Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.02.2025., 10:15   #78391
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor zkljaja Pregled postova
Vozio sam u subotu prvi put Daciu Logan gen2, pojma nemam koji motor, 145k km na satu makar je Taxi. Najbolji auto ikad. Dođem u napast da si uzmem jednu za do posla kad nam budu trebala 2 auta opet.
Da i frend veli da imaju u firmi dače neke sa 0,9 benzince sa po 300k na satu i da to radi. Samo ulje redovito i bok.

Ali eto i dalje mi visi to pitanje za 1.2.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 10:23   #78392
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Nego jel stvar zaista tako losa i ozbiljna sa lancem u 1.2 tce ili su to sve klasicna internet pretjerivanja?

Odustao sam od berlinga i dizela. Nema smisla. Nemam volje jebsti se sa euro 6 dizelom za kratke relacije.

Gledam samo i iskljucivo benz opcije. 1.2 tce je realna. 1.3 su puno preskupi.
Kaj nije u tom PureTech motoru remen potopljen u ulje?

Šogor mi ima C4 Cactus sa tim motorom i počeo mu se remen raspadat i završili su mu komadići po svuda. zaštopali sito i gubio je pritisak.
Razlog toga je da je bilo utoćeno krivo ulje. Treba ići neko posebno Francusko

hahahhaha
https://buco.com.hr/2024/10/27/najgo...5-hdi-1-6-thp/

Citiraj:
Pregled najgorih motora u novijim autima
1.2 PureTech Benzinac
Ovaj motor koji se od milja zove “1.2 pureshit” postao je simbol mehaničkih problema. Zamislite tortu koja izgleda sjajno, ali se svakim zalogajem raspada. Takav je i ovaj motor. Problemi sa potrošnjom ulja, pucanje svjećica i opasnost od štete zbog zatezanja uljem natopljenog zupčastog remena na vrhu su liste mučitelja vlasnika. Prema ovom izvoru, postoje pravni postupci protiv Stellantis grupe zbog ovih pogonskih jedinica, što dodatno naglašava koliko su neugodni za korisnike.

Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 03.02.2025. u 10:36.
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 11:10   #78393
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

1.2 TCE != 1.2 pure tech

U ostlaom nema se kaj raspadati zupčasti kada 1.2 TCE ima lanac. Ili?

I ulje jasno ide koje proizvošač propiše. Pa u drlju od clia točim jedno te isto ulje točno te gradacije i točno tog proizvođača.
Staro 03.02.2025., 11:16   #78394
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Iza tvorničke ugradnje stoji uglavnom neki lokalni servis koji ujedno ugrađuje i servisira vozila.
Dacia npr ima Landi Renzo sustav. Kakav im je sustav? Ne baš idealan ali radi svoju zadaću. Dizne su postavljene prilično daleko od usisne grane te su crijeva od dizne do uvodnika u usisnu granu prilično dugačka, često i nejednake dužine.
Sustavu se pristupa preko OBD-a što malo komplicira stvari jer ECU može očitati pogrešne podatke dok auto radi na LPG.

Zanima te nešto iznad nižeg razreda?
Golf mk6 bifuel. Ta je ugradnja već ozbiljnija, čak su i crijeva formirana oblikom da odgovaraju samo na taj model. Međutim opet se radi o Landi Renzo sustavu.

Nije problem to što je instalacija loše odrađena nego su problem korisnici koji misle da nakon što su ugradili plin da se sad mogu voziti samo na plin i da mogu prisiljavati prelazak na LPG dok je još hladan rasplinjač, da mogu voziti samo na LPG bez da ikad odvoze parsto kilometara na benzin. Sad me zanima znaš li zašto ovo zadnje i što se događa s mapom?
I najvažnije, koliko god plinske dizne bile precizne i brze ipak i plinsku mapu treba podesiti s vremena na vrijeme.
LPG instalacija ne znači da se od tog trenutka voziš samo na plin, nego da imaš još jednu opciju a da pritom uštediš. Ne onoliko kolika je razlika u cijeni goriva, ali osjetno jeftinije nego samo na benzin.
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Vozim na plin 20godina, vozio sam osobno atmo motore 1.2, 1.6, 1.8, dva 1.4 turbo, sve MPI motori.

Najbolje ma plin rade talijani, nakon njih Honda, pa MPI njemački motori.

Sam servisiram sve oko plina.
Imam toliko znanje, da se pohvalim, da si mogu i sam od nule ugraditi plinski uređaj.

Na talijanima tvornički plin je specifičan, dizne su posebne, ugrađene direkt u granu ko benzinske, pinom upravlja isti ecu koji i benzinom.
Isparivač je zamjenjiv s nekim tipon koji se da naknadno ugraditi, pošto je to relativno pasivan uređaj.

Dakle na tim motorima je problem ako treba dizne mijenjati od plina, a kad tad to treba, bolesno su skupe i nema ih baš za nabaviti za 10 godina star auto npr.

Sve ove tvorničke ugradnje diznama koje su na usisnu granu spojene nisu ništa bolje od naknadne ugradnje.

Svi danas naknadno ugrađeni plinski uređaji imaju ECU-e koji se spajaju na canbus žice ECU-a plina i imaju samostalnu korekciju smjese, jer čitaju sve podatke od lambde do vremena ubrizgavnanja, kuta paljenja itd.

To nije dobro za naknadno podešavanje plina, jer plinska mapa se zna raštelati.

Osobno si sam mapu posložim kako hoću, potpuno custom za svakih 500rpm motora mogu odrediti količinu ubrizgavanja plina, dodatno ubrizgavanje na višim okretajima, djelomično ubrizgavanje istovremeno i plina i benzina (posebo za japance kojima izgore dosjedi ventila osim Honde).

Svi problemi oko plina koji se još dan danas pričaju po birtijama nakon što su de dogodili prije 20 godina, su vezani uz loše podešen plin, ne toliko uz lošu ugradnju.

Loša ugradnja je bila isključivo oko preslabog isparivača za motor, krivog mjesta bušenja usisne grane za spajanje dovoda plina (nije im se dalo skidati granu jer je kod nekih auta to kompliciranije) i stavljanja presporih i jefitnih dizni koje bi kasnile s reakcijom i ubrizgavanjem plina po svakom odrađenom ciklusu sagorijevanja, pa motor je radio nemirno, palio lampicu motora, javljao siromašnu smjesu itd.

Landi Renzo sam imao, i nebih nikad više, ima zaključanu centralu plina.
Lovato imam sad na trećem autu i radi odlično.
Izdrži 150-200 000km kad treba mijenjati dizne i isparivač (ja ih ne repariram nikad)

Stag je odličan također je može primiti sve vrste dizni od 2 ohma naviše, sve 3-4 vrste mjerača količine plina u boci koje postoje, jako je prilagodljiv.

U kanti od Škode imam Prins. To je vrh vrhova među uređajim ai njačešće se ugrađuje u jače aute, jer ima najbolje i najkvalitetnije brze dizne (Keihin), i kapacitetne isparivače.
Nije za male motore jer neide ispod 20-30kw/cilindru, plus software s licencom je 100+ eura, i samo s njim možeš štelati, zamjenski neki SW ne valjaju, isporbano
Kod mene u Grandeuru je ugrađen Vialle sustav koji nema isparivač, nego je u boci visokotlačna pumpa i sustav ubrizgava u usisnu granu u tekućoj fazi plin.
Kod tog plina nema nikakvih podešavanja niti servisa plina, za svaki model auta i motora se radi(la) mapa u tvornici plina i ona se ugradila i to je to, nema štelanja.
Nažalost, sustavi su toliko dobro radili da je tvornica propala jer se rijetko tko odlučivao za njih zbog više cijene u startu, a oni koji su se odlučili na njih su jednom ih koristili, samo prilikom ugradnje, jer servisa praktički nema (može krepat pumpa ili neki ventil).

Zna li netko postoji li još koja firma da radi nešto slično?

Vialle je nekad mogao i u GDI motore ugrađivati plin, dok znam da ostali nisu neka sreća s GDI motorima.
strgani je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 11:30   #78395
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Citiraj:
1.2 TCE != 1.2 pure tech

U ostlaom nema se kaj raspadati zupčasti kada 1.2 TCE ima lanac. Ili?

I ulje jasno ide koje proizvošač propiše. Pa u drlju od clia točim jedno te isto ulje točno te gradacije i točno tog proizvođača.
Ma sjebao sam...
Ne znam zakaj sam mislio na pure tech
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 11:37   #78396
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Automobili

Treba gledati godišta. Puretech motori su mijenjani tokom godina i sjecam se u magli da je Psa tj Stellantis rijesavao te probleme raspadanja u kasnijim verzijama. Negdje sam citao da su i mijenjali remen s lancem. Isto je sa svakim motorom. Govorili su da je 2.0hdi najbolji motor pa si kupio neki psa 2.0hdi npr 2016 sa euro 6 motorom i na kraju im je crkavao nox sustav i adblue rezervar. Oboje oko 2500€ popravak. Yay. Treba gledati sve mane određenog auta a ne samo motor. Radije da mi popije ulje pa nadolijevam svakih par tisuca nego da me dere sa čudnim kvarovima.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 03.02.2025. u 11:43.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 12:14   #78397
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Cek, pokazuje ti na karti da je kamera tu, ali ne dobijes obavijest? Koliko ja znam, Waze alarmira iskljucivo ako vozis preko ogranicenja. Ako vozis po ogranicenju, onda ce ti samo biti simbol kamere na karti.
hm, možda ali to nije baš OK - primjer - vozim iza nekog 60, ravna čišta cesta ja u nižu na 75-85 i usred preticanja signal kamera u blizini - šta sad?
ja sam mislio da app treba signalizirat svaki put.

Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova

Jasno mi je, nisam se ni rferirao na tvoj post. Jasno da mora javit bez obzira bila tamo kamera ili samo kućište jer ionako ne može znat da li je unutra kamera.

Nego, onako, full glupo pitanje, da li ti je uključen zvuk za notifikacije na uređaju
Možeš ti imat aktivirane notifikacije ali ako je zvuk mute onda džabe
Vjerujem da to nije slučaj ali eto, da pitam
nije mute, na više od glasno

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Probaj staviti glas na Engleski pa vidi onda.
Primijetio sam razlike između toga koji glas odaberem. Neki daju više informacija i obavijesti, neki manje. Čudno, ali tako je. Držim na English US (Jane) i ta mi zasad javlja sve kako treba.

i je na engleskom

jučer opet prolazio i ništa

Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Ja mislim da je tu problem toga što je netko stavio plin u kolekcionarski primjerak.

Napravljeno ih je samo 94 u periodu od 1999-2001
kod mene po gradu se vozio tip u Volgi to po ruskom standaru troši i 20l p ogradu. vjerujem da je stavio plin
smirnoff je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 12:44   #78398
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor smirnoff Pregled postova
hm, možda ali to nije baš OK - primjer - vozim iza nekog 60, ravna čišta cesta ja u nižu na 75-85 i usred preticanja signal kamera u blizini - šta sad?
ja sam mislio da app treba signalizirat svaki put.
Nisam primjetio da tako radi. Jednostavno mi uvijek kaze za kameru u selu iako vozim ~30km/h jer su prije kamere raskrizja, kruzni tokovi i lezeci. Drugim rijecima, ne mogu ni prekoraciti tih 50km/h ni da hocu. Doduse sad vec jedno par mj nisam ni palio waze, jedino da nije bio kakav update. Isprobam danas/sutra ako se sjetim
Staro 03.02.2025., 12:45   #78399
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Kod mene u Grandeuru je ugrađen Vialle sustav koji nema isparivač, nego je u boci visokotlačna pumpa i sustav ubrizgava u usisnu granu u tekućoj fazi plin.
Kod tog plina nema nikakvih podešavanja niti servisa plina, za svaki model auta i motora se radi(la) mapa u tvornici plina i ona se ugradila i to je to, nema štelanja.
Nažalost, sustavi su toliko dobro radili da je tvornica propala jer se rijetko tko odlučivao za njih zbog više cijene u startu, a oni koji su se odlučili na njih su jednom ih koristili, samo prilikom ugradnje, jer servisa praktički nema (može krepat pumpa ili neki ventil).

Vialle je nekad mogao i u GDI motore ugrađivati plin, dok znam da ostali nisu neka sreća s GDI motorima.
Znam
Vialle je odmah iza Prinsa po kvaliteti, onda slijede BRC, Lovato, LR pa ostali.

Vialle je imao te LPDi sustave, problem kod tebe je ta pumpa plina koja hoće crkavati.

Svi koji su za direktaše nudili plin, bilo je ubrizgavanje plina u usisnu granu, bilo tekućeg ko Vialle bilo plinovitom ko svi ostali.
I tu baš i nema neke uštede, jer i uz rad 30% na benzin 70 na plin, direktaši su imali problema sa benzinskim diznama.

Ono što je trebalo napraviti ogromni skok kod direktaša je ovo:

https://www.vialle.nl/en/directblue

Navodno je bilo uspješnih testova i sve ne nestalo, nikakve daljnje vijesti o tome.

Jer da su u tome uspjeli, direktaš s pogonom na plin koji ubrizgava kroz benzinske dizne, pokopao bi dizele skroz po svemu, duplo manjoj potrošnji, neusporedivo čistim ispuhom itd itd.

Sustav nebi imao isparivače, posebne ECUe za plin, reduktore itd.
Samo taj fuel selector jedinica i boca s pumpom.

To je trebala biti revolucija.

No možda zato i niš s toga
Staro 03.02.2025., 13:47   #78400
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
1.2 pureshit je u berlingu i partneru. U kangu i daciji je 1.2 tce.

Afaik to nisu isti motori.
Ne znam jel si ti ili ja u goroj poziciji.
Ja ću vjerojatno piknut 1.5 turbo beMzinca od Opela. Teško je išta suvislo naći o tom motoru. Meho kaže da je motor OK kao i automatska getriba. Motor ima lanac koji nema vremensko ograničenje mijenjanja veća na uho. Ali po oglasnicima ih malo ima preko 200k km.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 13:55   #78401
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:

Ali to je direktno ubrizgavanje. Dok kod indirektnog ubrizgavanja ugrađuješ kit koji se može ugraditi u sve npr. četverocilindraše uz prilagodbu dizni, kod direktnog ubrizgavanja od proizvođača dobivaš ecu koji je već podešen kao što kažeš. Dodatno se spajaš na OBD (žuta i zelena žica ako se dobro sjećam). Sam sustav radi drukčije: na leru radi na benzinu dok se UNP namiješava do 70% u vožnji.
Juan je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 14:02   #78402
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Jer da su u tome uspjeli, direktaš s pogonom na plin koji ubrizgava kroz benzinske dizne, pokopao bi dizele skroz po svemu, duplo manjoj potrošnji, neusporedivo čistim ispuhom itd itd.

Sustav nebi imao isparivače, posebne ECUe za plin, reduktore itd.
Samo taj fuel selector jedinica i boca s pumpom.

To je trebala biti revolucija.

No možda zato i niš s toga

Postoji i onaj uvijet da kad udio plinaša prijeđe 15% ukupnog voznog parka za unp će biti ista davanja kao i za benzin i diesel. Možda je razlog upravo to. Ekologija se ne podržava onoliko koliko se reklamira.
Juan je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 14:05   #78403
strgani
Premium

strgani's Avatar

Citiraj:
Ali to je direktno ubrizgavanje. Dok kod indirektnog ubrizgavanja ugrađuješ kit koji se može ugraditi u sve npr. četverocilindraše uz prilagodbu dizni, kod direktnog ubrizgavanja od proizvođača dobivaš ecu koji je već podešen kao što kažeš. Dodatno se spajaš na OBD (žuta i zelena žica ako se dobro sjećam). Sam sustav radi drukčije: na leru radi na benzinu dok se UNP namiješava do 70% u vožnji.
Za koji sustav ovo pričaš?

Vozim ovaj Vialle sustav dugo, a i Landi renzo i ostale neke i nisam nigdje primjetio potrošnju plina mimo onog što potroši na paljenje automobila i prvih cca minutu prije prebacivanja na plin
Staro 03.02.2025., 14:09   #78404
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Nego. Ima možda netko VW s DCC pro? To je nekakva kontrolora 2 valve za amortizer gdje se mogu birati modeli comfort i sport, gledao sam na YT gdje vele da je razlika k da bolje upija neravnine, ali ako netko ima iz prve ruke.
Vozio sam stariju liniju Superba s DCCom (obični non-pro). Auto je osjetno udobniji od običnog Superba. Štoviše udobniji je od bilo koje Škode iz tog vremena.

Na autoputu ga automatski stisne/stvrdne ako se dobro sjećam iznad 120km/h.

Amortizeri koštaju puno ojra kada se istroše
Staro 03.02.2025., 14:36   #78405
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Citiraj:
Za koji sustav ovo pričaš?

Vozim ovaj Vialle sustav dugo, a i Landi renzo i ostale neke i nisam nigdje primjetio potrošnju plina mimo onog što potroši na paljenje automobila i prvih cca minutu prije prebacivanja na plin
Ako imaš motor s direktim ubrizgavanjem benzina, ona MORA trošiti i benzin dok radi na plin, inače bi dizne koje su u cilindrima, izgorjele, hlade se benzinom.

Ako imaš indirektno ubrizgavanje, gdje su dizne na usisnoj grani prije ventila, onda ne troši benzin dok radi na plin
Staro 03.02.2025., 14:43   #78406
EdoFazlinovic
Registered User

EdoFazlinovic's Avatar

Datum registracije: Jul 2018
di ste radili detailing auta na podrucju zagreba da ste full zadovoljni? auto 100k+ eura
Staro 03.02.2025., 14:43   #78407
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Ekologija se ne podržava onoliko koliko se reklamira.

Da se podržava, cijela priča oko EV bi izgledala nešto lucidnije. Ali gleda se samo profit.

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Amortizeri koštaju puno ojra kada se istroše

Da, jer nema nekog izbora, Monroe ili Bilstein. Cijene su 1000€ + za set. Sebi sam na VWu mijenjao nakon 200 000 km, mada su još bili u voznom stanju. I s obzirom na sve, ne bih ponovno uzeo auto s DCC.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 14:44   #78408
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
black pearl preporuka
Staro 03.02.2025., 16:06   #78409
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Da se podržava, cijela priča oko EV bi izgledala nešto lucidnije. Ali gleda se samo profit.

Da, jer nema nekog izbora, Monroe ili Bilstein. Cijene su 1000€ + za set. Sebi sam na VWu mijenjao nakon 200 000 km, mada su još bili u voznom stanju. I s obzirom na sve, ne bih ponovno uzeo auto s DCC.
Zašto nebi?

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 18:16   #78410
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
black pearl preporuka
+1
Staro 03.02.2025., 18:52   #78411
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Citiraj:
Zašto nebi?

Za moj način i stil vožnje neisplativa doplata + skuplje održavanje.
Staro 04.02.2025., 08:02   #78412
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Citiraj:
Postoji i onaj uvijet da kad udio plinaša prijeđe 15% ukupnog voznog parka za unp će biti ista davanja kao i za benzin i diesel. Možda je razlog upravo to. Ekologija se ne podržava onoliko koliko se reklamira.
Da, ima logike da bi cijena plina bila veća.
Nisam se interesirao, ali koliko sam shvatio, u cijeni litre plina nije uračunata cestarina, nju plaćaš odjedamput godišnje na tehničkom.
Sad dal još kakva davanja nisu uključena a jesu u benzinu/dizlu, to ne znam
Staro 04.02.2025., 08:08   #78413
Ivan357
Premium

Datum registracije: Jun 2020
Citiraj:
Da, ima logike da bi cijena plina bila veća.
Nisam se interesirao, ali koliko sam shvatio, u cijeni litre plina nije uračunata cestarina, nju plaćaš odjedamput godišnje na tehničkom.
Sad dal još kakva davanja nisu uključena a jesu u benzinu/dizlu, to ne znam
nije ni u cijenu struje uračunata cestarina, plaćaju li i električari taj namet na tehničkom?
Ivan357 je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 08:48   #78414
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Za moj način i stil vožnje neisplativa doplata + skuplje održavanje.
A jesi li osjetio razliku bez toga? Odnosno je li udobnija vožnja ako je npr. na comfort? Pitam jer razmišljam o tome.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 09:17   #78415
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Ne znam jel si ti ili ja u goroj poziciji.
Ja ću vjerojatno piknut 1.5 turbo beMzinca od Opela. Teško je išta suvislo naći o tom motoru. Meho kaže da je motor OK kao i automatska getriba. Motor ima lanac koji nema vremensko ograničenje mijenjanja veća na uho. Ali po oglasnicima ih malo ima preko 200k km.
da gledam te tece 115 i svi su oko 80-130k km. Nema niti jedan iznad 200k. Na mobile de sam napao jednog sa 170k.

Malo me to brine. Jer kaj 1.5 dci ili 1.6 hdi ima uredno sa po 400k.
Staro 04.02.2025., 09:42   #78416
strgani
Premium

strgani's Avatar

Citiraj:
Autor Ivan357 Pregled postova
nije ni u cijenu struje uračunata cestarina, plaćaju li i električari taj namet na tehničkom?
To i mene zanima, pogotovo zato jer su električari u prosjeku osjetno teži od prosječnog ICE automobila, pa samim time i više ceste oštećuju.
Staro 04.02.2025., 15:27   #78417
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Treba gledati godišta. Puretech motori su mijenjani tokom godina i sjecam se u magli da je Psa tj Stellantis rijesavao te probleme raspadanja u kasnijim verzijama. Negdje sam citao da su i mijenjali remen s lancem. Isto je sa svakim motorom. Govorili su da je 2.0hdi najbolji motor pa si kupio neki psa 2.0hdi npr 2016 sa euro 6 motorom i na kraju im je crkavao nox sustav i adblue rezervar. Oboje oko 2500€ popravak. Yay. Treba gledati sve mane određenog auta a ne samo motor. Radije da mi popije ulje pa nadolijevam svakih par tisuca nego da me dere sa čudnim kvarovima.
Ajde ajde, ADBLue kad i crkne, bit će samo delete. DPF i dalje radi, tako da, uspoređivat taj 1.2 i 2.0 nema smisla. Kupovao sam baš auto, i to su bile dvije opcije. Naravno da sam išao na 2.0.

domy1 je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 15:42   #78418
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Citiraj:
A jesi li osjetio razliku bez toga? Odnosno je li udobnija vožnja ako je npr. na comfort? Pitam jer razmišljam o tome.

Razlika postoji, ali ja sam na 19" kotačima, niži je profil gume pa nije tako osjetno. Plus, to je ipak VW, po defaultu nije najudobnijie vozilo na svijetu

Meni ne vrijedi te razlike u novcu, ali nisam probao ovaj DCC Pro pa ne znam.
Staro 04.02.2025., 16:44   #78419
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor domy1 Pregled postova
Ajde ajde, ADBLue kad i crkne, bit će samo delete. DPF i dalje radi, tako da, uspoređivat taj 1.2 i 2.0 nema smisla. Kupovao sam baš auto, i to su bile dvije opcije. Naravno da sam išao na 2.0.

Kasnije ugasis i dpf i egr. Delete i peri dalje. Najbolje da skines sve cim kupis novi auto da se ne zajebavas kasnije s time jer gubis vrijeme kad crkne.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 17:10   #78420
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Bez brige, DPF i egr delaju(kao i adblue, još uvijek) Apropo dolijevanja ulja, pa taj tek 5 put više zagađuje, a kao ekološki 1.2 3 cilindra isprdak.

Zadnje izmijenjeno od: domy1. 04.02.2025. u 17:20.
domy1 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na