Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.02.2025., 20:14   #151
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sta je taj Haas da mu treba 10 jezgri? A jesi razmisljao o dva ista mini pca? Jesi dobro izvagao koliko hw-a ti je zbilja potrebno za to sve pogoniti? Jesi uzeo i backup u obzir?

Jer jedno je sigurno, i da sutra kod nas kupis pc, nikakva garancija ti ne garantira da ces u jedan dan dobiti novi/popravljeni pc. Osim ako doma imas rezervu u vidu novog pc-a ili rezervnog diska, ram-a...

Osobno i dalje vise vjerujem izdrljanom HP-u/Dellu/Lenovu nego random mini pc-u. Pricam to dok mi se ruter vrti na random kinezu, i svaki dan se pitam "trebam li to presloziti na normalan pc ili da tjeram dokle ide". Iako imam slozen backup ruter sa bar osnovnim stvarima, malo je sugav feeling tako nesto bitno vrtiti na upitnom hw-u.

Edit:
A sad vidim, vrtit ces proxmox. Ja bi na tvom mjestu gledao na cemu bi vrtio proxmox backup server i sejvao virtualke. U slucaju havarije, dignes proxmox na cemugod (uzmes neki N100 backup pc) i povezes se na backup server i restoras virtualke. U najboljem slucaju si up and running u kratko vrijeme.

Osim ako zelis ozbiljniji high availability, za to ti trebaju dva mini pc-a i jedan recimo raspberry da imas kvorum od minimalno 3 uredjaja i redudanciju ako jedan komp rikne. Moze i sa dva uredjaja, ali nije preporucljivo. Oprosti, nisam ti puno pomogao s odlukom

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 23.02.2025. u 20:21.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2025., 20:57   #152
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Naravno da hass ne treba 10 jezgri, ali odlučio sam napraviti home lab koji bi vrtio HAOS i malo poigrati sa proxmoxom i svim benefitima/projektima koji idu sa VM-om, plus sto bi volio da ta masina traje bar 5 god sto se tice performansi.

U bilo koje slučaju bi isao na backup, bar je tro u proxmoxu relativno jednostavno i učinkovito, napravim back up na vanjski ssd i u slučaju da bilo sta rikne, samo trebam neko novo racunalo (najjeftinije na njuskalu) dignem proxmox i vratim backup i sve radi kako treba, naravno ovisno o performansama tog racunala.

Recimo ok primjerak mini pc-a na njuski: (da nije generacija stara 8 godina)

HP EliteDesk 805 G

Ali za tu istu lovu na Amazonu dobijem potpuno novi GMKTec i5 12450 sa 32gb+1Tb sa vjerojatno i nekom relativno ostvarivom garancijom od 12 mjeseci.

Ili jos bolje za dodatnih 140e dobijem potpuno novi Asus nuc sa 2x16gb rama i 512gb ssd-om.

I tako se vrtim u krug tjednima

Kako god okrenem racunam da ce me to kostati 350-500e sad je samo pitanje koju cu soluciju odabrati

EDIT: sad tek vidim da si editirao post, ali ok, shvaćaš moju muku

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2025., 21:11   #153
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Provjeri da li ti ovakve kutijice odgovaraju, jer ih se da naći za normalne nofce, makar, ako hoćeš novo, ASRock ima hrpu modela koji se baziraju na aktualnim AMD i Intel CPU generacijama. Kaj se Intela tiče, dodatno si provjeri kakva je situacija za tvoju namjenu, pošto je riječ o kombiniraju većih (P-core) i manjih (E-core) jezgri, tak da na kraju ne ispadne da moraš za optimalan rad, isključivati manje šparne (E-core) jezgre. Nažalost mnogi su se neugodno iznenadili da je 10-core CPU, zapravo dual-core + osam manjih šparnih jezgri koje u VM namjenama rade više štete, nego koristi, ovisno o kernelu hipervizora, guest OS-u i tome slična veselja.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 23.02.2025., 21:30   #154
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Meni osobno Elitedesk izgleda kao solidna opcija. Imas mjesta za 2 nvme diska (recimo jednog dodijelis za proxmox i vm-ove, a drugog za proxmox backup server). Ima i sata slot pa mozes uz malo kemijanja na 2x nvme sloziti proxmox u raid-u, a sata disk proslijedis unutar pbs virtualke za backupove... Sve po ps-u unutar kucista. Ne znam sto bi rekao za cijenu, nisam pametan.

I ja bi osobno zaobisao intel zbog spomenutih stvari.

Preporucam proxmox backup server najvise iz razloga ako planiras backupirati lxc kontejnere jednog dana, sve je puno jednostavnije kroz pbs (i radi deduplikaciju, uvijek koristan feature).
Staro 23.02.2025., 21:59   #155
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Provjeri da li ti ovakve kutijice odgovaraju, jer ih se da naći za normalne nofce, makar, ako hoćeš novo, ASRock ima hrpu modela koji se baziraju na aktualnim AMD i Intel CPU generacijama. Kaj se Intela tiče, dodatno si provjeri kakva je situacija za tvoju namjenu, pošto je riječ o kombiniraju većih (P-core) i manjih (E-core) jezgri, tak da na kraju ne ispadne da moraš za optimalan rad, isključivati manje šparne (E-core) jezgre. Nažalost mnogi su se neugodno iznenadili da je 10-core CPU, zapravo dual-core + osam manjih šparnih jezgri koje u VM namjenama rade više štete, nego koristi, ovisno o kernelu hipervizora, guest OS-u i tome slična veselja.
To se lijepo vidi sa sintetikom kada se testitra 12gen i3 1220P koja ima kak ti 10 jezgri (2+8) i npr i3 11 gen 1115G4 koji ima 2 jezgre, overall razlika je 10-20%.
Ali to je jos jedna svar za obratiti pažnju, kao nemam ih do sad previse

BTW te ASrock kutijice su ok, ali imaju dva problema, nisu uopce jeftine, nego bas suprotno, plus izgledaju kao da su ih napravili u Jugoplastici sredinom 80ih godina
Na starnu izgled, ali na nabavi su stvarno skupi, skuplji od Asusa koji je među skupljima (preuzeo od Intela posao) Osim ako ne postoji neki bolji/jeftinij kanal prodaje

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Meni osobno Elitedesk izgleda kao solidna opcija. Imas mjesta za 2 nvme diska (recimo jednog dodijelisAS za proxmox i vm-ove, a drugog za proxmox backup server). Ima i sata slot pa mozes uz malo kemijanja na 2x nvme sloziti proxmox u raid-u, a sata disk proslijedis unutar pbs virtualke za backupove... Sve po ps-u unutar kucista. Ne znam sto bi rekao za cijenu, nisam pametan.

I ja bi osobno zaobisao intel zbog spomenutih stvari.

Preporucam proxmox backup server najvise iz razloga ako planiras backupirati lxc kontejnere jednog dana, sve je puno jednostavnije kroz pbs (i radi deduplikaciju, uvijek koristan feature).

Nekako sam otisao u intel stranu iz razloga sto su mpc obično jeftiniji, jer ekvivalenti AMD-a obično imaju bolje GPU performanse i zbog toga su skuplji, sto je meni pak nebitno pa sam tu vidio priliku za ustedu

Gledajuci dosta reviewa primjetio sam da amd based mini pc-ijevi obično imaju vise ventova od ekvivalenta iz Intel tabora pa sam zaključio da se vise griju/trose, plus sto sam vidio par losih reviewa za GMKTec kompove sa amd procesorima, tipa ventovi im se stalno ili vecinu vremena vrte na max i samim tim su glasni, u pravilu je uvijek vec potrosnja u pitanju (idle) i sl. Pa sam zaključio da ce meni kao nezahtjevnom korisniku i intel biti ok.

Elitedesk je ok opcija, ali da mu je cijena 200e max. ovako mi je psiholoski neprihvatljivo dati 360e za 4-5 godina star komp koji ni kad je bio novi nije bio high end, nego mid range.

Ovo sve sto si predlozio cu otprilike tako i slozit, ali to (2x m2 diska) idu u bilo koji moderni minipc jer danas svi imaju opcije za dva ssd diska

OK, sad gledam samo Rajzen based mini PCije

Staro 23.02.2025., 22:15   #156
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Kod mene je takva ASRock kutijica, samo je 5600U CPU, 32GB RAM-a, 256GB NVMe + 500GB MX500, zato sam ih spomenul, jer su ti stariji modeli sad već dostupni za neke normalne nofce. Izgled, jebiga, glossy plastika baš i nije neka sreća, ali s ovim novijim modelima su okrenuli na matiranja izdanja. Uglavnom, provjeri sve opcije, novo, staro, rabljeno, kaj god ti bolje paše.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 23.02.2025., 22:20   #157
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Uh, ovaj elitedesk ce tesko za 200 kad i duplo slabiji inteli gen 7/8 ne idu za 100 Ali ne lajkam sto je malo ram-a i diska, kad dodas sve to onda je skupo.

Nego, nisam zbog toga tu, htio sam samo reci da su na mini pcevima problem i napajanja, tj adapteri. Pogotovo type-c koje sam vidio, treba dobro provjeriti jesu li standardni ili je proizvodjac napravio neki custom adapter. Rikne adapter i nemas ga gdje kupiti. Kod ovih HP-ova napajanje je standardno kakvo imaju na laptopima. Lenovo ima proprietary kockasti plug, ali ima ih lako za nabaviti. Dell ne znam, ali Dell ne pratim jer nudi najmanje od spomenutih. HP zapravo nudi jako puno po pitanju ekspanzije (barem u tim starijim generacijama) i tu dosta prednjaci naspram Lenova. Cak i bakreni hladnjak stavljaju na taj 35W elitedesk sto je inace u pravilu rezervirano za mini pc-e sa 65W procesorima.
Staro 23.02.2025., 23:02   #158
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Gledam i napajanja, tj trazim uređaj kojem cu moci lagano zamjeniti napajanje za 2-3 godine kad rikne. Zato vise ne gledam Beelink ESi seriju jer ima ugrađeno napajanje, a guglanjem ga nisam nigdje nasao, tako da taj koncept otpada, kao i sva specijalana napajanja.

A da, trziste je takvo i ono diktira cijenu, koja je meni ipak malo prevelika bikoz za 320e dobijes: AMD Ryzen 7 5825U Mini PC--NucBox M5 plus sa 32gb i 1tb ssd.

Staro 24.02.2025., 00:58   #159
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ovo gdje je usb-c napajanje na mini pc-ima, neki imaju klasicni usb-c pd dok ovaj moj gem12 ima izveden obicni glupi (pasivni) adapter preko usb-c. U prijevodu, mogu nabavit bilo kakvu ciglu koja ima odgovarajuci napon+amperazu i onda samo nabavim adapter na usb-c, nikakva pamet.

Ljudi pisu da im ne radi normalni usb-c pd adapter, ali to je jer ne znaju da ide "glupi" (klasicna cigla) adapter koji se samo steka na usb-c.
Cuky je online   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 07:56   #160
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Meni osobno Elitedesk izgleda kao solidna opcija. Imas mjesta za 2 nvme diska (recimo jednog dodijelis za proxmox i vm-ove, a drugog za proxmox backup server).

...

Proxmox backup server je odlična stvar, u ovom slučaju ga vrtiš kao virtualku u samom Proxmox virtual environmentu?
Night je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 08:10   #161
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Proxmox backup server je odlična stvar, u ovom slučaju ga vrtiš kao virtualku u samom Proxmox virtual environmentu?

Decki ovo nemojte nikad pa ni onda. Backup uvijek na zaseban stroj inace nije backup.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 08:36   #162
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Proxmox backup server bi se stvarno trebao vrtiti izvan Proxmoxa kojeg bekapiraš, a mislim da je overkill za 2-3 virtualke i par kontejnera za kućne potrebe.
Backup job mi se zavrti svaki dan u 4:00 i čuva zadnjih 10 backupa. Može više, može manje, zavisi koliko imaš mjesta na disku.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 08:47   #163
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Night Pregled postova
I da i ne. Koristio sam obje varijante.

Mozes ga vrtiti kao vm, izvedivo je i sve funkcionira ako je backup na dediciranom disku ili NAS-u. U slucaju havarije, dignem novi proxmox install i restoram sami pbs vm. Kad sam ponovno povezao pbs i proxmox opet imam pristup svim backupovima. Dosta je to sve robusno, ali bitno je da backup nije na hostu (idealno) ili da je barem na svom fizickom disku (to nisam probao, ali vjerujem da ce raditi). Nisam siguran da bih savjetovao eksterni usb disk u kombinaciji s pbs-om, nekako ne naginjem prema tome.

Nije savrseno, kao sto tomek kaze, nije ni po pravilima struke. Ali kod mini pc-a i single node proxmox setupa i za kucne potrebe, ako znas korake za restore u slucaju havarije, mislim da ne moze drukcije.

Osobno mi je draza opcija pbs vrtiti kao vm na samom NAS-u. Uvijek je spreman u slucaju havarije proxmox hosta. Backupovi isto idu na NAS, logicno, tako da nemas problema ni oko njihovog cuvanja.
Staro 24.02.2025., 08:49   #164
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Proxmox backup server bi se stvarno trebao vrtiti izvan Proxmoxa kojeg bekapiraš, a mislim da je overkill za 2-3 virtualke i par kontejnera za kućne potrebe.
Backup job mi se zavrti svaki dan u 4:00 i čuva zadnjih 10 backupa. Može više, može manje, zavisi koliko imaš mjesta na disku.
Meni backup job uvijek radi probleme s LXC kontejnerima, ne znam zasto, nisam to nikad uspio rijesiti. Sa vm-ovima je ok, ako ti je ok sto nema dedup.
Staro 24.02.2025., 09:50   #165
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Ali kod mini pc-a i single node proxmox setupa i za kucne potrebe, ako znas korake za restore u slucaju havarije, mislim da ne moze drukcije.

Ne bas...nije tako fancy rijesenje ali ako se radi samo o tome da imas lokalni backup virtualki i kontejnera onda bih osobno radije preporucio rijesenje koje ne zdere resurse u vidu rsnapshot backupa na zaseban disk unutar samog debiana. Proxmox je ionak samo WEB GUI+custom skripte ispod haube (vise-manje). Dovoljno jednostavno je za postavit (da, nema klikanja po GUI) a mogucnost implementiranja vlastitih skripti ti uvijek daje mogucnost za nesto vise. Slozis jedan ili nekoliko cronjobova da pokrenu rsnapshot preko noci kad ne radis na stroju i mirno spavas. Osim ak ti taj disk krepa al taj problem imas i u vlastitoj kombinaciji .
Staro 24.02.2025., 11:03   #166
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

To bi bio backup bas kompletnog hosta? Mozda je malo neprakticno, nisam probao taj alat pa nagadjam, kada zelis vratiti snapshot samo jedne virtualke recimo... Govoreci iz perspektive korisnika malog kucnog laba.
Staro 24.02.2025., 11:36   #167
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
HP-ovi ti imaju još jednu dobru stvar. Osim standardnih 2xM.2 te SATA konektor za 7mm SSD, imaš i BT/Wifi modul kojeg zamijeniš sa 2230 M.2 i imaš dodatni storage.
Ja sam si za 280 EUR uzeo model 16/512 sa 10th Gen Intelom sa 35W TDP-om i ta kutijica mi služi kao file server. Nisam mogao uzeti stariji model jer je zahtjev bio sa podržava W11 Pro, a on je podržan tek od 8th Gen Intela. Postojala je mogućnost kupovati slabijeg modela sa npr. G4500 i onda kupiti noviji cpu (20-30 EUR) te njime zamijeniti postojeći.
Staro 24.02.2025., 11:47   #168
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
To bi bio backup bas kompletnog hosta? Mozda je malo neprakticno, nisam probao taj alat pa nagadjam, kada zelis vratiti snapshot samo jedne virtualke recimo... Govoreci iz perspektive korisnika malog kucnog laba.

Mozes sto god ti srce pozeli (uz malo citanja dokumentacije). Rsnapshot nije nista vise od rsynca sa rotacijom. Oldschool , jednostavno koncipiran a ako znas sto radis dosta mocna alatka. Mi backupiramo 270 Prod servera na slican nacin + cca komletno razvojno okruzenje preko mreze na storage servere. Mozes implementirati i kreiranje kompletnog Image-e diska uz pomoc vanjskih skripti (sam ih kreiras jel, "dd" i "tar" ). Ali ako zelis backupirat virtualke nemoj cijeli disk rsnapshotom vec - fajlove, direktorije. Na Linuxu je sve fajl, rsnapshot iskoristava tu jednostavnost za backup. Dodas u config sto zelis backupirat i gdje. To je to.
Staro 24.02.2025., 18:09   #169
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
čekirajte dečkovi, uzeo sam jednoga što mi je dovoljno
Staro 24.02.2025., 19:21   #170
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
čekirajte dečkovi, uzeo sam jednoga što mi je dovoljno
Kakve su mu performanse po pitanju potrosnje u idleu, i buke u tom sličnom stanju?

Staro 24.02.2025., 19:31   #171
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Kakve su mu performanse po pitanju potrosnje u idleu, i buke u tom sličnom stanju?

Ne znam, tek ga danas uzeo i meni bu to radni komp (Linux gore i peri ga Miško).

KOliko vidim ima jedan NVME nutra i može još jedan + sata.

Ne znam jel se može na mjesto wifi adaptera staviti još koji.

Ispuhao ga. Možda bi trebao i pastu ali to ću za vikend.

Ali za te pare mislim da je dobar. U dućanu i5-8xxx gen HP-a ide cca 230 eura u IT Cro koji su mi u kvartu.

Zadnje izmijenjeno od: spiderhr. 24.02.2025. u 19:36.
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 20:53   #172
Mejzlik
tha pilot
Moj komp

Mejzlik's Avatar

Datum registracije: May 2008
Imam 3 komada HP Mini 600/800 G4 u stanu (svi 8500T i 32GB RAM), 1 za office posao curi i 2 u homelab racku.
Potrosnja u idleu sa proxmox-om i par VM-ova meni ispadne 7-10w.
Buka u idleu je zanemariva ako je ventilator uredan, meni su 2 malo prozujala, no i dalje su podnosljivi.

Ima 2 NVMe 2280 utora i 1 2242 gdje inace ide WiFi+BT kartica, moze se i tu piknuti SSD.

S obzirom da imam i Lenovo M920q i P330 Tiny, Lenovo imaju nesto vece ventilatore i malo su tisi. Naravno sve ovisi o stanju ventilatora, no daju se kupiti ispravni i cak novi sa aliexpressa, pa nije neki problem za bilo koji takav mini PC.
Mejzlik je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 21:11   #173
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

@Mejzlik hvala ti na mini reviewu

Koja je načelna razliak između elitedesk i Prodesk serije HP ovih mini pa-a?

Meni se iznutra cine identični, izvana manja vizualna razlika.

Staro 24.02.2025., 21:28   #174
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
@Mejzlik hvala ti na mini reviewu

Koja je načelna razliak između elitedesk i Prodesk serije HP ovih mini pa-a?

Meni se iznutra cine identični, izvana manja vizualna razlika.
Razlika u opremi, chipsetu i priključku. Kod AMD varijante dolaze sa bakrenim hladnjakom iako ne griju u odnosu na Intele sa aluminijskim hladnjakom. Viša serija dolazi sa USB-C ( zavisi koja generacija)

Citiraj:
Autor Mejzlik Pregled postova
Imam 3 komada HP Mini 600/800 G4 u stanu (svi 8500T i 32GB RAM), 1 za office posao curi i 2 u homelab racku.
Potrosnja u idleu sa proxmox-om i par VM-ova meni ispadne 7-10w.
Buka u idleu je zanemariva ako je ventilator uredan, meni su 2 malo prozujala, no i dalje su podnosljivi.

Ima 2 NVMe 2280 utora i 1 2242 gdje inace ide WiFi+BT kartica, moze se i tu piknuti SSD.

S obzirom da imam i Lenovo M920q i P330 Tiny, Lenovo imaju nesto vece ventilatore i malo su tisi. Naravno sve ovisi o stanju ventilatora, no daju se kupiti ispravni i cak novi sa aliexpressa, pa nije neki problem za bilo koji takav mini PC.

Čekaj , imaš P330? Daj spečke.

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Zadnje izmijenjeno od: Dottore. 24.02.2025. u 21:36.
Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 21:35   #175
marko_st
Registered User

Datum registracije: Nov 2014
Nisam expert pa samo jedno praktično iskustvo, dell optiplex micro se da nac jako povoljno sa nekakvim "i" procesorom. I onaj najstariji/slabiji procesor,potpomognut sa 4-8Gb rama i SSD-om vrti home assistant u VM te nekolicinu kontejnera sa prakticki nikakvim opterećenjem. Grijanje je nikakvo,buka nepostojeća. Dimenzije su skromne, napajanje je vanjsko i lako se zamjeni ako rikne. Jos ako je na UPS-u nema tu straha za 10ak dobrih godina rada...

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2025., 22:19   #176
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Opet smo napravili puni krug i dosli na jednolitrene uredske podrtine

Kolega nam jos vadi mast s P330, tiha patnja. Jos ako ima kakvu kvadricu nutra...
Staro 24.02.2025., 23:24   #177
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Opet smo napravili puni krug i dosli na jednolitrene uredske podrtine

Kolega nam jos vadi mast s P330, tiha patnja. Jos ako ima kakvu kvadricu nutra...
A nije da ih nisi predlagao prije stranicu-dvije

Guglam sad taj P300, posto vidim da su vam se obrve poprilično podigle, jbte to je 1l work station

Staro 24.02.2025., 23:47   #178
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisam mogao izdržati, kaže izreka: Otrov dolazi u malom pakiranju !
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2025., 05:05   #179
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Imat ću kroz cca mj dana koji HP 600 G4 Mini sa 16gb RAM i 256gb m2. Sve je isto kao i kod G5 samo je 8500T umjesto 9500T.
Javim čim dobijem, cijena niža od ove sa njuškala.
Staro 25.02.2025., 07:55   #180
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

A jbg... Gledam već dugo po njušci takav komp. G4 s 8gb sam našao za 120 eura pa tek 180, a ovaj je ipak brži i dobio ga za 160 umjesto za 170. A nije puno spustio ali opet bolje. Ima 16GB rama i 256 disk na kojem su trenutno windoze ali sam turio s prijašnjeg kompa instaliran Debian i sve radi.

Da sam mogao drugim kanalima doći do takvih i da je niža cijena uzeo bih...

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na