|
![]() |
#4532 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Nagadjam i povlacim paralelu sa DSM-om jer nisam radio s Qnapom - vidi moze li Qnap slati notifikacije/mail u slucaju tih problema kod backupa. DSM salje info ako zakaze bilo sto, backup na vanjski usb disk, cloud, nebitno. Cak i ako netko iskopca disk (IIRC). Salje alert cak i ako se nesto korupta u podacima pa postoji problem s integritetom backupa, on stopira daljnje backup taskove da ne "udesi" trenutni ispravni backup. A disk je u tom primjeru bio ziv i normalno radio. Ako ima mail notifikacije, mozda mozes ubaciti sebe i klijenta na listu pa da oboje primate to...
![]() |
![]() |
#4533 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Taj usb hdd bi ja računao kao sigurnost 3-eg reda, da ne stoji uštekan i upaljen 24/7 nego da netko fizički odradi šta treba i potom ga išteka. Obzirom na kapacitet mislim da je pametnije složiti sam 3.5" ladica + dobar hdd. U baratanju sa njim biti nježan, može i stati sa strane (bez premještanja) a spojiti po potrebi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4534 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
kao što kaže @xlr vjerujem da ima opciju slanja notifikacija u slučaju neuspješnog backupa napravi kao što kaže @Nikky, stari server neka bude backup, podesiš power scheduler da se pali/gasi u vrijeme izrade backupa |
![]() |
![]() |
![]() |
#4535 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
@vacs: Mene je ovaj Synology set gdje na kraju imam 16TB prostora koštao 1084€ s tim da nisam tražio najpovoljniji dućan nego kupio gdje kupujem sve. Mislim da s ničim u tom smjeru ne možeš pogriješiti. Koliki su im uopće fajlovi koje zapisuju? Meni je ovo s btfrs snapshotima na synologyju super, ako će radit kako piše. Imam osim toga prijenosni USB disk koji radi stalno i drugi koji spajam redovito, a sve najvažnije se synca u cloud. Tako u biti nisam ni otvarao daljinski pristup, odnosno ne koristim ga, nego pristupim putem clouda. To doduše ide iz mog džepa, mislim da je 70€ godišnje za MS365 Personal i 1TB prostora. @Nikky: Imaš li kakvu ideju zašto se događa ono iz zadnjeg odlomka mog zadnjeg posta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4536 | ||||
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Jači PC na nekom hypervisoru (Proxmox, Hyper-V) može imati nekoliko virtualki za svaku od uloga (file sharing, VPN, nadzor tipa NagiOS ili Grafana, čak i neku testnu Windows virtualku budući da je cijeli ured na njima). Drugi dio priče je organizacija podataka, neovisna o hardveru. Kako radim dosta sa arhićima (3D) i meni i njima se kao dobra praksa pokazala osnovna podjela na aktualne i stare/arhivirane projekte jer je prva grupa prioritet ali i puno manja količina podataka (novi projekti dolaze, završeni idu u arhivu) a druga (arhiva) se deblja vremenom ali i nije toliko bitna, odnosno na nju se može primijeniti drugačija politika (rjeđi backup, snapshoti nisu nužni itd.) Citiraj:
RAID5 nije neka sreća, nepotrebna komplikacija. Za redundanciju RAID1 a na 4bay NASu onda možeš imati dva para, za dvije odvojene cjeline (npr. drugi par potpuno izoliran od Windows mreže, interni (NAS admin) user radi backup sa jednog na drugi. Citiraj:
Qnap ima OpenVPN (svi) i Wireguard (samo neki modeli), a za mobitele QFilePro koji se spaja preko njihovog rješenja (qnapmycloud). Citiraj:
Taj doma onda može biti neki 2bay QNAP sa daljincem i video izlazom tipa TS-251 pa da usput bude i kućni media centar. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4537 | ||
Moderator
|
Citiraj:
Citiraj:
Ne znamo detalje ali možda je u bio složen RAID1 (isti podaci na 2 diska) pa si izvukao podatke a jedan disk je u banani zato baca errore .... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4538 | |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Ali, ako nije prevelik trosak nek uzme 2kom tih malih sff pc-a pa nek jedan stoji za backup, da moze preselit komponente kad/ako prvi prdne 🙂 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4539 | |
Premium
|
Citiraj:
Je, bio je naravno RAID1, odnosno SHR, samo buni to javljanje DSM-a jer ili prikazuje stanje bolje nego što je ili prikazuje gore nego što je. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4540 |
Moderator
|
Ako hoćeš koristiti te stare diskove onda na nekom piceku odradi pojedinačno i detaljno testiranje. Imaš one alate od proizvođača diska. Sad kad su podaci na sigurnom možeš zviznuti full format, full media check, nove particije .... Ako imaš sreće pa bad sector nije na početku diska (gdje se se zapisuju particije, directory struktura, ...) nego iza toga ili na kraju diska onda se kod kreiranja novih particija gleda da izbjegneš područje sa bad sector - ima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4541 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
kako synology radi sa diskovima koji imaju (u startu) bad sektore? imam stari rashod (2 x 6TB) diskove koji imaju po par remapiranih bad sektora i koje mi je poslovni qnap izbacio iz poola, a meni treba samo da mi hosta serije i anime, i zaboli me ako neki fajl šteka ili se corrupta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4542 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Ajd nemoj. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4543 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Napravi im reinitialize ili write+read test u Hard Disk Sentinelu ili zapiši cijeli disk (može sa dd ili shred u Linuxu). Ako broj realociranih sektora ne raste i test prođe uredno onda taj disk može služiti za nebitne stvari. Synology prihvaća diskove sa bad sectorima, iako upozori ako njihov broj raste. Mislim da ima neki threshold nakon kojeg javlja da je disk problematičan, ali za nešto tipa 100ak sektora ne javlja i radi normalno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4545 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
ma imam dignut xpenology koji već ima jedan zdrav pool na druga 2 diska u mirroru (za bitnije stvari), dok bi ovaj pool bio za nebitne stvari di mi je bitan kapacitet. trenutno su tu 2 stara diska od 2TB i to je gotovo popunjeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4546 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ako ti utrošeno vrijeme nije problem, a hoćeš iskoristiti te diskove za manje bitne podatke, zašto ne. Evo prijedlog, pretpostavka da si barem malo na ti s linuxom: 1. ATA secure erase https://ata.wiki.kernel.org/index.php/ATA_Secure_Erase Ovo će prepisati kompletnu površinu diska i srediti eventualne pending i slične sektore koji možda čekaju u zasjedi. 2. dalje opcionalno testiranje, npr. badblocks ili tako nešto ako hoćeš biti sigurniji u te diskove. Može i nekakvi fio i slični benchmark alati koji drgljaju puno po diskovima. Pustiš pola dana pa ako prežive ih ostaviš ![]() Npr. ovaj ima fora ideju, ali nisam probao: https://github.com/ezonakiusagi/bht |
![]() |
![]() |
![]() |
#4547 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2017
|
Citiraj:
osim toga, odma da uvid u stanje i starijih diskova jer ih stresira pa ako ce krepat, krepat ce tada... ugl, dobar alat koji stavis da radi i odes svojim poslom, i testira koliko god portova imas na raspolaganju odjednom... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4548 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk
@vacs vidim da se gore spominje notifikacija u slučaju problema s BACKUPom. Međutim nitko ne spominje probleme s RESTOREom a tu bude najviše plakanja. Nemam previše iskustva sa Synologyjem i QNAPom ali enterprise sustavi imaju test/verify backupa i arhiva. To je dosta bitno pa provjeri kako tvoje buduće riješenje stoji s time odnosno kako testirati što je u backupu i arhivi te testirati integritet jednoga i drugoga. Osobno radim sa sustavima koji su jedan ili dva reda veličine skuplji od onoga što se koristi u SOHO okruženjima. Mnogi bi se iznenadili koliko problema se nađe prilikom verifikacije i testnog restorea. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4549 |
49%winner
|
Na Synologyju postoji integrity check u sklopu backup taska. Meni se jednom dogodilo da je pronasao probleme na backupu: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3771534
![]() |
![]() |
#4550 |
Premium
|
To je ono što me i muči. Naručio sam novi disk za stari NAS da bude offline backup, ali me muče softverski bugovi. Kad sam prebacivao sa starog na novi Hyper backupom sam jedan dan prebacio sve i onda sam u dva navrata backup "dograđivao" novim fajlovima, kako bi to i inače radio. Kad je trebalo taj backup restorati na novom nasu, javljalo bi "Unable to perform this operation, possibly because the network connection is unstable or the system is busy" što je jedno i drugo nebuloza. Zadao sam tada novi backup task, sve isto kao prije i prebacio na novi nas i taj (nenadograđivani) backup se restorao bez problema. Hm |
![]() |
![]() |
![]() |
#4551 |
The mighty pirate
|
Imam problem s jednim DS223j. Upali se, digne diskove (prazni), zapišti, sve uredno svijetli, ali status blinka cijelo vrijeme. Ne vidi ga Synology Assistant, kao ni Web assistant. Automatski mu dodijeli 169.254.19.101 Probao sam s normalnom fiksnom adresom, ali i dalje ne prima pakete. Probao drugi LAN kabel, probao izvaditi jedan disk, formatirati diskove van njega, pa nazad unutra, ništa. Ima li tko ideju kako ovo oživiti?
![]() |
#4552 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Jel ima hard reset?
![]() |
#4553 |
The mighty pirate
|
Isproban reset (tipka sa stražnje strane), zapišti da potvrdi reset i opet isto. Sad sam ga spojio na drugi komp (tamo ga mrežna kartica uopće ne vidi, i LAN odjednom ne svijetli. Dosad je bio spojen na USB-C dock s ethernetom i tu se ponaša kao gore opisano. Na trećem upravo ga vidi, ovaj put sa 169.254.233.77, ali i dalje ne mogu ništa dalje Pingam ga i: 64 bytes from 169.254.233.77: icmp_seq=59 ttl=255 time=0.154 ms 64 bytes from 169.254.233.77: icmp_seq=60 ttl=255 time=0.161 ms ...
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.03.2025. u 19:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4554 |
Torrent freek
Datum registracije: Mar 2005
|
169.254. range je APIPA, ukazuje na to da DHCP ne može dodjeliti ispravnu adresu uređaju. U praksi je to ili problem na DHCPu (routeru) ili na samoj mrežnoj kartici uređaja (NAS). Ako si dodjelivao ispravnu IPv4 adresu i ako ni tako ne radi, sumnja ide svakako prema uređaju. Ako hard reset ne pomaže, neman pametnu ideju... Ovaj je imao isti problem, ali ispada da je u njegovom slučaju bio problem sa DHCPom, odnosno routerom? https://community.synology.com/enu/forum/17/post/115188
![]() |
#4555 |
Moderator
|
Diskovi su prazni i želiš ga inicijalizirati iz početka ? Koje boje daje status LED ? Svakako provjeri ovo šta pišu poviše, da ga spajaš na mrežu sa aktivnim DHCP Serverom (svaki kućni router), a onda potom factory reset Mode2 procedura > https://kb.synology.com/en-au/DSM/tu...Synology_NAS_7 A sad, koju verziju DSM - a ćeš dignuti je pitanje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4556 |
The mighty pirate
|
Spajao sam ga direktno s kompom za inicijalni setup. Ništa Onda sam ga spojio na 5 port switch na kojem već imam jedan Synology. Ništa Pa na laptop jedan direktno, pa na drugi direktno, ništa. Pa na mali W11 PC direktno, pa na drugi switch na kojem je drugi synology…ništa. Sad sam ga vratio direktno na prvi komp (Mac) i iz zajebancije mu dao 192.168.2.100 i kao IP i kao Router IP (Gateway jelte). Synology Assistant ga je odmah našao na pazi sad…192.168.0.1 i pokrenuo setup normalno. Kako, zašto… s nijednim dosad nisam imao ovakvih problema, a ovo mi je treći u mreži.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.03.2025. u 20:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4557 |
Moderator
|
Kako rekoh poviše, ako se odradi factory reset (opisan na linku poviše) onda traži da bude spojen na router (ili neki drugi DHCP Server) kako bi mu ovaj dodijelio ip adresu. Prilikom slijedećih koraka instalacije za početak mu ostavi mrežne postavke kako su sada (Automatic / DHCP client), a teg kad ga postaviš u mrežu gdje će biti / raditi možeš mu postaviti fiksne mrežne postavke (prilagođene toj mreži). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4558 |
The mighty pirate
|
Sve dosadašnje sam podešavao na isti način, pa ne znam u čemu je sad bio problem, ali riješeno je. Uglavnom, kako sam gore i napisao. Dobio je od mene ručno 192.168.2.100, da bi ga iz nekog razloga Assistant tad našao na 192.168.0.1 i instalirao DSM. Nakon kompletnog podešavanja, stavio fiksni IP mreže u kojoj su ostala 2 Synologya, preštekao ga na switch i sve radi.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.03.2025. u 23:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4559 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Novi bug u DSMu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4560 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Meni status blinka samo kad je UPS pri kraju s baterijom pa onda DSM pogasi sve živo i čeka hoće li UPS dobiti napajanje ili će krepati. Može mu se pristupiti samo preko weba, ali unutra onda nemam ništa osim control panela jer diskovi ne rade.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|