|
![]() |
#1921 |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Da ne quotam pol ljudi sa zadnje 2 stranice ![]() Diners korisnik sam nepunih 20 godina. U to doba, to je bila kartica za poželit za nas s malim primanjima a velikim potrebama (preseljenje, sređivanje kuće, auto, itd.). Ja konkretno, a znam iz okruženja da nas je bilo prilično takvih, sam na manje od 4000kn plaće imao 20.000kn limit na dinersu+gotovinski kredit preko dinersa od ne sjećam se točno ali nekih 30ak.000kn. Znači gotovinac kao u banci, samo full putem dinersa, neovisan totalno o mojim ostalim kreditima u banci i bilo čemu. Nisam ga ni tražio, oni poslali pisanim putem ponudu, ja pristao... Dugo godina, točnije do ove godine, limit mi je bio nepromijenjen, dakle oko tih čarobnih 20ak tisuća kuna. Računi su mi bili svakakvi, svaki mjesec, ali karticu sam koristio i koristim je pod normalno svaki mjesec, račune plaćam, neovisno jesu li 2000kn ili 20.000kn za diners. Prelaskom ECC-a/dinersa pod kapu george retard aplikacije i erste banke, limit je automatski smanjen na 1900eura, dakle nakon cca 18 godina korištenja iste kartice, bez problema nekih specijalnih, i bez diranja u limit ikad do tad, samovoljno su smanjili limit za trećinu, i promjenili pol uvjeta korištenja - do tad su rate bile neovisne o limitu kartice, tj kupite nešto na rate, limit se smanjivao samo za ratu u trenutnom mjesecu, a sad se skida za cjelokupni iznos, pa se umanjuje mjesečno kako se rate otplaćuju, limit gotovine je bio prije veći, itd. Sada je SVE uklopljeno u taj jedan, ukupni limit, koji je daleko manji, i nije baš nešto podložno izmjenama od strane 'teta' u ersteu. Konkretno, moja plaća je prilično veća ove godine nego do sad, a limit su smanjili, na moj upit da se barem vrati na stari iznos, kaže ne može, nova politika 'novog' vlasnika. Isto sam u fazi razmatranja da podnesem zahtjev za premium visu, jer sam iz nekog drugog protesta vratio plaću na tekući u pbz (iz erstea), koji isto nije bajna banka, dapače, cirkus su, ali za ovo što se događa u ersteu zadnjih godinu dana, sve banke su bolja solucija. Erste ne jebe više nikog, njima su prioritet samo i isključivo korisnici koji ne koriste nikakve minuse, kredite, imaju plaće iznad prosjeka, i ništa ih ne pitaju i ne zahtjevaju ništa od njih u smislu dodatnih usluga. Nekad su banke živjele od korisnika sa puno kredita, minusa, kartica, od silnih naknada na sve to, sad čim nisi idealno 'čist' korisnik njihovih usluga, nepoželjan si.
![]() |
#1922 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Iznenadilo me sada, swift transferi na razini Europe prolaze u roku od par sekundi. Transferirao novce sa REV računa u Litvi na HRV račun, novci došli u deset sekundi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1923 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Ali slusaa sam onu predsjednicu udruzenja banaka na Tvu neki dan i kao opcija instant placanje obavezna od 09.01.2025. ali primanje instant uplata jos imaju rok do 10 mjeseca tako da sve zavisi od banke do banke (kod nekih radi oboje kod nekih ne) oliti jos nije obavezno i jedno i drugo (a jedno bez drugog nema bas smisla ![]()
![]() |
![]() |
#1924 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Nije swift, on je i dalje spor kakav je i bio. SEPA instant je to, i HPB, PBZ i još poneka banka ga imaju godinama za HR transakcije, a HPB i za unutar EU od sredine 2023. Nisam pratio od kada ga sve banke moraju uvesti, ali nas HNB ne katastrofa. Trebali su to staviti kao obvezu prije 3 godine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1925 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Jesi siguran? Slao sam sada neke novce na IBK brokere, ukucan swift banke u njemačkoj i isto je došlo trenutno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1927 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Kakva su vam iskustva s našim bankama imaju li riješeno većinu, ako ne sve poslove da se mogu obaviti udaljeno, preko app ili bilo kako da ne moram ići u poslovnicu banke? Npr. trajni nalog ili SEPA terećenje. Izluđuje me RBA što moram ići kod njih za to napraviti. Evo sad moram jedan ugovoreni trajni raskinuti i ajde opet do banke. Jbg selendra - imam 15km vožnje do najbliže poslovnice, skupa naplata parkinga i još moram izostati s posla ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1928 |
Fresh Juice
Datum registracije: Sep 2007
|
Sam si si odgovorio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1929 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
SEPA izravno terećenje odnosno Direct Debit (zamjena za nekadašnji trajni nalog po dojavi) se već godinama ne ugovara ili raskida u banci već to radi 'prodavač'. "Trajni nalog", tj. redovite uplate na bilo koji račun gdje sam biraš učestalost i iznos, kod PBZ-a i HPB-a mogu ugovoriti putem mobilnog bankarstva. Vjerojatno i drugdje, ovo su dvije banke s kojima imam posla i za koje znam da to imaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1930 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
PBZ nisam mogao to isto, ali toga ima već godinama kada sam od njih otišao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1931 | |
Premium
|
Citiraj:
Ispravio sam post - trajni je u pitanju, ja ga zadao u banci ![]() Možda offtopic ovdje, ali postavlja se sad i pitanje kako raskinuti sepa za RTV pristojbu. Ugovoreno je davno prije nego je postojala sepa, banka konvertirala u sepa terećenje, račune ne dobivam, a HRT ekipu nemoguće dobiti da to ukinem ![]() Pitanje je može li se to u banci pa će HRTovci valjda reagirati kad im banka odbije nalog koji šalju ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1932 |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
I da i ne, HRT će nastaviti s nalozima jer ih oni iniciraju. U banci možeš u roku 8 tjedana osporiti pojedinačne transakcije ili, ako se dobro sjećam, u potpunosti onemogućiti sva izravna terećenja, ne pojedinačne izdavatelje naloga. Možda su u međuvremenu uveli nekakve bijele/crne liste, doduše, ali ništa od toga nisam vidio u mobilnim bankarstvima koje sam do sada imao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1933 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Mi smo prije 2 mjeseca odlučili Iskonu otkazati trajni nalog koji je ugovoren prije 10-ak godina jer su nam naplaćivali račune koje su trebali stornirati i opremu koju smo im vratili. Otišli u poslovnicu PBZ-a i nema šanse otkazati, zahtjev isključivo ide preko Iskona a oni u međuvremenu mogu skidati koliko žele.. Predao sam zahtjev Iskonu i napokon se toga riješio, trajni nalozi me više neće vidjeti.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1934 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
bili ja i stari u banci ovih dana, nezavisno jedan od drugoga. erste u pitanju. on je zadnjih 20tak godina bio u zabi. ja zadnjih 5 u erste. situacija stari: kaže da su mu rekli da kreditne kartice u erste banci nisu "kreditne" kao šta su to kreditne u zabi. moraju imati pokriće po tekućem računu, i onda kupovinu razvučeš na rate. je to točno ili su ga htjeli odjebat? nudili diners po 2eur/mjesečno. nema smisla imati pokriće po računu, to nije onda više kreditna, to je debitna kartica. ja: došao ugovoriti otplatu na rate (do sad mi to nije trebalo. nemam ni kreditnu ni minus). kaže mi šalteruša da je ta usluga besplatna i bez naknada i kamata za kupovinu , max 12 rata. podizanje love na bankomatu "na rate" ima kamatu, ali me to ne zanima. ugovorio sam tu uslugu uz max 2000eura kupovine na rate i obavezni dozvoljeni minus od 500eura. postoji samo kamata na minus ako zaista i odem u minus. nude mi gratis osnovni diners, bez članarine dok god sam kod trenutnog poslodavca. kaže šalteruša, do 36 rata bez kamata za kupovine preko dinersa. ima li to smisla uzet? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1935 |
tiki
|
Otplata na rate ti je dostupna samo na nekim mjestima: https://www.erstebank.hr/hr/gradjans...rodajna-mjesta A Diners... pa ako ti treba, uzmi. Pogotovo ako je džabe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1936 |
Fresh Juice
|
Diners su skroz shebali otkad je Erste preuzeo. Ubili aplikaciju koja je bila dobra i imala dosta opcija, smanjili limite svim korisnicima. Čini se da su izgubili dosta klijentele kad ga dijele besplatno |
![]() |
![]() |
![]() |
#1937 |
Premium
|
Neke firme imaju ugovor sa ersteom pa zato daju besplatan diners, al u tom nemas onih bodova sta je nekim ljudima bitno, mozda zato tebi nude taj besplatni diners, ali ja bih ga uzeo na tvome mjestu. Zna bit jako jako dobrih akcija na diners i nije lose iskoristit. Ja sam krevet uzeo na pravih 40% a najveca akcija bez dinersa je bila 10tak |
![]() |
![]() |
![]() |
#1938 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Imam Diners točno 18 godina. Ko i kolegi, jako puno sam s njime riješio uređenje stana, sve uredno plaćam. Jedina novost je da sad ima zasebna Diners Go kartica na kojoj sve plaćaš na rate, svaki potrošeni iznos, do limita, naravno, ima kamata. Ne plaćam članarinu na Diners tako da ga i dalje ju misli imati. Sve neke veće iznose od 500+eu plaćam na rate preko njega Promjenom vlasnika, ostalo mi je sve isto, limiti itd. Imam u Erste račun i sve rješavam prek tog Žorža, stvarno ne moram u banku po ništa. Znači ako trebam kredit, minus, trajni nalog si složiti, sve preko toga riješim. Jedino neke veće prijenose moram nazvati da mi digne dnevni limit s npr 20 na 50 000eu. Isto imaju opciju da jednom godišnje možeš preprogramirati kredit na veću/manju ratu, dužu/kraću otplatu itd. Tako da za sad nemam prigovora na ništa
![]() |
#1939 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Stigla jučer mailom obavijest Erste o poskupljenju usluga. Vođenje računa skače sa 2 na 2,8 - povećanje od skromnih 40%. Gdje je sada HNB?
![]() |
#1942 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Ja sam na Zabi već sto godina, iako već nekoliko godina samo primam plaću pa prebacujem na Revolut, i imam onaj platni asistent za 3.98€ mjesečno. Ovaj mjesec sam skužio da imam 10 besplatnih naloga a prije uvijek bilo 5 mjesečno. Eto, Zaba je nekom logikom pojeftinila! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1943 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
za erste, poskupili su i naloge na 0.40eur. i onda je vođenje računa 2.80eur, dok osnovni je ostao na 3.00 eura sa uključenih 10 platnih naloga. gledao da se prebacim na osnovni, kad ono "osnovni račun ne podržava erste rate" e jebiga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1944 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
https://www.zaba.hr/home/osnovni-racun Čekaj; ja sada mogu u Zabi prijeći na osnovni račun? Bez naknade? I imam m-zabu uz to? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1945 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Točno. Neki dan ugovorio osnovni. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1946 | |
Registered User
Datum registracije: Jun 2019
|
Citiraj:
![]() 3.98 je bilo, sad će biti 5,10 €. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1947 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Pa Zaba vec par godina dize naknade 1-2 puta godisnje, ocito i ostali to prate. Bitno da je gospodja iz udruge banaka nedavno na HRTu govorila kako banke nisu dizale naknade vec dugo vremena. Je, kako da ne...
![]() |
#1949 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|