Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Tableti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.04.2025., 20:58   #3841
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
Cekam da za par dana dodje pa javim dojmove.
myroman je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2025., 21:47   #3842
demetrius
Premium
Moj komp

demetrius's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
demetrius je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2025., 22:26   #3843
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor demetrius Pregled postova

pa za to radije kupim refurbished laptop... gdje mogu više...
Staro 12.04.2025., 08:47   #3844
AndroiOs
Registered User

AndroiOs's Avatar

Datum registracije: Jan 2018
Citiraj:
Autor demetrius Pregled postova

imam,slabiju verziju 6-128 i super je

a sto to vise mozes spideru? onda tom logikom mozes umjesto laptopa kupit PC
AndroiOs je online   Reply With Quote
Staro 12.04.2025., 09:00   #3845
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Imam istu veriju kao kolega iznad. Zadovoljan sam njime. Pogotovo što sam ga dobio džabe skupa sa 120W punjačem prilikom kupnje 14T Pro na tal. Amazonu.
Staro 12.04.2025., 19:49   #3846
demetrius
Premium
Moj komp

demetrius's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
To sam pito tako zbog opisa na xiaomi stranici sigurno neću na prvu cijenu koju vidim ga kupit,ima ga na aliju osjetno jeftinije iz poljske šalju,ako uzmem s prvog linka imam za birat dpd ili gls,govorim za 8+256.

https://www.aliexpress.com/item/1005...anage-home.0.0

https://www.aliexpress.com/item/1005...anage-home.0.0
demetrius je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 08:06   #3847
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Čemu će ti služiti? Postavi si pitanje ima li smisla uložiti toliku paru u tablet kada za malo veću lovu možeš nabaviti osjetno fukncionalniji laptop?
Staro 13.04.2025., 08:44   #3848
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor AndroiOs Pregled postova
imam,slabiju verziju 6-128 i super je

a sto to vise mozes spideru? onda tom logikom mozes umjesto laptopa kupit PC

Pa mogu puno puno više nego s tabletom. Ne volim tipkanje na tabletima kad mi treba dugo vremena napisati poruku. Na računalu tipkam sa svih 10 prstiju pa sam tu puno brži.

Kako stalno nešto istražujem tablet mi je tu nezgrapan. Evo sada imam preko 10 tabova otvoreno u FF-u.

Whatsapp i Viber su složeni na kompu radi lakšeg dopisivanja.

Imam tablet ali nisam ga upalio već ima mjesec dana. Idem ga upaliti i odigrati Candy Crash.

Ali ok, tvoji nofci pa radi s njima kaj hoćeš.

Eno prije sam se toliko ložio na PS4 da će uskoro na prodaju jer nisam ga upalio već ima dosta vremena.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Čemu će ti služiti? Postavi si pitanje ima li smisla uložiti toliku paru u tablet kada za malo veću lovu možeš nabaviti osjetno fukncionalniji laptop?

Odlično pitanje.
Staro 13.04.2025., 09:06   #3849
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
@spider
Za thinkering bi mi eventualno igrao tablet + mis/tipkovnica i neko RDK rjesenje i spajanje na normalan PC. Ali onda zbilja mozes imati i fully featured laptop za slicne pare jer ovakav setup s tabletom je nezgrapan.

Imam tablet godinama, kupio ga da manje visim na mobu i kompu (za yt, forume, surfanje i sl). Eno ga na polici zadnjih skoro 3 godine sluzi za baby cam. Tek prije mj. dana sam uzeo 12" laptop i vise uopce ne sjedim za kompom nego sve na laptopu odradim. Filmovi, surfanje, sve mi je jednostavnije. Cak i igre zaigram na kaucu preko moonlighta.
Staro 16.04.2025., 09:39   #3850
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Pozdrav.

Posto vise nemam komp, u dvojbi sam izmedju laptopa i tableta.
Imao sam SL7 sa ARM cipom, al sam ga vratio radi touchpada, ocito je softverski problem, a MS bas nema sluha za to.

Namjena je, mailovi, surfanje, 4k yt, word-pdf, torrenti (filmovi) multitasking.
Znaci tablet bi trebao radit buttery smooth dok ga se nagazi.

E sad, obicaj mi je spojit prek hdmia na telku i gledat filmove 4k. Kak se tablet drzi po tom pitanju? Recimo spojit ga na tv i pustat filmove prek vlca.
Mozda je rad na laptopu komotniji radi fizicke tipkovnice, ak govorimo o tipkanju spram tableta.

Kolko sam citao, samsung je tu bolji ako gledamo softversku stranu, recimo samsung tab 10+.
Cjenovni rang, ne ganjam da je cim jeftiniji, nego prakticnije, zaokruzeniji, i softverski da je, rekli bi ameri "top notch" tak da nije problem dat koju 100ku vise al ak opravdava cijenom.
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 10:15   #3851
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Pozdrav.

Imao sam SL7 sa ARM cipom, al sam ga vratio radi touchpada, ocito je softverski problem, a MS bas nema sluha za to.

Namjena je, mailovi, surfanje, 4k yt, word-pdf, torrenti (filmovi) multitasking.
Znaci tablet bi trebao radit buttery smooth dok ga se nagazi.

E sad, obicaj mi je spojit prek hdmia na telku i gledat filmove 4k. Kak se tablet drzi po tom pitanju? Recimo spojit ga na tv i pustat filmove prek vlca.
Mozda je rad na laptopu komotniji radi fizicke tipkovnice, ak govorimo o tipkanju spram tableta.

Kolko sam citao, samsung je tu bolji ako gledamo softversku stranu, recimo samsung tab 10+.
Cjenovni rang, ne ganjam da je cim jeftiniji, nego prakticnije, zaokruzeniji, i softverski da je, rekli bi ameri "top notch" tak da nije problem dat koju 100ku vise al ak opravdava cijenom.

Gle iskrenu za tu namjenu bi ti trebao malo bolji /veci tablet sa tipkovnicom (word) a rabljeni Thinkpad sa barem 8th gen i5 i 8/16GB meme i SSD-om ce to odradivat jednako dobro ili bolje - bar po meni.
Staro 16.04.2025., 10:56   #3852
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Nije mi opcija imat tablet i laptop. Sad gledam kaj je bolje. Kolko sam videl, neki tableti dolaze sa tipkovnicom. Npr.https://amzn.eu/d/3Nv2aZP
Staro 16.04.2025., 11:43   #3853
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Za Redmi Pro možeš nabaviti cover sa tipkovnicom za 30 EUR na Aliji, a pen za 20 EUR, tako da to i nije neki argument.
Imam tablet, ali sve više me privlači laptop jer je funkcionalniji. Jedini uvjet na kojem inzistiram je osvjetljena tipkovnica.
Mislim da bi i ti trebao ići tim putem.
Staro 16.04.2025., 11:49   #3854
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Ako misliš spajat tablet na telku onda samsung s10+ a ne FE serija. I pazi ovi xiaomi tableti podržavaju dp out ali samo screen mirroring u originalnoj 2:3 ili 16:10 rezoluciji pa onda imaš crna područja na telki. I još jedna stvar Netflix i drugi ofišl programi za gledanje filmova neće raditi na vanjskom displeju zbog DRMa. Znači ako misliš gledati filmove tako preko tableta samo Stremio ili drugi piratski programi.

Ja imam isto Redmi Pad Pro 8 koristim ga za gledanje filmova, čitanje stripova i mange i za to ne bi nikad koristio laptop. Nemam ni tipkovnicu ni olovku ne trebaju mi. Za scrolanje po stripovima i mangi koristim jeftini BT miš za 20 eura.

Zadnje izmijenjeno od: BinaryJesus. 16.04.2025. u 11:56.
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 11:53   #3855
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Citiraj:
Za Redmi Pro možeš nabaviti cover sa tipkovnicom za 30 EUR na Aliji, a pen za 20 EUR, tako da to i nije neki argument.
Imam tablet, ali sve više me privlači laptop jer je funkcionalniji. Jedini uvjet na kojem inzistiram je osvjetljena tipkovnica.
Mislim da bi i ti trebao ići tim putem.
Da, laptop je funkcionalniji, imam vec neke favorite, al sad gledam kaj se nudi u tablet segmentu a i potonji je kudikamo jeftiniji od laptopa (yoga slim 7i gen 9 aura edition 15.3", cca 1700€).
Jel postoje cover-tipkovnice koje su osvjetljene za tablete?
Staro 16.04.2025., 13:01   #3856
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Pitao sam domaćeg distributera je li ta tipkovnica osvjetljena pa su mi rekli da nije. Međutim, čini mi se da sam na Aliji viđao i osvjetljene.
Za sve ono što si naveo ne treba ti laptop od 1.700 EUR. Ne treba ti ništa jače od npr. R5 7520/30U, 16Gb rama i 512 diska na 15,6" ekranu bi ti bilo sasvim dovoljno, a to se da naći za <500 EUR.

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 16.04.2025. u 14:06.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 13:07   #3857
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Pozdrav.

Citiraj:
Nije mi opcija imat tablet i laptop. Sad gledam kaj je bolje. Kolko sam videl, neki tableti dolaze sa tipkovnicom. Npr.https://amzn.eu/d/3Nv2aZP

Onda znaci da se NE dvoumis izmedu laptopa i tableta jel?
Staro 16.04.2025., 15:30   #3858
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Ako misliš spajat tablet na telku onda samsung s10+ a ne FE serija. I pazi ovi xiaomi tableti podržavaju dp out ali samo screen mirroring u originalnoj 2:3 ili 16:10 rezoluciji pa onda imaš crna područja na telki. I još jedna stvar Netflix i drugi ofišl programi za gledanje filmova neće raditi na vanjskom displeju zbog DRMa. Znači ako misliš gledati filmove tako preko tableta samo Stremio ili drugi piratski programi.

Ja imam isto Redmi Pad Pro 8 koristim ga za gledanje filmova, čitanje stripova i mange i za to ne bi nikad koristio laptop. Nemam ni tipkovnicu ni olovku ne trebaju mi. Za scrolanje po stripovima i mangi koristim jeftini BT miš za 20 eura.
Obično dok sam imal (spojen na telku 55") pc, gledao sam filmove prek vlc playera, naravno bitno je i da su torrenti funkcionalni na tabletu

Citiraj:
Pitao sam domaćeg distributera je li ta tipkovnica osvjetljena pa su mi rekli da nije. Međutim, čini mi se da sam na Aliji viđao i osvjetljene.
Za sve ono što si naveo ne treba ti laptop od 1.700 EUR. Ne treba ti ništa jače od npr. R5 7520/30U, 16Gb rama i 512 diska na 15,6" ekranu bi ti bilo sasvim dovoljno, a to se da naći za <500 EUR.
Privrremeno i povremeno koristim ženin laptop 16", ryzen 5 7430U 16gb, mogu reć da solidno radi, al bome nekad i zatrokira a kolko je sad tu hardver a kolko sami winsi 11 (koji su koma) o tome bi se dalo pričat, ekran nije baš dobar.. A za kak ti veliš 500€, nemrem nać laptop s odličnim ekranom.
A i ona Yoga koju sam spomenuo ima odličnu bateriju.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Onda znaci da se NE dvoumis izmedu laptopa i tableta jel?
Pa znaš kaj, prednost laptopu dajem radi svestranosti, tipkovnice a tu su i winsi. Sad surfam na 16" i mogu reć da je taman veličina, pošto ne nosim okolo laptop.

Tablet je jeftiniji, a out of box imaju odlične ekrane, većina tableta.. E sad, negdje sam gledao a i čitao pa se povede rasprava dal može tablet zamjenit laptop, čitam okolo (reddit) da im je laptop (teži zadaci) primaran, a za sve ostalo tablet koji praktički odlično izvrašava posao.

Nisam o tabletima nikad razmišljao, uvijek sam na njih gledao kao na multimediju, sve u jednom, vremena se mjenjaju a i tehnologija napreduje, mada mi oni ostavljaju dojam praktičnosti.

Kolko čitam, samsung tab hvale naveliko 9+/10+.Jedino eto velim, za pisanje, onda je bolje nabavit dodatnu tipkovnicu/cover, ipak je lakše neg kucat po ekranu.
Staro 16.04.2025., 17:46   #3859
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Ako gledaš tablete u rangu 1000 eura pogledaj si Macbook Air laptope. Dobiješ bateriju koja traje cijeli dan, vrhunski ekran, brzi Apple M čip, odličan build quality. 100% je tih jer je pasivno hlađen.... Jedino se na OS treba naviknuti.
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 17:56   #3860
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Definitivno je MacBook air bolja opcija od tableta iste cijene. Tablet je onako, za čitati, surfati i sl. Praktičniji je od laptopa za takve stvari iz fotelje, kreveta il wc-a Al' za ozbiljniji rad, laptop.

Btw, imam air a i tablet.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 18:09   #3861
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Tablet je za konzumaciju sadrzaja. Za produkciju sadrzaja se moze koristiti naravno (pogotovo nesto ala Ipad Pro) ali je cesto nepraktican. Ako razgovaramo o uredaju od 1000 Eura onda definitivno laptop nikakav sugavi tablet pa da je zlatan. Cak i eto ako usporedujemo Ipad i Ipad Pro i Macbook Air izbor je jasan ko suza. Ja sam ti predlozio nesto u rangu cca 200-300 Eura max posto sam pretpostavio da samo trazis nesto da ti zadovolji uvjete koje si naveo. Na kraju dana ti ces koristiti i moras sam sebi stavit prednosti i mane oba na pair i donjeti odluku. Osobno smatram da za tu namjenu nebih izdvajao vise od 500 Eura za NOV uredaj al svako odlucuje za sebe.
Staro 16.04.2025., 18:24   #3862
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Tablet računala

Ja sam sebi uzeo HP chromebook 360. Malo je ogranicen za neke stvari koje meni nisu bitne, ali ima google playstore, osvjetljenu tipkovnicu, imam model sa touch screenom i convertibile u maltene android tablet kad ga okrenes 360. Kupio sam ga polovnog od forumasa sa i7, 16gb ram i prezadovoljan sam. Ako ti bas treba neki spešl rad, ukljucis mu linux developer mode i instaliras sta ti treba. Ako nisi iz nekog razloga vezan za winse, super stvar
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 18:39   #3863
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Evo, ne znam. Probao sam svašta, imam paralelno ultrabook (X395), ali većinu vremena provedem na iPadu. Thinkpad stoji većinu vremena kao backup...

Bilo kakav video mi je lakše editirati na iPadu nego na laptopu, fotke mi je lakše editirati na iPadu s olovkom.
Imao sam i tipkovnicu za njega, ne znam jesam li je triput koristio.
I kad je kompletno ugašen, brže je spreman za rad od laptopa.

Imao i 12.9" i 10.5" ekrane, i sad imam 11" Pro s M4 procesorom. Ekran je daleko bolji od svega što sam probao na laptopima.
Ide sa mnom svuda (vlak, bus, avion). Laptop ne mogu komotno staviti na većinu onih stolića jer im tipkovnica onda strši van. iPad ide svuda i ne smeta nigdje. Em mu baterija traje dulje, em se ne grije i ne buči.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 19:00   #3864
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Macbook air m2 sam imao, al nije to za mene, vjerojatno sam se navikao na winse.

Kolko vidim, više se naginje laptopu, ak niš drugo, mogu naslonit ruke dok nekaj pišem, što s tabletom to ne mogu napravit

@Ivan, a baš sam gledal recenzije Ipad-a M4, i ne znam, onak na prvu, dojmovi su "mixed bag" sve nešto, al niš konkretno je taj Ipad, hardverski to je stroj, al očito je OS dost zatvoren, limitiran, tipično eplovski, aj još da ima punkorvni "macOS" al to je tablet, kojeg očito sputava softver tj limitira ga, bar se dalo isčitat iz komentara diljem neta a i neki recenzenti to navode.. Naravno osim suludo visoke cijene i ak oćeš bit "u điru" treba dost love, a to je već rang malo boljeg laptopa.

E sad, Ipad vs android tablet? Prije dajem prednost potonjem, možda zato kaj je svestraniji i otvoreniji ako pričamo o softveru a opet malo inferirorniji spram moćnog M4 proca, pitanje je, dal se taj potencijal osjeti i vidi na Ipadu.

Gledam tipkovnice za njega, cca 400tinjak+€ i još Ipad M4 cca 1500-600€, eto nas na 2t€ a da nismo dotaknuli vrh hardverske ponude, koja lagano prelazi 1800+€ za Ipad.
To je već skoro pa cjenovno macbook m4 pro 14" (24/512gb). Naravno vodim se našim cijenama koje se kreću u apple dućanima tj istyle dućan.

Dok recimo samsung galaxy tab 10ultra se nađe za kolko ono, malo više od 1000€, al opet, ta ultra od 14.5" u rukama izgleda glomazno..

I sad je pitanje, a kaj to ipad nudi, a android tablet nema?

Jel se s ipadom, može radit sve kaj i andr.tabletom? Povezat se na telku prek hdmi-usb-c kabla i puštat filmove na telku, vrtit torente, spojit usb stick, jel ima file manager?
Staro 16.04.2025., 19:44   #3865
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Kad se napokon odlučiš što ti točno treba i što planiraš raditi s tim, bit će ti i lakše odabrati

Ti bi nešto, ali ne znaš što bi, i što bi s tim točno radio

Povezujem svoj s telkom bežično (Airplay) s TV ili s Apple TV kutijom spojenom na TV.
Ima USB-C, možeš raditi s njim što god hoćeš. Pa i staviti HDMI adapter ako baš toliko voliš kabele.

Ne znam za torrente, koristim Windows kutijicu spojenu na TV i na NAS za to. Zašto bih trošio tablet i njegovu bateriju za takve stvari.

File Manager ti treba za što točno?
Ima ga, ima i opcija na storeu za FTP i svašta nešto. Treba mi rijetko do nikad.

Staro 16.04.2025., 19:59   #3866
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Naveo sam za kaj mi treba, zato sam ovdje da čujem, pros/cons za tablet.. A i izgleda da tablet još nemre zamjenit laptop, bar ne u punom smislu te riječi. Na tablet sam gledao kao jako dobru alternativu za laptop koja može pokrit više područja korištenja, al očito nije još to vrijeme.
Staro 16.04.2025., 22:20   #3867
AndroiOs
Registered User

AndroiOs's Avatar

Datum registracije: Jan 2018
imam tablet ali laptop je bolji izbor,prakticniji je i jednostavniji...

meni tablet sluzi iskljucivo za gledanje video sadrzaja,max tv app,yt i slicne aplikacije zato sam i uzeo 12 incha...za ostale stvari je nespretan...
da imam viska para uzeo bi si neki mac book
AndroiOs je online   Reply With Quote
Staro 16.04.2025., 22:43   #3868
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Za 2k eura kupiš MacBook Air 15'' i neki Android tablet od 10-11''. Dat za tablet i tipkovnicu toliko je suludo.

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2025., 00:09   #3869
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Naveo sam za kaj mi treba, zato sam ovdje da čujem, pros/cons za tablet.. A i izgleda da tablet još nemre zamjenit laptop, bar ne u punom smislu te riječi. Na tablet sam gledao kao jako dobru alternativu za laptop koja može pokrit više područja korištenja, al očito nije još to vrijeme.
Pa kažem ti da je meni kompletno zamijenio.
Pogledaj si Microsoft Surface Pro. Najbolje od oba svijeta.

Staro 17.04.2025., 08:26   #3870
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp