|
![]() |
#2281 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Citiraj:
Ja sam nedavno kod kuće lijepio na ravan zid, istina da sam malo fulao kosinu u potkrovlju ali to samo mene bode u oči, drugi ljudi ne primjećuju 🤣 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2283 |
Premium
|
Imao sam ideju da odrežem komadić panela i zalijepim na ovo mjesto gdje sam fulao ali nekako ne nalazim vremena, supruga se brine da mi ne bude dosadno kod kuće pa stalno imam neke nove stvari za odraditi 🤣 Da, rezano je ubodnom pilom, rezove na letvicama sam malo pobrusio brusnim papirom i dobro je ispalo (osim kosine) 🤣 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2285 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() EDIT: Čini mi se da je srednja dublja pa ispada optička varka.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2286 | |
Premium
|
Citiraj:
Trebalo je biti montirano tako da police imaju preklop, da gornja završi na nekoj normalnoj visini (mali smo ljudi 🤣 ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2287 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
S cime busiti gredice tj strop? Dobro isprasi montu, ali nekad me pogodi gredicu i nema sanse... Bosch neka busilica i prebacim na onaj mode kao cekic.. Novo je svrdlo. Spustam strop pa ne bih riskirao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2288 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Pretpostavljam da imas obicnu busilicu s cekicem, njoj je krajnji domet cigla, uzmi bosch/makita sds plus busilicu s cekicem za 150-200eur, i dobro svrdo, npr boschovo sa kriznim vrhom i udri. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2289 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
E mozehvala ti mislio sam da moze i ova od cca 100€ to odraditi. I bolje da ju ne mucim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2290 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Vecina ljudi se tako prevari (i ja sam). Obicne nemaju dovoljnu snagu udarca, a i svrdlo cim malo zapne se pocne vrtit u glavi, pa ostruze i glavu iznutra vremenom. Dok sds+ prihvat neda svrdlu da se vrti, i lagano ide u svaki beton. Prodje i kroz armaturu polako. Ja konkretno imam Boscov GBH 2-26 DRE, nema sta ta nije napravila. i jos dobro dodje sto ima i mod za stemanje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2291 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Danas sam monitrao aluminijsku pergolu s lamelama na terasu. Uzeo u Bauhausu, sad je u katalogu Model Milos (Miloš? ![]() Htio sam Luccu ali gamad je davala samo 5 posto popusta na izložbeni primjerak, a košta 3000 eura. Ne vrijedi te novce jer su razlike minimalne, a i Miloš je malo niži što mi se bolje uklapa. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2292 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Čime bi bilo najbolje popraviti ovakav oronuli stari beton ispod ograde? Naravno, prvo ću detaljno očistiti miniwashem da ostane ono što je još dobro, a jel ima neka masa s kojom bih to mogao zagletati pa da poravnam? Jel postoje neke mase koje imaju specifičniju namjenu za to ili klasični mort neki? Na nekim mjestima su sigurno rupe i do 1.5-2cm. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2294 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Koliko dugo to drži? Zeznuo sam beton pranjem miniwashem prošlo ljeto, izbio sam svu prljavštinu koja je bila zaštitni film protiv vlage. Preko zime se napio vode, smrznuo i fino popucao na par mjesta gdje nitko nije hodao, najviše po rubovima.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2295 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
koliko bi okvirno moglo kostati uredenje kupaone s wcom? ajmo reci da je kupaona nekih 10m2 ne znam tocne mjere napamet. mozda je 9 mozda je 12. naravno sve ovisi i o sanitarijama i plocicama. tj njihovoj cijeni. jer ima plocica od 10€ pa do 50+€ Koliko se placa sad postavljanje keramike po m2? ispod koje cifre da ne racunam? WC ima provedene cijevi i struju. Treba postaviti plocice, tuš kadu i ostalo sta bi islo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2298 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ne znam kakve su sada cijene,prije 2-3 godine moj arhitekt je bio komentirao da kada uređuješ/renoviraš kupaonicu, u prosjeku računaš od minimalno 700 eura po m2 (radovi, sanitarije, pločice) pa do nebo je granica. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2299 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
A kako tvoja žena bira rasvjetna tijela? Pitam čisto za statistiku ![]()
![]() |
#2300 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
od 7k eura pa navise. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2302 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Dvokrilna vanjska vrata okrenuta ka jugu pa dolazi vrijeme da nečime ublažim svjetlost i vrućinu koja ulazi. Koju bi mi foliju preporučili i gdje je kupiti u ZG.
![]() |
#2303 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovo sam dugo gledao i razmatrao za 3x2m otvor, a netko ih je na forumu spominjao. Na kraju nisam (jos) odlucio ici u tom smjeru. Mislim da ce jos ovo ljeto biti neki suncobran u igri... https://hr.pakosignparts.com/folije-za-zatamnjivanje
![]() |
![]() |
#2305 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Postoji nekakva veza SN na bazi epoxy smole (tj smola je čista, bez punila), i to se nešto mokro na mokro radi, valjda premažeš smolu i preko toga beton novi dok je još neotvrdnuta, no nisam to nikad koristio pa neznam detalje i rezultate. Ali to govorim jer mi se ovo čini tak brutalno oronulo da treba nešto jače ala ta smola da dubinski učvrsti tu podlogu. Možda bi se moglo namazat time, šalunzi bočno, nalit novi beton gore u tankom sloju ko neku glazuru i tjt. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2306 | |
49%winner
|
Citiraj:
Zapravo mi je proljece najgori period jer mi sunce bude skoro do pola dnevnog ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#2307 |
Premium
|
Duža nadstrešnica ti treba. Dužina nadstrešnice (ili krova koji ide preko zida; "overhang" ne znam kako se to zove kod nas; ali kod nas sigurno je pametnije dodati nadstrešnicu zbog komunalnog doprinosa) se računa prema geografskoj lokaciji i datumu nakon kojeg više ne želiš direktno sunčevo svjetlo (i toplinu) u svom životnom prostoru. Na taj način se maksimalno iskoristi zimsko sunce a bez da te ljetno ubije u pojam. Ti koncepti su kod nas potpuna nepoznanica. Bitno je da se gradi tako da staklene stijene gledaju prema zapadu (naročito ondje gdje je pogled na more) pa to što ćeš taj pogledat pogledati 5 minuta na dan (ako i toliko) nema veze, bitno da ti cijelo jebeno ljeto tuče sunce unutra nakon 13:00. Ako misliš da je u tom smislu južna strana gora od zapadne, rekao bih da se grdno varaš. Evo primjera: https://www.youtube.com/watch?v=rY3D74E_Xpw Naravno, kao što si sam kazao, problem je tome što ispod prozora/vrata sunce tuče cijeli dan u beton/kamen, što predstavlja vrlo efikasne konveksne izvore topline. Idealno bi bilo da je umjesto betona/pločica ispod prozora zelena površina. Mislim da bi oni "low-e" premazi trebali dosta umanjiti infracrveno zračenje od refleksija, ali budu naravno ubili i zimsko besplatno grijanje s time da ne budu napravili ništa protiv mase toplog zraka. Možda najbolja opcija, ovako na pamet, bi bilo da staviš nekakvu pomičnu barijeru ispred nadstrešnice, ali naravno tu će onda problem biti vjetar. Ja sam razmišljao kako bih napravio nešto elastično čime bih blokirao ljetno sunce, ali s obzirom da nemam niti balkon to je malo nezgodan problem. Kao dobro prirodno rješenje se čini pergola + nešto što samo ljeti ima velike listove, ali ljude obično nervira metenje, tako da ga možeš *ebat ![]()
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 31.03.2025. u 10:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2308 |
49%winner
|
Bepo koji je dignuo kucu '60tih vjerojatno nije previse racunao s tim ![]() Postoji overhang (krov) od 1,2 metra na visini od rekao bih nesto manje od 3m i on je efikasan za podnevno sunce. Al taj prijelaz prema zapadu ubije. Kuca je zapravo blago JZ orijentirana. Svejedno, imam takodjer i dva prozora + balkonska vrata i na zapadu i to je neka posebna razina vrucine. Prosle godine sam usred ljeta kupio klimu samo za taj prostor jer je bilo ~26 C unutra. Naravno, svi kad mi dodju u goste svrsavaju na kolicinu svjetla (i pogled), a ja se ne sjecam kad sam gledao kroz prozor duze od 5min. A radim od doma ![]() Terasa bi bila tako vruca da ne mozes bos stajati na njoj, a bijele plocice. Zbog klinke koja hoce izlaziti van sam isao na umjetnu travu i to je ispalo kao pogodak. Imam plan mijenjati stolariju i ici na low-e, zato se nisam niti odlucio na ove folije. A radim s onim sto imam. Da moram sve ispocetka, tiltao bi kucu prema jugoistoku tako da ljeti predvecer mogu normalno izaci na terasu i imati hlad.
![]() |
![]() |
#2309 |
Premium
|
Ma ne računaju s time niti danas. Sada gledam kroz prozor i apsolutno sve kuće i zgrade u okolici sa gro svojih prozora gledaju na zapad. Par starijih zgrada na obzoru imaju neku blago sjeverozapadnu orijentaciju, ne znam što su majstori koji su to gradili cugali. Ljudi hoće pogled da se mogu kur*iti pred frendovima i na fakebooku ![]() Jugozapadna orijentacija je jako nezgodna. Pasivno solarno traži da na zapadu nemaš nikakve staklene stijene (možda nešto skroz matirano) iz očitih razloga. Po tome što sam vidio da ljudi rade, mislim da je uvjerljivo najpametnije imati spavaću na sjeveroistočnoj strani s prozorom na istok tako da te sunce probudi ujutro a bez da te siluje. Naravno, jednom kada je objekt sagrađen da su ti opcije limitirane, ali bih generalno kazao da imaš solidnu situaciju. Ja u stanu na vrhu zgrade imam veliki prozor na skoro čisti zapad a južna strana je čisti zid bez ikakvih otvora. Bolje bi bilo da je obratno, ali šta sad. Dodatni problem, a zbog toga što sam na vrhu zgrade, je što se stepenište na toj zapadnoj strani užari preko ljeta, a topli zrak ide kamo? Gore. Otvorim ulazna vrata od stana i uniđe mi milion BTU dok kažeš keks. Srećom pa imamo te zajedničke prostore ("sušione") na međukatu pa cijelo ljeto ostavljam otvorena vrata da topli zrak ima neku primamljivu alternativu za izaći van. To dosta pomogne.
![]() |
#2310 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Imam terasu 7m široku na jugoistok okrenutu i nadstrešnicu kad smo radili sam onako odokativno izmjerio do kuda ide sunce po ljeti i zimi i tako namjestio visinu i kut. Sad mi u podne preko ljeta onako samo malo na terasu, a zimi se podvuče ispod i kroz staklenu stijenu tuče skoro do pola dnevne. Beplatno grijanje po zimi, sunce izađe, klima stane ![]() Sve super dok je ispred terase dolje bio bijeli kamen. Kako tu parkiramo aute onda smo pred par godina povukli asfalt do ceste. Zajeb samo takav, osjeti se itekako kako se užari to sranje od asfalta i isijava toplinu preko na terasu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|