Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.12.2024., 15:20   #1
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Mala uredska mreža - kako složiti

Pozdrav ekipa

Imam mrežu u uredu koja je došla do svojih limita pa to moram nekako bolje posložiti. Napominjem da sam dosta laik po pitanju mreža.

Inače, radi se o malom studiju gdje snimamo podcaste, prvenstveno emitiramo live. Potrebno nam je spojiti nekoliko različitih uređaja na mrežu.

Internet priključak dobivamo preko uredskog prostora gdje smo u najmu. Recimo da se radi o gigabitnoj brzini.

Trenutno imamo Mikrotik HPA AC3 ruter na koji su mi preko etherneta i wifija spojeni uređaji. Tu nemamo dovoljno pristupa.

Popis uređaja koje moram spojiti na mrežu žično s brzinama koje su dovoljne:
1. Atem mini pro extreme (upravljanje i stream) 1G
2. Atem mini pro (upravljanje i stream) 1G
3. Hyperdeck HD (snimanje na NAS) 2.5G
4. Mac mini (upravljanje) 1G
5. Mac mini (editing) 2.5 G
6. Mac Pro (editing) 2.5 G
7. NAS (10G ili link agregation 2x2.5g)
8. Spajanje na router

Popis uređaja koje moram spojiti na mrežu bežično (brzina nebitna):
1. Thinkpad laptop
2. Tablet
3. Smart TV
4. Spajanje random uređaja kad nam dođu gosti

NAS doma imam Synologi 720+, i načelno sam mislio i za ured uzeti Synology jer mi je poznato kako funkcionira. NAS mi je potreban da na njega stavljam snimke sadržaja koji radimo (HD workflow, nisu ogromni fileovi), te da kreiram šerani folder (Synology drive) gdje će kolege moći preuzimati te materijalie i uploadati clipove i shorts i takve sitne stvari)

Također u studiju imamo dva Maca na kojima povremeno editiramo video.

Moje neko razmišljanje je da uzmem 8 portni switch koji ima jedan 10G ulaz, i da na njega spojim NAS. Na nekoliko ostalih 2.5G ulaza bi stavio editing laptope i Hyperdeck koji mi služi za snimanje direktno na NAS.
Ostalo mi je dovoljno 1G. Bitno m ije da kasnije mogu taj switch nadograditi s novim 8 portnim ako bude potrebe. Gledao sam nešto po netu za Cisco 1000 seriju gdje se lako spoje dva 8-portna ako bude potrebno.

Ostavio bi ovaj Mikrotik ruter, na njega bi spoji switch + na njemu bi ostavio Wifi mrežu kao i dosad.

Jel možda bolje ići na to da spojim internet koji dobivam u uredskom prostoru dirktno na switch + Neki wifi AP onda?

Generalno, puno sam napisao. Kako bi vi to složili da ne ispadne preskupo a da bude pouzdano, da mi ta unutarnja mreža bude dovoljno pouzdana za HD video editing, a da imam prema van pristup preko tog Gigabit neta koji mi je sasvim dovoljan za stream?
Staro 27.12.2024., 16:11   #2
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Lightbulb

Ako ti gore navedeni AP zadovoljava bežični dio priče predlažem da uzmeš Mikrotik CRS312-4C+8XG-RM.
Taj switch ima 12 multigig portova (1G/2.5G/5G/10G), od toga 8 je RJ45 a 4 su kombinirana (mogu biti RJ45 ili mogu biti SFP+).
Modem (ili šta već) od interneta spojiš na hAP ac3, a i switch također spojiš na istog. Navedeni WiFi router ima dovoljno jak CPU da sve to fino osplužuje u slučaju da ti treba pokoji firewall rule ili queue ili slično.
Što se tiče NAS-a, sve ovisi kolika ti brzina treba, koliki prostor za pohranu i eventualna potreba za daljnjim proširenjem u budućnosti. Ako si zadovoljan sa Synology-em slobodno nastavi ali malo koji cjenovno prihvatljiviji model ima ugrađen 10Gbit mrežni port. DS923+ (4 diska) ili DS723+ (2 diska) su cjenovno najpovoljniji modeli a da imaju tu opciju kao nadoplatu.
Ja sam osobno prešao na TrueNAS i ne vraćam se natrag.

Oglas
Oglas

Staro 27.12.2024., 16:27   #3
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Što se NAS-a tiče, sigurno nebi išao na rješenje sa dva drivea. Ovaj kućni, 720+ je odličan NAS, posebno za Video station za stream na TV (koji genijalci iz Synologya izbacuju na DSM 7.2.2.), ali mislim da je ipak bolje 4 diska.
Ako idem na Synologya, tu razmatram DS 923+ ili 1522+. Oba se mogu nadograditi sa 10G modulom, a čak u startu bi mi bilo dovoljno napraviti link agregation pa pratiti kako će se stvar razvijati
S druge strane privlači me QNAP koji daje čest u startu 2.5G portove i bolji hardver ali nemam sad vremena se učiti na novi sustav.
Isto vrijedi za TrueNAS. Iskreno, zanima me i najradije bi sad se bacio da to složim ali previše vremena bi mi to oduzelo a druge stvari čekaju.

Vezano za switch, vidim odmah da mi je u startu glupo ići na 8 port jer bi to odmah popunio

Zadnje izmijenjeno od: fishkal. 27.12.2024. u 17:23.
fishkal je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2024., 12:24   #4
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Ja bih pogledao i Asustor NAS-ove, jače modele (osobno si gledam Lockerstor AS6704T) - osim što po defaultu dolazi sa dva 2.5GBe porta, možeš staviti i 10GBe karticu unutra, a velika prednost nad Synologyjem je mogućnost ugradnje 4 NVMe SSD-a koje možeš koristiti ili za storage pool ili za cache (Svinjology dopušta samo cache sa SSD-ovima koji nisu njihovi).

Zadnje izmijenjeno od: mladen_lucky. 28.12.2024. u 12:35.
mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2024., 12:57   #5
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Ma to oko NAS-a će najlakše bit kad složim mrežu, taj dio ide zadnji.

Malo sam dodatno provjeravao ove svoje uređaje gore, i sad vidim da neki koje sam mislio su 2.5G su zapravo 1G, tipa Hyperdeck

Tako da sam mislio da na postojeći ruter Mikrotik HAP AC3 u prvom koraku dodam Mikrotik CRS310-8G+2S+IN 2.5G L3 switch, a kasnije ako bude potrebno lako za određeeni set uređaja dodam neki unmanaged L2 gigabitni switch i dobro je.
Staro 28.12.2024., 15:34   #6
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
NAS je najlakse zamjenit ako se pokaze "losim" ali Synology je u prednosti softverski (pogotovo naspram aususora) tako da ako poznas DSM drzi se toga. Ako se dvoumis onda definitivno DS1522+ pa makar i ne imao 5 diskova za pcetka mozes staviti 3 komada pa kasniej prosiriti volume/pool (SNR-1). Uzes onaj 10G T modul koji se lako ubaci (nemoras ni rastalvjati NAS) i vozi misko..

Ja sam nedavno kupio taj 1522+ (uz jos dva synology koja imam) i stvarno je dobar a procesor je vise nego adekvatan (Ryzen R1600).
Staro 28.12.2024., 16:11   #7
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Oko NAS-a mi je ključna komponenta sharing folder, gdje ću cijeloj ekipi na raspolaganje dati pristup svim snimkama sadržaja koji radimo tako da oni to mogu preuzimati ili direktno u studiju editirati s NAS-a.

S druge strane, trebam i drugi folder gdje će mi ekipa svoje gotove clipove i vertikalne videe moći uploadati + tu mi treba opcija da mogu partnerima dati prstup tom folderu bez da im kreiram račun - što već radim sa svog privatnog Synologyja i to funkcionira dobro.

Vezano za mrežu, ovaj 2.5 G mikrotik switch mi daje poprilično opcija za budućnost. U startu bi išao sa NAS-om vjerojatno na link agregation (dva porta) + spojio ova dva kompa s kojih bi i editirao na 2.5 G ulaze pa vidim kako to funkcionira (Iako za veličine fileova s kojima radimo i gigabitna veza je više nego dovoljna).

Onda imam opciju za budućnost da s NAS-om i 10G modulom uzmemi i SFP 10G mogul za switch. A za dosta ostalih uređaja koji mi ne trebaju neku posebnu brzinu uvijek mogu neki dodatni gigabitni "glupi" switch uzet.

Imate nekoga za preporučit tko se bavi mikrotik opremom, da kad uzmem switch (router se već koristi) da mi to sve fino pogleda i namjesti kako treba, baš mi i nije interes da nešto ne radi a LIVE mora ići za pola sata?
Staro 28.12.2024., 16:17   #8
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Imaj samo na umu da link aggregation ne znaci da ces imati duplu brzinu (kao 2.5 + 2.5 = 5Gbit). I ja sam to mislio prije par godina ali ne, to ne radi tako .

Ali od DSM 7.x Snyology ima SMB multichannel pa mozes dobiti vece brzine sa uparivanjem vise portova (ja sam izvuko oko 270 MB/s spajenjem 3 porta sa DS-1522+ na 2.5Gbitni switch). Tako da ipak racunaj da uzmes 10Gbit karticu za Synology ako ikako mozes i gledaj switch koji ima 10Gbit portove (barem 1).
Staro 28.12.2024., 16:37   #9
fishkal
Premium
Moj komp

fishkal's Avatar

Ma znam to za zbrajanje brzina. Nije da meni ikad treba ta "ukupna" brzina odjednom. Eventualno se može dogoditi da dva usera istovremeno u uredu montiraju, ali to se može dogoditi možda u 1% vremena.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno