|
![]() |
#78301 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2012
|
Marze na autodijelove u HR su bolesne. Evo ti moj primjer od lani: Alfa 159 2.4, kod nas ponuda za set kvacila 500€, narucio sa motointegrator.de za 280€, sa radom, nekim semeringom i novim uljem sam bio nesto sitno ispod tih 500€. Samo jbg, razumijem i ja da nece svi raditi sa donesenim dijelovima, tako da ponekad nemas opcije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78302 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Da, ne žele raditi sa donešenim dijelovima pod izlikom što kao ne pašu. A istina je da ubiru 40% na dijelovima, ako ne prikažu neki popust na njih na računu. Otuda tolika razlika u cijeni dijelova kod njih i ako si ih sam nabaviš
![]() |
#78303 |
Registered User
|
Da da, a pazi ovo. Npr na nekom webshopu (Tokic, AutoKreso, Impex) cijena je npr 100. Racunaj da svaki majstor, obrt, firma ima sigurno 20-40% rabata, ovisno na koji dio i koja trgovina. A taj isti dio koji kosta 100 za mene i tebe, je na njemackom webshopu 60 ili 70. I onda na sve to, jos idu i ruke, koje su sad 35-50€ radni sat, prakticki ne puno jeftinije nego cijene u ovlastenim. Tako da, ima tu prostora za zaradu jako puno. Ali tako je kako je. Evo ja sam prije cca godinu i pol promjenio majstora, ali i kod proslog i kod ovog u principu cekas tjedan do dva da te uzme, i uvijek je bar 10-15 autiju u dvoristu, prevedeno posla ima preko glave. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78305 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
https://x.com/vxunderground/status/1884442091721277621 Ak ovo nije dobar razlog za kupiti strujića onda ne znam kaj bi bilo... ![]()
![]() |
#78306 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Jučer prošli sa 25% razlike. Mehaničar je nešto malo razmrdao, pa je to valjda bilo dovoljno za sad. Kaže da ne može štimat jačinu pojedinačno. Probat ću to malo proučit u manualu da vidim kako sredit za u buduće. Alfu još nisam stigao obići od incidenta sa klikanjem umjesto verglanja. Sjetio sam se u međuvremenu da sam promijenio akumulator, pa možda nisam dobro zategao kleme ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78307 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Mene na S-Crossu starom 7g zajebava ručna i isto sam na granici. Kaže ispitivač da je to zato kaj se ne okrećem po parkinzima pod ručnom. Znam tu i tamo u vožnji potegnut ju zub-dva pa da se malo to razradi, imam tehnički u 5om mjesecu pa ću vidjeti kako će to proći |
![]() |
![]() |
![]() |
#78308 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
Odi na neke od punjača za EV, pa ćeš vidjeti otkud ta praksa s reklamama ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78309 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Ak uzmem EV onda ga ionak budem punil doma, EV punionice bi koristil kaj, dvaput godišnje? Ali da, ovo je baš dubretarski, daj bar popust na gorivo onda
![]() |
#78310 | |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Da ti par dogodovština ispričam... Dođe frendu Seat Leon Top Sport 150ks na zamjenu kuplug seta, s dvomasenim zamašnjakom. Getriba na tom autu ima 50kg, mjesta ima minimalno, nije breeze. Čovjek inzistira da donese svoje dijelove, na kraju *NOV* LUK dvomaseni zamašnjak ima više lufta nego onaj kojeg skidamo kao neispravnog. Auto je na dizalici, čovjek mora doći po taj zamašnjak i nosit na reklamaciju, donjeti novi, a u međuvremenu auto stoji na dizalici i zauzima mjesto, jer nema smisla vraćati most na auto da ga se može izgurat i za dan-dva opet isto skidati dolje. Da je uzeo set preko frenda, sve to bi bilo na njegov teret i odgovornost, mogao bi provjerit zamašnjak odmah u Tokiću na preuzimanju, sam ga preuzeti itd. Meni na Octaviji Mk2 odapne cilindar brave paljenja, ne mogu ugasit auto jer ne mogu okrenut ključ u bravi, već moram ugasit auto na kunplug i skinut klemu od akumulatora. U Tokiću uzmem novi cilindar, mijenjam to na 35°C u autu, teška muka, stavljam novi i - ne paše iako izgledaju identično. Sjedaj u auto, u Tokić i na licu mjesta isprobavaj dal bravica paše u cilindar, pa je ispalo da ovaj koji sam kupio inicijalno ima tvorničku grešku. Da sam ja to donio majstoru da mi zamjeni da uštedim 10€ radi rabata, izbio bi i sebi i njemu duplo vremena dok to zamjenim za ispravan dio. Šogor je zamjenio na Astri H alternator početkom prošle godine, neki dan mu se ispušio u gužvi, vratio je ljepo auto majstoru, majstor je stavio novi na svoju ruku i sad se majstor bori s reklamacijom koju mu pokušavaju odbiti. Takve stvari su uključene u taj rabat, znam dosta dečkiju koju su mehaničari i redovito daju dio svog rabata mušterijama, računaju ruke manje ili ne računaju uopće i slično. Koliko je puta samo Sreten m539 kupio nov dio koji nije bio odgovarajući na neki način bilo radi loših tolerancija, kvalitete, greške u proizvodnji i slično, a radi na nekoliko auta godišnje. Mehaničar koji ih napravi 200-300 godišnje naiđe na hrpetinu škarta. Kada bi za sve to čekali mušterije da se izbore s dobavljačima, gdje bi stigli?
![]() |
![]() |
#78311 |
Premium
|
Ja sve štafim sam, osim kad mi se neda i trebam stupnu dizalicu. Al da, znam si sve napraviti, od zamjene kočnica do generalke na motoru. To s kupovinom dijelova ne kužim zašto bi bio problem. Postoji reklamacija. Ja sam dva puta skidao getribu radi nove probelmatične korpe kvačila koju sam naručio kod Auto Kreše. Pitaš mehaničara, hoće neće tako raditi idemo dalje. Ja sam platio tada 2x100eu skidanje i stavljanje getribe. I ne vidim problem u tome. Da li bi izbjegao tad drugo skidanje da je mehaničar naručio dijelove-naravno, tada dodatana skidanja idu na njegov račun. To je bilo jedini put sa nešto nije štimalo na taj način, nikad prije i nikad poslije.
![]() |
#78312 | |
Registered User
|
Citiraj:
I bas npr kad je auto rastavljen, mjenjac dole, a kuplung set ne pase. Sta onda, covjek ne moze uzet dalje radit nesto drugo, ti mu ne mozes donjeti odgovarajuci set kroz sat vremeba itd itd. Razumijem ja i jednu i drugu stranu. Mene samo ljuti sto su cijene kod nas toliko bolesno skuplje. Pa samo ovo potrosno tipa filteri, diskovi, plococe, brisaci su na motointegrator.de duplo jeftiniji. Kako imam doma 3 vozila i u uzoj familiji jos na koja pripazim, redovito narucujem godisnje zalihu brisaca, zarulja, filtera sve iz njemacke, usteda visestruka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78313 |
Brat od Đon Vejna
|
Onda si iznimka, 90% ljudi ne bi pristupila tako i htjela bi da dođe u novine i na sve portale da moraju 2 puta plaćati skidanje getribe jer set ima tvorničku grešku
![]() |
#78314 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kad radim sebi, narucim dijelove online jer cu ici rastavljati tek kad dijelovi dodju i kad se uvjerim da je sve u redu. Kad radim nekome drugom, onda iskljucivo na dizalici u garazi na najam (Mietwerkstatt. Ima li to u HR vec?), a pored je radnja sa auto dijelovima. Ako sta ne valja, idem odmah i zamijenim, a dobijem i rabat. Ako se nekome ne svidja ili mu je skupo, slobodno neka sam sarafi pa neka nabavlja dijelove gdje god zeli. Nemam nista protiv. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78315 |
Premium
|
Nekad vagneš da li je to vrijedno živaca i vremena za navlačenja po novinama. Ja sam reklamaciju riješio, auto je bio jedan dan duže na dizalici i to je to. Neke bitne stvari kao što su setovi razvoda motora, kvačila itd, kupujem osobno gdje mi je najjeftiniji, makar to ispalo i malo skuplje nego online.. Ostalo kao ulje, filteri, kočnice naručim i online.
![]() |
#78316 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Svega od navedenog ima i sve se prodaje i jeftino i skupo kako netko misli da može uvaliti. Luk mi se dva puta zamjerio. Tvrd u 3pm i nije dugo trajao. Valeo ftw (u mojem slučaju). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78317 |
Premium
|
Vidiš, meni se da puta zamjerio Valeo. S Lukom nikada problema. Za tvrdoću si u pravu, njihove korpe su malo "jače". Sad sam skidao Sachs sa auta koji je odradio oko 150 000km, i iznenadio sam se kako je lamela i dosjed na korpu u dobrom stanju, s time da je par dana vožen sa kretanjem iz druge brzine, daklem uz deranje lamele, jer je poluga mjenjača pukla, dok nije naručena, pa dosta toga s prikolicom vučeno, šlepani drugi auti itd. Tako da gdje mogu gledam prvo Sachs, pa Luk pa Valeo. Iako je bilo i Valeovih dijeloa u Luk setovima itd itd
![]() |
#78318 |
Brat od Đon Vejna
|
Meni je Valeo set sa jednomasenim tvrd u 3pm, poludim u gradskoj gužvi i kod parkiranja. Stavljena je karbon obloga lamele nakon 10k km jer nije mogao izdržat 400+ NM tako da je uz tvrdoću i dosta grabljiv, a ne progresivan. Skinuo sam SACHS original s jednog PD160 motora sa 160k km i zamašnjak je u top stanju, poslao u Sl. Brod da se stavi karbon lamela pa da vidimo hoce li s dvomasenim bit išta ugodnije za vozit po gradu ![]()
![]() |
#78320 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Na kraju uspio nabaviti dimenziju guma koje trebam jefitnije. Jedan kupio novog Tiguana, a posto mu trebaju samo zimske, ljetne stavio na prodaju. Continental SportContact 6 255/40 R20 Y 101 XL sve 4 za 450 chf. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78321 | ||
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Takav problem se može riješiti na dva vrlo elegantna načina. 1. Obavijestiti kupca, složiti sve natrag i uredno naplatiti posao. 2. Most, vilice i krajnici se vrate gore za 10 minuta. Motor se osigura i auto se lagano izgura pa nek čeka. Međutim problem mehaničara je što im je puno prihvatljivije uzimati rizik za takav posao sa 40% rabata koji ostvaruju. Cca 200€ rabata za set kvačila + radni sati za posao. Ukupna zarada 300-400€. Uigrani majstor koji radi za sebe mjenjač skine i vrati gore za manje od dva sata. Ne kažem ja ni da je jeftino, ni da je skupo nego samo iznosim cifre. E onda isti takav privatnik ode privatnom zubaru i čudi se ko pura kad mu taj isti zubar uzme 50€ po satu u koje je uključen i potrošni materijal. Citiraj:
Zar nije jednostavnije izvući osigurač. Na kvačilo se prisilno gasi samo ako motor ode u iberturažu. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#78322 |
Bazinga
|
![]() |
#78326 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Odmah se sjetim onog "ja bi u to plin ubacio" a lik odgovara "ubacit cu ja tebe u jamu" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78327 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Išao sam jučer gledati Tiguana, iznutra stvarno kvalitetno, a praktički osnovna oprema, ima čak i koža. Sve je mekana plastika, ne škripi. Pored je i škoda pa sam gledao kogiaq, on pa ima u ful opremu neku perforiranu tanku koža koja baš loše izgleda. Kao da bude se odma pohabala. Vidi se ipak da je VW kvalitetnije iznutra napravljen. Nego. Ima možda netko VW s DCC pro? To je nekakva kontrolora 2 valve za amortizer gdje se mogu birati modeli comfort i sport, gledao sam na YT gdje vele da je razlika k da bolje upija neravnine, ali ako netko ima iz prve ruke.
![]() |
#78328 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Meni se cinio Kodiaq dobro napravljen kad sam sjedio u njemu, pridano je paznje na puno detalja i nisu mi se materijali cinili losi. Koje si modele ta dva auta gledao, motorizacija? Cijena na kraju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#78329 | ||
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#78330 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Šole idi pogledaj i VW i vidi se razlika, nije škoda loša, dapače. Ali cijena kodiaqa i tayrona mi je ista (40.000€) s tim da se dobije popust sad na prednarudžbe. Tiguan i Tayron su iznutra isti pa zato sam gledal tiguana jer tayron dolazi krajem veljače. Vozio sam kodiaq 1.5TSI mHEV i meni to iznenađujuće dobro ide, bio sam skeptičan jer sam imam 140KS qasqai 2.0 benzinac, ali bolje ide 1.5 definitivno. Znači tayron life plus oprema je 40.000 točno i serijski je puno toga: laminirana stakla, LED plus svjetla s automatskim gašenjem, ele. otvaranje prtljažnika, 13" infotaiment, da ne nabrajam sve. Kod kodiaqa se to sve naplaćuje i brzo prebacim tih 40 soma €. Generic ja sam si izkonfugirao za 43600 jer sam stavio taj DCC pro koji je 1300€ nadoplata, ali vele da se isplati. S popustom bi me ispalo oko 40k€. Tuscon i sportage su oko 34-46, nemaju toliko opreme i ipak su manji, a x trail je 43.
![]() |
|
|