|
![]() |
#1951 |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Ekipa, trebao bih vaše savjete i inpute. Dio prostora u podrumu želim pretvoriti u mini HT, ništa preambiciozno. . Dimenzije su 5.70m x 4.00m x 2.25m (visina). Ovako to izgleda sprijeda: ![]() . i straga: . ![]() Pod su pločice, strop je betonska deka, zid ravno i lijevo je betonski a od desno i iza je knauf (ono što nisu vrata i otvori). Plan je da ovdje sprijeda knaufom zatvorim ove cijevi od vode što se vide i usput ubacim unutra svo kablovinje što mi treba. Trenutno od opreme imam svoje prastare stvari koje opet namjeravam upogoniti - Yamaha RXV-650 7.1 AV receiver i Focal Sib&Cub2 5.1 zvučnici. Na zid bi išao neki 75-85" TV. Na NAS-u ima brdo materijala, od 720p pa do 2160p 7.1 Atmos. Prvo pitanja vezano za opremu i kabele: 1. Za gore navedeni setup - da li je i dalje ok oprema za nekakav pristojni HT ? 2. Da li uzeti još dva zvučnika za 7.1 setup (dodati surround back) ? Možda naći negdje još jedan Sib, pa njega i centralni Sib staviti kao surround back, a za centralni zvučnik uzeti nešto "veće" ? 3. Na koju visinu postaviti prednje, stražnje i surround zvučnike ? 4. Da li predvidjeti još dva para zvučničkih žica za eventualni par Atmos zvučnika danas-sutra, ako bih promijenio AV receiver ? 5. TV ide na sred prednjeg zida, OSB ploča iza knaufa za lakše šarafanje nosača, 3-4 strujne utičnice i tu dovlačim sve zvučničke kablove, RCA kabel za subwoofer, strujni kabel, mrežni kabel i koaksijalac za zemaljsku TV. Jesam išta zaboravio ? 6. Ako bih ostavljao kabele za eventualni 4K projektor, što ostaviti ? S obzirom na dimenzije prostorije koja bi idealna pozicija bila za projektor ? Na stropu, spušten koliko od vrha ? Udaljen koliko od prednjeg zida gdje bi bilo platno ? Pitanja vezano za prostoriju: 1. Da li ići u nekakvo "tapeciranje" prostorije, prvenstveno da se izbjegne eho ? 2. Ako da, sa čime i što sve obložiti ? Podne pločice su odlične za održavanje, ako može proći bez prekrivanja istih bilo bi odlično. 3. Pošto su podrumske prostorije, dnevnog svjetla nema mnogo. Ono što ima dolazi od vrata i otvora. Na njih sam planirao staviti tamna rolo platna, tako da se može osvijetliti kad se ne korsiti za gledanje. Jel to ok ? 4. Rasvjeta trenutno dolazi od dvije neonke na stropu. Mislio sam to skinuti i staviti led panel (tanji je) i umjesto klasničnog prekidača staviti potenciometar/dimmer. To je to što mi trenutno pada na pamet. Ako imate još štogod za dodati, slobodno. Hvala unaprijed ! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1952 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Oprema je okej ak ti se i dalje dobro cuje. Ak imas budget 15k eura, nije okej, moze bolje ![]() Nemoj odma uzimat dodatne zvucnike, ali izvedi ozicenje / debele buzire da mozes kasnije ako budes htio. Tu sam se ja doma zajebao, pa sam stuck sa 5.1 osim ako ne zelim razvalit pola stropa opet (jedino ako se zelim razvest ![]() Za visinu zvucnika daj pogledaj guideove online, ne budi lijen. Za TV i struja setup - dodaj jos 3 uticnice, i ja sam 3 + LAN, pa mi sad fali jos 2 i jos 1 lan. Kosta kikiriki, a isplati se. Zabravi projektor, uz danasnje telke sa dijagonalama od 2 metra+, kom treba projektor. Osim ak ne roknes cinestar-kino-projektor model. Na stropu, ak bas zelis u projektor vode. Preporucam 77" OLED ili 85" klasicni LED. Imao sam prvo 75" curved flagship samsungov (odlicna telka, sad je na moru), pa probao sa 75" cheapo ambilightom i prodao ga u roku 2 mjeseca, zavrsio na 77" LG C4 OLEDu koji me posteno odrao, ali vrijedi svakog eura ak se mos tolko rastegnut. Ak ne, i 85" LED je spektakl, samo nemoj uzet najjeftiniji model inace ces ko i ja izgubit zivce s lagom, freezeovima i odurno losim interfaceom (Philips 75", ~900 EUR klasa). Obavezno stavi tepih, masnu debelu kutnu i neki bog po zidovima (zidni tepih, slike, mozda drito sound damper spuzvu ukrasnu) inace ce ti refleksija ubit i najbolji sustav. Zaprati me za vise savjeta itd. ![]() ![]()
![]() |
#1953 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Evo ti odgovori: Prvo pitanja vezano za opremu i kabele: 1. dok ne središ prostoriju je, dobar je 2. predvidi kablove pa lako staviš kasnije kad središ prostoriju. Sib Cub je ok komplet, samo za tu kvadraturu bi stavio jači sub, tipa SVS PB1000PRO 3. https://www.dolby.com/about/support/...-setup-guides/ 4. dosta ti je nizak strop a stropni zvučnici su ti min 10cm dubine. Možda gledati Atmos addon zvučnike šta odbijaju od stropa... 5. stavi više struje, uvijek fali 6. gledaj ultra short throw modele. On ti stoji ispred platna na komodi, ne na stropu. Recimo https://www.epson.hr/hr_HR/proizvodi...ls800w/p/36908 Pitanja vezano za prostoriju: 1. Obavezno. Prednji zid napuni sa 10cm kamene vune (ili koliko već stane da ne radiš ponovo) i 2 lage knaufa preko toga. Na bočne da uštediš napravi sam absorbere od kamene vune, tkanine i letvi, imaš videa po YT. https://youtu.be/XDlF14_Jtbc?si=IbxmMsKjRKVTN20r 2. Pločice su smrt za zvuk. Stavi tepih, najveći što možeš. Ako ti je prostor za gledanje telke/projektora nemaš šta previše održavati osim sauganja i možda vlažne maramice za tkaninu ![]() 4. izbjegni stropnu rasvjetu za takav prostor (kino). Idi na zidne i podne koje osvjetljavaju strop, obavezno sa dimmerom, tipa Philips Hue ili slično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1954 |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Kolege su ti više manje već sve rekli i slažem se sa maltene svime. Dodao bih my 2 cents samo: 1. za tako dedicated HT prostororiju ti je šteta ne ići na projektori šibnuti max platno koje ti stane. Govorim ti iz iskustva čovjeka koji je imao 130" platno sa poštenim projektorom, pa prešao na 83" OLED. Jedini razlog prelaska mi je bio to što nemam dedicated HT prostoriju nego mi je to dnevni boravak. Jednostavno je TV bolja opcija, što zbog estetike, zauzeća prostora, gledanja sadržaja po danu... Prednost OLED-a je naravno objektivno bolja slika, ali projektor ti stvarno da ono pravo kino iskustvo. Nije samo stvar veličine slike, iako je i to bitan faktor, nego jednostavno tip slike ![]() Naravno, sve je to subjektivno ali eto... 2. zbog visine stropa bi ti možda igrali i ugradbeni atmos zvučnici, ako imaš dovoljnu debljinu stropne ploče i ako ti se da štemati. Ali kao što je 9800pro rekao, jednostavnije ti je ići na ove zvučnike što odbijaju zvuk od stropa pa rade efekt stropnog zvučnika 3. obavezno provući kabele i za stražnja 2 zvučnika, a ako nećeš ići na ove zvučnike što odbijaju zvuk - provuci za bar 4 atmosa. Jako je jednostavno ne koristiti ih ako te nikad ne povuče u tom smjeru, ali ćeš se spasiti ako kreneš u to... a vrlo lako će te povući ![]() Atmos je meni strašno dobra stvar i vrijedi, naravno ako se posloži kako treba. Ali budi svjestan da onaj "wow" faktor nećeš dobiti na svemu što ima atmos zvuk. Ima hrpa sadržaja gdje bi ti skoro bilo svejedno da li je 5.1 zvuk ili atmos, ali ima i solidno sadržaja gdje padneš na dupe od gušta ![]()
![]() |
|
|