|
![]() |
#2191 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Kupnja bijele tehnike
Citiraj:
Ja sam na teži način naučio da trebam aktivirati samočišćenje ![]() Starci imaju novu Gorenje vešmašinu. Ako joj kažeš da NE centrifugira ona neće centrifugirati na kraju programa ali za vrijeme pranja i dalje centrifurira ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2192 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
My 2 cents: ništa ime, samo garancija. Bosch perilica robe serija 8 - grijač otišao za godinu dana, kad ga je serviser izvadio, izgledao je kao nov. Kod suđerice je garancija posebno bitna, jer su grijač,pumpa za cirkulaciju i motor u jednoj jedinici. Nedavno sam mijenjao jednu takvu jedinicu na Beko suđerici, zbog izgorenog grijača od par eura moraš baciti ispravnu pumpu i motor. Srećom ima novih kompletnih jedinica na Ebay-u za 100€ i nije ih preteško zamijeniti, no da serviser radi van garancije, ne bi išlo ispod 300€. Sljedeća suđerica je najvjerojatnije Miele+ 10g garancije, nadoplata isplati samu sebe na prvom kvaru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2193 |
#erase startup-config
|
Ako ti priznaju garanciju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2194 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Molim fact check za ove informacije. Kafanske price cini mi se. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2195 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
AEG nije prodan candyju, electrolux nije prodan candyju. Koliko ja vidim, tu je jedino istina da je candy prodan haieru, i to prije 5-6 godina još. Što se tiče kombo vešmašina/sušilica, baš na savjet iz ovog topica smo uzeli AEG i evo skoro 2g bez problema (kuc kuc), iako zahvaljujući ženi to radi imam osjećaj jedno 6-7 sati dnevno ![]() Kod kombiniranih tih čuda samo treba paziti da se očiste muce nakon sušenja, ostanu unutar gume i po staklu, ako se to ne radi onda kasnije idu žalbe kako vešmašina/sušilica kombo ne valja ![]() P.S. gorenje je žestoko sranje, nažalost smo prije 3-4 godine uzeli gorenje frižider no frost i sad cca svakih mjesec dva moram odleđivati no frost ventilator jer se nakupi frosta pa grebe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2196 |
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
AEG je prodan Electroluxu. Electroluxov vlasnik je Investor AB (78%) Candy je preuzeo haier Candy nema veze sa AEG i Electrolux Poslano sa mog 2306EPN60G koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2197 | |
Premium
|
Citiraj:
Vrlo je bitno da mašina ne stoji zatvorena, tu će se usmrditi svaka. Barem vrata odškrinuti malo nakon pranja. Može se i ladica ostaviti malo otvorena. Smrad ovisi jako i o korištenim detergentima i ostaloj kemiji. Tekući detergenti kakvi se danas preferiraju + omekšivač, to sve ostane ljepljivo unutra i napravi se podloga za bakterije i gljive. Omekšivače ne koristimo i pazimo s čim peremo ![]() Stare mašine nisu trebale samočišćenje jer se pralo većinom praškovima + temperature su bile više, 50 za obično, bijelo na 70-90, a to malo bakterija preživi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2198 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
ovo radi i whirlpool sa ekranom - centrifuga na 0 ali tokom pranja i dalje centrifugira. s druge strane isti takav whirlpool sa digitalnim "programatorom" bez ekrana mi to ne radi. vidjet ću novu, 5. po redu whirlpoolicu u 25 godina, kako se ponaša. (ps 5. ne zato jer umru nego zato jer nam ih treba toliko). prva je imala oko 17 godina kad smo ju bacili, crkla je pumpica za vodu ali je estetski bila takva da ju je mater odlučila eliminirati. sve do sad su imale isti problem - zarđa poklopac ispod boje i nabubri, i u nekom trenutku pukne boja i dobijem poklopac koji je na pola rđav. držimo ih uvijek otvorene tako da vlaga ishlapi, niš ne smrdi, i nikad ništa ne stavljamo u njih za čišćenje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2199 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Mi smo staru Boschicu zamijenili za ovu Candy. Sve radimo jednako: tekući deterdžent bez omekšivača, iste temperature, ista brzina centrifuge. Vrata i ladicu za deterdžent smo držali otvorenima na obje. Primjetio sam da mi ostane tog ljepljivog od deterdženta na filteru. Na staroj Bosch se to nije događalo a isti deterdžent… |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2201 |
#erase startup-config
|
Stavim uvijek na dodatno ispiranje na kraju ciklusa. Ako smanjim deterdžent onda veš smrdi kad ga sušim iako ga odmah izvadim nakon pranja. Još mi najbolje pere program osjetljivo odnosno jeans jer tu potroši najviše vode. Ne nogu se oteti dojmu da previše štede vodu na uštrb kvalitete pranja samo da dobiju što veći energetski razred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2202 |
Premium
|
Da, upravo tako, šparaju vodu i struju. Ali svejedno čudno da ostaje ljepljivo na filteru. Probaj drugi detergent. Nisu stalno isti, proizvođači mijenjaju sastav kako bi zadovoljili ekološke norme, naravno na štetu pranja. Opekli smo se prije nekoliko godina na suđerici i finish tabletama - odjednom ostaje bijeli prah po ladicama i suđu. Frenovi se žale na isto, 3 kućanstva, svi kupili finish tablete na akciji. Na kutiji sitnim slovima na dnu piše LOT number (serija u proizvodnji) i legenda oko prefiksa koji određuje porijeklo. Uspoređujem staru i novu kutiju, identične su, ali stare tablete koje peru dobro su made in DE, a nove PL. Tada smo otpisali finish zauvijek. Nakon koju godinu ponovno vidim u trgovini paletu istih tableta na akciji, proučavam kutiju - nema više te oznake mjesta proizvodnje na dnu ![]() Slična situacija bila s nekim tekućim iz Mullera, njihov brand, izvandredno se dobro pralo suđe s tim. Odjednom nestalo s polica. Nakon cca 2g ponovno se pojavi isti artkl, malo drugačija ambalža, tekućina drugačije boje i ne pere ni blizu kao ona prva ![]() To je onaj "Novo je bolje" sindrom - prozvođači sve moraju zeznuti u novim verzijama ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2203 |
#erase startup-config
|
Probaj one ekološke Denk mit tablete iz Muellera u zelenoj kutiji. Nama opere bez bijelih naslaga i ne trebamo stavljati sjajilo za suđe ![]() Drže ih na odjelu zdrave hrane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2204 |
Premium
|
THX, mogu probati nagovoriti suprugu da i to isproba. 90% smo prebacili suđericu na tekuća sredstva. Bosch serija 6 iz 2014. Radi uredno do sada, nikakvih problema, sol pojačana do max (tvrda voda). Malo se jače čuje odvodna pumpa. Mašina je s plastičnom podnicom za to su svi vrištali kad sam kupio, ali nula problema oko toga. Prošle godine zamijenio brtvu oko vrata, nova košta neku siću s amazona, plus gornji impeler, neke brtve su otišle. Sve DIY, 15 minuta posla, ne moraš zvati i čekati majstora. Meni veliki plus kod Boscha - za sve perilice imaju exploded dijagram i popis dijelova na netu, ako nešto i rikne (tipa brtva na vratima kao kod mene), naruči se i popravi bez problema. Online uputa koliko hoćeš... Ostali proizvođači skrivaju te podatke ko zmija noge. Kad ova perilica odapne (valjda je nisam zacoprao sada), opet bosch i prst u uho ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2205 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Imamo novu Beko perilicu veša, ne uzima omekšivač, koji puta uzme, koji puta ne. Žena već 2 dana čita upute, ne vidi gdje bi mogao biti problem. Jel to faulty aparat? Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 19.03.2025. u 10:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2206 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Perilica suđa i omekšivač ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2208 |
Premium
|
Provjeri da li na istom ili na različitim programima se to događa? Po nekoj logici, ako na nekom programu nikad ne uzme, onda je takav program. Ako na istom programu malo radi, malo ne, onda zoveš servis ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2210 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Kad peremo nesto bas jako prljavo ubacim jednu ekstra tabletu u korito za pretpranje i bok. Kad perem masinu jednom u tri mjeseca ubacim u nju malo alkoholnog octa, bocicu za samociscenje masine i pola domaceg limuna za miris. Apoteka!
![]() |
![]() |
![]() |
#2211 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ni ja ne koristim sjajilo, samo Denk Mit tablete i ocat točim za ispiranje, ali ostane hrpa bijelih fleka od kamenca, nekad više, nekad manje. Ti nemaš toga?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2212 |
49%winner
|
Imamo jako tvrdu vodu, ali nemam fleka (da kucnem u drvo). Masina se sama otvori kada je faza susenja, ako to ima utjecaja. Jedino gdje nekad vidim neke tocke je iznutra na loncima od celika, ali to su vjerojatno one uobicajene fleke po njima od kuhanja i koristenja. Nije nesto sto se moze obrisati prstom. Malo alkoholnog octa i promuckati i to mu vrati sjaj. Case, tanjuri, sve ostalo je oke. Imao sam nekih sranja sa flekama i bijelim posudjem dok sam koristio tablete+sjajilo i dok sam naivno ispirao posudje u sudoperu prije masine, misleci da pomazem masini. Onda sam to prestao raditi i odonda sve pet.
![]() |
![]() |
#2213 | |
Premium
|
Citiraj:
Bijele fleke, ako je kao prah, to vidim kao: - ostaje ti kamenac = tvrda voda, pojačaj sol u perilici (ili je krepao odmekšivač/depurator ako je stara perilica) - ostaje bi prašak iz tableta = probaj tekući detergent. To se meni događalo s tim sfušanim tabletama od finisha. S tekućim i boljim tabletama nikad toga. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2214 |
EMP moderator
|
Nemam opciju pojačavanja soli, koliko uzme, uzme. Jednom mjesečno naspem kilu do kilu i pol tako da je troši. Deterdžente sam mijenjao, prvo neke 3u1 tablete, onda običan prašak, sad te tablete i svaki puta isto. Kako ti ne smrdi to neisprano suđe? Već sat vremena iza prvog ubacivanja suđa se usmrdi da treba zračiti svaki puta.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2215 |
49%winner
|
Mislis na prljavo posudje koje preko dana gomilam u otvorenoj masini ili (masinu ne zatvaram inace kad ne radi)? Ne smrdi nis, jedino sto ocistim su komadi hrane, listici salate i sl. da se bezveze ne vrti po masini. Gulas, ulje, masne tave i sl sto se moze rastopiti u vodi, to sve pustam. Jedino sto bas nikad ne perem u masini je posudje prljavo od jaja i ribe. Za ribu jos ajde de, al jaja znaju zasmrditi ostalo posudje nakon pranja. Vec sam si to potvrdio vise puta, a od zene dobio salatu ![]() Naletio sam na vise mjesta da kemija/enzimi iz tableta najbolje rade kada se imaju za sta primiti, za prljavstinu i masnoce... Zato vise i ne ispirem nista.
![]() |
![]() |
#2216 | |
Premium
|
Citiraj:
Kupi za probu neki dobar tekući detergent pa vidi kako ti s time radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2217 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
Probat ću, to bude kao jastučić neki ili se natoči u posudu? Više bi odgovarala druga opcija jer mogu dozirati po želji.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2218 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Miele Perilica(bez twin dos, fuck that shit, pere 3 puta dnevno po 9kg svaki load evo vec 4 godine(sezona)) i Miele susilica. Drugo sve Bosch za kuhinju, Klime samo Mitsubishi kirigamine(6 komada imam, jednostavno za vaditi turbinu i ciscenje svake god prije sezone), Jura aparati za kafe ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: pdx. 19.03.2025. u 15:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2219 | ||
Premium
|
Citiraj:
Boca obična, natočiš u spremnik gdje ide tableta. Većina tih spremnika je tako građena da ne iscuri van kad zatvoriš vrata (ima brtvu oko kutijice gdje ide tableta). Nemoj neki jeftinjak iz eurospina nego uzmi neki somat ili finish ili tako nešto, preživjeti ćeš jednu skuplju bocu za test. Nemam nešto za preporučiti, mi kupujemo što se nađe po akcijama kod nas ili u IT. Citiraj:
Jel to tipično za sve Mitsu klime ili samo taj model? Ubi me Toshiba već godinama na servisu, za tu turbinu izvaditi treba cijelu unutarnju rasklopiti... serviseri me mrze, ne žele niti dolaziti pa moram sam ![]() Klima je već stara, pomalo razmišljam o zamjeni, ali obavezno da je mogu sam servisirati ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2220 |
#erase startup-config
|
Kupnja bijele tehnike
Koliko se sjećam kemije nije baš dobro miješati ocat i sol. To između ostaloga rezultira klorovodikom koji isparava i nije dobar za udisanje. Kada se taj HCl pomiješa s vodom dobije se vrlo korozivna klorovodična kiselina (HCl) koja je prilično agresivna za metale i za svašta nešto. A u suđerici ima puuno soli ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|