|
![]() |
#2251 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Jesen se meni pokazala lošom za sijanje trave, tada vegetacija polako staje, trava ne stigne dovoljno narasti i sjeme se uguši od silne vode u zemlji iako je zemljište s laganim padom. Redovna košnja odnosno održavanje je ključ, na starom placu sam imao korova skoro 2 m, pokosio par puta i već se vidjela fina zelena trava, a korov je nestajao. Ne znam imaš li problema s krticama, ali ako se već nanosi nova zemlja, razmisli o mreži protiv krtica, kod nas zna biti kao minsko polje, horor.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2252 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Površina je velika, nekih 700 kvadrata trave, pa ne mogu povaditi sav taj korov ručno. Ali ajde, idem vidjeti da uzmem neku kosilicu danas, pa krenem kositi. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 11.03.2025. u 10:33. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2253 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Pretpostavljam da je i kod mene ilovača jer količina vode kaj mi ostane u dvorištu tjednima nakon zadnje kiše je nenormalna. Sjebana situacija, s Medvednice mi ide voda tak da gacam u blatu čak i nakon manje kiše. Blatnjavo, sklisko, dvorište je bez pretjerivanja neupotrebljivo + pes od 50 kila spotaracal svu travu i nosi blato u kuću tak da baš imamo veliki problem s tim. Ova dubinska drenaža em nisam znal, em mi nitko nije rekel - plan mi je bil napraviti francusku drenažu oko kuće + na najnižoj točki kosine i spajanje na kanalizaciju. Trebal bi i izravnati dvorište, posaditi neku črešnju, popločiti napred itd. ali em nemam vremena uz bebu, love niti pouzdanog majstora da napravi to sve... ali ovo zadnje imamo svi problem eh ![]() Imam oko 300ak kvadrata, nije puno al čovjeka veseli... još imam rovove uz ogradu kaj sam čupal japanske čemprese pretprošle godine, isto tak dobil preporuku da ostavim da se zemlja "oporavi" od kiseline kaj je ostala od njih.
![]() |
![]() |
#2254 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Kreni redom. ![]() Ak imaš "glinu", brzi fix ti je napraviti mali kanal motikom. Samo da se voda ne zadržava i da teče. U dvorištu na selu imam sličnu situaciju s voćnjakom. Uzeo motiku i "iscrtao" male kanale(3-4 cm) u glavni odvodni kanal. Izgled je narušen samo prvih 10 dana dok trava ne zaraste. A ionak mi to nije bitno jer je voćnjak. ![]() Naravno, nije dugoročno rješenje jer se to za koji mjesec poravna, pa opet isto. Ali od jeseni do proljeća je ok jer nema košnje. Ljeti je podnošljivo jer su voćke ionako žedne. P.S. ja sam najviše posla u dvorištu odradio dok je klinka bila beba. Stavimo ju u kolica i spava ko top dok mješalica ronda. Sad ne mogu jednu granu odrezat da ne ponovi 30x da želi i ona rezat. Zamisli kak mi je gletat i krečit ![]()
![]() |
#2255 | |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Citiraj:
Da bi mi izdržao cijelu godinu morao bi ugraditi podzemni sistem kap po kap i robotsku kosilicu, to je u nekom planu. Baš ću baciti oko na te vrste trave koje si spomenuo jer obično kupim u Peveca neku univerzalnu. Ove godine sam čak naklijavao sjeme po preporuci sa YT i nije se loše pokazalo. Ujednačeno nicanje a mravi ne urade štetu jer odmah i žila krene. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2256 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
![]() Pretpostavljam da bi najbolje bilo da prvo izravnam dvorište, prefrezam ga, probam pad nekak dopeljati do skroz lijevo i onda drenažu složiti prema dolje (to je i jedino gde mogu jer je tam cesta i kanalizacija, sve okolo je parapet koji drži površinsku vodu + druga dvorišta su okolo tak da nemam izbora)
![]() |
![]() |
#2257 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
U zgradi smo od 5 stanova i imamo razvedenu noćnu rasvjetu po parkingu i u planu nam je postaviti rampu na ulazu u parking. Planiramo uzeti struju od rasvjete, ali se rasvjeta pali samo po noći, senzor je na zgradi. Kako je najjednostavije prebaciti svaku lampu na svoj senzor, da struju stalno imamo kod lampi (od lampe koja je najbliže ulazu na parking bismo uzeli struju)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2258 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Spustam strop na katu nase kuce i sredujemo si dodatni prostor. Ima li netko neki link sto staviti od izolacije? Mislio sam ici sa vunom 20 cm + paranepropusna u kupatilu za ostalo cu vidjeti i saznati. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2260 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kako je provučena struja do lampi ? Jeli slučajno kroz el. bužir/ cjev ? Ako je onda je "lako" dodati žica i prespojiti. Tada može ostati postojeći senzor na kući. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2261 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2262 |
Moderator
|
Pogledaj unazad 😀 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2263 |
Premium
|
Postoje bužiri oni narančasti naborani, zakopani u betonu i zidovima i dijelom ispod šute, ali je to nekoliko desetaka metara i više račvanja po dvorištu postoji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2264 |
Moderator
|
Onda bi se vjerojatno dalo odraditi šta želiš. Treba napraviti skicu / shemu sa naglaskom na "optimizacijom" br. žica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2265 | |
Premium
|
Citiraj:
I znate li koga tko bi to mogao pogledati i obaviti? Preferabilno da ima tvrtku i da može izdati račun. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2266 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2267 |
Moderator
|
@strgani Ako si zadovoljan kako je do sada senzor odrađivao, neka i ostane kako je, do te lampe najbliže ulazu se provuče dodatno x žica (napajanje + eventualno komandu za rampu). Ako će rampu postavljati neka firma onda bi oni trebali znati / moći odraditi i taj dio oko el. instalacija. Ova dodatna komanda (npr. u ulazu) zna biti zgodna, da ne moraš izlaziti vani kad dolazi netko od gostiju i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2268 | |
Premium
|
Citiraj:
Dizati će se rampa na daljinske upravljače. Misliš da bih mogao od te posljednje lampe skroz progurati kroz bužir nečime novi kabel? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2269 |
Moderator
|
Nađi / pitaj informacije o toj rampi, vjerojatno nije neki veliki potrošač, moguće da bi 3x0,75mm˛ bilo dosta a takav kabel ima fi cca 6 - 7 mm. Ako kabel zapne, nešto lakše prođu same žile. Angažiraj (te) nekog električara / kućnog majstora .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2271 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2272 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2273 |
Moderator
|
Najgore od svega šta ti zapravo dodatno treba samo 1 žila za fazu, a iskoristiš postojeću nulu i uzemljenje. Zato sam i spominjao ranije žicu umjesto cijelog kabela. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2274 |
Premium
Datum registracije: Nov 2012
|
Zna li mozda netko gdje ima za kupiti u hr metalni prikljucak 1 1/4" na npr. 25 mm ili neki drugi promjer? Treba mi za vrtnu rucnu pumpu za vodu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2275 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Bauhaus: https://www.bauhaus.hr/prikljucci-za...0000967%3AMjed Sad oce bit bas 1 1/4 na nesto, valjda oce, npr navojna spojnica 1 1/4 na 1: https://www.bauhaus.hr/prikljucci-za...ica/p/16163123 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2276 |
Premium
Datum registracije: Nov 2012
|
Hvala, nasao sam navojnu spojnicu (vanjski 1 1/4" na 1") i vijcani spoj (unutarnji 1" na slauf). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2277 | |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() /fušer mode off |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2279 |
EMP moderator
|
Ja razmišljam to ili teraplast. Kolika ti je temperatura dimnjaka iza same peći? Moj je oko 60-65°C. Ne znam kako će se to drvo ponašati pri dugom izlaganju većoj temperaturi. Treba staviti koji cm kamene vune između.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|