|
![]() |
#1 |
Plasticni kirurg
Datum registracije: Mar 2005
|
![]() Dakle, PC kad ga ukljucim samo svjetli jedna lampica power Ekran je crni nema niti biosa da pokaze. Ventilatori kucista rade. A ventilator procesora ne. Računalo je bilo ugašeni prije 10 minuta i radilo je ok To je sve sto sad primjećujem. Konfiguracija na mojem profilu. Sad da li je do matične ploče, neznam Molim pomoć pri detekciji kvara. Hvala. Zadnje izmijenjeno od: nino. 15.01.2025. u 12:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prvi štos: - izvuci IEC kabel iz napajanja - naravno da neć startati ali simuliraj paljenje na power taster - vrati IEC kabel u napajanje - probaj paliti ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Plasticni kirurg
|
Hvala. Ali nekim čudom je upalilo malo prije. Kaj bi moglo biti neznam. Da se to ne bi opet desilo kak da napravim dijagnostiku sa kakvim softverom i ostalo kaj bi se moglo jos moglo napraviti. Jer u pitanju je stara tehnologija. Hvala Zadnje izmijenjeno od: nino. 15.01.2025. u 12:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
U najboljem slučaju ništa nije kardinalno neispravno, ponekad se desi da psu ne želi startati, najčešće ako je bilo oscilacija u AC mreži. Gornja procedura na neki način resetira psu i sve proradi. Ako se situacija u buduće bude ponavljala onda se može sumnjati na psu tj. da je za servis ili zamjenu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Odvoji ATX konektor s matične ploče. Naponski kabel neka bude u utičnici. Uzmi komad žice, spajalicu ili nešto slično i spoji na ATX konektoru zelenu žicu i bilo koju crnu. PSU bi trebao proraditi. Ako ne proradi, problem je u njemu.
![]() |
#6 |
Moderator
|
Već mu je proradio. To šta si predložio ne mora pokazati pravo stanje, gore sam opisivao, nekad je potrebno "resetirati" psu (vađenjem AC kabela) kako bi proradio dio zadužen za full start psu a time i cijelog pc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Najbolji detalj je šta obično (nakon nekog vremena) počne zezati jedan malecki elektrolit u dijelu psu koji stalno radi. a njegova vrijednost je valjda 1 € (i to sam puno rekao). A kad se već otvara onda se usput pregledahu i ostali elektroliti. Ako je baš pravi kvar sa bijelim dimom, eventualno eksplozijom onda krpanje često nema smisla. Nezgodno je to da popravak / servis psu - a nije za svakoga, traži neko predznanje inače može završiti pogibeljno ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Plasticni kirurg
|
Da, identični slučaj kao i jučer. Nakon gašenja PC probao sam opet upaliti i ništa. Treba nekih 15-20 minuta proći da bih ga mogao upaliti. Probam sve ovo kaj ste naveli. Pa javim dalje... Hvala svima! Sad sam kabel iz matične ištekao i ponovo uštekao. Pa upalim i svira 4 beepa, ventilatori zavrte od procesora pa se gase. Ali sam uspio odmah upalii PC. Eto, sad neki novi detalji za dijagnostiku. Zadnje izmijenjeno od: nino. 15.01.2025. u 12:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Komponente su ove pod Moj komp ? Od kada je taj komp u pogonu ? Jeli šta klokano ili je sve default ? 4 kratka beep - a kod AMI bios - a koji je na toj ASRock Z77 Pro4-M ukazuje potencijalni problem sa memorijom. Za taj detalj odradi: - izvuci IEC kabel iz napajanja - izvadi pa vrati memoriju da se osvježi spoj kontakata - vrati IEC kabel u napajanje i probaj palit Kada proradi provjeri postavke memorije u Bios - u prema specs memorije koju imaš, eventualno probati sa ili bez XMP profila. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Resetiraj BIOS na tvornicke postavke. Probaj ako je ikako moguce sa drugim napajanjem cisto da njega izbacis iz jednadzbe. Ovo mi smrdi na MBO ili neki kratki spoj unutar kucista (ako je napajanje ispravno).
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Plasticni kirurg
|
Ok. Hvala probam. Nista nije dirano na kompu. Tak je kak je godinama. Ali gledal sam ta 4 beepa, pa veli da je tajmer mozda u pitanju . Uglavnom sad nikako nece vise da se upalil Pc Počistio sam utore memorije, zamjenio ih i sad ću vidjeti što će dalje biti. Sad ugasim i upalim normalno. Kaj je moguće da je to do memorije? Neka ostane topic. Hvala svima Zadnje izmijenjeno od: nino. 15.01.2025. u 12:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ako bi bio neki problem sa RAM, računalo bi trebalo upaliti dovoljno dugo da počne cviliti. Ono što sam ja vidio, najviše nasumičnih problema je bilo uzrokovano slabom baterijom na matičnoj. Te baterije obično traju dosta dugo, 5-10 godina kada su original koje su došle s pločom. Međutim, ponekada kada baterija ne drži dobro napon, nastaju baš jako čudna sranja. Taj problem se lagano testira vađenjem baterije. Dok je napona mreže neće zaboraviti postavke u BIOSu. Tako da isključi računalo sa mreže 220v, izvadi bateriju, pusti tako pola minute, možeš par puta stisnuti i gumb za paljenje računala. Ostavi bateriju vani, ukopčaj na 220v i koristi računalo.
![]() |
#15 |
Moderator
|
Tako će mu se resetirati Bios postavke, pa to treba imati u vidu (provjeriti custom postavke). Mada zna lagati, napon baterije se vidi u Biosu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Jedan savjet, nisi od jucer na forumu, izbjegavaj pisati sa po 2 reda razmaka i nemoj double postat, koristi opciju "edit post". ![]() Sada sam popravio, ubuduce mi lakse obrisat.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
ex zmaster76
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
ne mora znaciti. imao sam slucaj gdje se napajanje na taj nacin palilo (vent se vrtio normalno) ali nije se htijelo upaliti kad spojis na mobo. na kraju uzeo onaj psu tester od kineza koji je pokazao da napajanje ne daje dovoljno voltaze/napona ili cega vec. (karikiram, ne sjecam se tocno ali trebalo je davati npr 300w na 24 pinskom a davalo je 50, sto je dovoljno da se vent zavrti kod kratko spoja ali ne i da se cijeli komp upali) |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|