Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.03.2025., 12:14   #79111
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Tako je

Zidu gume nije ništa.
Staro 26.03.2025., 12:24   #79112
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Let's agree to disagree.

Citiraj:
To be safe, you should replace your tires when detecting any hole in the sidewall.
Evo, čak i dobar članak: https://carfromjapan.com/article/can...tire-sidewall/

Sidewall je očito oštećen, ne znaš ni kako duboko.

Ali nema veze, nije to jedini problem s gumom. Oštećena je na više mjesta, felga svinuta i oštećena, ćelava. Tako da, to na tehničkom ne prolazi kod nas 100%.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 13:29   #79113
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Jučer se vozio u novoj Cupra Formentor 1.5 eTSI, 150Ks

Bio je mrak pa nisam dobro sve vidio, al iznutra mi se na prvu čini da ima dobre materijale i dobro zgleda, barem meni
Nije dosadan ko neki drugi modeli, onaj ambient light kaj ide od sredine vrata ispod šajbe pa do drugih OK zgleda.

Sve one điđa-miđe, praćenje traka, radarski tempomat, stani/kreni u gužvama, vožnja po znakovima ogranićenja mi super zvuće.
Frend mi pokazao kak to dela i u slijedećem auto bi to htio sigurno

Ono što mi je velik red flag je da se auto gasi svako malo.
Ako sam dobro shvatio dok se vozis i ispred tebe nema nikoga i pustiš gas auto se ugasi, ako je netko ispred tebe onda coasta i gasi 2 cilindra.
Dosta je agresivan kod davanja gasa/kočenja ako je upaljeno da vozi prema znakovima.
Kaže frend da je dosta neprediktivan kod kočenja. ponekad koči lagano, ponekad koči dosta naglo i agresivno + kaj je čudan osjećaj na papučici.

Kaže da sva sreća pa je službeni auto jer to gašenje/paljene svakih 10s sigurno ne pomaže u trajnosti motora.

Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 26.03.2025. u 13:35.
zgmmax je online   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 13:44   #79114
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Jučer se vozio u novoj Cupra Formentor 1.5 eTSI, 150Ks

Bio je mrak pa nisam dobro sve vidio, al iznutra mi se na prvu čini da ima dobre materijale i dobro zgleda, barem meni
Nije dosadan ko neki drugi modeli, onaj ambient light kaj ide od sredine vrata ispod šajbe pa do drugih OK zgleda.

Sve one điđa-miđe, praćenje traka, radarski tempomat, stani/kreni u gužvama, vožnja po znakovima ogranićenja mi super zvuće.
Frend mi pokazao kak to dela i u slijedećem auto bi to htio sigurno

Ako sam dobro shvatio dok se vozis i ispred tebe nema nikoga i pustiš gas auto se ugasi, ako je netko ispred tebe onda coasta i gasi 2 cilindra.
Dosta je agresivan kod davanja gasa/kočenja ako je upaljeno da vozi prema znakovima.
Kaže frend da je dosta neprediktivan kod kočenja. ponekad koči lagano, ponekad koči dosta naglo i agresivno + kaj je čudan osjećaj na papučici.

Kaže da sva sreća pa je službeni auto jer to gašenje/paljene svakih 10s sigurno ne pomaže u trajnosti motora.
Dva frenda imaju Seat/Cupra Leon... Ludi su, svaki put kad sjednu moraju prvo odradit pripreme za voznju na infotainment screenu, valjda 15 puta nesto kliknut, iskljucit, ukljucit, itd... Drugi frend ima Golfa nekog relativno novog, isto lud od tih automatskih gluposti, a osobito automatskog kocenja... Covjek skoro dvaput imao prometu radi glupog automatskog kocenja... A i ove nove Octavije su navodno koma, stalno se prave pametne, nemos se prestrojit pred semaforom, ako si ostavio prozor predugo otvoren, a auto upaljen, pocne te gnjaviti da to nije ekoloski i slicno... Da ne spominjem onaj isprdak od rucice mjenjaca...

Nekako si mislim da cu ja ovog mog A6 iz 2018 voziti pa dok ne crkne totalno... Imam srece pa je zadnja godina i vjerojatno zadnji mjesec proizvodnje C7 serije (11/2018)... Nema on nikakvih novih gluposti, sjednes, upalis, vozis se... To automatsko gasenje nismo mogli ugasiti, pa smo napravili inverziju, odn., da se automatski gasi kada stisnes 'tipku', inace stoji upaljen non stop...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 13:46   #79115
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Pa ne gasi se auto, gasi benzinski motor i pali električni, ne?

EDIT:

Da, to je slučaj:

Citiraj:
The CUPRA Formentor is now also available for the first time with a new mild hybrid option (eTSI). This version allows the Crossover SUV to provide even greater efficiency levels. The system, which is available with the 1.5 litre 150PS (110kW) petrol engine, exclusively in combination with the DSG transmission, mates 48V mild-hybrid technology to the combustion engine.

The system uses a 48V starter-generator and 48V lithium-ion battery, and efficiency gains obtained, in part, because the system allows the CUPRA Formentor to coast with the engine switched off during some driving scenarios, recover energy under braking and supporting the engine with some electric assistance.
Pali električni motor u određenim scenarijima.

Ovo za kočnicu mi je čudno, jer bi kočnica, ovisno naravno o modu vožnje, trebala reagirati isto.
Staro 26.03.2025., 13:54   #79116
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Tjeraju ekipu na hibride na kojima nema tog start/stop sustava, a ovaj pre-sense sustav mi isto nema neku pozitivnu statistiku. Ono što me više živcira je automatski mjenjač, a mislim da cijeli VAG koncern ima isti. Barem jednom tjedno se dogodi da ne zna što treba napraviti. Voziš, staneš, hoćeš krenuti, a on ne bi. 2-3 sekunde kasnije se sjeti da bi ipak mogao. Onda stojim na semaforu, a on digne i drži okretaje na 2000 bez nekog razloga. Čuje se dovoljno da me gledaju čudno ovi pored mene jer misle da mi se utrkuje

Prelazak s benzinskog motora na električni i kod stajanja i u kretanju se ni ne osjeti kod mene.

Tko god planira kupiti nekakav auto, treba odraditi više probnih vožnji. Ako postoji nekakav probni period od par dana, tim bolje.
Imam osjećaj da više truda ulažu u to da infotainment radi glatko nego u bitnije stvari

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je online   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 14:00   #79117
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Nekako si mislim da cu ja ovog mog A6 iz 2018 voziti pa dok ne crkne totalno... Imam srece pa je zadnja godina i vjerojatno zadnji mjesec proizvodnje C7 serije (11/2018)... Nema on nikakvih novih gluposti, sjednes, upalis, vozis se... To automatsko gasenje nismo mogli ugasiti, pa smo napravili inverziju, odn., da se automatski gasi kada stisnes 'tipku', inace stoji upaljen non stop...

Samo vodi brigu o senzoru pritiska ulja, po mogućnosti izmapirat pritisak ulja da bude adekvatan ispod 2500 okretaja...obožavaju se razletit radi eko sranja gdje nemaju pritiska ulja do 2500rpm, a puni okretni moment postižu puuuuno prije toga..

https://3tdi.eu/increasing-oil-pressure
Staro 26.03.2025., 14:05   #79118
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Pa ne gasi se auto, gasi benzinski motor i pali električni, ne?

EDIT:

Da, to je slučaj:

Pali električni motor u određenim scenarijima.

Ovo za kočnicu mi je čudno, jer bi kočnica, ovisno naravno o modu vožnje, trebala reagirati isto.
Pa gasio je benzinski motor konstantno jer je baterija bila puna.
išli smo od Kvatrića po Heinzelovoj, Radničkoj do Domovinskoga mosta, motor(auto) se gasio svako malo jer nije bilo tolko prometa.

Kolko je to dobro za alternator i starter je pitanje, makar proizvođač kaže da su uzeli u obzir to.
Staro 26.03.2025., 14:13   #79119
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Ja sam skužio da se kompletno ugasio, kao start/stop ali u vožnji.

Ok, to ima smisla, nije se gasio auto, nego je gasio benzinski motor i palio električni.

Citiraj:
Auto se ne gasi, gasi se jedan od motora.

Citiraj:
Kolko je to dobro za alternator i starter je pitanje, makar proizvođač kaže da su uzeli u obzir to.
Isto koliko je dobar i start stop. Neki kažu da ne smanjuje vijek trajanja, neki kažu da smanjuje. Ja ga gasim čim sjednem u auto, ne zbog dugovječnosti, nego me živcira.

Gore si spomenuo praćanje linija. Nikad više to ne bi kupio, skoro me ubilo jednom na Sesvetama, kada su linije ostale od radova, otišao mi auto u drugu traku sam.
Staro 26.03.2025., 14:25   #79120
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Kako je otisao sam? Nisi imao ruke na volanu?
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 14:34   #79121
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Citiraj:
Ja sam skužio da se kompletno ugasio, kao start/stop ali u vožnji.

Ok, to ima smisla, nije se gasio auto, nego je gasio benzinski motor i palio električni.

Auto se ne gasi, gasi se jedan od motora.
Krivo sam se izrazio.
Gasio se benzinski motor

Isto koliko je dobar i start stop. Neki kažu da ne smanjuje vijek trajanja, neki kažu da smanjuje. Ja ga gasim čim sjednem u auto, ne zbog dugovječnosti, nego me živcira.

Citiraj:
Gore si spomenuo praćanje linija. Nikad više to ne bi kupio, skoro me ubilo jednom na Sesvetama, kada su linije ostale od radova, otišao mi auto u drugu traku sam.
Zato sjediš na vozačevom mjestu i pratiš promet.

Prelazili smo jučer preko Vukovarske gdje nije bilo u križanju i sustav se "zbunio" nastavo je ravno i kada je skužio crte ponovo, je usmjerio auto u sredinu trake.

Frend kaže da je to super na autoputu, da opuštenije voziš.
Staro 26.03.2025., 14:57   #79122
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Mene je prije 2-3 tjedna auto cimnuo u desno (vratio sam volan rukama) kod bivšeg motela Plitvice, (smjer istok) jer je odlučio pratiti iscrtane linije koje vode na čunjeve iako to ne mogu nazvati greškom auta već svojom jer sam zaboravio ugasiti praćenje linija prije radova (a pod prstom lijeve ruke je prekidač),... jbg, nema tako pametnog sustava koliko naši cestari mogu nacrtati linija i onda ih ostaviti iako se više ne koriste i nemaju smisla.
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 15:01   #79123
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Meni je to top na autoputu, doduse kod mene radi samo kad je upaljen tempomat. Naravno, kad su linije normalne i kad nema radova

Bez tempomata imam samo blagu korekciju i vibraciju ako nagazim na crtu. Iznenadilo me da taj sustav pracenja crta ne gleda samo bijele crte nego i rub asfalta gdje nema crte, ali zavrsava cesta. Spasilo me par puta po seoskim cestama da ne skliznem sa ruba asfalta
Staro 26.03.2025., 15:07   #79124
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Zato sjediš na vozačevom mjestu i pratiš promet.
Pa imao sam, ali me scimao sam od sebe pola metra u suprotnu traku, u suprotni smjer. Gdje, srećom, nije bilo nikoga. Čak te i upozori nakon par sekundi, da nemaš ruke na volanu. Vjeruj mi, kruzaš, lagano po autoputu i bum, cim u drugu traku, usereš se.

Nije to prvi slučaj koji sam čuo, frend je imao sličan/isti slučaj.

To je jedina stvar koju imam ugašeno po defaultu.
Staro 26.03.2025., 15:15   #79125
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
na kiji to mogu ugasiti hvala bogu (klikanje po infotainmentu prije kretanja auta).
Jednom sam iša izbjeći rupu na cesti, a taj sustav me samo vratija u rupu.

od tad ga gasim
Staro 26.03.2025., 15:18   #79126
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Meni je po defaultu ugašeno u postavkama i ostane nakon paljenja/gašenja, što je super.

Start/stop moram svaki puta ručno, ali toliko sam se navikao da ruka sama stavi auto u R ili D i stisne to dugme.
Staro 26.03.2025., 15:19   #79127
kvaju
Registered User

kvaju's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
https://www.facebook.com/share/v/15e...ibextid=wwXIfr

Evo ovaj majstor besplatno gasi start stop 😀

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
kvaju je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 18:00   #79128
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Citiraj:
Ja sam se iznenadio kako kočnica ne reagira kako treba kad je uključen tempomat, pa naglo smanjim brzinu tempomata. Vozim 130, prebacim ga na 100 (po intervalima od 10 km/h da bude brže) i skužim da neće usporit na vrijeme. Stisnem kočnicu, a ono kočnica pun k tvrđa nego inače. Tek kad sam malo jače pritisnuo, tad je ugasio kočenjem tempomatom i pedala je postala "normalna".
Staro 26.03.2025., 18:38   #79129
Ladytron25
Glazba, auti, itd :D

Ladytron25's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
Ekipa help. U potrazi sam za Škoda Octavia vRS combi modelom iz 2023.
točnije, autić /igračka. Ima ih gdje u Hrvatskoj za kupiti?
Staro 26.03.2025., 18:47   #79130
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Ja sam se iznenadio kako kočnica ne reagira kako treba kad je uključen tempomat, pa naglo smanjim brzinu tempomata. Vozim 130, prebacim ga na 100 (po intervalima od 10 km/h da bude brže) i skužim da neće usporit na vrijeme. Stisnem kočnicu, a ono kočnica pun k tvrđa nego inače. Tek kad sam malo jače pritisnuo, tad je ugasio kočenjem tempomatom i pedala je postala "normalna".
Ovo se jednako dogadja i kada auto koci s adaptivnim tempomatom. Auto napumpa kocnicu i on koci, a kad ti zelis stisnuti papucicu moras prvo "probiti" taj tlak i tek onda se vrati feeling u papucici. Vjerojatno je u tvom i u ovom mom slucaju auto kocio kocnicama, a ne motorom (pale se stop svjetla) i efekt na papuci u je isti. Ja vidim trece stop svjetlo u retrovizoru pa sam skuzio da je tako samo kad auto sam koci kocnicom, ali se ne dogadja kad kruza ili koci motorom.
Staro 26.03.2025., 18:50   #79131
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Jutros mi je lav (čitaj pežo) ozlijedio šapu (čitaj pukla guma).
Dovuko se do radione na onoj socijalnoj rezervnoj koja je naravno bila poluprazna, napunio kompresorom i na net, da nađem 4 nove.
I eto, pregrizo, i kao zakleti protivnik istih, uzeo 4 cjelogodišnje.
Uzeo u Vulkalu 4 kom Goodyear Vector Gen 3. 450 € za 4 kom 205/55/16.
Testovi su mi rekli da je skroz dobra guma, no vidit će mo. Nije mi bilo kiše danas na cesti, a to mi je najbitnije držanje na mokrom, no na suhom se pokazala skroz dobra. I podosta mi se tiha čini.
Tiha u odnosu na Eskimo S3+. Koje su teško smeće od guma.
Al to je samo za radni auto, za drugi i dalje mislim ljetno/zimski kombo imat.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2025., 19:25   #79132
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ovo se jednako dogadja i kada auto koci s adaptivnim tempomatom. Auto napumpa kocnicu i on koci, a kad ti zelis stisnuti papucicu moras prvo "probiti" taj tlak i tek onda se vrati feeling u papucici. Vjerojatno je u tvom i u ovom mom slucaju auto kocio kocnicama, a ne motorom (pale se stop svjetla) i efekt na papuci u je isti. Ja vidim trece stop svjetlo u retrovizoru pa sam skuzio da je tako samo kad auto sam koci kocnicom, ali se ne dogadja kad kruza ili koci motorom.
Da, baš "gazi" kočnicu jer sam testirao ranije kočenje tempomatom, pa provjeravao kad pali svjetlo. Mislim, osjeti se kad motor usporava i kad kočnice rade. Ali vozio sam se dobre dvije godine bez da sam ja pokušao kočiti kad je tempomat aktivirao kočnicu (obični, nije adaptivni). Uglavnom, na prvu sam mislio da će me šleper usporiti
Staro 26.03.2025., 19:30   #79133
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Vidis, meni obicni tempomat na starom pezou nije tako radio. Nije uopce kocio ili dirao kocnicu, samo pustao gas. Na goranki na spustanjima sam znao prekoraciti brzinu tempomata jer ne moze usporiti motorom Ah ta cuda tehnike, kako smo zivjeli prije njih...
Staro 26.03.2025., 19:57   #79134
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Ladytron25 Pregled postova
Ekipa help. U potrazi sam za Škoda Octavia vRS combi modelom iz 2023.
točnije, autić /igračka. Ima ih gdje u Hrvatskoj za kupiti?
Malo čudno pitanje.

Ima, na oglasima. Ne znam gdje tražiš, i zašto takvo pitanje, ali nadam se da si provjerila Njuškalo, index, ne znam što sve ne.

Ali ima, da. Malo, ali ima.
Staro 27.03.2025., 07:57   #79135
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Odakle naručiti gumene tepihe?
Opel Corsa 2018. godina je u pitanju. Na vozačevoj strani tepih je dobio rupetinu.
Staro 27.03.2025., 08:11   #79136
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Ja sam uzeo na withcar.
Staro 27.03.2025., 08:21   #79137
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
I ja isto. I to za više autiju (neki frendovi nisu previše informatički pismeni pa su narudžbu prepustili meni). Odlična kvaliteta i brza dostava.
Staro 27.03.2025., 08:22   #79138
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je online   Reply With Quote
Staro 27.03.2025., 08:50   #79139
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Odakle naručiti gumene tepihe?
Opel Corsa 2018. godina je u pitanju. Na vozačevoj strani tepih je dobio rupetinu.
https://www.withcar.hr

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2025., 08:51   #79140
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Ja sam uzeo na withcar.
3-4 narudžbe imam od njih, nikad zamjerke.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na