Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.03.2025., 08:29   #6661
Igor_Zg
Premium
Moj komp

Igor_Zg's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
To što te t-com stavlja u neki samo njima poznat range je normalno. Nije baš 192.168 već 172.27. ali nebitno, treba biti tako na t-comu.

Ne zaboravi na računalima u mreži postaviti mikrotik za gateway. Sve mi smrdi da je u tome problem.

Ako koristiš DHCP, podesi na mikrotiku da daje leasove sa mikrotik ip kao gw.
Nije bitno ali 192.168.99.1 mu je network adresa:

Dosta mi je kompleksna konfa na MKT-u, sve je radilo do bridge moda, morao sam patiti 2 god na A1 jer nisu to mogli dati... nikad mi nije ISP router bio na čelu mreže da kontrolira routing i ostale servise

Citiraj:
Autor Ivan357 Pregled postova
PPPoE vezu stavi u WAN listu
na kraju priče.... kako imam VLAN filtering po bridge interface-ima, na kraju taj Internet port nije radio samostalno, već sam morao napraviti bridge u koji sam ubacio samo taj jedan port i na bridge dizati pppoe klijenta a ne na sami interface + src. nat masquerade (to sam*i*imao*ali*eto).

Sad to na kraju ima smisla ali eto da pomognem ako netko drugi upade u isti problem.
Igor_Zg je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2025., 11:26   #6662
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor Lika091 Pregled postova
Pozdrav ekipa, u 8mjesecu 2024 trazio sam izracun koliko bi doslo da prekinem ugovor za optiku. Tada je bio izračun 132€, jucer sam opet trazio izracun i sada je 165€!! 7 mjeseci kasnine za istu liniju! Ugovor od 2 godine istjece u rujnu 2025g. Nudi mi se jeftino optika Iskon za 13.90€ pa bi presao njima. Dopisivao sam se s agentima i inzistirao da provjete izracun i kazu im da im sustav sada tako pokazuje, tih 165€, što je totalno besmisleno. Što mislite?
Nije besmisleno jer plaćaš penale samo na ostvarene popuste. Bila je ta tema već: https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=320082

Tebi je popust cca 4.50€ mjesečno i toliko si manje plaćao T-Comu jer si imao ugovornu obvezu. Plus prva 3 ili 6 mjeseci po 1€. Ako misliš promjeniti operatera, plati razliku popusta koja si ostvario i to je to.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2025., 11:31   #6663
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Citiraj:
Autor Igor_Zg Pregled postova
Nije bitno ali 192.168.99.1 mu je network adresa:
A eto, stvarno nebitno, ali meni je na istom mjestu 172.17.99.1:

Ki će ih znati... čemu to...
btw: vidim da nam je različit MTU/MRU... koliko se sjećam, ja imadoh problema sa otvaranjem stranicama kad je bilo 1492. Ako ti bude štekalo, sjeti se.
Staro 11.03.2025., 13:44   #6664
Igor_Zg
Premium
Moj komp

Igor_Zg's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
A eto, stvarno nebitno, ali meni je na istom mjestu 172.17.99.1:

Ki će ih znati... čemu to...
btw: vidim da nam je različit MTU/MRU... koliko se sjećam, ja imadoh problema sa otvaranjem stranicama kad je bilo 1492. Ako ti bude štekalo, sjeti se.
imao sam davno Iskonov ali ista infrastruktura i tad sam gurao 1492 ali imat ću na umu ako se bude raspadalo/fragmentiralo
Igor_Zg je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2025., 16:01   #6665
Lika091
Premium
Moj komp

Lika091's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Nije besmisleno jer plaćaš penale samo na ostvarene popuste. Bila je ta tema već: https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=320082

Tebi je popust cca 4.50€ mjesečno i toliko si manje plaćao T-Comu jer si imao ugovornu obvezu. Plus prva 3 ili 6 mjeseci po 1€. Ako misliš promjeniti operatera, plati razliku popusta koja si ostvario i to je to.
Ali pogledaj screenshote, prije 7 mjeseci je bilo 130ak € penale a sada isti taj zahtjev i kazu 165€ penala

Poslano sa mog RMO-NX1 koristeći Tapatalk
Lika091 je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2025., 17:23   #6666
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Digli su penale za inflaciju.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2025., 20:17   #6667
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Citiraj:
Autor Lika091 Pregled postova
Ali pogledaj screenshote, prije 7 mjeseci je bilo 130ak € penale a sada isti taj zahtjev i kazu 165€ penala
Pa pročitaj još jednom što sam napisao.

Dakle trenutno mjesečno plaćaš ~4.5€ manje nego što je puna cijena paketa. Zadnjih 7 mjeseci plaćaš tih 4.50€ manje i to ti je taman razlika od 130€ do 165€. Razlika zbrojenih popusta koje si ostvario. Za 4 mjeseca će ti biti 180€ razlika.

Naravno da ih moraš platiti ako misliš raskinuti.
Staro 11.03.2025., 20:25   #6668
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Dobro ti je objasnio, do prije 7 mjeseci si bio iskoristio 130€ popusta, a od tada još 7 puta 4,50€.
Izračun se vjerojatno sastoji od neke fiksne naknade za instalaciju + možda si koji mjesec imao za 1€ + mjesečni popust puta broj mjeseci.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2025., 14:49   #6669
Ati freak
aka Striko
Moj komp

Ati freak's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Mojim roditeljima, penzicima ( na tatu ) prijavljen prikljuca, istice ugovor od 24Mj za Max2 paket. ( Internet i telefon).

Koja je najjeftinija cijena na HTu za to navedeno ako se uzme u obzir da je penzioner, jel ima kakav popust?
Staro 20.03.2025., 16:58   #6670
johnsmith
Premium

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Dobro ti je objasnio, do prije 7 mjeseci si bio iskoristio 130€ popusta, a od tada još 7 puta 4,50€.
Izračun se vjerojatno sastoji od neke fiksne naknade za instalaciju + možda si koji mjesec imao za 1€ + mjesečni popust puta broj mjeseci.
Ako je korisnik "novi" - prelazak s operatera X na HT, nema samoinstalacije nego drug tehnicar mora 5min potrositi da sve poslozi. Kao uz UO to je free ili 1e, eee ali dok oces raskinut, onda je tako nekako, 100e ili neka nebuloza
Imao sam isti slucaj da mi s trajanjem ugovora rasli penali, instalacija od strane tehnicara i popusti mjeseci. Odlezao do kraja i reko ajca.
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2025., 11:49   #6671
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Jel se meni to samo čini ili je u HTu kaos po pitanju te optike?
Prebacujem 4g staru optiku s HTa na Iskon.
Prije 3 dana zove HT tehničar da ima za mene provesti optiku. Objasnim mu da je optika već odavno u funkciji i da samo treba novi router donijeti, doslovno plug &play.

Danas dolaze 3 ekipe:
- prvo neka dvojica, otvore ormarić na zgradi, čeprkaju nešto valjda pola sata i odu.
- zatim isti HT tehničar koji se najavio, uključimo iskon i ajd bok
- 10 min kasnije dolazi neka ekipa HT kooperanata koji imaju nalog da mi trebaju optiku provući!?
U tom HTu se stvarno ne zna tko pije tko plaća
3 ekipe izlaze na teren za 10 min posla
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2025., 12:58   #6672
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Kod mene jucer slicna situacija. Dogovorio sam optiku od tcoma prosli tjedan, i u ponedjeljak me zvao tehnicar broj 1 i dogovorili termin danas ujutro.
Jucer me kasnije ujutro zove tehnicar broj 2 da ima nalog za instalaciju i da ako sam slobodan da bi dosao odma.
Par poziva gore dole izmedu njih i vodstva, instalirao mi je on jucer a ovaj drugi me zvao u meduvremenu i saznao da je rijeseno.

Nisam nezadovoljan jer sam rijesen i dan ranije, ali tu je ocito lose sredeno kako dobivaju naloge od ovih iznad sebe.

edit:
Moze li se ruteru tcoma pristupiti za dns postavke, npr za adguard home setup?S obzirom da sve danas ide preko aplikacije telekoma?

192.168.1.1 nema nikakvo sucelje samo status, ruter je TECHNICOLOR FGA2233.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 22.03.2025. u 18:14.
prileee je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2025., 18:06   #6673
The coon
Registered User
Moj komp

The coon's Avatar

Datum registracije: Aug 2018
Pridružujem se upitu kolege @prileee, kod mene je Arcadyan vrv9518ba-2c. Pretražio sam sve postavke ali nigdje se ne spominje DNS da postavim Pi-hole.
The coon je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2025., 18:35   #6674
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Opisivali smo taj novi igrokaz gdje router nema klasične postavke nego se sve postavlja daljinski preko web portala, zovu je RDK platforma.
Naravno da je to karikatura sa par postavki oko WiFi postavki i ništa drugo.
Sve ostalo su "napredne postavke" ...... > zaboravi(te).
Jedina alternativa je da ako možete i znate složiti custom router, a i za to prvo treba tražiti da vas skinu sa RDK platforme, donesu / pošalju drugi router.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2025., 11:02   #6675
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
Da podijelim svoje iskustvo s optikom.
Trenutno sam na HT bakru (adsl) i prilikom provjere dostupnosti optike na mojoj adresi dozvolilo mi da ugovorim optički paket. Nakon par dana (bilo je to prije mjesec i pol) zove me "Filip iz HTa" i veli neka ga nazovem poslije 20.03. i da će onda biti moguće na terenu tehnički sprovesti optiku. BTW, šaht za DTK je kod susjeda na dvorištu, samo treba do mene dogurati optički kabel.
I tako zovem ja natrag +3858000026 ali tamo ne dobivam nikakvog Filipa nego neki automat.
Znam da možda pitam gluopst, ali zna netko kako doći do tih tipova iz telefonske prodaje, odnosno tog Filipa?
myroman je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2025., 11:12   #6676
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Hehehe bojim se nikako Kao ni do tehničara kad izađu na teren i zove te sa svog moba, a tebi se na mobu pokazuje kao da zove iz Zga (01 pozivni). Pa ti sad propusti poziv i nadaj se da će nazvati opet...
Staro 25.03.2025., 11:44   #6677
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

G. Filip me nazvao nekoliko minuta nakon postavljenog pitanja.
E sad, ili prati ovu dretvu, što je vrlo pohvalno ili se baš potrefilo.
U svakom slučaju sve smo dogovorili i čekam poziv tehničara, koji, nadam se, neću propustiti.
Hvala Filipe ako ovo čitaš!
Staro 08.04.2025., 23:30   #6678
PCfrik
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Tražio sam na optici micanje RDK i stavljanje ONT-a da stavim svoj ruter. Kad je tehničar bio, uzeo je Technicolor ili kako god se zove i donio mi ONT, a ruter nije nikakav donio, nego je rekao da stavim svoj kad nabavim. Je li to OK jer se bojim da me poslije ne ganjaju da im vratim ruter koji uopće nemam. SZK sam zvao zbog nečeg drugog, i napomenuo sam to, i oni tvrde da je nemoguće da nemam njihov ruter.
PCfrik je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2025., 23:40   #6679
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja u takvim glupim situacijama trazim da potpise nalog sta je dobio a sta odnio
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2025., 14:08   #6680
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
Citiraj:
Autor PCfrik Pregled postova
Tražio sam na optici micanje RDK i stavljanje ONT-a da stavim svoj ruter. Kad je tehničar bio, uzeo je Technicolor ili kako god se zove i donio mi ONT, a ruter nije nikakav donio, nego je rekao da stavim svoj kad nabavim. Je li to OK jer se bojim da me poslije ne ganjaju da im vratim ruter koji uopće nemam. SZK sam zvao zbog nečeg drugog, i napomenuo sam to, i oni tvrde da je nemoguće da nemam njihov ruter.
Koji su ti ONT donijeli?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2025., 08:08   #6681
PCfrik
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Citiraj:
Autor tascam Pregled postova
Koji su ti ONT donijeli?
Huawei, nov u kutiji. Tehničar je odradio prebacivanje preko laptopa, i otišao kad je na ONT-u zasvijetlilo što treba.
PCfrik je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2025., 08:20   #6682
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
Mislio sam da su dobili nešto novije.Ti Huawei nisu neka sreća
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 20:10   #6683
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

Datum registracije: Apr 2017
Kod mene već mjesecima razvlače optički kabel, po 3 ekipe, dođu, rade nešto, nema ih par tjedana i tako u krug...

Gdje mogu dobiti obavijest kada bi to trebalo biti završeno? Po onom planu gradnje sa HT weba krajnji rok je bio 31.12.2024.!
RedSky je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2025., 21:14   #6684
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Frendu u selu isto razvlace optiku. Izasao on bezveze van, pitao kad ce doci na njegovu kucu, ispalo da nije niti u planu za optiku. Ali susjedi recimo jesu. Zasto? Zato jer susjedi jos koriste telefon na bakru i smatraju ih aktivnim korisnicima i automatski su na listi. Frend je godinama na 4G netu i nema bakar/telefon ugovoren vec dugo vremena.

Long story short, nakon tjedan dana dobio i on optiku na fasadu.
Staro 13.04.2025., 22:00   #6685
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

I kad je pušteno u pogon? Dobio sam i ja prvo ormarić, prije par tjedana i optički kabel u njega...

Ali oni i dalje nešto rade okolo po ulici...
Staro 13.04.2025., 22:05   #6686
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Rekli su mu kroz mjesec dana da bi trebalo biti pusteno, znaci mora cekati bar jos dva tjedna. Za prvi april su ga spojili
Staro 14.04.2025., 01:19   #6687
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

Mene otprilike 2 tjedna kasnije...
Staro 14.04.2025., 08:54   #6688
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Ja sam isao kao mali mujo. Na provjeru dostupnosti i tamo me pustilo da ugovorim.
I fakat, nakon mjesec dana eto ekipe. Ali sad je problem sto je od TK sahta do moje kuce 90 metara alkatenke koja je negdje zblokirama i nejde forspan kroz nju. Pa rekli oni, doci ce ekipa sa sondom i bagerom.
I tako sad sve stoji, tlakavci mi raskopani na jednom dijelu kod parapeta jer nisu mogli naci alkatenku i sl.
A bagera ni od kud...
Staro 14.04.2025., 16:33   #6689
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

A gdje mogu dobiti konkretan info o datumu dostupnosti optike?
Staro 14.04.2025., 17:44   #6690
dart_tom
Premium
Moj komp

dart_tom's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor myroman Pregled postova
Ja sam isao kao mali mujo. Na provjeru dostupnosti i tamo me pustilo da ugovorim.
I fakat, nakon mjesec dana eto ekipe. Ali sad je problem sto je od TK sahta do moje kuce 90 metara alkatenke koja je negdje zblokirama i nejde forspan kroz nju. Pa rekli oni, doci ce ekipa sa sondom i bagerom.
I tako sad sve stoji, tlakavci mi raskopani na jednom dijelu kod parapeta jer nisu mogli naci alkatenku i sl.
A bagera ni od kud...
Ako imas potpisan ugoovor onda im salji prigovor i pozovi se na HAKOM
Da te moraju spojiti 30 dana od sklapanja ugovora te ces dobiti 30€ po danu kasjenja max 450€
Da vidis kako ce pozuriti da te spoje
dart_tom je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno