|
![]() |
#79742 |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
S obzirom da zivim u Dubravi eventualno si mogao vidjeti zenu kada se nesto iza 17 vracala s posla. Ili je bio netko drugi, rekla je da je vec vidjela jedan bijeli Terramar u Dubravi.
![]() |
#79743 | |
|
Citiraj:
Zele iz EU dogovoriti s Kinezima da se odrede min. cijene za kineske EV umjesto carina. Pa bi onda brzo mogao doci kraj za jeftine Kineze ako se postigne dogovor i usput zakaci i ICE modele.
![]() |
![]() |
#79744 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Citiraj:
Sad ces na forumu dobiti info gdje ti je zena. ![]() Meni jucer otkazao jedan dio zadnjeg svijetla na Tarraco, sutra ide na popravak, taman 2 dana prije GO ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79745 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Pitanje... Pojavljuje se potreba za autom jer je uletila opcija prelaska na drugi posao. 90% gradska vožnja + 10% "otvorena cesta" Ograničenje je 30 km/h u gradu, 110 na autocesti i nema ni 1 km/h preko ![]() Radim oko 1100 km prosječno, tako će se otprilike i nastaviti. Minimum Euro 4 za benzinca, Euro 6 za dizela, električni otpadaju jer ga nemam gdje puniti, a struja je ionako postala skuplja od benzina, hibridi prolaze. Traži se peri-deri auto. Nikakve emocije. Pouzdan auto koji može dvoje ljudi i dva ruksaka prevesti od a do b. Minimalni troškovi servisa i održavanja. Ne trebam ništa osim tempomata i klime. S vremenom je u cilju uzeti drugi, vikend auto, a ovo koristiti za po gradu i kad mi netko otkine retrovizor ili udari na parkingu, da mogu samo odmahnuti rukom. Automatik, jer ne želim lijevi list ko Bob Sapp. Ono što mi prvo pada na pamet su Toyota Yaris i Honda Jazz (2013. - 2015.) Dosta japanskog uvoza ima u ponudi i cijene su skroz ok. https://www.autotrader.co.uk/car-det...omatic&fromsra https://www.autotrader.co.uk/car-det...omatic&fromsra Jel još nešto vrijedno razmatranja? (Dacia nema automatik u ponudi, inače bi bila opcija)
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 15.04.2025. u 18:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79746 |
|
Ne znam kakvi su ovi noviji, mi smo imali Toyotu Yaris 1.0 2006. godiste, to je taman bila izasla 2. generacija tada. Peri deri auto, nikakvih problema s njom. U gradu sa max 2 unutra sasvim lijepo zivahan auto. Kada ubacis 4-5 unutra ili ako slucajno vidi uzbrdicu umre ![]()
![]() |
#79748 |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Sestrična i njen muž uzeli prije cca pola godine, možda se za uskrs vidimo pa ću se raspitat. Inače vidio ga zimus uživo - lijepo izgleda s obzirom kakve smo kineske aute prije viđali po netu (khm....copy...khm... ![]() Frendovi iz Landshuta opet imaju (ima sad godina dana) DFM Forthing 4 U-Tour - kome se sviđa grill, dobije jako puno auta za jako dobru cijenu. Meni je sve u njemu ok osim tog prednjeg dijela koji mi nikako da sjedne. Inače isto motor Mitsubishi 1.5 turbobencin sa 172KS i 7-stup.automatikom i jako lijepo ide ![]() Baš su nedavno radili prvi servis (ilti mali) - 270€ - u Njemačkoj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79750 |
Premium
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#79751 | |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
Započeli smo hard test raznih antikorozivnih premaza i boja - na ovom kratkom videu možete vidjeti što sve testiramo, a na kraju naravno nasa procedura u vise koraka https://www.facebook.com/share/r/1AScXMJ3zt/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79753 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79754 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Ima tko za preporučiti pouzdanog mehu za peugeota? Radi se o 207 1.4 benzincu (onaj PUG/BMW motor) kojeg vozi jedan deda i koji je izbacio check engine i anti pollution faulty (kažu internetovi da to može biti sve i svašta pa će tek točan kod reći što bi moglo biti). Pa bih dedu usmjerio nekom pouzdanom u Zg ili okolici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79756 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Citiraj:
https://www.autokreso.hr/autodijelov...0-ml-10522812/ brake cleaner zna ostaviti tragove, a sada da li to utjeće na senzor ne znam
![]() |
![]() |
#79757 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Ima netko iskustva sa Mazda CX-5 G165? Auto je iz 2021. Žena se full zagrijala za Mazdu, a ja osim da je atmo i da bi trebao biti full durabilan ne znam ništa previše. Potrošnja bi trebala biti cirka devet litara što i nije malo. Kakvi su mazdini 2.2 dizeli? Known issues osim standard egr, dpf itd...? U oba slučaja kombinacija otvorena cesta, autoput i grad cirka 50km dnevno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79758 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Pouzdani, udobni i relativno dinamični s obzirom na SUV kategoriju. Od dizela bježi ko vrag od tamjana. Benzinci su odlični što se pouzdanosti tiče ali nemaju šus pošto su atmosferci. Malo veća kompresija u odnosu na klasične benzince bi trebala pomoći kod potrošnje u teoriji - kako je u praksi nemam pojma.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79759 |
Pod naletima kopita zla
|
Da cx5 ili cx30. Našli smo jednu iz 2021. sa fakat puno km tj. 180k. Piše da se vozio po autocesti što ima smisla tj. nema jer nije baš neki motor za autocestu. Radi se o benzincu G122 90 kW. I cx30 doalzi u obzir tj, i ta mazda joj se sviđa. Ona bi s tim autom radila cirka 12k km godišnje. Škodilak ostaje za putovanja zbog većeg prostora i samog troška puta. Velika je razlika u potrošnji, a mogu si tek misliti kako pri 150kmh što je neka ok putna brzina. Ove cx 5 kaj gledamo ima full malo km tj. cirka 30k i auto je iz 2021. Vozi se tu u okolici relacija "selendra" - Zagreb. Tak da kilometri odgovaraju opisu. Jasno cijena je maltene x2 od cx30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79760 | |
|
Citiraj:
Usudim se reci da je Astra svemirski brod za nju. Prva izmjena prednjih disk plocica: - Mazda na 12k km ???? - Astra na 30k km, a Astra ima preko 50% vise konja, momenta, 200kg vise i jos automatik Prva izmjena diskova i plocica: - Mazda na nekih 37k - Astra na nekih 75k km Prvo punjenje klima uredjaja: - Mazda nakon 5 godina - Astra ima 8 godina i jos nije punjena jer radi bez greske Prelazak preko tracnica: - u Mazdi puno vise zazvrnda nego u Astri, a Astra ima duplo vise kilometara Rad u leru: - Astra u leru radi nemjerljivo mirnije i ugladjenije, imam osjecaj kao da usporedjujem 3 vs 4 cilindra (oba su 4 cilindra, 1.4T Astra vs 1.5 Mazda) Servis: - tu negdje oko duplo skuplje za Mazdu nego za Astru Kasko: - 30% skuplji za Mazdu iako auto ima puno manje konja (90 vs 150) i "sticker price" je puuuno manje (118k kn vs 159k kn) OK, nije ista klasa auta, ali opet me bode u oci jer bi ipak Mazda trebala biti nepoderivi Japanac, a Astra bezvezni Svabo. Daleko je to od neke opjevane kvalitete. Ono gdje je Mazda bolja su zarulje, evo 6 godina i jos niti jedna na autu nije mijenjana. Na Astri u 8 godina sam nekoliko zarulja kratkih svjetala promjenio, jednu zadnju poziciju i jednu na zadnjim tablicama. Jedino moram priznati Mazdi da stvarno nevjerovatno malo trosi. Odlazak na posao i s posla u ZG i prosjek 7l na 100km, da mi netko to kaze sastrane rekao bi da laze i da je to nemoguce na 1.5 benzincu. Kako im to podje za rukom nije mi jasno.
If you are not paranoid you don't have enough information Zadnje izmijenjeno od: Tumor. 18.04.2025. u 07:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79761 | |
Premium
|
Citiraj:
Usporedujes kruske i jabuke. Da je održavanje Mazde skuplje - vrlo vjerojatno. Ali sjedni u Mazdu 3 i Opel Astru pa onda reci da je Astra bolje kvalitete. Vozio sam sluzbenu Astru K 2 godine i drago mi je da su ju zamjenili za Golfa. A ovdje pricamo o CX-5 prije svega sto je u limuzinskom svijetu usporedivo sa Mazdom 6 / Opel Insigniom.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79762 |
Fresh Juice
|
Cx30 je na šasiji Mazde 2, CX5 je na šasiji Mazde 3. Ovisi koja klasa auta ti treba, CX30 je mali, u gepek staviš kolica i pun je. CX5 je već prostraniji, udobniji, veći gepek. Svakako benzinac, dizel je lutrija i možeš naletit na super i na loš. Lak na Mazdi je osjetljiv i u tanjem je sloju nego na ostalim autima pa očekuj da će skvo očešat tu i tamo. Što se tiče km, gledaj što manje da ima. Za benzinca ne znam kak mu idu intervali i kaj se mijenja na kolko km pa vidi servisni manual što možeš očekivat ak je blizu 200k km. Kad smo već kod Mazdi, prodavat ću svoju trojku ak je tko zainteresiran. Odo na veći auto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79763 |
|
Ovo usporedjujem sa dva auta koja imam istovremeno i mogu istovremeno osporedjivati, a i nije bas da ih dijeli 3 klase. Prije te Mazde 2 smo imali Toyotu Yaris 1.0 (Mazda zamjenila Toyotu), ta se 2 auta mogu usporediti. I Yaris je zaista bio "pravi nepoderivi japanac", po kvaliteti koplje ispred Mazde. Taj auto tocis benzin, jednom godisnje na redovni servis i zaboravis da ga imas. Jedino sto on bas nije radio ugladjeno u leru jer je bio 3 cilindras. Kada smo razmisljali o zamjeni Mazde 2 za veci auto u igri je bila i CX-30, ali zena nije htjela niti cuti jer nije bila presretna sa dvojkom, a ona je osoba koja se inace zaljubi u svoj auto.
![]() |
#79764 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Kia za 2026 planira K4 kao zamjenu za Ceed i to u hatchback i sedan verziji. Hatchback cilja na Golfa kao konkurenciju, a sedan na Octaviu. Sedan se već može nabaviti u USA. https://www.motor1.com/news/756709/2...chback-reveal/ https://www.kia.com/us/en/k4
![]() |
#79765 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
@Juice - odakle cupas taj Info? Daj linkove. CX-3 = Mazda 2 = Toyota Yaris (zadnje 3 generacije ako me sjecanje dobro sluzi) CX-30 = Mazda 3 (CX-30 ima malo veci prtljaznik ali ništa extravagantno) CX-5 šasija je baza bila za moderne Mazde 3 i 6 jos tamo od 2014-e. Ne obrnuto. Mazda je uvijek bila po kvaliteti unutrasnjosti iznad Toyote u donjem segemntu barem pogotovo ako si uzeo bar srednji paket opreme (al i skuplja). Kvaliteta mehanike - kako koje godine bih rekao. Toyota je imala jeftinije održavanje (izuzev hibrida). Mazda je uvijek ciljala da se malo progura u luksuzniji segment ali nikad uspjesno jer nije sa svetim trojstvom mogla konkurirat po pitanju performansi, dinamike a ni luksuza. Rabljeni hovewer - ću uvijek radije uzet Mazdu nego BMW/Mercedes/Audi jer su cijene održavanja ipak niže (a i auti su manje komplicirani) a dašak luksuza ne košta tak puno više. No da se vratim na temu CX-5 Skyactive G 165. Hamm provjeri samo da na nema karbonizacije na ventilima i vozi. Mogucnost iste je mala ako je auto kak spada odrzavan ali nikad 0.
||
![]() |
![]() |
![]() |
#79766 | |
Fresh Juice
|
Citiraj:
Kaj nije samo nova Mazda 2 Hibrid klon Toyote Yarris hibrid? CX30 si u pravu da, nisam znao da su mijenjali CX5 da, nespretno sam se izrazio. Al nisam znao da je i za šesticu bila ista baza |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79767 |
Pod naletima kopita zla
|
CX30 ima više mjesta za glavu straga i veći gepek od mazde 3. Obje imaju jako malo mjesta za koljena. CX5 je za broj veći auto i fakat bolja opcija ako će biti drugo dijete. Jasno da sam protiv SUVAG vozila ali ajde suvovi i jesu napravljeni za žene stoga dakle sve ok. ![]() @Juice...skvo je u valjda 15 godina dva puta lagano dotaknula stupić i to je to. Nikada nije napravila ništa na c3. Octaviju uredno vozi kad ide negdje s malom tak da vjerujem da senzorima i kamerama opremljena mazda ne bi trebala fasovati. ![]() @Tumor...imam neki osjećaj da si naletio na fakat loš priimjerak. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79768 |
Premium
|
Obrnuto. Ima tu vise suradnje , hibridni pogon je primamljiv za mnoge proizvođače pa tako Toyota ima mnoge automobile u svom asortimanu koji zapravo nisu Toyote (Yaris, Supra, GT-86). Mazda 2 je jedan od njih. CX-50 Hybrid je ispod haube identičan RAV-4 hybrid pogonski sklop ali puno finiji auto. Toyota proda jos koji auto a ne mora platiti razvoj istog. Svi pokušavaju kroz slične suradnje uštediti. Ruka ruku mije ![]() Kaj se japanske pouzdanosti tice preporucam svima ovaj video: TLDR: da ali više nisu tolko opraštajući na neodržavanje mehanike kao u 90-ima.
![]() |
![]() |
![]() |
#79769 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
A imaš brdo videa gdje doslovno pitaju mehaničare što kupiti ako misliš kupiti pouzdano danas, rekao bi da velika većina kaže Toyotu, možda je omjer Toyota vs sve ostalo 50:50. Tako da, Toyota, i da pada u kvaliteti, i dalje jede sve. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79770 |
Fresh Juice
|
Nego, da priupitam znalce ovdje, jel imate koji prijedlog za auto? Uvjeti su sljedeći: - obiteljski auto, što više prostora u bunkeru. Da nema borbe s kolicima, romobilima, dječjim biciklima i slično, da se samo potrpa u gepek - auto će vozit skvo 90% vremena po ZGu, ostalih 10% putovanja (more, izleti, itd...) tak da naginjem benzincu više - automatik - parking senzori, kamera, mrtvi kut - CarPlay bi volio da ima - do cca. 25k eura - stanje što novije to bolje, u prijevodu ne planiram dat 20-25k za A4 il A6 i slično koji su na pragu desete godine. I na kraju dolazim do dileme uzet joj rabljeno nešto, tipa Octavia karavan, u tom rangu su ove cca. 4 godine stare ili joj uzet novog Forda Tourneo Couriera koji zadovoljava zapravo sve točke gore i ima jedan ali, a to je mlinac motor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|