|
![]() |
#4501 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@tintin Jesu tebi nofčići dragi ? Za takvu igračku € 280 ? Pa radije onaj šta se prije spominjao sa 4x hdd + svašta nešto, ima izvedba sa Intel - om ili još bolja sa Rayzen - om. Za pola tih nofčića se uzme ovako nešto: https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-46237544 taj je overkill sa i7-6700, možda ovako nešto > https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-46139554 bitno da je veliki dvd bay umjesto kojeg staviš jedan hdd sa adapterom i ima mjesta .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4502 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Naručio sam za Božić NAS (DS224+) s 2 diska 16TB Exos X18 ST16000NM000J i 16GB RAM-a. Diskove je trebalo čekati 2-3 tjedna, onda su se zaredala razna sranja, poslovi, obiteljske obveze i tako je to stajalo pa sam konačno danas preuzeo i sad moram vidjet kako što više prebacit sa starog DS214 bez da moram hrpu toga ponovno namještati. Mislio da će diskovi biti novi kad ih se toliko čeka, ali ne, jul 2021. godine. Valjda se nisu zapekli od stajanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4503 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Imaš onaj njihov Migration Assistant koji bi ti trebao pomoći u migraciji uz zadržavanje postavki. Nisam nikad koristio, ali izgleda OK. https://www.synology.com/en-global/d...ture/migration |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4505 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
A sta moze biti tako puno toga od postavki na model starom 11 godina (DS-214) sto neces moci podesit za 5-10 minuta na novome ![]()
![]() |
#4506 |
Premium
|
Ako prebaci korisnike i foldere, ostalo sve je sitnica. Brine me još sync task na cloud ali sam čitao da prepozna sve automatski što je uploadano već Važno je da oba NASa rade i fino paralelno se sve namjesti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4507 | |
Premium
|
Citiraj:
Kakvi su Exos diskovi, kolko su glasni u radu? Bolji/losiji od Ironwolf pro? Razmisljam isto o DS224+ i Seagate Ironwolf pro 16TB |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4508 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Exos i Ironwolf Pro navodno imaju identičan hardver, Exos je više za datacentre i cloud, Ironwolf Pro ima firmware optimiziran za RAID, ali u praksi nema razlike, ako je vjerovati data hoarderima sa Reddita. Uzmeš onaj koji je jeftiniji, s tim da možeš gledati i WD Red Pro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4509 |
Premium
|
Exos je jeftiniji cca 50€ od Ironwolf pro. Navodno je glasniji u radu i klikce cesto. Meni treba sto tisi disk. Sada imam Barracudu i Archive, to rostilja nonstop nekog vraga i dosta su glasni. Te bi ostavio za backup a u novi nas bi stavio sto tisi disk. 16TB mi je dosta za sada a kasnije lako dodak jos jedan. RAID ne koristim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4510 | ||
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kako može biti glasniji kad su oba 7200 rpm diskovi? Za kliktanje moram priznati nisam čuo do sad, a pratim DataHoarder sub sa 800+ tisuća korisnika. Npr: Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4512 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Sljedeci NAS ce mi biti bilo sto sa 4-8TB diskovima (5400-5900 okr). Jednom kad krenes s takvim diskovima, sve ostalo je jednostavno bucno, pogotovo ako ti NAS stoji u prostoru gdje boravis. Ili to ili cu raskupusati i ispiliti ovaj metalni kavez u Synologyju i sve napuniti spuzvom jer ti NAS-evi ne pomazu u utisavanju diskova. Prije sam imao 4TB ironwolfe, pa presao na mg07 toshibe 14TB. Radije bi danas nadogradio NAS na neki 4-bay i tise diskove nego trenutni 2-bay i veci diskovi.
![]() |
![]() |
#4513 |
Freelancer
|
Pa ako su vam 4-8 TB dosta prostora stavite 2.5" SSDove i nema buke, cemu uopce kompliciranije sa HDDovima za te "USB stick" velicine poolova ![]()
![]() |
#4514 |
49%winner
|
Mislim da ni meni ni kolegi to ne igra, vidis da sam se upgrejdao sa 4 na 14TB. A mogao sam taj upgrejd dobiti i sa 4 tiha diska od 6-8TB. Nema tu nikakve racunice za SSD (nazalost) ![]()
![]() |
![]() |
#4515 |
Premium
|
Ja trenutno imam diskove 2x8TB 5400-5900okr pa su glasni od pokretanja (NAS je u hodniku) i nonstop nesto rostiljaju. Najtisi disk koji imam je Seagate Barracuda LP 2TB. Stavis ruku na njega i tesko je skuziti je li radi. U radu necujan. WD green 2TB su isto ok a jedan Samsung od 750GB je toliko glasan i vibrira da cijeli stol od njega vibrira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4516 | |
Freelancer
|
Citiraj:
Crucial BX400 od 4TB (SSD) 2.5" je nekih 265€ po komadu. Ima i WD blue u nekih 290€, ako je tisniha najbitnija stavka je nevidim bolje rjesenje. Ako su pare najbitnije onda otrpit rostanje HDDova i mir ![]() Nazalost nema "i ovce, i novce" ![]()
![]() |
![]() |
#4517 |
Premium
|
I onda Synology zasere pa stavi gigabit lan na njega i još bolje onemogući jumbo frames. Evo ga na tavanu, negrijanom, rošta danima i kontrolira diskove. Navodno će danas bit gotov ![]() Ti diskovi su glasni, ali nemam ih sa čim za usporediti jer jedini drugi mehanički diskovi su stari WD Red u trenutnom NAS-u pa mogu usporediti kad spustim novog u ured. Imam jedan disk WD Blue 2TB u desktop kompu, davno sam mu isključio struju. Bio je namijenjen za lokalni backup i pohranu većih podataka, ali kako su ga usrani Windowsi palili svako malo prekipilo mi je i zamijenio ga SSD-om. Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 17.02.2025. u 10:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4518 | |
Freelancer
|
Citiraj:
![]() Ja vozim DS 1522+ preko tri porta na switchu + SMB Multichannel i guram nekih 275-280 MB/s na HDDovima jer mi je switch 2.5Gbit pa sam iskoristio cjelu brzinu switcha. Da je switch 10Gbit usteko bi mu sva 4 porta i dobacio nekih 450 MB/s (s obzirom da imam 5 diskova tj. 4+1)
![]() |
![]() |
#4519 |
Premium
|
Meni je nevažno jer imam sve gigabit, ali ne kužim zašto su micali jumbo framese. Ovo je išlo gore forumašu koji bi stavio ssd zbog brzine, što ti znači ako ne možeš poslat. Inače i ds224+ ide na usb brža mreža, ako nekome treba. Ima ma Redditu dosta o tome, samo treba kupit adekvatan stick. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4520 |
49%winner
|
Meni SSD nema smisla iz mnogo razloga, a tu niti ne racunam cijenu i manji kapacitet: Treba izbjegavati dramless modele zbog losih performansi (jeftiniji modeli tipa BX), Na nekim cheappo modelima kazu da je godisnji wear dosta velik pa je upitna trajnost investicije, Gigabitni nic-ovi u kombinaciji sa gigabitnim switchevima i klijentima, osim ako ides upgrejdati mrezu, Cinjenica da ti za 90% slucajeva SSD nije ni potreban te da neces iskoristiti ni IOPS niti brzine. Pros: Tisina, manja potrosnja, hladniji rad, mogucnost gonjenja NAS-a potpuno pasivno u idleu (zero fan), brzi search i operacije unutar NAS-a (rebuild polja, indeksiranje, backupovi i sve to).
![]() |
![]() |
#4521 | |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Trebat ce ti daleko manje novaca nego to (ako je namjena iskljucivo file share). Npr. Amd AM1B-ITX ploca od asrocka, ili nesto novije kao J1900-ITX isto od asrocka. Bubnes to u kakvo hoces kuciste i vozis. Stavis gore memorije koliko ti treba, debian i to je to. Lako za zamijenit ako i krepa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4522 |
Moderator
|
Slični prijedlog sam mu i ja ranije napisao, za 2 hdd u neki SFF pc (samo da komodno stanu hdd - ovi). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4523 |
Premium
|
Ja prebacio svoje. Nije bilo nekih posebnih problema, cloud sync za jedan zadatak pobenavio pa sam ga zadao ponovno. Jedino što NAS nije htio napravit restore iz backupa kojeg sam nadograđivao, nego sam morao poslat novi paket sa starog NAS-a i onda je prošao restore. Složio one btfrs snapshote, ostaje mi još složit backup taskove na novi vanjski disk i prebacit stvari koje su po drugim eksternim diskovima, a sad zbog prostora mogu na NAS. Još uvijek je na negrijanom tavanu pa ne znam koliko ruži ![]() Windowsi nisu skužili da iza istog IP-a i SMB imena stoji drugi uređaj (stari NAS je dobio drugi IP i drugo ime), još ćemo vidjet šta će kopirka/printer reć na to. Jedino mi nije jasno, znači stari NAS non stop kod tog kopiranja javlja "Bad sector found on Drive 1" i tako deseci i stotine upozorenja za vrijeme kopiranja svega, bilo ručno, bilo preko backup taska. Isto tako je znao javljati "An I/O error occurred to Drive 1 in NAS", a kad bi otišao u diskove bilo bi prikazano da disk ima 1 ili 2 bad sectora?! Pa što je tog jednog te istog svaki put našao? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4524 |
Premium
|
Trebao bi savjet za jednog klijenta, gradevinska firma. Trenutna situacija je ovakva: Imaju jedan komp (nepoznata starost, nisam bio na lokaciji da vidim specs) koji sluzi kao lokalni server koji je svim zaposlenima na lan-u dodan kao mrezni disk u "My Computer". Direktor ima pristup svemu, zaposlenici imaju 1 zajednicki folder preko kojeg aktivno rade u kolaboraciji, otvaraju fileove (pdf, excel, word, autocad projekti) s tog mreznog i zapisuju nazad odmah radne verzije. Direktor bi htio tri stvari: a) prakticnije (remote pristup) i user friendly b) sigurnije (trenutno imaju samo 1 disk) c) da manje prostora zauzima i da se ne treba paliti svaki dan (trenutno ga gase nakon radnog vremena jer nema kome raditi) rijesenje na b) bi bilo uzeti jos dva ista diska i staviti u raid 5, ali time necemo rijesiti ostalo Ja sam zamislio ovako: - QNAP TS-364-8G - cca 550e - 3x 4TB Seagate IronWolf - cca 360e - 1x Crucial P3 - SSD - 500 GB - cca 35e Stavio bi u raid 5 da jedan drive moze krepat bez da se izgube podaci. SSD radi cachinga. Struktura ista, direktor ima pristup svemu, zaposleni samo tom njihovom folderu na kojem bi dalje nastavili raditi kao i do sad. I ono najbitnije da direktor moze s terena ili od kuce pristupiti svim fajlovima putem laptopa ili mobitela. Nisam do sad koristio NAS, ali pretpostavljam da se isto mogu napraviti zasebni folderi i onda samo jedan folder dodati zaposlenima bez da imaju pristup folderu direktora? Kako stavljam na NAS workgroup tj da li je uopce potrebno kao i kod windowsa kad hoces dodati disk? Za remote, da li je dovoljan i moguc pristup preko QNAP app ili da slozim Cloudflare tunnel? S obzirom da ja administriram njihov web i domenu mogu sloziti tunnel. Samo je pitanje sto mu je prakticnije. Jos jedna stvar, isti bi htio kod kuce kao neki media server za kolekcije filmova pa sam mislio ovakav: QNAP TS-133 + 4TB ili 8TB HDD Spojio bi mu ga na mrezu, dodao na laptop kao mrezni disk i stavio da se s torretna direkt na njega spremaju downloadi ili ako ima opcija da u njega ubacuje torrente tako da ne mora laptop raditi dok se skidaju? Koje bi bilo najjednostavnije rjesenje za titlove? Stremio nema podrsku za lokalni server. Kakav je Plex? Ima li neki add on za trazenje titlova? U najgorem slucaju bi stavio Kodi ako nema neko sretnije rjesenje. Zadnje izmijenjeno od: vacs. 19.02.2025. u 14:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4525 |
49%winner
|
Plex za titlove koristi Opensubtitles bazu: https://support.plex.tv/articles/subtitle-search/ Ako ides na Plex Pass onda mozes upaliti i subtitle sync koji moze popeglati nesavrsene titlove, pa bi to trebalo biti oke. Meni se cesto boljim rjesenjem pokaze rucno skinuti titl sa titlovi.com i dodati ga u folder filma: https://support.plex.tv/articles/auto-sync-subtitles/ Neka proba Stremio + realdebrid preplatu ako mu se ne da boksati s Plexom, to moze vec danas testirati bez NAS-a. Dva od tri puta radije upalim Stremio iako imam slozen i Plex...
![]() |
![]() |
#4526 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
+ još jedan 8TB disk za backup |
![]() |
![]() |
![]() |
#4527 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
za kucni? onda mora NAS sa dva diska i dupla se trosak |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4528 |
Moderator
|
@vacs Upišeš workgroup kao i kod pc - ja, pogledaj taj stari "server", nebitno koliko je staro, nakon šta sve podatke migriraš na NAS ako ima mjesta za +2 "diska" možeš ga pretvoriti u backup server (samo da se kopiraju stvari na njega kroz verzioning). Za remote pristup a ovisno o odabranom rješenju i kakva je tamo konekcija na net, vidi da nije iza CGNAT - a + eventualno složiš PortForward. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4529 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
slažeš NAS za firmu bez ikakvog backupa? (raid nije backup) 3x 4TB daje polje od 8TB, dakle trebaš barem jedan disk od barem 8TB spojen USB-om na QNAP za backup podataka Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4530 |
Moderator
|
Ako se napravi shedule backup na taj stari jednom dnevno / tjedno u neki sat, važno je samo da cca 2 min prije toga bude upaljen, a možda se da čak složiti da recima NAS pošalje WoL pa ga tako probudi / upali. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|