|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2020
|
Isplativost izgradnje posebne/prilagodene vodene petlje nasuprot AIO
Dragi svi, gledam malo neko vrijeme vodeno hladenje ali kada sve zbrojim dobivam neke egzoticne brojeve u €€€ glede hladenja CPU, GPU kombinacije. Slusao sam malo neke likove i citao ali i dalje bas nisam dobio neku cistu predodzbu koliko je to zapravo isplativo, naime, glavni razlog zbog kojeg bi krenuo u samu gradnju petlje je smanjivanje buke tijekom nekih zahtjevnijih radnji na racunalu. Koliko uopce mogu ocekivati da cu moci smanjiti dB ako koristim neki moderniji, jaci procesor Intel 13 generacije, i9 i srednje jaku graficku karticu nvidia 2080? Koliko zapravo trebam vode kako bih to uspjesno hladio te koliko radijatora trebam. Postoji li mogucnost samostalne izglradnje CPU, GPU bloka koji bi bio pogodan za navedeni procesor, graficku? Da li je ta vodena petlja cista fantazija, samo staviti dobar AIO sa push/pull i Bog te veseli? ugodan vikend svim citaocima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Isplativost je nula, radis to iz gusta i ako te bas zanima. Dobijes par stupnjeva za 500 eura dijelova. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
I računaš naravno na čišćenje svega redovno jer se skupljaju prljavštvine unutar loop-a. Znači ispuštanje loop-a, čišćenje svega, pa ponovno stavljanje tekućine što znači i kupovanje nove tekućine. Ne znam kolko si upućen pa ako nisi to znao da i to znaš. Obično ekipa mislim složim custom loop nalijem i to će mi trajat 4-5 godina tako pa poslije donesu na servis da se pregrijava pa stružem četkicom sa finova alge, kamenac i ostali otpad ![]()
![]() |
#4 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
¯\_(ツ)_/¯
Datum registracije: Feb 2008
|
Ko sta su ti rekli, nema tu nikakve isplativosti, potpuno je neisplativo i to radis ako uzivas u slaganju kompova i tinkeringu. Takodjer je dosta zahtjevnije od slaganja "obicnog" kompa i treba dobro sve promisliti unaprijed iako ces i onda kad prvi put slazes naletjet na probleme. Mogucnost da ces ostetiti/unistiti skupe komponente ako si neoprezan je dosta visoka ![]() Al da je za puno para moguce sloziti loop koji ce skoro necujno hladiti 500-600+ W komponenti, moguce je... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jun 2010
|
ne isplati se, ako kupuješ nekakve kvalitetne dijelove vodenog izađe te skoro kao dodatna konfiguracija ![]() jedino probat ganjat polovne dijelove, ali to je avantura za sebe. jednostavno uzmi aio ili kvalitetan zračni hladnjak i zaboravi na to ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Imam 7800x3d, i to se ne grije baš. Kad sam ga kupio kupio sam arctic freezer 2 420. Znao sam da je overkill jer se 7800x3d u loadu ne grije puno, i reko želim da bude tiha konfiguracija. Prijatelj mi je imao isti hladnjak godinama, i sve mu radilo savršeno. Prošlu godinu sam valjda 10% godine bio doma, hladnjak je bio star 2 godine. Procesor je uvjek bio undervoltan. i pred koji mjesec je crkla pumpa. I sad imao sam garanciju reklamiram, naravno čekaš tjednima. Kupio sam perless asasin 2. I taj hladnjak je radio isto tiho i isto hladno ko freezer 2. Nakon jedno 3 tjedna, dobio sam od arctica umjesto freezer 2 freezer 3 420. I montirao sam ga. Praktički nikakav pomak u buci i hlađenju. Možda 4C u maksimalnom loadu u CB. Iskrenoi žao mi je što sam maknuo peerles 2, mislio sam kak je ovaj 420mm da ću ga teško prodat. Nikad više nikakvu vodu neću stavit u ni jedno računalo! napomena moja priča je 7800x3d, da je u igri bio 14900k il slično, priča bi bila drugačija... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Voda je za lov na veci OC i gust. End of story. Za sve ostalo posteni zracni hladnjak itekako moze tiho ohladiti moderne AMD proceve. Za Intel nisam bas siguran dal moze biti i tiho i hladno u istoj recenici ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
smeghead
Datum registracije: Mar 2005
|
Isto zamjenio aio s perless assasinom. Temeprature skoro iste, samo sta vise nema zvuka pumpe koji me znao zivcirati. Isto pumpa krepala nakon 2g i dobio novi(galahad) Aio mi puno ljepše izgleda u kompu, ali više volim zrak radi jednostavnosti i tišine ako se stave bolji ventovi. Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
¯\_(ツ)_/¯
|
Citiraj:
Jedan eksterni MORA radiator hladi max clockani 14900K sa takorec izgasenim ventovima... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
#erase startup-config
|
Isplativost izgradnje posebne/prilagodene vodene petlje nasuprot AIO
Strogo tehnički gledano i zračni hladnjaci imaju vodu u onim heatpipeovima pa su i to vodeni hladnjaci ![]() Samo što ne cure i nemaju pumpu koja može krepat pa je pouzdanost i dugotrajnost neusporediva u odnosu na AiO vodeno… a i ako ventilator krepa i pretvori se u pasivca temperature neće skočiti za +50…+100 stupnjeva u par sekundi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
I još jedna stvar. Mene iritira buka, al osobito što me iritira su te nekakve visoke frekvencije na kojima rade pumpe. Tog nema kod zraka... Ma nema nikakvih prednosti voda, ono tipa 3% max više performansi na full custom 1000€+ kuleru od 50 € PE2. I uvjek će bit taj iritantni zvuk pumpe... Nema smisla, ono baš nema....sam se živciraš i misliš si kad će krepat il procurit a fakat ne serem, dakle 420mm hladnjak, ima ga pun q, je vrlo blizu 50e PA2... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#17 | |
¯\_(ツ)_/¯
|
Citiraj:
Jedine mane custom vode su cijena i zajebancija oko sastavljanja i odrzavanja. Ovo drugo nije nuzno mana ako to volis. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
|
Citiraj:
Kontrolirao sam brzinu vrtnje i gledao performanse (na svojoj pumpi). Razlike nema il je minimalna, guglaj! Dakle puno skuplja pumpa u praksi neće NIŠTA bolje hladit sustav. A ono što ja uspoređujem, je buka i puno skuplja i bolje građena pumpa će i dalje imat iritantan zvuk, konstantni. Zaboli mene ko ide na toplu vodu, al nek bude spreman na ne tako dobre rezultate, zajebanciju oko čišćenja, buku pumpe, potencijalno curenje i na kraju cijenu. A ovo kućište koje ja imam sam kupio da složim custom high end vodeno hlađenje. AIO je stavljen jer nisam imao vremena z azajebanciju i da vidim koliko bi me to živcrialo. NIKAD VIŠE NIKAKVA VODA!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ha?
Datum registracije: Dec 2007
|
koliko su "prave" pumpe tise od aio pumpi? ja isto vec godinama gledam da si mozda slozim vodeno, ali strah me buke pumpe, ne daje mi se 500+ eura za probu nekad davno davno sam imao vodeno, neki set od gigabyte-a ako se dobro sjecam, to je bilo ko da palis traktor ujutro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
¯\_(ツ)_/¯
|
Citiraj:
D5 pumpe su navodno jos tise od DDC, a posto neko vrijeme vec nisam u tome, ne znam jel sta novo izaslo na trziste. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
¯\_(ツ)_/¯
|
Citiraj:
Pumpa s vecim flow-om i pritiskom ce bolje hladit sustav ukoliko je restriktivan tj. imas vise radijatora i vise blokova. Ako pumpu iz AIO-a stavis da pumpa u takvom loop-u, i te kako ces primjetit pad performansi hladjenja. Al nije poanta da ces imat bolje hladjenje s jacom pumpom nego da je mozes drzat na niskim okretajima kad bude necujna. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
#erase startup-config
|
|
![]() |
![]() |
|