512GB, TLC, NVME Gen4 x4 ![]() Samsung PM981, 512GB, TLC, NVME Gen3 x4 ![]() Starwind RAMDisk, 5GB, DDR5-5200 ![]()
![]() |
#14 |
#erase startup-config
|
Ima smisla ako imaš hrpu RAMa jer što je veći RAM drive to je manje cachea za filesystem, baze, etc. ali uz današnje NVMe brzine… |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako pak prckas po Photoshopu i slicnom, a treba ti neki scratch disk, a nis, stavi vise pa vidi kako radi... ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Budemo vidjeli, spori ddr4 ram nije baš neki performer al niš ne košta. Tnx za upute! X280 na bateriji: PM981 https://i.imgur.com/qZ9fUgk.png Ramdisk https://i.imgur.com/uRtxnIq.png
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 18.04.2025. u 15:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Ok ajmo sad jednostavan test > start neke aplikacije xy. Bez RAMdiska: 1: Prvi run 2. Drugi run 3. Treci run Sa Ramdiskom: 1: Prvi run 2. Drugi run 3. Treci run Jedino na taj nacin mozemo zakljuciti koliki je svarni dobitak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Svojedobno sam RAM diskove koristio za stvari koje ne bi trebale preživjeti reboot, npr. ključeve i šifre. Kad bi se komp bootao uštekao bih stick, s kojeg bi se kopirali ključevi na RAM disk, isključio stick i kasnije nakon reboota bi sve to nestalo. Teoretski, jer Windowsi i page file ... Za performanse nisam koristio RAM diskove jer dok su bili HDDovi nisam baš imao viška RAMa, sad kad imam viška RAMa su aktualni SSDovi pa mi opet nema potrebe. Uskoro bih trebao složiti jedan Ryzen sa 128GB RAMa pa onda imam namjeru testirati kako se PS i slične aplikacije ponašaju kad su im cache diskovi u RAMu umjesto na SSDu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
Što fali dobroj staroj štoperici? Ili modernoj verziji na mobu? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Oni koji su malo "mlađi" a prčkali su po raznim Win Live projektima trebali bi se sjetiti ImDisk - a, Ramdisk for Windows and mounting of image files. https://github.com/LTRData/ImDisk https://sourceforge.net/projects/imdisk-toolkit/ Upravljati sa njime se može na više načina, kako kroz njegov GUI, tako i kroz CLI (commend line), naravno da ima opciju postavljanja "drive letter" -a kako bi uvijek bio isti, zgodno je staviti X: ili Y: Stara dobra klasika programiranja, ne traži .NET ili nešto drugo. Upravo potražio po kompu i našao ImDisk: File version: 2.0.10.64 Copyright (c) 2005-2018 Olof Lagerkvist Vidim da ima i nekakav noviji AIM Toolkit https://sourceforge.net/projects/aim-toolkit/ ali taj traži .NET Framework 4.8. That's my 5 cents ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ugl ja ne dozivljavam neke osjetne pomake, s posebnim fokusom bas na browsanje. Ok, moj test mozda nije bas najbolji jer je lap na bateriji i u power saveu (to mi je jedini bitan scenario) i u 2-3 sata nisam osjetio neku brzinu. Ram disk usage svega 200-300MB ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ma naravno da će biti različitih rezultata / iskustava, sve zavisi kako se i za šta koristi kištra ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
|
Citiraj:
Ima jos par tih utilitya, probao sam dva ili tri, no ovaj Starwind mi se pokazao idealnim za ono sto trebam, jedino sto mu ne mogu podesavati drive letter, tako da mi je to jedina zamjerka... Sve ostalo radi kako spada... Sto se performansi tice, ovako odokativno imam osjecaj da malo lakse disu stvari koje koristim... Najvecu promjenu sam primjetio na MS Teams gdje mi sada kod mijenjanja chatova, puno brze ucitava history, na kompu u uredu je instant, na laptopu ima mali lag... Drugo sto sam primjetio je da mi nesto brze dize laptop iz suspenda... Thunderbird radi dosta brze kod mijenjanja foldera i ucitavanja mejlova, a to me prije ubijalo... Imam dojam da sada vratim sve na staro da bih tek onda osjetio razliku... ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
#erase startup-config
|
Vishera FX-8350, PCIe 2.0, 32GB RAM, Win7 64bit Samsung 960 Pro 1TB NVMe ![]() SoftPerfect RAM drive 12GB ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Ne želim napisati bezvezan komentar, ali jače je od mene, te samo želim reći da ići u optimizaciju gdje se neko učitavanje smanji sa 0.15 sekundi, na 0.12 je vrijeme izgubljeno, a koje se moglo preusmjeriti na pijenje vina na primjer, ili rakije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
#erase startup-config
|
Mislim da nas bar nekoliko s ovog foruma ima više-manje dobro plaćen posao jer znamo optimizirati stvari… ![]() Kada npr. trebaš provremeno raspakirati 30.000 fileova negdje vjeruj mi da to ide nekoliko puta brže na RAM drive ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|