|
![]() |
#841 | |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
Samo da se nadovežen na ovu long term priču, evo samo jedan podatak koji možda prolazi ispod radara jer se zumiraju grafovi i danas gleda šta je bilo jučer... SP500 na 5Y chartu unatoč tome šta je pao 21% u ovih 2 mjeseca je na overall od +80%. S tim da je 5Y minimalno vrijeme koje bi trebalo gledat za dioničko ulaganje, realno bi trebalo planirat >10Y. Tamo u listopadu sam rekao da će Musk i cijela ta MAGA klika trajat koliko i ŽZ ekipa. Solidno sam to predvidio moram priznat... Naime ovi cirkus oko carina da sve prođe idealno se neće smirit do lipnja, a oni su se interno rasuli već 3. dan ![]() Citiraj:
Osobno bi ulaganja, ako imaš financija za ista sveo na jedan ETF i ulagao mjesečno kao i do sada (koliko možeš) plus ako tu i tamo na nekakav crash možeš ubacit malo više (tipa sada) i to je to. Takvo nešto bi pustio longterm da ide (pogledaj vrh posta) i dugoročno to mora bit isplativo, odnosno premala je šansa da ne bude, iako naravno da rizik postoji, dionice su po definiciji rizično ulaganje da odma budemo na čisto. Mislim da ti je to bolji smjer nego da vadiš keš pa hvataš neka dna pa ulažeš ponovo i prevrćeš iz šupljeg u prazno gdje i ako par puta pogodiš ćeš jednom promašit i opet bit na nuli ili minusu. To je barem moje mišljenje, nikakav savjet, nagovor il pametovanje. Svakako sritno ![]()
Zadnje izmijenjeno od: Mr.Ex.President. 08.04.2025. u 21:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#842 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
![]() I sad kad su i oni koji su aktivno radili na tome da sjebu sve, fino i sami sjebani, e sad se pitaju "kako to". Top lista nadrealista bez greške. ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#843 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Saće licitacija carina, tko da više ![]() Burze će padati a oni koji imaju keša trljaju ruke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#844 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Ma samo nek Kinezi izdrže, oni mogu prezivit od svog tržišta ali Ameri sami protiv svih baš i ne. Ovo je klasika sad ko prije trepne...
![]() |
#845 | |
McG
|
Da, Kinezima se živo fućka, dok Reichsführer-SS Musk trepće već danima, ali ne pomaže kad su se on i podanici zajebali u računici s tipom kojeg više ne mogu maknuti s pozicije Predsjednika Svijeta. Eto, nije dugo trebalo, sve su riješili s "domaćom proizvodnjom. ![]() ![]() Citiraj:
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 08.04.2025. u 23:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Pa eto, ako carine na sve iz Kine budu 110 %, imati I phone će postati statusni simbol ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#847 |
McG
|
Nadolazeći AjFon 17 ProBiTurboMaxVerstappen, 100% made in USA izdanje za laganih 15.000$, ali isplati se, jer kamera je jebena s ovim novim modelom. ![]() ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#848 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
No mislim da je sve ovo popravljivo kroz pregovore jer ne postoje fundamentalni razlozi za pad kao 2008. ili kod covida. No ako se carine zadrže onda se brišu sva očekivanja o rezultatima poslovanja i kretanje dionica ovisit će najviše o sposobnosti i kvaliteti managementa, a manje o povijesnim i očekivanim financijskim izvješćima. Ameri imaju najveću pregovaračku poziciju i sad kalkuliraju. Što se ulaganja tiče, ja konkretno nakon pada ulažem u pojedinačne USA dionice (ne ETF-ove) jer trenutno prihvaćam rizik veći od pada tržišta. Energetika, retail, tehnologija i to uglavom firme koje jako dobro zarađuju i imaju po mojoj procjeni konkurentske prednosti ili povoljan tržišni položaj da se u situaciji krize najbolje prilagode zbog zdravog cash flow-a i relativno niske zaduženosti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#849 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
A gdje onda uloziti ako T212 nije adekvatan? Zar nije to i dalje samo platforma na kojoj mozemo odabrati gdje uloziti i tako ući u veći/manji rizik?
![]() |
![]() |
#850 |
Freelancer
|
Cuj, inat je gadna stvar, ako se zainate a najavili su da "idu do kraja" , bumo vidli ali nekako se nadam da ce prije americki milijarderi da spuste Trumpa na zemlju jer oni gube ogromnu lovu svaki dan nego sto ce partija (Kina je ipak i dalje komunizam) da posustane.... Kako god mi mali/potrosaci smo nadrljali svakako ![]()
![]() |
#851 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Čitam jučer da najobičnija klipnjača za sveamerički F150, od komada metala do ugradnje 6x prođe granicu USA i neke susjedne države. Pa kada se na nju svaki put nabaci carina, ima da košta k'o da je od zlata, a F150 k'o da je došao iz Kine.
![]() |
#852 | |
Premium
|
Citiraj:
Pustimo sada ovo sranje sa burzom, na to ni ja ni ti nemamo utjecaja i na posljedice, ali kada si zadnji put imao u ruci nešto što je made in USA? Prije mislim da će se ameri neugodno iznenaditi kada skuže da Nike made in china više nije x dolara, nego x + carina. Čisto sumnjam da će prodavači progutati išta od carina, nego će sve prebaciti na krajnjeg kupca |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#853 | |
Freelancer
|
Citiraj:
Dobar dio amera i dalje ne konta da oni placaju te carine koje Trump namece jer Trump njima to "prodaje" pod "MI cemo zaradit vise" ali ne govori da su MI = Vlada a ne i narod ![]() Sto se tice "Made In USA" jasno ko dan, nista se tamo ne proizvodi, ni kad sam bio u USA prije 12 godina i kupio Levi'sice (501) nisu ni one bile Made in USA nego Vietnam a kamo li sad ![]() Jedino sto sma vidio bas "made in USA" je kad sam prije par godina (3.5) ugradjivao prskalice za travnjak je da su neke RainBird stvari kao crijeva i slicno bile made in USA sto me iznenadilo. Sve ostalo je naravno made in China. BTW neki dan sam pogledoa dobar "osvrt "na carine od ekipe koja riid Foto tutorijale i slicno. Ovaj se bavi i nekim umacima pa objasnjava kolko kosta proizvodnja boce/etikete u USA a kolko u Kini (spoiler alert: da Trump satavi carinu 500% opet se nebi isplatilo pravit u USA ![]() https://youtu.be/jCS-LS4LUXk
![]() |
![]() |
#854 |
Torrent freek
|
Ne bi se složio, da su zakačili samo Kinu (kao u prvom mandatu) ili samo susjede složio bi se, ali s obzirom da su zakačili cijeli svijet ne bi se složio. Nitko nije moćan toliko da zarati sa cijelom svijetom, pogotovo u carinama koje nisu porez koji će plaćat druge države nego US građani... Jasno je da je Trump cijelu ovu predstavu napravio radi dogovora, ali ti dogovori neće biti li ni laki ni brzi. On je carine najavio prvi dan, na kraju se tek implemetiraju, a sa masu država su i dalje na čekanju, pa i sa Kanadom/Meksikom kojima su prve implementirane (prije ovih recipročnih), a to otezanje je samo dokaz da on nije toliko siguran u sve ovo skupa, niti je amerika kao takva toliko superiorna u pregovorima... Iako on po svojoj mreži štrapa kako je ovo pravi državnički potez i kako mu druge države dolaze u redovima na pregovore te kako je gospodarstvo crveno jer bolesnik kad primi lijek mora bit prvo loše prije nego ozdravi i blablabla, to je sve jeftini populizam i politikanstvo za domaće potrebe, realnost je drugačija, a on je možda star i zaboravan i tvrdoglav i ovakav i onakav, ali nije idiot i nije glup. Sve je to njemu itekako jasno i sigurno se puno ozbiljnije priče vode u 4 zida, tu nema politikanstva ni populizma, tu se zaziva FED, a ako se zaziva FED onda znači da nije ni idiot ni glup, nego da mu je sve jasno. Tko misli drugačije neka posluša izjave Bessenta koji je zadužen za carine između ostalih ![]() Evo samo na primjeru EU, na odgovor Europe da idu pričat o industijskim carinama 0 za 0, Bessent odgovara sa - pričat ćemo, Trump odgovara sa klasičnim jeftinim populizmom/politikanstvom (na kojima je i dobio izbore) - neće im to proći, oni su oformljeni da nas pljačkaju, blabla... Čitaj sa razumijevanjem, kolega je spomenuo da bi bolje prošao da je samo držao novce na T212, a ja sam se na to nadovezao sa T212 staking pričom, nisam spominjao investiranje...
![]() |
#855 | ||
McG
|
Obzirom da im sve ide po planu, popularni dvojac stručLJaka na relaciji Trump - Musk, nema nikakvog razloga za brigu. ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]()
||
![]() |
![]() |
![]() |
#856 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Samo pokazuje kakav je egomanijak kada ga vrijeđa što mu govore nasumični nebitni bezmuskulaturni trogloditni gaymeri iz podruma svojih mamica. Ili ih reverzno trollaš, ili kompletno ignoriraš. Ne znam što je očekivao x) |
![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
McG
|
Da, a malo fali da ih sve tuži mami, jer tip je hodajući "How do you do, fellow kids?" meme u svakodnevnom životu. Dobro da je Kina pokleknula pred Trumpovim idiotarijama, pa se Musk sada može kompletno posvetiti PoE 2. ![]() ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 09.04.2025. u 16:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Meni zanimljivo: https://www.finax.eu/hr/accounts/1022014301
Mislim da se Toni Vitali provlačio kroz ovu temu...
![]() |
#860 | ||
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
Citiraj:
I onda Walmart zbog dominantnog tržišnog položaja, malo Amazona zbog niske zaduženosti i visoke EBITDA te na kraju Bank of America zbog dobrih zarada i potcjenjenosti i prije korekcije. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#861 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#863 | ||
Torrent freek
|
Citiraj:
![]() Ma i da ga pogodiš, nećeš ga pogađat svaki put pa tu igru nema smisla igrati jer kuća uvijek dobija, to je čista matematika ![]() Ja sam u petak pojačao svoj ETF sa dijelom novca koji držim isključivo za tu svrhu, a ostatak sam ostavio za dalje, da sam ušao i all in vjerojatno ne bi pogriješio, ali ok, zadovoljan san i sa ovim i čekam dalje. Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#865 | ||
Premium
|
Citiraj:
Naravno, ubuduće javljaj što kupuješ i po kojoj cijeni da spasiš ostale ![]() Hoces mjesečnu preplatu da ti plaćamo ili kako ćeš? Citiraj:
Ono je bilo retoričko pitanje ![]() Kao što sam rekao, da znamo to predvidjeti bili bi milijarderi |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#868 |
Premium
Datum registracije: Feb 2015
|
Tek sam krenuo investirat. Samo kupujem. Ako ništa, prvi event koji je malo prodrmao nešto i mogu reći da me emocije ne diraju tak da bar znam na čem sam po pitanju gledanja u crveno. Ne tajmiram, svaki mjesec oko istog datuma, uplatim minimalni iznos koji sam si zadao ili nešto više ako se ima. Disciplina, strpljenje i probat držat hladnu glavu |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|