Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.11.2024., 14:10   #4441
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Ostavite cca prvih 50 adresa za fiksne adrese ili zadnje, sve zavisi kako preferirate.

Mada sam neki dan imao problem s fiksim adresama na jednom mjestu. Naravno nije bilo drugog rutera tj. rutera iza ISP-ovog i kako su zamijenili rutere tj. prešli na optiku nova adresa i ne rade printeri ni serveri. Ajde nazvao ISP i rekao da promijene na ruteru u adresu koja je prija bila i sve radilo.

Zato ja doma imam svoj ruter iza ISP-ovog i IP u 10.x.x.x, lakše pisati i pamtiti nego 192.168.x.x ili 172.16.x.x

I mislim da imam prvih 100 rezervirani za statički IP radi igranja s proxmoxom i raznim appovima.
Staro 29.11.2024., 17:49   #4442
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@domy
UPS vjerojatno ima nekakav EMI / RSO filter a to (može) smetati PowerLine.
Stvar je u tome da powerline adapter ima pass through šuko, znači ide u zid i onda se u njega ubode oprema koja je ranije bila na toj utičnici. Preporuka je točno tako spojiti, ne na produžni dalje ili još gore na UPS. Upravo ta kombinacija je rezultirala pucanjem veze pa sam UPS morao maknuti s powerlinea i spojiti malo dalje, mislim da je čak isti osigurač, faza je definitivno ista.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2024., 19:45   #4443
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Bravo, upravo si opisao kako treba spojiti ....
drugi je sad problem šta često PowerLine modeli "sa AC prolazom" budu bez razloga skuplji,
ista elektronika kao kod "običnog", samo upakirano u drugačije kućište.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2024., 16:03   #4444
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Evo stavio Mikrotik i sad nemam problema.
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2024., 11:03   #4445
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Kako najbolje prebaciti synology NAS na novu lokaciju i mrežu? Ugasim ga, prebacim na novu lokaciju uštekam, uključim i automatski bi trebao biti vidljiv i spojiv?

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2024., 11:13   #4446
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Ako je isti IP da, samo pripaziti da ako je statički da nemaš već nešto na toj lokaciji na tom IP-i.

Ako nije isti onda prije gašenja promijeni IP na kojoj je ta druga mreža...

npr. ako ti je ovdje 192.168.1.10 a na drugoj lokaciji 192.168.0.x onda moraš primijeniti treći niz na 0 ili koji ti je već IP.
Staro 15.12.2024., 11:57   #4447
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Prebaci NAS na dhcp prije gašenja i to je to, poslije opet u statiku ili napravi rezervaciju i to je to.
Staro 15.12.2024., 13:39   #4448
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Tako sam i ja radio kad sam doma preslagivao subnete, prebacio ga u dhcp i kasnije opet podesio staticki IP kad sam sve zavrsio. U najgorem slucaju mozes preko reset tipke resetirati samo mrezne postavke pa ti se NAS prebaci na dhcp.
Staro 15.12.2024., 21:56   #4449
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Zar nije jednostavnije jednom deviceu odnosno samo routeru promijeniti subnet nego svim uređajima koje posjeduješ?

Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Kako najbolje prebaciti synology NAS na novu lokaciju i mrežu? Ugasim ga, prebacim na novu lokaciju uštekam, uključim i automatski bi trebao biti vidljiv i spojiv?
Ako i ne nađeš, odi na https://finds.synology.com/ pa će se tu prikazati pod uvjetom da imaš uključen discovery.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2024., 22:15   #4450
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Pa je, tako je i bilo, novi ruter Ali sam sa jednog subneta presao na tri pa su se 'brojke' malo promjenile sto je trebalo podesiti na svim onim uredjajima sa definiranom statickom adresom (ukljucujuci i NAS).
Staro 18.12.2024., 09:13   #4451
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Opet ja, prebacio sam u DHCP prije gašenja, ali nakon seljenja na novu lokaciju ne uspijevam se spojiti. On ga nađe preko find synology i vidim ga na DS finderu na mobu, ali kad odaberem da se spoji samo vrti i ne uspije se spojiti. Kak mogu ručno spojiti? Spojim se na njega s kablom preko laptop i šta onda? Napominjem da nisam baš znalac za mreže, kužim općenite stvari, složio sam taj synology prije 7 godina i od onda ga ne diram i sve je radilo

Ja sam ga sad spojio direktno u ruter, makar imam i 16 portni giganitni switch gdje su mi svi mrežni kablovi provučeni, je li bolje u switch pa ruter ili direktno u ruter?

Čekam optiku pa trenutno imam A1 homebox internet.

Staro 18.12.2024., 10:41   #4452
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Obrisi kukije ako mu pristupas sa istog kompa/browsera kao i na staroj lokaciji
Staro 18.12.2024., 21:32   #4453
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Nije pomoglo, ali uspio sam se spojiti preko synology desktop assistanta gdje sam stavio da omogući spajanje bez lozinke.

Ugl. sad mu mogu pristupiti preko kompa, ali ne mogu složiti remote access preko mobitela, piše da promjenim nešto DNS na 8.8.8.8.? To moram na ruteru? Mu moram neki port forward omogućiti? Fkt sam zaboravio mislio sam da je bilo jednostavnije, ili sam ja stariji..

Koristim ga inace samo kao media library i za torrente, zapravo koristim DS get, DS file i preko kodija sve, ali evo zaboravio sam kak se posloži.

Staro 18.12.2024., 22:33   #4454
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa ako nisi prije zapisao mali podsjetnik šta sve treba i kako postaviti,
sada ponovo potraži .... pa si zapiši.

Nova mreža / router pa neke stvari treba složiti iz početka, većina u routeru:
- provjeriti da WAN konekcija u routeru dobiva javnu IP adresu, da nisi iza CGNAT - a

- provjeriti DHCP Server postavke i osloboditi dio adresa za klijente sa fiksnim IP adresama

- kada znaš da je neka IP adresa slobodna, tu adresu + Subnet + Gateway (šta je IP adresa routera) postavi u NAS - u da je koristi, dakle, fiksne mrežne postavke

- ako na istom mjestu nudi da postaviš DNS - ove, postavi 8.8.8.8 i 1.1.1.1

- opet u routeru (ako nije okljaštreni ISP šroteks), isto i tu za custom DNS servere

- zatim sijedi postaviti PortForward prema gore postavljenoj IP adresi NAS - a prema potrebnim portovima

- obavezno vrati da za ulaz u NAS treba lozinka (ako je pametniji OS na NAS - u onda postoji više usera i svaki ima svoju lozinku)

Nakon ovog bi trebao moći pristupiti NAS - u iz vani (mob nije na kućnom WiFi) nego na 3g/4g mreži svog operatera.

Samo za podsjetnik / usporedbu, mob kojem je (privremeno) ugašen Mobile data, spojen je na kućni WiFi routera,
mora pristupiti NAS - u jednako kao komp.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.12.2024., 22:39   #4455
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Mozda router operatera stvara problem.
Meni nikako nece da radi osim lokalno ako ga spojim na isp router.
Rijesio sam da sam ubacio mikrotik.
Staro 19.12.2024., 08:23   #4456
tintin
Premium

tintin's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Pojavila se potreba za novim NAS-om, ali nemam više vremena za diy varijante pa molim preporuku 2-bay NAS-a sa barem nekakvim diy mogućnostima.
Trebam nešto na što mogu staviti neki "custom" OS npr. TrueNas ili OpenMediaVault.
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2024., 09:25   #4457
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Hvala Nikky. Niš budem se igrao za vikend. Imam ruter inače asus koji sam koristio umjesto HT-ov. Sad sam na A1 pa imam njihov, ali budem spojio asus. Sjećam se da sam nešto zvao u HT da me prebace u bridge mod kada sam slagao.

Staro 19.12.2024., 09:43   #4458
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor tintin Pregled postova
Pojavila se potreba za novim NAS-om, ali nemam više vremena za diy varijante pa molim preporuku 2-bay NAS-a sa barem nekakvim diy mogućnostima.
Trebam nešto na što mogu staviti neki "custom" OS npr. TrueNas ili OpenMediaVault.

https://nas.ugreen.com/

Jedino, nadao sam se da će biti znatno jeftiniji uređaji.
Staro 19.12.2024., 09:55   #4459
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ako jos uvijek imas tog Asusa, upali ga, spoji pc na njega zicom (ne trebas nista drugo spajati) i procesljaj postavke od Asusa. Ako si imao neki dodatni setup, to ces se morati sjetiti

Za quickconnect vjerojatno nisi otvarao portove ako koristis ove appove koje si naveo. U pravilu ako dobro pamtim otvaranje portova nije uvjet jer je to relej usluga i jednostavnost setupa je ono sto joj je karakteristika.

Kad kazes mob i remote access, mislis na pristup NAS-u kada nisi na kucnoj mrezi? To ces se morati sjetiti kako si slozio jer ima masu nacina da mu se pristupi. Neki od tih nacina rade i iza CGNAT-a, a neki ne.

Synology appovi na mobu pamte zadnje loginove, vidi na koji nacin si se logirao s moba - je li preko quickconnect adrese ili izravno na lokalni IP od NAS-a?

NAS bi trebao najnormalnije raditi BEZ statickih mreznih podataka, samo upaljen DHCP i automatika. Ne pamtim da me ikad trazio da potvrdim DNS-ove. Naravno, posto je NAS u pitanju, uvijek je bolje definirati staticki IP i DNS u postavkama NAS-a. Samo pazi da ti se staticki IP ne preklapa s DHCP rangom IP adresa koje ruter dodjeljuje uredjajima (ono sto Nikky pise gore).

Kad se spojis na Asusa i kad se ulogiras u njega, javi se na pm s brojem tel. pa ti mogu pogledati postavke ako se bas nikako ne snalazis. Sa Asusima sam na ti
Staro 20.12.2024., 11:28   #4460
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Ok tenks. Probati ću ili za vikend ili nakon božića. Nisam još sve preselio. Ako bude problema javim. Inače sam pristupao NASu samo preko app na mobu. Sve preko moba, download station pa od tamo na kodi. Automatski backup fotki s moba na NAS. S kompom se uopće nisam spajao na NAS. Jednom kad sam to podesio nisam dirao. Sad sam gledao stare postove od prije 7 godina, isto su mi Nikky i skalar objasnili, znam da sam stavljao Merlin na asus, pa mjenjao postavke ovo ono, i od tada je radilo sve bez greške

Staro 22.12.2024., 16:39   #4461
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Uspio sam složiti na ovoj ruteru od A1 (ZTE h3600). Makar mi uopće neda mogućnosti za port forward. Stavio sam firewall na medium. Mogu mu pristupiti preko quickconnecta sada i preko aplikacija na mreži i preko mobilne mreže. Nemam podatke za spajanje da složim ASUS, to ću kroz tjedan kad nazovem tehničku službu da mi daju podatke.

Sad mi je još kodi ostal, složio sam NFS na NASu odnosno promjenio shared postavke za novi TV, na kodiu maknuo prijašnje source i kad dodajem NFS tu mi stane, kao da zblokira i moram resetirati TV da mogu opet u kodi.

Ok sad sam složil SMB share i prepoznaje i vidi medije, ali ne želi ih reproducirati. Moguće da radi rutera? Makar to nebi trebalo smetati ne.

Složeno, obrisao kodi i instalirao sve ponovo, radi. Hvala

Za sad ostavljam tako, pa kasnije ubacim asusa.

Zadnje izmijenjeno od: Matijac. 22.12.2024. u 20:02.
Staro 31.12.2024., 07:13   #4462
tomislav_sb
Premium
Moj komp

tomislav_sb's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Upgradeao bi RAM na Synologyu 923+ ali sam se pogubio po našim trgovinama.
Treba mi DDR4 ECC Unbuffered SODIMM, mislim da je 3200 MHz. Išao bi na 8 ili 16 GB modul, ovisi o cijeni. Samo nemojte spominjati synology RAM

Da li radi s non ECC RAMom? To bi poprilično pojednostavilo stvar.

DSM je 7.2.1-69057 Update 4
tomislav_sb je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2024., 07:35   #4463
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Tri godine non ecc u 220+
Staro 31.12.2024., 07:45   #4464
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
https://nascompares.com/ram/synology...e-ram-upgrade/
Po ovome imaš dosta non-ecc koje rade.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2024., 09:02   #4465
tomislav_sb
Premium
Moj komp

tomislav_sb's Avatar

Po svemu pročitanom, idem na Crucial CT16G4SFRA32A (16 GB modul).
Navodno njihov kit ram ne radi.

Probam pa javim rezultate.
Staro 31.12.2024., 09:11   #4466
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Baci oko ovdje:
https://docs.google.com/spreadsheets...t?usp=drivesdk

Ne znam je li mjerodavno, kod mene u 220+ su radili i jos rade:
4 GB non-ECC Crucial CT4G4SFS8266.C8FF
8 GB ECC Kingston KSM26SES8/8HD

Kingston je kod reboota NAS-a bacao poruku da RAM nije na listi. Kasnije s jednim updejtom su ga ocito dodali jer vise ne baca taj info.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 31.12.2024. u 12:37.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2024., 12:26   #4467
tomislav_sb
Premium
Moj komp

tomislav_sb's Avatar

Još jednom kolega XLR spasio dan.

Kupljen Crucial CT16G4SFRA32A i radi, 923+ se veselo vrti s 20 GB RAMa bez grešaka.

Međutim, nije sve tako jednostavno, ključna stvar je navedena u spreadsheetu:

"There are diferent versions of this RAM module. Main part number is CT16G4SFRA32A and the remaining part is the actual sign this will work or not. 8FF1 is a single rank module with 8 memory chips on it and it won't work. However, the one ending with M16FR is dual rank and has 16 memory chips and works without any issues.
So keep away from 8FF1."

Fun fact, u trgovini sam tražio CT16G4SFRA32A i na prvu dobio modul s 8 memory chipova. Zamolim prodavača da ode pogledati da li imaju s 16, kojeg sam na kraju i uzeo.

Možda nekom pomogne, za 35 eura odličan upgrade.
Staro 31.12.2024., 12:44   #4468
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

E da, dobro da si citao. Na taj dio sam zaboravio. Updejtao sam gornji post s oznakom Crucial ram-a kojeg sam koristio i ispada da moj ima 8 chipova.

Sad si za mir u kuci odvrti jedan (ili dva) memtesta na NAS-u i uzivaj. Test traje dosta dugo (pogotovo za 20 giga) i ne brini ako se postoci u appu ne updejtaju u real timeu.

https://kb.synology.com/en-me/DSM/tu...y_Synology_NAS
Staro 07.01.2025., 15:08   #4469
tomislav_sb
Premium
Moj komp

tomislav_sb's Avatar

Odvrtio memtest, sve prošlo bez problema (trajalo je satima).
Ubacio stari 512 GB NVME disk iz laptopa kao read cach. Subjektivni osjećaj da nema nekakvog ubrzanja u radu, možda diskovi malo manje roštaju.

Od aplikacija koristim Immich, Home Assistant, Plex, PiHole, Frigate...
Staro 11.01.2025., 17:56   #4470
rsamec
Premium
Moj komp

rsamec's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Ekipa, može li mi netko pomoći vezano za problem.

Imam DS720+, i navodno kad se updejta više neće raditi onaj videostation pa moram naći neko drugo rješenje. Jesam u pravu?

Imam doma 2 samsung tv-a koji nemogu valjda ni jedan film odvriti zbog codeca pa preko NAS-a to vrtim.

Kaj velite, jel koristiti PLEX ili onaj jellyfin? Nisam baš stručan u tome svemu, pa neznam kaj bi bilo najbolje instalirati i kako...
Samsung ima plex u store-u...a jellyfin treba čuda da se složi.

Poanta je, ako sam dobro shvatio, meni sada NAS vrti te filmove i "projicira" na TV jel tako? Tak bi htio i da ostane..to se zove transcoding? ako je, onda kolko vidim treba platiti plex..

Mozda ima glupih pitanja, al kaj da radim..hehe
rsamec je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno