|
![]() |
#3901 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
https://www.webpronews.com/opensuse-...over-apparmor/ Nije popularan kao Fedora/Debian (ili onaj treci kojeg necu spominjat) ali iz nekog razloga sam se uvijek svako malo vracao na OpenSuse. Istina da je uvijek zahtjevao vise koraka za isti cilj kao Fedora ali je uvijek prednjacio u jednome - imao je najbolju i najispoliraniju implementaciju KDE sučelja + YAST (nekaj tipa control center na Windowsima) kaj je za novopečene Linux korisnike bio zgodan dodatak dok je power userima i adminima koji vole svoje configove radit bio trn u oku zbog prepisivanja istih. Selinux je kompleksniji ali po mom misljenju i sposobniji sustav zastite samog sebe od neovlastenog prckanja tak da mislim da je ovo ok potez. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3902 | |
Premium
|
Citiraj:
Nije do RAM-a. Ja sam mislio da je do drivera ili firmwera al mi se sve vise cini da je neki PCI Interrupt možda u pitanju jer imam na poslu skoro identičan Thinkpad prema tvojim specifikacijama i tamo radi Linux ko beba. Danas isprobam jos par distri pa javim dojmove sa svoje kante. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3903 |
Premium
|
Rezime za audio probleme i skaliranje aplikacija > na Fedori nekaj fali. KDE ista problematika. Opensuse Tumbleweed sa KDE sučeljem > oboje radi kak bi trebalo sa defaultnim kernelom 6.13.1. Vrijeme je da ispušem prašinu sa ansible skripti za SuSe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3904 | ||
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Jel ti stvarno treba Pipewire, jel ALSA opcija? Ne znam kako je to složeno na Fedori ali otkad je PulseAudio i Pipewire stacka kod mene uvijek nešto za*ebava, neovisno o distri. Mislim što očekivati kad imaš layer iznad layera iznad layera i samo se gradi ko kula od karata. Kod mene je jedino ALSA radila predvidljivo i stabilno na 3-4 različite mašine. Citiraj:
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Dule. 15.02.2025. u 16:00. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3905 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Joj, meni taj Suse nikako ne sjeda. Bas kompliciraju sa extra koracima....krenem sa mazohizmom, ali menprodje nakon tjedan dana. Svaka ti čast sta ti se da.
![]() |
#3906 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Meni se ne da ići na nešto drugo, naviknuo se na Debiana. Čak mi ne iritira taj mali prekid.
![]() |
![]() |
#3907 | ||
Premium
|
Citiraj:
Žalosno ali istinito. Softwer se ispolira tek kad dođe u ruke komercijali, htjeli mi to priznati ili ne. Kaj se Pulseaudio/Pipewire/Alse tiče - hendling vise audio izlaza kroz Gnome/KDE je bolje riješen sa nativnim alatima. Pulsaudio je u početku zajebavao (pred cca 15 godina ak se ne varam) al nakon par mjeseci se sve to stabiliziralo. Imao sam jedan stroj na kojem je kvaliteta zvuka varirala ali sam rijesio sa tsched=0 opcijom. Ovo je nekaj novo. Možda se u idućoj Fedori ispravi. Al OpenSuSe takoder koristi Pipewire pa nema problema. Znaci neka optimizacija ili fali ili sere. zasad se drzim OpenSuse na ovom stroju, ionak mi ne igra ulogu jel Fedora, Suse il Debian. Citiraj:
Ni meni nije prvi izbor zbog , u nekim stvarima čudnih odabira defaultnih postavki ili izmjene koda gdje ga ne treba biti. openSuse je pain samo u startu. Kad shvatiš što, gdje i kako možeš si bash ili ansible skriptu posložit koja sve te čudne stvari poravna kako ti želiš. I onda ti prebace SystemD na ovaj novi standard gdje ti je /etc u /usr/etc pa moras sve ponovo čekirat i prepravljat. Dobro da imamo alate poput sed i awk pa izmjena pada relativno jednostavno bez obzira koliko se configova i yaml fajlova radi. Al nije takav bauk, samo zahtjeva više truda u startu. I kao što sam već gore napisao - Fedorina implementacija KDE sučelja je solidna, ali OpenSuse je na sasvim drugoj razini. Imaš osjećaj da si za puno ispoliranijem OS-u. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3908 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3909 |
Samo polako
Datum registracije: Oct 2014
|
Planiram preći na linux. Za home edition pretpostavljam da je najbolji ubuntu? https://ubuntu.com/download/desktop Zadnje verzije za downloadati su 24.04.1 LTS i 24.10. Razlika je jedino u tome što 24.04.1 LTS ima support 5 godina a 24.10 ima support 9 mjeseci. Što bi više odgovaralo linux početniku?
![]() |
#3910 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Linux Mint, jel. Pogotovo ako si dugo boravio na Windowsima. Topla preporuka, nemoj se emotivno vezati za Linux prvih par mjeseci, da ne kazem godinu dana, i ostavi si otvorena vrata za laki povratak na ono sto si prije koristio. Drugim rijecima, nemoj formatirati trenutni OS i pregaziti ga Linuxom. Prosao sam to jedno 3-4 puta. Nije sve za svakoga ![]()
![]() |
![]() |
#3911 | |
Premium
|
Citiraj:
Potpis ko kuca. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3912 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Ako je, kao dosta pojedinaca danas, u neke privatne svrhe da se Windows zamjeni nekim Linuxom s UI-om, koristiti ga kao gaming mašinu ili nešto slično, svakako to ne preporučam, radije ostani na Windowsu. Ako si stvarno spreman se spustiti u teriman i početi raditi kak treba, onda svakako kreni s Mintom. I forsiraj se da odmah kreneš sve kroz terminal. Kad jednom zagrebeš površinu osnovnim naredbama, kad skužiš čari i moći Linuxa, onda si na konju, kasnije lako zamjeniš Ubuntu nekom drugom distribucijom. Na žalost, najbolji način za naučiti Linux je ustvari raditi na njemu, koliko god teško bilo. Kad jednom legne, nema dalje. Više niti ne kopiram file bez terminala, čak i kad Macbook koristim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3913 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Uz napomenu da ne unosiš ništa u terminal ako ne razumiješ što točno naredba radi. Vidio sam hrpu puta da ekipa googla problem, nađe neki post na forumu iz 2011., copy/pastea 5-6 naredbi u root shell bez razumijevanja i odjednom OS više ne boota. Kreni polako i sa razumijevanjem (ovo sa dual-bootom je odličan savjet), držeći na umu da Linux nije Windows i da stvari rade drukčije. Zadnje izmijenjeno od: Dule. 18.02.2025. u 12:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3914 |
49%winner
|
Meni Linux super lezi u homelab okruzenju, sve mi je na Linuxu. Ali eto pokusao vise puta preci na Fedoru i Mint, uvijek nesto negdje "ne radi" i onda zavrsim debagirajuci neke sitnice danima i pokusavajuci postici da radi "kao u Windowsima". Treba se kompletno otkaciti od tog stava sto meni ne polazi za rukom jer sam star, plastican i nemam vremena za takve promjene. I to nije problem Linuxa
![]() |
![]() |
#3915 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Mint je top za instalirati baš za to što si napisao da ne radi. Osobno ga godinama koristim za isto. Radi bez problema kao kućni kompjuter za cijelu obitelj, nema virusa, nema reklama, nema gluposti. Terminal me ne zanima osim kada moram., a to je rijetko. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3916 |
Premium
|
Dakle rezime za OP-a. AKo jos nisi nikad isprobao Linux > igraj se najprije u virtualci. Nije bas da za sve moras konzolu koristiti, ja sve sto radim nakon instalacije mogu odraditi bez posezanja za konzolom (samo sam mazohist pa samo konzolu koristim). Ak ti se svidi slozi si dual boot (50GB diska mu dovoljno) cisto da vidis dal ti sve radi kako si zamislio. Ako ces nakon mjesec - dva vidjet da ti sve sto zelis radi i nemas nuspojava > go for it. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3917 | |
Premium
|
Citiraj:
Kada sam ustvari krenuo s Linuxom, nisam baš bio oduševljen. Sada, nakon 10+ godina, ne mogu bez njega. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3918 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Tako da taj argument nema veze ni sa cime. @OP, uzivaj u Mintu.
![]() |
![]() |
![]() |
#3919 |
Premium
|
Realnost je takva da 99% ljudi koji rade na Windowsu ne rade u PowerShellu ili terminalu bilo kakve vrste. Osim eventualno sitnice, gdje se sitnice ne uče nego googlaju. S druge strane, 95% PC usera ne koristi Linux kao svoj "home workstation". Oni koji koriste Linux u privatne svrhe, konzola im nije strana, ali opet na poslovnoj razini, Linux pokriva 95% VM-ova diljem svijeta, naravno, konzola. PowerShell, bez obzira što ima napredniju sintaxu, ljudi ga ne koriste u obujmu kakvom konzolu koriste Linux useri. Realno, jer nema potrebe, Windowsa je malo općenito u svijetu virtualizacije. Zato sam i pitao za svrhu. Ako čovjek želi naučiti koristiti Linux kako bi se on trebao koristiti i za što je osmišljen, možda jednog dana i monetizirati svoje znanje, onda svakako preporučam krenuti odmah u konzolu. UI nisam koristio, kao što sam gore napisao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3920 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#3921 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Da sam na njegovom mjestu, tocno bi nakon ovih savjeta odustao |
![]() |
![]() |
![]() |
#3922 |
Premium
|
Untisumpora koja Santa Barbara opet. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3923 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.zdnet.com/article/how-to...dded-security/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3924 | |
Premium
|
Citiraj:
Iskreno neznam kaj da mislim o ovome. Ima nekaj u tome kaj FSF tvrdi ali RedHat je gigant (iza kojeg stoji jos veci metuzalem - IBM) koji je po mom misljenju najbolje pogurao Linux u Enterprise okolinu sa svojim rijesenjima (koja po onome sto sam vidio - rade i nemaju tolko bugova kao ostala Linux konkurencija). Pretpostavljam da im je puko film da nemaju od ulozenog truda , znanja i novca onoliko koliko su planirali. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3925 | |||
Premium
|
Updates ![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3926 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Isprobavam Ubuntu 24.10 na novom Ryzen 9600X PCju s integriranom grafikom. vainfo kaže da podržava dekodiranje h264, h265, vp9, av1 i baseline jpeg ali najnoviji firefox sve navedeno dekodira softwareski. Mesa kaže da je to raphael_mendocino, amdgpu kaže raphael. lspci i lshw kažu Granite Ridge rev c6 lscpu ne pokazuje ranjivosti osim za Spectre ofc I guess.. sve mu je to previše novo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3927 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Zavrti FF beta pa probaj: Firefox 136 Beta Finally Enables Hardware Video Decoding For AMD GPUs On Linux By Default |
![]() |
![]() |
![]() |
#3928 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
I usput možeš složiti noviji 6.13 kernel. ![]() Code:
glxinfo | grep OpenGL OpenGL vendor string: AMD OpenGL renderer string: AMD Radeon Graphics (radeonsi, raphael_mendocino, LLVM 19.1.1, DRM 3.59, 6.13.0-061300-generic) OpenGL core profile version string: 4.6 (Core Profile) Mesa 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1 OpenGL core profile shading language version string: 4.60 OpenGL core profile context flags: (none) OpenGL core profile profile mask: core profile OpenGL core profile extensions: OpenGL version string: 4.6 (Compatibility Profile) Mesa 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1 OpenGL shading language version string: 4.60 OpenGL context flags: (none) OpenGL profile mask: compatibility profile OpenGL extensions: OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 Mesa 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1 OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20 OpenGL ES profile extensions: Code:
vainfo libva info: VA-API version 1.20.0 libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/radeonsi_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_1_20 libva info: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 1.20 (libva 2.12.0) vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1 for AMD Radeon Graphics (radeonsi, raphael_mendocino, LLVM 19.1.1, DRM 3.59, 6.13.0-061300-generic) vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3929 |
49%winner
|
Sjecam se da me hw akceleracija otjerala barem dvaput sa Fedore. Intel gen 6 i 8 platforme, nista fensi. Pokusavao sam dobiti FF i Vivaldi da rade i odustao nakon x dana.
![]() |
![]() |
#3930 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Spori su u mozilli po tom pitanju. Na intelu je proradilo po defaultu tek negdje 2022 čini mi se. Prije toga teški hakeraj. Nego, chromium bazirane browsere ne koristim, jel tamo radi hw akcelaracija videa? Zadnje što sam probao chrome nula bodova, ali ima već koja godina. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|