Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.03.2025., 00:26   #1
devil2580
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2014
Flickering problem asus a320m-k , R5 pro 4650G

Pozdrav,

Evo ovako da opišem problem možda netko ima više znanja i volje da me skrati muke

Imam mbo ASUS PRIME A320M-A
Procesor je AMD Ryzen 5 PRO 4650G
16GB RAM dd4 kingston 2666mhz, ssd nvme intel gore su win+ 1 ssd sata

Do sada sam koristio ryzen 5 1600, r5 2400g, r7 2700x + rx570 (zadnja kombinacija)
U svim kombinacijama sve je radilo normalno.
Kupio sam r5 pro 4650g kako bi izbacio r7 2700x i rx570 i da bi sve ostalo na integriranoj grafici pošto ne gejmam više, po support listi sa asus stranice cpu je podržan, nadogradio bios na zadnju verziju 6232 ....
I sada radi ali mi treperi ekran svakih cca minutu najviše kada gledam youtube i premotavam, prilikom browsanja niti ne najćešće, pojave se 2 horizontalne linije u donjem dijelu ekrana na pola sekunde i tako random stalno kao šta je na ovom primjeru, identično:

https://forums.anandtech.com/threads...ideos.2619570/

Znači sve je normalno radilo nadogradio bios izvuko r7 2700x i vga rx570 i ubacio r5 4650g.

Probo sam sve moguće drivere, kablove, sve izlaze na mbo (vga, hdmi, dvi ) mijenjati frekvencije monitora, druge browsere (koristim chrome) uvijek stvar.
Ako ugasim ''Use graphics acceleration when available'' na chromu pomaže da se rijeđe to pojavljuje (ne nestaje totalno) ali onda video jedva vrti na 1080p
Zanimljivo media player classic i video snimljen gopro 4k@60, video 4k sa drona dji sve radi normalno.
Pitanje je ako ima nekog načina da to proradi ili da jednostavno kupim drugu mbo koja će radit sa tim cpu jer to je izgleda prastari chipset za taj cpu i čudo da uopće pokazuje sliku.
Cpu sam kupio polovan nevjerujem da je neispravan iako postoji mala mogućnost da nije...

Unaprijed puno hvala !
devil2580 je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2025., 10:02   #2
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Imam Gigabyte A320M-H-CF (AM4), AMD Ryzen 5 PRO 4650G, 32GB rama i sve mi uredno radi, nemam nikakavih problema.
Probaj dignuti neku live distribuciju Linuxa i probaj onda Youtube, ako ti tada ima iste probleme onda je do harware-a, ako nema onda je do Windows-a i drivera.
Oglas

Oglas
Staro 02.03.2025., 14:41   #3
iggi
Premium

Datum registracije: Sep 2007
Svaki put kad sam imao problema sa sličim grafičkim senzacijama instalacija friških chipset drivera i grafičkih drivera bi riješila stvar. Za svaki slučaj prvo odradi DDU.
iggi je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2025., 17:50   #4
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Možda tebe zeza RAM kompatibilnost s novim procesorom.
Napravi slijedeći test:
1. Isključi računalo, da baš bude ugašeno.
2. Bootaj neki CD/DVD/USB na kojem imaš Memtest, tipa Hirens.
3. Pokreni Memtest pa vidi javi li ti koju grešku.

Ovo s isključivanjem računala napravi da vidiš nije li u pitanju tzv. ColdBoot problem, kada se greške na RAM-u javljaju samo kod prvog pokretanja računala nakon stajanja.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2025., 22:04   #5
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Chrome mi je puno puta radio takva sranja ali na Intelu. Čak mi je na jednom stroju bacao plavi ekran a Firefox nije (na istim stranicama).

Resetiraj RAM postavke u BIOSu na default. Ugasi EXPO ako ga ima i ako je aktivan. Probaj Firefox i drugi driver za grafiku.
Staro 03.03.2025., 11:59   #6
devil2580
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2014
Neznam ni sam sta sam napravio osim ugasio sam hardware acceleration na chrome i postavio fixnu vrijednost rama na 2666 (bilo je na auto) stavio sam nove chipset drivere isto ali opet je bilo isto, sad nakon 2-3 restarta radi normalno iako je ugasena akceleracija u chrome ali nema veze bitno da radi.
I da zab napisat skuzio sam bio cim upalim komp odma na crnom ekranu nakon post message bi bacilo neke tipa ljubicaste crtice na pola sekunde i onda bi nestale

Hvala na idejama za live win i memtest to cu probat ako opet primijetim probleme
RAM je Kingston 2x8gb
PC-21300 KVR26N19S8/8

Hvala svima na pomoci !
devil2580 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge